13 yaşında ergen kizim kendini kesiyor

elayaamber1

Guru
Kayıtlı Üye
20 Mart 2011
230
2
316
Kocaeli
evet başlıkta okuduğunuz gibi kızım kendine zarar veriyor. daha önce antidepresanla kendini zehirledi. Artık kafayı yemek üzereyim. Elimden geldiğince yanında olup onu anlamaya çalışıyorum. Ama ne yaparsam yapayım yok olmuyor daha biraz önce tartıştık ve gidip koluna kesik artı. Psikiyatriye de gidiyoruz ama Dr a bile gerçekte hissettiklerininlatmadigini söyledi ben ne yapacağım 🤷‍♀️

evet başlıkta okuduğunuz gibi kızım kendine zarar veriyor. daha önce antidepresanla kendini zehirledi. Artık kafayı yemek üzereyim. Elimden geldiğince yanında olup onu anlamaya çalışıyorum. Ama ne yaparsam yapayım yok olmuyor daha biraz önce tartıştık ve gidip koluna kesik artı. Psikiyatriye de gidiyoruz ama Dr a bile gerçekte hissettiklerininlatmadigini söyledi ben ne yapacağım 🤷‍♀️
Allah yardımcınız olsun o kadar zor ki ebeveyn olmak ....

kendine zarar verme malesef gencler arasinda gittikce yayginlasiyor, birbirlerinden ogreniyorlar.

sebebi ise arkadaslarini taklit etmek gibi basit bir sebepten, intihar dusuncesi gibi ciddi bir sebebe kadar uzananiliyor. psikiyatriye gittigini soylemissiniz, tani koyuldu mu? o yaslarda depresyon ve anksiyete sik goruluyor. ozellikle 12 yas depresyonun baslama yasi gibi bir sey. psikiyatristinizi degistirebilirsiniz belki. ayrica terapi almasi gerek, haftada bir.

Arkaplana subliminal açabilirsiniz güvendiğiniz bir yerden satın alarak(YouTube dan değil). İnternet hareketlerini kontrol edin, kişisel gelişim kitapları alın koyun( ben asiliğimi ve intihar düşüncelerini o kitaplarla aştım), çevresi nasıl bir de acaba? Spora gitmek ister mi? Beraber motivasyon filmleri izleyebilirsiniz bol bol, mesela kolu kopmuş sörfçü bir kız vardı. Onu izlediğimde hayatta ne olursa olsun vazgeçmemek gerektiğini anlamıştım ve hala hatırlar etkilenirim. Her akşam veya haftada bir bu tarz pozitif filmler izleyebilirsiniz. Veya komedi dizilerine başlayabilirsiniz beraber o da isterse… evde arkaya pozitif müzikler açın, sabaha bu şarkılarla uyanın. Belki bu dediklerim işe yarar… kolaylıklar diliyorum

Neden kliniğe almıyorlar kızınızı yatılı bı müddet

Benim kızım da 12 yaşına girdi,sınıflarına çok ünlü bir özel okuldan,bir kız geldi.Kızın dersleri falan çok iyi,derecelerle dolu okul hayatı.Benim kızla çok samimi olmuşlar,benim kızım da sinekten korkan bir tip,ufacık bir yeri kanasa oturup ağlar.Neyse,birgun okuldan aradılar,kızımın koluna çizik attığını falan söylediler,normalde hiç belli olmuyor ve kimse çocuğuna konduramaz zaten böyle bir şeyi.Meğer sınıfta bunların grubunda olan herkes yapmış bunu ve birbirlerine fotoğraf atmışlar.O kadar üzüldüm ki anlatamam,öğretmenlerine sınav stresinden yaptığını söylemiş,bana ve babasına da aynı şeyi söyledi ama samimi olduğu arkadaşlarından edindiğim bilgi kadarıyla,o gelen kızın ailesi ile ilgili problemleri varmış.Neticede,çok kritik yaşlar bunlar ve ekstra bir özen istiyor o yaştaki çocuklar 😔.
Kızım 13 yaşına girecek sasirdim bunalra.
İyiki okulunu çok sakin küçük bir okul sevmişiz.butik küçük bir okul sınıflar birrer sınıf mesela 7. Sınıf bir sınıf.8. sınıf bir sınıf.gibi.ovretmenler herkezi biliyor okulda bu yüzden yakın yakip ediyor.
Allah'a şükür yaramaz öğrenci yok nerdeyse okulu tanıyoruz az olduğu için.mudirde ilgileniyor sakın oldugundan.
Kızıma hep şunu derim yavrum ne olursa olsun ne yazarsan yaşa bişey olduğunda hayatında bana.soyle yardıma bana gel.
Seni o durumdan kurtaracak kişi benim hiç çekinme asla konu ne olursa olsun ben senin yanındayım annenim sen herşeyden önemlisi.bunu hep dedim yavruma .
Allah coxujlarimizi esirgesin korusun.
Konu sahibi kiznizla hep konusun tartismayin onu sıkmayın.
Ben küçüklükten beri kızıma yavrum akşama şunu pisiricem surdaya gideceğiz şöyle yapalimmi böyle yapalimmi fikir alırdım.kucuck çocuktu ya 3 yaş 4 yaştan beri halada öyle babanizda öyle bi onla hep konusuru sanki bir yetişkin gibi hiç çocuk gibi hesap sormadik kural kotmadik sert yapmadık.ve inanın buna gerek bırakmadı bizi yavrum🙏🙏🙏üzmedi daha bir kere

İyiki okulunu çok sakin küçük bir okul sevmişiz.butik küçük bir okul sınıflar birrer sınıf mesela 7. Sınıf bir sınıf.8. sınıf bir sınıf.gibi.ovretmenler herkezi biliyor okulda bu yüzden yakın yakip ediyor.
Allah'a şükür yaramaz öğrenci yok nerdeyse okulu tanıyoruz az olduğu için.mudirde ilgileniyor sakın oldugundan.
Kızıma hep şunu derim yavrum ne olursa olsun ne yazarsan yaşa bişey olduğunda hayatında bana.soyle yardıma bana gel.
Seni o durumdan kurtaracak kişi benim hiç çekinme asla konu ne olursa olsun ben senin yanındayım annenim sen herşeyden önemlisi.bunu hep dedim yavruma .
Ben küçüklükten beri kızıma yavrum akşama şunu pisiricem surdaya gideceğiz şöyle yapalimmi böyle yapalimmi fikir alırdım.kucuck çocuktu ya 3 yaş 4 yaştan beri halada öyle babanizda öyle bi onla hep konusuru sanki bir yetişkin gibi hiç çocuk gibi hesap sormadik kural kotmadik sert yapmadık.ve inanın buna gerek bırakmadı bizi yavrum🙏🙏🙏üzmedi daha bir kere
Malesef bu yaşlarda arkadaşlarından çok etkileniyorlar.Biz de asla baskı uygulamıyoruz,son derece hassas yaklaşıyoruz ama yaşadığımız ortam çok kötü.Allah cümlemizin yavrularını korusun🙏.

Malesef bu yaşlarda arkadaşlarından çok etkileniyorlar.Biz de asla baskı uygulamıyoruz,son derece hassas yaklaşıyoruz ama yaşadığımız ortam çok kötü.Allah cümlemizin yavrularını korusun🙏.
Amin 🙏🙏insalh.
Malesef çok çok kötü devir.
Kıza hep ornekk vererek anlatırım hayatı.
Temiz ailelerin çocuklarıyla konuşsun isterim bilir ve onlarla iletişim kurar.bende annelerini tanımaya konuşmaya başladım tanırım.siniftakileri.cok.sukur yaramaz bir aile yok.
Diyorum ya iletişim önemli.o ortamdaki akışa kapiliyorlar.ben hep derim kızıma sakın onalrin yaptığını yapma giydiğini giyme farklı ol derim.
Sen arkadaşlarının dediklerini hemen onaylama düşün mantikliysa kabul et onalr disalayacak diye sakın yapma bişey boşver dislasinalr.sen doğru bildiğini yap derim .başlarına bir.zarsr gelirse sen doğruyu yaptığın için mutlu olucaksin.aklini kullan hep derim.
Konuşurum hep sohbet ederim.
Bir plan yaparsaniz buluşma planı sakın sen ısrar etme fikir sunma.teklif edilirse gitmek istersen bana şöyle vakit geçir vaktinde gel.
Olaki Allah korusun arkadaşının aşina bişey yolda belde gelirse x ısrar etti plan yaptı derler.bu riski alma derim ortak karar verilip sana teklif ederlerse gidersin.izin alarak.
Daha birkez buluştular okul dışında AVM de sinemaya gidip yemek yediler.giderken babası götürdü arkadaşlarınıza alıp gelirken de babası aldı getirdi

Amin 🙏🙏insalh.
Malesef çok çok kötü devir.
Kıza hep ornekk vererek anlatırım hayatı.
Temiz ailelerin çocuklarıyla konuşsun isterim bilir ve onlarla iletişim kurar.bende annelerini tanımaya konuşmaya başladım tanırım.siniftakileri.cok.sukur yaramaz bir aile yok.
Diyorum ya iletişim önemli.o ortamdaki akışa kapiliyorlar.ben hep derim kızıma sakın onalrin yaptığını yapma giydiğini giyme farklı ol derim.
Sen arkadaşlarının dediklerini hemen onaylama düşün mantikliysa kabul et onalr disalayacak diye sakın yapma bişey boşver dislasinalr.sen doğru bildiğini yap derim .başlarına bir.zarsr gelirse sen doğruyu yaptığın için mutlu olucaksin.aklini kullan hep derim.
Konuşurum hep sohbet ederim.
Bir plan yaparsaniz buluşma planı sakın sen ısrar etme fikir sunma.teklif edilirse gitmek istersen bana şöyle vakit geçir vaktinde gel.
Olaki Allah korusun arkadaşının aşina bişey yolda belde gelirse x ısrar etti plan yaptı derler.bu riski alma derim ortak karar verilip sana teklif ederlerse gidersin.izin alarak.
Daha birkez buluştular okul dışında AVM de sinemaya gidip yemek yediler.giderken babası götürdü arkadaşlarınıza alıp gelirken de babası aldı getirdi
Bahsettiğim kız derslerinde çok başarılı normalde ve ailesi eğitimci ama aile içi problemleri varmış sanırım.Genel olarak arkadaş grubunu ve ailelerini tanıyorum ben de,hepsi çok başarılı çocuklar.Dediğim gibi,kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi böyle bir şey.Kızdan koparmak yerine daha çok öğütler vermeye çalışıyorum çünkü onlar daha çocuk sayılır.Dışlamaya çalışarak daha çok iterim böyle şeylere diye düşündüm çünkü kızım çok duygusal ve hassas bir çocuk😔.

Kızıma pek hissettirmeden fırtına gibi estim arkada. Ben başka bir ülkede yaşıyorum ve burada 13 yaşını geçtiysen hapse bile girersin. Burada herkesin ailesi geçici ve ülkelerine geri döndüklerinde eğitimlerine devam etmek istiyorlarsa bu okula gitmek zorundalar. Aynı müfredatı takip etmeleri gerekiyor. Önce okul yönetimine şans vermek istedim. Bakalım nasıl adım atacaklar diye.
Beni burada "aman efendim yapıyoruz ilgileniyoruz vs.. "diye diye gönderemzsiniz, her gün takipteyim ve atılan her somut adımı bilmek istiyorum dedim.

Bunlar kızımın yan sınıfındalar. Aslında problem şu; kendi arkadaşlarını bırakıp bu kızlarla takılmak istiyor. Çok havalılarmış cool larmış. O iki kız ve yancıları oğlanlar arkadaşa ihtiyaç duymadıkları için benim kızla oynamışlar. Önce çok güzelsin çok tatlısın vs vs bir sürü güzel şeyler söylemişler. Bazı kıyafetlerini okul araç gereçlerini almışlar. Bir kaç hafta sonra da ya git başımızdan ne salak şeysin, çirkinsin kim seninle arkadaş olmak ister gibi şeyler söylemişler ve yazışmışlar aralarında. Benim kız bunları silmiş hemen biz görmeyelim diye. Mesajlar ve çektiği resimler bizim telefona da kaydediliyor ve haberi yok. Mesela çantasındaki pedi çıkarıp üstüne ismini yazıp resim çekmişler. Çok havalı olacaksın diye kollarına bacaklarına küfürler yazmışlar. (Kış mevsimi yok burada) Bunları müdürün önüne koydum. Kanuni karşılığı olan cezayı da indirdim internetten. Bu 5 çocuğun peşindeyim. Öyle ya da böyle ceza alacaklar. Siz mi polis mi karar verin dedim.

Yalnız şu var; çocuklar zorbalığı ailelerin duymasından çok utanıyor. Kızımın ilk cümlesi, anne nolur okula gelme kimseyle konuşma oldu. Ona yalan söylemedim. Yapacaklarımızı tek tek anlattım. Öğretmeni, okul pedagogu ve müdürle konuşacağımızı, konuşmaya mecbur olduğumuzu söyledim. O çocuklarla veya aileleriyle tek kelime etmeyeceğimizi okul saati içinde okula gelmeyeceğimizi söyledim.

Eşim daha ılıman ama ben kararlıyım. Okul yönetimi gereken cezaları vermezse direk polis merkezine gideceğim. Ya çocukların başı belaya girmesin diye işlerinden güçlerinden olup ülkeden gidecekler ya da çocuklarıyla ilgilenip insan olmayı öğretecekler.

Bu nedr yahuu bunları yapanlar çocuk mu inanamıyorum :KK57: İnsanlık ne kadar berbat bir yere gidiyor şaştım kaldım:KK51:

Benim kızım da 12 yaşına kadar hala peluş oyuncaklarla oynayan, odasını devamlı toplu temiz tutan en küçük şeyle mutlu olan çocuktu. Sabah okula odasını toplamadan gitmesin diye 10 dk erken kalkardı. Şu anda benim kızımın okuduğu okul da butik. Sınıfında 12 öğrenci var. Yaramaz öğrenci yok demeyin. Mutlaka çıkıyor. Bizim okulda bir tane değil, her katta var rehber öğretmen. Okulu öğretmeni çok iyi tanıyabilirsiniz, sizin çocuğunuz da ergenliğinde sorun yaşamaz ama bazı çocuklar canavar ruhlu. Mesela onların ergenliği zor geçirmeleri diğer çocuklara zorbalık olarak dönüyor. 7. ve 9. sınıfa giden iki çocuğum var okul öncesini de sayarsak; tecrübelerime göre her 10 kişilik grupta zorbalık yapan bir çocuk çıkıyor.

12 yaşına kadar logolu pembeli pamuklu tişört giyen kız 13'e girince bir anda göbeği açık, kısacık şortlara eteklere büründü. Bu yaz anne yeni kıyafet istiyorum dedi gittik ve mağazalarda şok geçirdim. Seçtiği denediği şeyler benim avucuma sığar o derece. Ama hiç müdahale etmedim, bana sorduğunda bile sen giyeceksin ben karışmam dedim. Kendi tarzını kendi yolunu kendisi bulsun dedim. Boyu uzadı, vücudu ince ne istese giyebildiğini - yakıştığını fark etti.
Şimdi neredeyse okul üniformayla yatıp kalkacak, geçti kıyafet hevesi.

Biz de iki kızıma ufak yaşlardan beri aynı sizin gibi yaklaştık neredeyse aynı cümleleri kurduk. Her zaman her şeyi söyleyebilecekleri ebeveynleriz. Sizin kızınıza da bunlar olacak demek veya sizi karamsarlığa sürüklemek istemem. Ama biz ne yaparsak ne önlem alırsak alalım dış dünyada müdahale edemiyoruz, haberimiz olmuyor ya da daha sonra öğreniyoruz.
Büyük kızım zorbalık görmedi ama ergenlik hormonları nedeniyle psikolojisi bozuldu. Kilo aldı kendini kötü hissetti, saçlarını sevmiyordu, gündüz vakti kalın perdeleri kapatıyordu, bizimle hiç konuşmuyordu. O da ellerini çizdi ama siyah kalemle. Ben sorunca dövme gibi yaptım diyordu ama belli yani sert sert şekilsiz çizikler. Çok şükür pedagog yardımıyla atlattık geçti. Şimdi boyu uzadı kilosu sivilcesi kalmadı. Saç şekillendirici aldık. Arkadaşları geliyor kendi gidiyor. Sistemli ders çalışıyor, notları düzeldi. Küçük olan da terapi alıyor. Az çok uyandı olanlara. Arkadaş seçimini sorgulamaya başladı.

Yalnız bizim pedagog ergenlik sorunları üzerine uzmanlaşmış. Diğer türlüsünü tecrübe etmediğim için pedagogla ilgili fikir veremeyeceğim.

Günlerdir ortaokul ve liselerdeki zorbalık içerikli sorunlarla muhatabım, korkudan çarpıntı geliyor artık. Sözde çok bilinçli olmaya çalışan aileleriz, çocuklar neden böyle oluyor anlam veremiyorum.

Konu sahibi kızınızın hayatında ters giden bir şey olduğu kesin, bu ev içinde de olabilir akran ortamında da, bazısı sadece kendini kanıtlamak için ya da özentiden de olabiliyor. Çocuğunuzun bunu yapmaktaki amacının ne olduğunu tespit edebilmek lazım. Bu hareketi yapan çocuklar genellikle tek başına olmaz, yakın arkadaşlarında da yapanlar vardır. Benim 8.Sınıf öğrencilerimde yayılmıştı bir ara, ailesi boşanmış olanlar yapıyorlardı. Sevdikleri bir yetişkinin basit konuşmaları bile çok etkili oluyor bazen. Kızınız muhtemelen 8.Sınıf, bu yaş çocukları genellikle türkçe öğretmenlerini çok sever ya da saygı duyduğu başka bir öğretmenle iletişime geçin, rehber öğretmenden de destek alarak samimiyet kurarak kızınızın sorununu öğrenmeye çalışsın. Belki tedavi olmayı kabul etmesini de sağlarsınız, görüştüğü uzmanı değiştirmeyi deneyin ama önce düzelmeyi istemesi lazım, yardım istemeyene yardım edemezsiniz.

Gurur duymuyorum ama bunu tamda aynı dönemlerde bende yapardım. Benimki daha çok içimdeki öfkeyi atamamaktandı ki hala çok kızgın olduğum, kriz anlarımda bu şekilde olmasada kendime zarar verme eğilimim var farkında olmadan. Saçma gelecek biliyorum ama o an fiziksel acıya yoğunlaşınca hislerin nispeten daha az acıtır hale geliyor. Umarım bu tarz bisey değildir
Benim de var kısa bir faça geçmişim (8.Sınıfa denk geliyor,hemen hemen 1 yıl sürdü). Resim dersine götürdüğümüz maket bıçağıyla oynarken "aaaa çiziyormuş" diye kahkahalarla başlamıştık. Sonra onları kocaman kol saatlerinin yanlarına sardığımız deri iplerle saklamıştık herkesten, bizimki komik ve çocukçaydı ama o çizikleri görmek çok hoşuma gidiyordu, ergenlerin psikopatlığa duyduğu ilgiyle alakalı belkide, sonra kendiliğinden geçti. Ailemin haberi bile olmadı.

Uzman desteği olmadan içinden çıkılması zor bir durum. Sorunun kaynağını bulmadan ilerlemek mümkün değil.

öncelikle hepinize çok teşekkür ederim. Elimden gelenin fazlasını yapıp arkadaş olmaya çalışıyorum. Hastanede yatırma konusuna gelince dr ilaç bile önermiyor. Ve bir arkadaşın dediği gibi akran zorbalığına maruz kalmış tabii bana o zaman söylememisti okula gidip o çocukların ailelerini cagirttiracagim diye korkmuş. Inanılmaz aklı basında bir çocuk aslında duygusal zekası yüksek. Anne olarak hepimiz bırakın çocuğumuzun kendine zarar vermesini tırnağının kırılmasına kıyamayız. Bazen çıldıracak gibi oluyorum ben mi iyi anne olamadım diye. Biraz sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz önce taşınma sonra okul değişikliği ve Lgs öğrencisi güzel sanatlar istiyoruz ama sınav stresi... Şimdi tekrar terapiye gideceğiz bakalim ne olacak.

öncelikle hepinize çok teşekkür ederim. Elimden gelenin fazlasını yapıp arkadaş olmaya çalışıyorum. Hastanede yatırma konusuna gelince dr ilaç bile önermiyor. Ve bir arkadaşın dediği gibi akran zorbalığına maruz kalmış tabii bana o zaman söylememisti okula gidip o çocukların ailelerini cagirttiracagim diye korkmuş. Inanılmaz aklı basında bir çocuk aslında duygusal zekası yüksek. Anne olarak hepimiz bırakın çocuğumuzun kendine zarar vermesini tırnağının kırılmasına kıyamayız. Bazen çıldıracak gibi oluyorum ben mi iyi anne olamadım diye. Biraz sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz önce taşınma sonra okul değişikliği ve Lgs öğrencisi güzel sanatlar istiyoruz ama sınav stresi... Şimdi tekrar terapiye gideceğiz bakalim ne olacak.
Allah kolaylık versin, kızınız inşallah çabucak toparlanır.
Benim de 12 yaşında bir oğlum var. Onunla bağ kurup sohbet edebilmek için onun okduğu kitapları okumaya başladım. Ortak filmler izlemeye çalışıyorum. Dünyalaeına girmenin bir yolunu bulmak zorundayız

Back
X