• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

14 yaşındaki kızım

Birlikte vakit geçirin. Karşınıza alıp konuşmak istediğinizde dinlemeyecektir. Gidin gezin, alışveriş yapın, bir kafede oturun kahve için. Ona size açılması için gerekli güveni verin. Üstüne de çok gitmeyin geri tepecektir. Kendi dönemlerinizden bahsedin, ortak yaşantınız olduğunu görünce daha kolay iletişim kurabileceksiniz. Eve kurallar koyun, kuralları birlikte oluşturun. Ders çalışması için bir programı yine birlikte oluşturabilirsiniz. Mutfakta yardımcı olmasını isteyin ama zorlayarak değil, keyifli hale getirerek. Zamanla düzelecektir, korkmayın. Tamamen ergenlikten bunlar.

Bu ergenlik midir nedir bizim zaminmizda yoktu sanırım ben kizima söylüyorum valla nedir bu hastalıktan bahseder gibi ergen muhabbeti biraz abattiyormuyuz yazık cocuklarda bişey sanıyorlar
Şu tlf meselesi de hiç hoş değil neden tlf alınır bu çocuklara ne yapacaklar tlf anlamadım gitti
Bırakın tlf bilgisayara bile ders dışında girmesine izin vermiyorum amacı dışında kullanılmamalı bu teknoloji sonra sonucu malum
Konu Sahibi işiniz zor keşke bu noktaya gelmeden müdahale etseydin iz
Ben kizimla her konuda sohbet eder neyin doğru neyin yanlış olduğunu söylerim o da benimle sohbet etmekten çok büyük zevk alır
Şimdi yapcaginiz tek şey kızınızin kurduğu o dünyaya yavaş yavaş sokulmak olmalı ama büyük ihtimal bir erkek arkadaşı var
eger varsa daha zor işiniz
Ne diyeyim Rabbim yardımcımız olsun çok zor çocuk büyütmek :(

Çok zor ya çocuk yetiştirmek. Bebekken o kadar masum o kadar temizler ki. Büyüdükçe herşey zorlaşıyor. Teknolojiyi eğitim sistemi burnumuzun dibine kadar soktu saolsun. İnternete girilmeden ödev yapılmıyor sanki. Keske bi 30 yıl geriye gitsek. Hani su herkesin saf herşeyin daha temiz olduğu dönemlere.
Birde hakikaten ya eskiden ergenlikmi varmış. Valla bilmiyorum Allah yardımcın olsun konu sahibi.

Eğlenceli ve arkadaş tarzı bir tavırla yaklaşmayı deneyin ona. O yaşlarda gençler ebeveynlerini yaşlı ve demode görüp dışarıyla ilgilenmeye başlıyor ve kötü sonuçlar doğabiliyor. Sizin yaklaşımınıza bağlı değişim gösterebilir.

Kendimden yola çokayım..annem kızar bastırırdı korkardı herseyden abimden cevreden korkardı bende zaten bana ne desem olmaz diyecek die konusmaz konu disi tutardım. Sonra akraba akrepler daha cazip gelirdi ve yanlıs yönlendirilirdim anneolunca anlıyor insan. Şimdi annemle karsılklı oturur sgra bile içeriz amaa öncesi önemliydi insan ergenlikte itildimi en önemli kararları bile yanlış alıyor..

Morali bozulmasın diye her istediğini yapıyoruz 14 yıldır tek çocuk şimdi bişey söylesem duymamazlıktan gelecek
İşde sorunu siz kendiniz yaratmışsınız,tek çocuk diye her dediği yapılmaz benimde bir kızım,bir oğlum var ikiside tek sonuçta ,her dediklerinide yapabilme gücünede sahibiz şükür ama yapmıyoruz..çünkü her şsdedikleri kolay ellerine geçince kıymetsiz oluyorlar,mutlulukları uzun sürmüyor..mesela yemeğe gidiyorlarsa o hafta sinema yok,sinemaya gideceklerse yemek yok,ikşsi aynı anda yok..harclıklarından bırıktırıp bırse almak ıstıyorlarsa benım onayımla alabılırler,özel gunler dısında ekstra bır hedıye falan almamaya dıkkat ederım..boylece özel gunde alınan hedıyenın bır kıymetı oluyor..bunlar kucuk detaylar gıbı görünsede önemli şeyler..

Allah yardımcınız olsun , şöyle 18-19 yaşlarında , kızınızın kendisine daha yakın hissedeceği bir akrabanız, mesela kuzeni yok mu, size anlatmak istemediklerini onunla paylaşabilir belki , insallah sadece yaşıtları sınıf arkadaşları ile haberleşiyordur ,
Annelik çok zor zanaat gerçekten , benim kızım henüz 7 yaşında, bir 6-7 yıl sonrasından ve özellikle internet belasından ürküyorum şimdiden .. Allah yollarını şaşırtmasın , güzelce büyüyüp birer meslek sahibi olduklarını görelim insallah ..

Hayır derslerini çok önemsiyordu 2,5 ay önce TEOG'a girdi çok güzel sonuçlar aldık yakında puanı belli olacak ama yaptığı çok tuhaf zamanında bizde ergendik ama ben anneme asla böyle şeyler yapmazdım
O zamanlar çok eskide kaldı canım maalesef.Bende de iki tane ergen var,onları anlamakta çok zorlanıyorum.Bazen gel yemek ye desem bile tersliyorlar.Ortaokulda dersler süperdi,sbs puanları çok iyiydi.Ama ergenlik her şeyi mahfediyo.Eşim ve ben elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz.Rabbim hepimizin yardımcısı olsun inşallah

Nasil davranıyorsunuz bilmiyorum ama aklıma gelen bir çok annenin yaptığı hatayı söyleyeyim.

Ona siz anne o çocukmuş gibi değil de iki arkadasmis gibi davranın. Bişey yapacağınız zaman fikrini sorun, yardımını ışteyin. Canınız sikkinken onunla dertlesin onun dertlerini sorun.

Sen daha cocuksun, yanlış biliyorsun ben doğrusunu biliyorum gibi yaklasirsaniz daha da uzaklaşır sizden. Erkek arkadaşı olabilir ama bu yaşta olmaz diye tavrımızı koyarsanız size anlatmamasi saklaması çok normal. Olabilir biriyle konuşabilirsin ama okulunu derslerini aksatmamalisin, biz senin arkandayız her zaman ama bizim bilgimiz dahilinde hareket et ki sende bizde içimiz rahat olalım. Gibisinden yaklaşın.

Ayrıca onca zaman sonra ergenlige girmişken bi kardeşinin olması da etkilemiş olabilir. Sizi paylasacagini düşünmüştür yada sizdeki psikolojik yada fiziksel değişiklikler etkilemiş olabilir. Mesela bak ne güzel kardeşin olacak diyeceginize kardeşin ne şanslı senin gibi bi ablasi olacak diyin.

Ben 'cocugunuzla arkadas olun' olayina karsiyim. Ustun Dokmen'in bir sozuydu sanirim. Cocugunuza arkadas degil anne baba olun, gun gelecek zaten bircok arkadasi olacak, siz annesi babasi olarak kalin diyordu. Gun gectikce bu sozun dogruluguna daha cok inaniyorum. Cocuklarimiza arkadas olmamaliyiz, hayir onlara anne olmaliyiz baba olmaliyiz. Bir agirligimiz olmali, sozumuzu dinlemeliler, bizleri buyuk saymalilar. Bizlerle arkadaslari gibi konusup, bagirip cagiramayacaklarini, hakaret edemeyeceklerini bilmeliler.

Zamanlar ne acidan degisti, su an artik cep telefonlari var, internet var. Bunun haricinde bundan 15 yil oncesiyle simdikinin ne farki var? Taskinlik yapan, ailesinin sozunu dinlemeyen o zamanda dinlemiyordu. Cocuklar belirli yillara gore yetistirilmiyor, her yil farkli bir muamele istemiyor. Anne babaya saygi duymak, sesini yukseltmemek zamanla degisen olgular degildir bunlar sabittir.

Cocuklarimizin bunu anlamasi lazim. Su an bol kepceden salliyor olabilirim, ne evliyim ne de cocuk sahibiyim, bana bekara kari bosamak kolay da diyebilirsiniz ama cocuklarim olursa benim verdigim egitim bu yonde olacak. Maalesef ki gunumuz cocuklari cok simarik yetisiyor. Benimde yegenlerim var, iyi bir gozlemciyim, izliyorum etrafimi. Anne mi konusuyor, komsunun oglu mu hic takmiyorlar. Anneye babaya sevgi saygi baski yaratmaz cocuklarda, bilakis daha karakterli yapar onlari.

Rabbim tum cocuklarimizi hayirli evlatlar kilsin, Allah tum annelerin babalarin yardimcisi olsun.

Anlattıklarınız çok acayip gelmedi bana eğer eksik anlatamadıysanız.
Etrafımda tanıdığım 13-17 yaş arası gençlerin hemen hepsi odasında vakit geçirmeyi tercih ediyor ve ellerinde sürekli telefon var.sürekli telefonla gezmesi erkek arkadaşı olduğu anlamına da gelmez. Kız arkadaşlarıyla mesajlaşıp video izlemeyi çok seviyorlar.
Sizinle ters konuşmasını da sabırlı davranıp , inatlaşmayıp sürekli kendinizi anlatarak ve güzellikle yaklaşarak çözebileceğinizi düşünüyorum.
Tabii ki farkettirmeden kontrol etmekte de fayda var. Ciddi şüpheleriniz olursa mesajlarına bakabilirsiniz.

Merhaba hanımlar 14 yaşında bir kızım var şu son günler de sürekli beni tersliyor akşamları yanımızda durmuyor direk odasına geçiyor ve eline telefonunu alıyor telefonda kiminle mesajlaştığını bilmiyorum ergenlik falan ama bunun ki çok farklı okulda da öğretmeniyle konuştum hiç dersi dinlemiyormuş ve yaşından çok büyük davranıyormış nasıl düzelticem bunu napayım bir fikir verin nolur :KK43:
Şaka babında telefonuna mesaj atabilirsiniz belki aranız kaynaşır uyurken de bakın bence telefonuna allah korusun insalar kötü kimse kötü yola çekmesin yada beraber film izlemeyi teklif edin gezmelere gitmeyi teklif edin nasıl ne istiyorsa onu yapın anne gibi değil dostu arkadaşı gibi anne olarak değilde dostuyla konuşuyormuş gibi bide en yakın arkadaşı yokmu o bilir ne yaptığını en son çare bu arkadaşlarıyla konuşun yada kızınızı alın ben seni çok seviyorum diye başlayın lafa ve anlatın onu yargılamadan umarım işe yarar

Lise öğretmeniyim. 9.sınıf öğrencilerimin büyük kısmı(yaş15-16) gözlemlediğim kadarıyla aynı davranışlarda bulunuyorlar. Telefon ve internet hayatlarının çok ciddi bir bölümünü kapsıyor, oyunlar, videolar, mesajlaşma programları... Bu arada iletişim kurmada da gerçekten sıkıntı yaşıyorlar. Dersler neredeyse önem listelerinde yok diyebilirim. Sınav olacakları gün hangi dersten sınav okuyoruz diyebilecek kadar kopuklar. Böyle öğrencilerin velileri de dert yanmaya geldiklerinde hepsinin ortak söylediği cümle 'suyunu bile ayağına getiriyoruz yeterki ders çalışsın, ama kitap açtıramıyoruz.'

Çocuklarımız bizim nefesimiz, onlar hep mutlu olsun istiyoruz elbette. Ama çabalamayı, beklemeyi, sorumluluk almayı öğretmiyoruz sanırım.

Back
X