Benim yaşadığım ülkede 2 Haziran'dan itibaren ekonomi açılmaya başlıyor (30% oranında) ve kreşlerin hepsi açılıyor. Birkaç haftadır bütün kreş çalışanlarına tek tek COVID-19 testi yapıyorlar, pozitif çıkanları karantinaya alıyorlar. Açılmadan önce bütün yetişkinlerin testi yapılmış olacak. Kreşte çocuklara maske ya da siperlik verecekler ve bunu takmaları zorunlu, burada öğretmenleri çok zor bir görev bekliyor diye düşünüyorum çocukların yüzünde maske tutmalarını sağlamak çok zor olacaktır.
Bu arada işin içinde olan bir insan olarak çocukların gizli taşıyıcı olabildiği doğru ancak bulaştırma oranları biz yetişkinler kadar yüksek değil. Çoğunlukla virüsün bağlandığı enzim çocuklarda henüz gelişmemiş oluyor. Tabii bu kesinlikle enfekte olmadığı ve olmayacağı anlamına gelmez, ama en azından daha rahat etmenizi sağlayabilir. Siz evden çalışıyorsunuz mesela ama zorunlu çalışan grupta olup, başka yardım alamayacak insanlar var, bazı insanlar için kreş tek çözüm oluyor ve bu süreçte de bu değişmeyecek.
Ben sizin yerinizde olsam bir bakıcı ile konuşur, 14 gün evden hiç çıkmaması karşılığında anlaşır ve maaşını başlatırım. 14 günlük karantinadan sonra ulaşımını taksiyle ya da arabanızla alıp sağlarsanız insanlarla temasını minimuma indirirsiniz. Böylece çocuğunuza evde bakılır. Evet bakıcının ev dışında temasının olduğu kişiler olacaktır ama buradaki risk kreşte oluşacak riskten daha fazla olmayacak.