2. Bebegi doguranlar lutfen akil ve destek verin

Ecrin 29 senin isinde zormus gercekten
Allah sabrini verir . Eger sen karar verdiysen
Benim gibi yalniz degilssindir insallah

yok canim esimde bende bebegimizi istiyoruz ben buyuturken yalniz buyutuyorum esim pek ilgilenmiyo yogunda calisiyo bide kaynana var seker hastasi yasli ben idare etmeye calisiyorum bakalim naasil olcak rabbim kolayligini verir insaallah

Aslinda bende ne kadar yalniz olyrsam olayim inaniyorum kendime
2 cocugu beraber buyutucem
Esim yanimda olsa baska bisey istemiyorum
Sen sansliymissin ne guzel esin yaninda
Bu arada dogum tarihlerimiz ayni neredeyse :)
Bende senin gibi mutlulukla gecirebilirim hamileligimi insallah

Aslinda bende ne kadar yalniz olyrsam olayim inaniyorum kendime
2 cocugu beraber buyutucem
Esim yanimda olsa baska bisey istemiyorum
Sen sansliymissin ne guzel esin yaninda
Bu arada dogum tarihlerimiz ayni neredeyse :)
Bende senin gibi mutlulukla gecirebilirim hamileligimi insallah

Merhaba canım,
Benimde şuan 19 aylık bir kızım var 3 aylık hamileyim.Beklemediğimiz bir anda süpriz oldu.Bebek geldiğinde kızım 2 yaşını tamamlamış olacak.Ve ben şuan çalışıyorum.Çok memnun olduğum şartları iyi olan bir işim var.Ama doğum sonrası 2 bebekle çalışmam çok zor.Kızıma annem bakıyor 2 çocuğa mümkün değil bakamaz.Kendim çalışmamayı göze aldım artık.Rabbim rızkımızı bir şekilde verir inşallah.Bende ilk ultrasona girene kadar çok üzülmüştüm ama ilk ultrasonda napıyorum ben dedim fikirlerim değişti.İnş senin eşin de kabullenir.Eminim işleriniz eskisinden daha iyi olur bebeğin kısmetiyle.Senin kızında baya büyümüş hem.Senin işin daha kolay..Anne olarak bizim güçlü olmamız lazım.Eşinden çok da olumlu destek almasanda takma kafana.Onun annelik hormonları yok ne de olsa.Zamanla alışacak babalık fikrine...

Ne kadar cok benim gibi supriz yasiyan varmis :)
Birde benim sokum gercektende hic ikinci bebek dusunmememdi ama Allah boyle istedi bende tabiki cok sevicem insallah bu bebegimide
Sadece sunu soyliyebilirim ( daha cok basinda olmama ragmen ) herkes ilk hamileliginin tadini cikartsin
Oh valla masala hamileyken uykum gelince uyurdum dinlenirdim
Simdi nerdeeeee :)
Birde masalda hic migdem bulanmamisti ama bu sefer bulaniyor ve cok halsiz hissediyorum kendimi
Off su persembe gelse biranönce
Belirsizlik öyle zorkiiiii

benim bebeğim 1 yaşında daha ama yinede gün geçtikçe bakımı zorlaşıyor.rabbim aratmasın kimseye olmamasının vereceği acıdansa olmasının verdiği yorgunluk daha çekilebilirdir bence.bazen çok bunaldım dediğimde annem şunları diyor bana.
köyde tarla işi ev işi çoktu üstelik ayrı evimiz yoktu
ekmeği elde yoğurur tepsi tepsi yemek yapardık.
su yoktu sırtımızda taşır çamaşırı elde yıkardık
üstelik prima yoktu bir çiş ypsanız 3 zıbın çıkardı günde 4-5 çiş yapsa sen düşün artık.
yaşlılar hiç yardım etmezdi
üstelik 1 evde 8-10 kişi yaşardıkta çıt çıkarmazdık
hemde sizin gibi 1-2 çocuk değil herkesin 3-4 çocuğu vardı
vs. vs. vs.
bunları düşün cnm
şükür teknoloji bizden yana hayatı kolaylaştıracak birsürü şey var
belki yazdıklarım saçma gelir ama
allahın işi işte
yıllarca bekle zorla olsun
hiç bekleme kendiliğinden olsun
allah sabırlar versin

Canım,sen kalp atışlarını duymaya gidecektin eşinle beraber..Gitmedin mi henüz? Merak ettim neler olduğunu..

Merhaba 33 aylik bir kizim var
3 sene bekledikten sonra tupbebekle hamile kaldim
Bu zamana kadar emzirdigim icin hic regl olmadim takiiiii 3 nisana kadar
Ve yillarca ugrasip bir turlu hamile kalamayan ben bir kez regl olup ertesi ay hamile oldugumu ogrendim
Hem hic 2. Cocugu istemedegim icin hem hic yardimcim olmadigi icin( kizima ilk gnden beri tek ben baktim , 1 saat bile kafami dinleme sansim olmadi ) hemde hamile kalabilecegime hic inanmadigim icin buyuk bir soktayim
Birde esim isini kapatti, kizimi krese verip esimle beraber yeni bir is kurup ona destek olmak istiyordum
Ama hersey bir yana ben bu bebegi cok istiyorum ,Allahin mucizesi o benim icin
Korkularim var ama :(
Tek basima hic yardimcisiz nasil basacikarim

gözun aydın canım allah bagıslasın bu mucıze sana yenı yasam gucu katacak benım ıkı oğlum var araları tam ıkı yas bırı suan 28aylık ıkıncısı 4 aylık olduk ınan hayatta bır degıl bın elle tutunacaksın ılk oğlum kolıktı tektım kımsem yoktu carsafta sallayak byuttum soonunda evın ıcne çıngen salıncagı kurmustuk ıst nerde bırı battanıyede bbek sallıyor gorduyse kesın onun ben olma ıhtımalı cok yuksektır gezmedende gerı kalmadımda:))) her yerde her yerde durup esımle sallamısızdır hatta temde yol kenerında e-5 karayolunda markette muzede camıde parkta konserde v.s v.s gıbı ıkıncı oğlumda kolık:)))) saka gıbı ama oyle aynı seylerı tekar yasıyoruz gorenler hep derdı bıtecek bu gunler dıye ha ha yenı basladı ılkını bıtırdık ıkıncıye basladık ınanamıyorum ama oluyor hele onun gözlerıne bakınca dunya duruyor ben o gözlerde kayboluyorum kendıme geldıgımde şok bır yukleme olmus oluyor bana enerjım tazelenıyor abısıde yenı yenı yardım etmeye basladı

Merhaba 33 aylik bir kizim var
3 sene bekledikten sonra tupbebekle hamile kaldim
Bu zamana kadar emzirdigim icin hic regl olmadim takiiiii 3 nisana kadar
Ve yillarca ugrasip bir turlu hamile kalamayan ben bir kez regl olup ertesi ay hamile oldugumu ogrendim
Hem hic 2. Cocugu istemedegim icin hem hic yardimcim olmadigi icin( kizima ilk gnden beri tek ben baktim , 1 saat bile kafami dinleme sansim olmadi ) hemde hamile kalabilecegime hic inanmadigim icin buyuk bir soktayim
Birde esim isini kapatti, kizimi krese verip esimle beraber yeni bir is kurup ona destek olmak istiyordum
Ama hersey bir yana ben bu bebegi cok istiyorum ,Allahin mucizesi o benim icin
Korkularim var ama :(
Tek basima hic yardimcisiz nasil basacikarim

canım seni çok iyi anlıyorum,ve sana teselli olmasını dilediğim öykümü paylaşmak istiyorum,inşallah umut olur,,mutlu düşünürsün,,inan zor değil dersem yalan olur ama seninki 33aylıkmış baya büyümüş,ben 2.ciye hamile kaldığımda kucağımdaki 3aylıktı:25:

http://www.kadinlarkulubu.com/dogum...-dogumdan-onceki-son-gunu-sonrasiresimli.html

allah analı babalı büyütmek nasip etsin inşallah çocuklarını ,maddiyatı falan dert etme ikinci bebeğin doğduktan sonra o yetmeyen paranın nasıl bereketlendiğini göreceksin.iki çocuk tabii ki çok zor ama Allah hiç kimseye kaldıramıyacağı yükü vermez..hayırlı doğumlar

Yazmak oyle zorki
Ne yaptiysam olmadi , olduramadim
Esimi ikna edemedim
Beden benimdi , benim bebegimdi ama istemek, inanmak yetmedi
Insanin arkasinda bir ailesinin olmamasi ne aci birkez daha ogrendim
Bu arkani donup , cekip gidebilecegim bisey degilki
Bir kizim var babasina asik
icim oyle yaniyorki
Hayatimda ilk kez ilac kullaniyorum. Atlatamicam yoksa
Hep agliyorum ve kizim annecim neden agliyorsun dediginde kahroluyorum
Hic istemiyerek ama mecbur oldugum icin aglaya aglaya kurtaj oldum benn
Ne olur destek olun
Gercekten cok kotuyum

Yazmak oyle zorki
Ne yaptiysam olmadi , olduramadim
Esimi ikna edemedim
Beden benimdi , benim bebegimdi ama istemek, inanmak yetmedi
Insanin arkasinda bir ailesinin olmamasi ne aci birkez daha ogrendim
Bu arkani donup , cekip gidebilecegim bisey degilki
Bir kizim var babasina asik
icim oyle yaniyorki
Hayatimda ilk kez ilac kullaniyorum. Atlatamicam yoksa
Hep agliyorum ve kizim annecim neden agliyorsun dediginde kahroluyorum
Hic istemiyerek ama mecbur oldugum icin aglaya aglaya kurtaj oldum benn
Ne olur destek olun
Gercekten cok kotuyum

canım kusura bakma ama bu konuda kimsenin destek olucanı sanmıyorum:19: en azından ben olamam,,neden ne olursa olsun bi cana kıymak affedilir bişey değil,:19:,sağlık sorunun olmadığı halde sırf eşin istemedi diye kürtaj olmuşsun yazık diyorum ve böyle yapanlarıda kınıyorum,,kim ne derse desin,,allahım bunu affediceni sanmıyorum çok okudum çok dinledim bunu bilir bunu derim cinayetten başka bişey değil buu yazıklar olsun böyle keyfe keder bebek canına kıyanlaraa:19::19:

Kınadığınız Şey Başınıza Gelmedikçe ölmezsiniz
Bu sozü yaziyorum cunku cok dogru
Tupbebek yaparken bende kurtaj olanlari senin gibi acimasizca elestiriyordum
Iste bak ne haldeyim
Benim yerime koysana kendini
Icim yaniyor diyorum
Ne yapicaktim , bir cocuk elimde oburu karnimda kime gidicem
Ailem yok diyorum okuman yazmandami yok ??

Destek bekliyorum derken kimsenin iyi yaptin demesini beklemedimki zaten
Bir ay boyunca karnima dokunamadim ben , kocama yalvardim
Mucize bu dedim
Dinletemedim, oyle haldeyimki evde onunla yasamak oyle zorki
Ama mecburum mecburum

bunun kınamakla alakası yok bence bende şu anda hamileyim ve iki kızım var biri daha 1 yaşını yeni doldurdu mide problemleri çok yaşıyorum ama bu cana kıyamadım bence sende kıymayabilirdin kocanı ikna edebilirdin korunabilirdi o zaman çocuk istemiyorsa ama yapmadı ama cana kıymayı çok güzel yaptı bu vicdan azabıyla nasıl yaşarsın bilmem yazıkk
ve rabbim sana dogal yollarla nasip etmiş o yavruyu sana

kınamak var kınamak var canım bilmiyorsan öğren bence,,ben sen doğru bişey yapsaydın ve ben seni kınasaydım başıma gelmeden ölmezdim,ama sen dünyadaki en büyük günahı işledin,ve öteki dünyadaki yerini yaptın ne diyim allah affedermi bilmem:19:
kötü durumdasındır elbet anlamamı bekleme çünkü başıma gelmedi ve gelseydide vicdan azabından yaşayamazdım aklımdan çıkmazdı,hem bu dünyanı hem öteki dünyanı kararttın iyi yapmadın,,okadarda teselli vermeye çalıştık hepimiz sana,ama sen ne yaptın kendi bildiğini okudun,,niye yardım istedin ozaman niye konu açtın...dinlemiyceksin madem
:19:

sana bişey anlatayımmı,,ben ilk doğumumu yaptım oğlum oldu ve 3aylık olduğunda gecikmem oldu diye hemen test yaptım ve hamile olduğumu öğrendim düşün yani 3aylık emzirdiğim bi yavru vardı kucağımda daha lohusalıktan kurtulmuşken yeni yeni kendime geliyorken o hamilelik dönemini bidaha yaşamayı düşünmek bitiriyordu beni,hikayemin linkini verdim daha önce buraya girip okuduysan tabi...
neyse eşime söyledim napıcaz dedim oda olumlu bakmıyordu kaldıramazsın daha yeni doğum yaptın sayılır gebeliği bidaha kaldırabilirmisin,ve masraflar 2ye katlanıcak nasıl altından kalkarız falan diyip duruyodu kararsız kaldım ikiside çok küçük olucak nasıl bakıcam diye düşünmekten gına gelmişti,aldırmayı kafama koyup doktora gitmiştim, ultrasonda baktı fasulye kadar bişeydi 6haftalık bu 2ay dolmamış alalım istersen dedi,ben düşüniyim diyip çıkmıştım hemen karar veremezdim okadar içim yanıyoduki o küçücük şey bana tutunmuştu nasıl kıyardım yarabbim içim acıdı eve gidene kadar ağladım,ama karar verdim aldırmıycam dedim ne olursa olsun,,
eşim akşam geldi, benim doktora aldırmak için gidicemi biliyoya,dedim bebeği aldırdım 1hafta istirahat verdi dedim üzülerek,eşimde ilk başta tepkisiz kaldı ama hep düşünceliydi dalıp gidiyodu ve 2de bir -ya valla durup dururken günaha girdik keşke aldırmasaydın nasibiyle gelirdi allah kapı açardı bakardık ikisinede falan,,ve dedimki ona gözlerinin içine bakarak aşkım bişey diycem hazırmısın...-bebeğimiz hala bizimle ona kıyamadım..nasıl mutlu olmuştu,geleceğe dair planlan yapmaya başladık hemen
:16: çok büyük hatadan döndük,,,:13:

hem diyosunki ailem yok kime gideyim,ben ailememi gittim hayır tek başıma aldım kararı ,,haa şu var o aldırmaya gittiğim gün geri dönüşte annemin evine uğramıştım anneme böyle böyle dedim bana çok büyük günah olduğunu nasıl yaptıysanız öyle doğurman lazım falan filan nasihat verdi ,eski zamanlarda tanıdıklarının başına gelen,,çocuklarının yaşları yakın olan insanları anlattı iyice karar vermeme vesile oldu,
ne tesadüftürki aynı günde annemin evindeyken almanyadan bitanem büyük ablam aramıştı onada ağlayarak verdiğim kararı anlatıyodum ikilemdeyim napıcamı bilmiyorum falan diyince oda bi hikaye anlattı okadar fena oldumki artık kararlıydım aldırmıycak ne güç olursa olsun o meleği doğurucaktım ve öylede oldu kızım doğduğunda abisi 13aylık olmuştu,çok zor bi okadarda eğlenceli bi 3yıl geçirdim,,bugün oğlumun doğum günü ,,3yaşında oldu,,kızımda 13temmuzda 2yaşına giricek,,ve içimde hiç pişmanlık olmadan geçireceğim için hayatımı çok şanslıyım,,,..

son bi not== diyceksinki senin yanında ailen var,evetvar aynı şehirdeyiz ama ayrı evlerdeyiz ayrı yaşamlarımız var ben 2bebeğimide tek başıma büyüttüm kimsenin yardımı olmadan zor oldu evet ama zaman su gibi geçti ikiside ayaklandı cıvıl cıvıllar,üstümden yük gitti azda olsa,dahada zor günler bekliyo kıskançlık kavga dövüş malum şeyler beni paylaşamıyorlar ama napalım geçicek bugünler,,
benim açtığım topik birçok anne adayına ışık oldu,aldırmaktan vazgeçtiler ne olursa olsun sende aldırmayıp eşine aldırdığını söyleseydin,ve karnın büyüyünce söylerdin gerçeği eşinde aldır diyemezdi zaten hiçbi doktorda alamazdı zamanı geçti diye,,ama diyorumya keşke demek ateş yutmak gibi bişeydir neyse bundan sonraki hayatında çocuğunla sağlıkla yaşa ne diyim....eşinde mutlu huzurlu olsun bi cana kıydırdığı için vicdan azabıyla yaşasın dursun hayatı boyunca tabi okadar onuru varsa artık:19:

Senin 3. Sayfadaki yazini simdi gordum
Zaten tarihede baktim
5 haziranda yazmissin
Bense 4 haziranda kurtaj olmustum ne yazikkiVİRÜS
Simdi sana terbiyesizce cevap vericegimi saniyorsun ama gerek varmi bunaVİRÜS
Sen Ne kadar guzel birsey yapabilmissin
Mucize resmen
Ben yapamadim ve icimin nasil yandigini hic ama hic anliyamazsin
Esim utanmasa kolumdan tutup goturecekti beni doktora
Onu ben zaten nasil affedicem bu evliligi nasil yurutucem hic bilmiyorum
Bir bebegin olusum mucizesini o kadar iyi biliyorumki , o yuzden icin daha da cok yaniyor
Neyse ne diyim
Simdi bunu okuyan evlat hasretiyle yanan kac kisi vardir
Tipki benim bir zamanlar oldugum gibi
Size diyecegim siz yinede kimseyi kinamayin
Allahtan hayirlisini dileyin hep
Benim yasadigimi Allah kimseye yasatmasinVİRÜS

Senin 3. Sayfadaki yazini simdi gordum
Zaten tarihede baktim
5 haziranda yazmissin
Bense 4 haziranda kurtaj olmustum ne yazikkiVİRÜS
Simdi sana terbiyesizce cevap vericegimi saniyorsun ama gerek varmi bunaVİRÜS
Sen Ne kadar guzel birsey yapabilmissin
Mucize resmen
Ben yapamadim ve icimin nasil yandigini hic ama hic anliyamazsin
Esim utanmasa kolumdan tutup goturecekti beni doktora
Onu ben zaten nasil affedicem bu evliligi nasil yurutucem hic bilmiyorum
Bir bebegin olusum mucizesini o kadar iyi biliyorumki , o yuzden icin daha da cok yaniyor
Neyse ne diyim
Simdi bunu okuyan evlat hasretiyle yanan kac kisi vardir
Tipki benim bir zamanlar oldugum gibi
Size diyecegim siz yinede kimseyi kinamayin
Allahtan hayirlisini dileyin hep
Benim yasadigimi Allah kimseye yasatmasinVİRÜS

canım inanki seni kırmak üzmek değildi amacım,ama sende bizim yerimize koy kendini düşünsene ilk bebek için ne kadar uğraşmışken,2.bebeği doğal yoldan nasip etti sana bi hayır var diyip aldırmamalıydın,ama şuda varki bizim bilmediğimiz bir insansın tanımıyoruz eşin nasıl bi karaktere sahip nasıl bi yaşam tarzınız inanışınız var kimse bilmiyor,,oyüzden belkide bukadar üstüne gelmemeli,ydim ne olur kırgın kızgın olma bana,inan biraz telepati yaparsan anlarsın beni,,oyüzden bundan sonraki yaşamında allaha yaptığın şeyden ötürü çok çok dua et ne diyim belki affeder,zaten sende değil eşinde suç,ama dedimya eşim aldır diye zorlasada ben yapamazdım annemden ablamdan okadar şey hikayeler duyduktan sonra kıyamazdım ne biliyim,,eşimden gizlerdim bi müddet,belki pişman olur bigün bana der diye beklerdim,gerçi benim eşim öğrendiği dk pişman olduğunu söyledimde saklamak zorunda kalmadım:48:
neyse canım olan olmuş artık sen yanındaki bebeğine sıkı sıkı sarıl artık allahım senin o hayattaki bebeğini bağışlasın uzun ömürler versin acısını yaşatmasın kalbine ferahlık versin,,yıpratma kendini bebeğini düşün,onun sana çook ihtiyacı var,,zaman herşeyin ilacı ne diyim sağlıcakla kal:54:kırdıysam incittiysemde özür dilerim,kimsenin ahı kalsın istemem üstümde ,,inan bana sende bizlerin yerinde olsan aynı tepkiyi verirdin emin ol:50:

Birazda olsa beni anladigini hissediyorum
Ve dedigin gibi bende olsam ayni tepkiyi verirdim
Ve cok buyuk konusmusumki bu benim basima geldi
İnanki cok ugrastim
1 ay az bir zaman degil
İcimde bir yandan bebegim buyurken bir yandan hergun heran onu ikna etmeye calistim
Kocamla problemli bir evliligimiz filan yok ,aslinda VİRÜSailem olmadigi icin anam babam herseyim oldu yillar icinde
Su anda isi yok bunalimda
Ama iste rabbim bize bir mucize verdi o anlamadi
Neyse ben burda yapmak zorunda birakildigim seyi hakli cikarmaya calismiyorum
Okuyan ve bunu yasamak istemeyen kim varsa iyi dinlesin lutfen
Asla hamile kalmam diye bisey yok
Allah cok buyuk , heran sizede bir mucize verebilir
Durumunuz musait degilse korunun
Sakin benim yasadigimi yasamayin
Ben inaninki cok istedim bu bebegiVİRÜS
O yuzden icim cok yaniyor
Ayni seyi yasamamak icin cok dikkatli olun

Senide bir kere daha tebrik ediyorum
Allah cocuklarina uzun saglikli omurler versin insallahVİRÜS:3:

Canım benim seni çok iyi anlıyorum. Kızımı 2010da dünyaya getirdim eşim deliler gibi sevindi hala kızına tapar doğumdan sonra 4. ayımda hamile olduğum öğrendim napacaz dedik önce utandık bu kadar kısa sürede cahil misiniz derler diye. Sonraki ay doktora gittiğimde bebeğimizin rahmin çok altına tutunduğunu ağırlaştıkça rahmin açılacağını ve erken doğum yapacağımı söyledi doktor. Biz de aldırdık. İnan kürtajdan önceki gün başağrısından ölüyordum ama ilaç içmek istemiyordum ve en acısı ertesi gün alınacağını bildiğimden dayanamadım ve içtim ama nasıl üzüldüm anlatamam. Ondan sonraki günlerde ve hala canım yanar gittiği için. plansızdı ama bi tehlike vardı 5 aylık doğum olacaktı. Ama ben gene tehlikeli bir şey yaptım ve kürtajdan 1 ay sonra kanamam biter bitmez eşime bi çocuk istiyorum dedim ve oy hamile kaldım şimdi kızım 22 aylık oğlum 8 aylık. Eşim kızımdaki gibi hamileliğimde ilgilenmedi. Hatta kahvaltıda çay koydurtmayan adam kızımı yedirirken ve hamileyken kalk şunu ver çay koy diyordu ben de içimden söyleniyordum hatta bir yazı burnumdan getirdi. Oğlum ekime doğdu ve ben o ağustostan beri dimdik durdum. Hatta giderek güçlendim. Bu çocuğu ben istiyorum sen değil benim için de önemli değilsin dedim. Benim ailem başka şehirde oturuyor ve çocuklarıma bakıcı bakıyor. İkinci çocukla daha bir dirençli çıktım hala da öyle ilkimde resmen aptala çevirmişti. Seni anlıyorum derken hem acını paylaşıyorum hem de bir erkeğin istememesinin ne demek olduğunu biliyorum. Gerçekten de insanın başına gelmeyince maalesef anlaşılmıyor. İnsanın eşine karşı olan duygularının nasıl değiştiğine şaşırıyorsun. Doğduğunda canına okuyacak olsa da rahmindeki bebeğe hemen bağlanıyorsun erkek anlamaz. Bebeğini kaybetmene çok üzüldüm. üzmek istemem ama insan hiçbir kürtajını unutmuyormuş benimki üstüne bir oğlum olsa da hala unutamıyorum. Acaba nasıldı diyorum. Tek söyleyeceğim yapacak hiçbir şey yok artık daha sağlam durmalısın. Para kazanmak ya da kazanıyorsan kenarına koymalısın. Tabii bunları seni tanımadan söylüyorum. Adamın keyfi olacak da bi daha çocuk yapacaz diye düşünmediğini tahmin ediyorum. Yine de yanlış okumadıysam da kocanı yanında götürseydin keşke doktora. En azından kürtajın yükünü biraz da olsa çekseydi belki o zaman anlardı. Benim hamileliğimde ilgilenmeyen eşim, şimdi oğlu için ya ne kadar iyi olmuş şu bizim kız ne arsızmış böyle oğlum olsun 10 tane olsun diyor. Keşke biraz bekleseydin. Ama bu benim uzaktan yazacağım. Allah sabır versin kardeşim.

Back
X