2 buçuk yaşındaki kızımın yaşının üstünde davranışları canımı sıkıyor

dün akşam kızımı parka götürdüm topunu da aldı..3 yaşında hareketli afacan bir erkek çocuğu kzımın topunu elnden almak iistedi..kızım topuna sıkıca sarıldı..ben de dedim ki beraber oynayın,kızım sevindi karşı karşı getirdim birbirlerine atması için..kızımona attı..çocuk topu aldığ gibi kaçtı :)annesi de arkadan çocuğunun peşine düştü..kızım ağldı..annesi topu getirdi..kızım çocuğa aynen şöyle diyor (deniz topu kaçırdın bir daha vermem..)sonra da (gel sen de oyna diye uzattı acıdı yani) (kaçırmazsan oynarım ) dedi..o esnada çocuk kızımı itti düşürdü..bizimki yiine ağlamaklı..o erkek çocuğu hareketli bizimki de norml kızlardan bileyavaş ve sakin olduğu için oyunları tutmadı tabi..ben şunu demek istiyorum..çocuk kendini itmesine rağmen tekrar çocukla oynamak istedi,çocuk ise kızımı yine itme telaşında idi..kızımda kavga iç güdüsü yok olmasın da..fakat çabk ikna olup herşeyini paylaşmak istiyor kendine vurana asla burmuyor..o çcuk kendini itince bana dönmüş içli içli (anne deniz beni itti biliyor musun )diyor..birçok çocuk kendini itene bidaha topunu vermez ve o da iter..galiba kızımı böyle kabullenmek zorundayım başka yolu yok gibi

konu içerisinde konu olacak ama sizin de fikrinizi almk isterim siz olsanız e yaparsınız..dışarıda bazı insanlar çocuklarımızı sevimli bulup sevmek okşamak istiyorlar..bu çok güzel ir duygu ben mutlu oluyorum saolsunlar..fakat dokunmaları çok da hoşuma gitmiyor hatta gelip çocuğun ağzının kenarından bile öpebiliyorlar..dün arkta bir adın kızımı yanına çağırdı sevmek için..kızımbana baktı sanki benden izin almak isyor gibi...tabi kadın güzel duygular içinde olduğu için kadını kırmak istemedim..kızım gitti yanına okşadı falan sonrada ağzının kenarından öptü..kızım ağzını siliyor..hastalık var şu var bu var..rahtsız oldum..kızım o hadi git demeden gelmiyor da yanıma sanki mecbur kadının dibinde durmaya aslında hoşuna da gitmiyor.o da benim gibi kadının kırılmasını istemiyor..siz olsanız nasıl davranırdınız??

denver 2 testleri varmış..0 yaşından 6 yaşına kadar yapılıyormuş....

Son düzenleyen: Moderatör:

Maalesef yok, özgüven önemli tabi ama bu özgüvenle de alakalı değil ki:44: bir olay karşısında kendine güvenmekle özgüven aynı şey değil bile..bence de bir pedagoga gitmeniz şart.Ona söyleyin şikayetlerinizi yardımcı olurlar eminim artık üstün zekalı mı özgüvensiz mi söyler bence en sağlam çözüm de bu olur.Üstün zekalı olmasını da bir avantaj ya da dezavantaj diye görmeyin ben çocuğunuzu övmek için demedim üstün zekalı mı ki diye hani öyleyse ona göre bir tutum sergilersiniz diye söyledim.

çocuk yerinde durmayınca da şikayet ediyorsunuz uslu olduğunda da, ben ebeveynleri anlamıyorum hiç :44:
ona öğretebilirsiniz hakkını aramayı bence. çok anormal bir durum varmış gibi gelmedi. öğrenmek ömür boyu sürer 0-6 yaş önemli olsa dahi. sizin karı koca ilişkiniz nasıl, eşinizle ilişkiniz nasıl bunlar da belki davranışlarının cevabını barındırıyordur. ama dediğim gibi öğretebilirsiniz zamanla bence. yine de bir araştırın bakalım

o hem büyük çocuk hem de kız çocuğu değil mi? böyle davranması düşününce çok daha normal göründü bana. çocuğunuzu onaylayın, ödüllendirin. belki de sizi mutlu etmeye çalışıyor, sorunsuz bir çocuk olmaya çalışıyorum. tıpkı benim ergenlikte sorunsuz bir ergen olmak için azami gayret göstermem gibi..

Son düzenleme:

benimde anllatığın gibi kızı olan komşumuz vardı çok sessiz sakindi geçen sene okula yazdırdılar fakat ne yaptılar ettilerse çocuk ya okuldan kaçtı yada annesi olmadan derse felan girmiyordu annesi o anlamadan gittğinde ise okulda kimsenin olmadığı köşeye gidip ağlıyormuş kadın malum doğumu yaklaştığından fazla ilgilenemiyordu lakin baya hırpalamıştı kızı girmesi için psikolojik destek almıştı sonradan mecburen okuldan aldılar kızı özgüven eksiliği varmış,bana görede kızınları hiç dışarı arkdaş edinmesine izin vermedikleri için arkadaşlık ortamı görüp nasıl davrancağını bilmediğinden hep bi çekingenlik birşey yapmama durumu vardı anneside kızının ikizi öldüğünden sanırsam kızını herşeyden uzak tutyordu tabii sonrada oğlu olunca ikisiyle uğraşmak zor geldi kızını hep arkadaşlarıyla oynamasıiçin dışarı gönderdi sonrada böyle bir özgüven geldi kıza bu sene vermişlerdi okula gayet rahat oldu hiç öle ağlanma sızlama olmadı daha iyi uyum sağladı.Hatta geçenlerde parkta oynarlarken çocuğun biri ona bilerek aniden topu atıp canını acıtınca bir bağırıp ağlamaya başla sen bilerek yapıyorsun diye çocuk sağa sola hesap vermek zorunda kaldı anlıcağızı bence bir anaokuluna felan gönderebilirsiniz en azından bir kaç ay olsa değişikliği gözlemlersinizz..

şimdi siz anlatınca sanki annem kızkardeşimin küçüklüğünü anlatıyo gibi geldi bana..
o da aynı böyleymiş...
halada öyle..
biri ondan bahsederken çok hanım kız çok akıllı kız diye bahseder..
23 yaşında kardeşim şuanda...
herkes çok sever onu...
nasıl başlarsa öyle gidiyo işte ama zamanla değişir eminim..
şu anda herşeye rağmen daha bebek o büyüdükçe kendini savunmayı öğrenir...

Bunda ne gibi bir anormallik var ben bir psikolog olarak algılayamadım? Bence siz kızınızı pedagoga götürmek yerine kendiniz bir psikoloğa görünün. Çok ciddiyim.

ayy ben yerım onuu,masaallah la kuvvete ılla bıllah.

Kızınıza savunma duygusu aşılanması gerekiyor, bence bir pedagogdan yardım almalısınız

Son düzenleme:
Çok özel bir çocuğunuz var .Nadir bulunan bir tür.Matematik zekasını bilemem ama duygusal zekası ya da duyarlılık zekası oldukça yüksek

'Suskun ' diye alay ediyorlar demişsiniz.Bunun sizi yaralamasının sebebi aslında bunu söyleyen kişilerle ilgili algılarınız ,kızdığınız meseleler ya da sizin de çocuk sahibi olmadan önce suskun çocuklara pek de iyi gözle bakmamanız olabilir.Suskun çocuklar için illa vardır onlardada bir gariplik diyemeyiz.

25 yaşındakilerden bazıları bile öğrenememişken 2,5 yaşında 5 karışlık minik insana hayat derslerini bir anda nasıl öğretelim.Bizler bile hergün düşe kalka yolumuzda ilerleyip ,hergün öğrenmeye çalışıyoruz hala.Diğer imrendiğiniz bağırıp ,çağıran ,saygısızlık ,düşüncesizlik eden kıskanç ve bencil çocuklar hayat derslerini öğrendikleri ,kızınızdan daha akıllı oldukları için öyle değiller ki ,daha öğrenmedikleri ,bilmedikleri için öyleler.Bir kısmı hemen ,bir kısmı geç öğrenecek. Daha çocuklar ve bir kısmı büyüseler de yetişkin bedenlerde negatif anlamda çocuk kalacak.Kızınızın 'suçu' onlardan ileride olması.4 . sınıfa giden insan ana okulundakine kızabilir mi?

Özgüvensiz olmak çocuğun herkesten saklanması ,kaçması , korkması ,göz teması kurmaması ,iletişime geçmemesi, sürekli 'ben yapamam ,bimiyorum ' demesi , sürekli ağlaması ,utanması değil midir ?Bağırıp çağıran, yüksek sesle konuşan , sürekli öne atılmak isteyen ,devamlı rekabet halinde güç gösterisi halinde olan insanlarda da gizli ve dip akıntıyla giden bir kendine güvensizlik sezmişimdir hep.Sanki sevgi ve ilgi açlıkları tatmin olmamış gibidir. 'Boş teneke çok tıngırdar' diye harika bir lafımız var..

Duygusallıkla duyarlılık da farklı .Duygusallık hep alttan almak ,yumuşak olmak , çabuk hislenip göz yaşı akıtmak olarak bilinir.Doğru ama eksik.Çabuk kızan ,öfke patlamaları yaşayan , aşırı tepkisel, çabuk küsen, küfreden, lanet okuyan ,kapıları çarpan ,eşyaları yumruklayan ,fırlatan, kavga çıkaran insanlar da çok duygusaldır aslında.Duyarlı insanlar ise etrafındaki problemlerin farkındadır ,sırtını dönüp gitmez , olayların duygusallığnda boğulup boş yere vakit kaybetmek yerine sağduyuyla, soğukkanlılıkla , akılcılıkla (kendi haklarını da koruyarak )çözüme odaklanır.Diplomattır (politikacı değil) uzlaştırmaya ,ara bulmaya çalışır .Özeleştiri yapar gerekirse rahatlıkla ve samimiyetle özür diler ,yardımcı olmaya çalışır. Çünkü sevgisiz ve saygısız ortamlarda nefes alamaz. Kızınızda da bu hammadde işlenilmek ,parlatılmak üzere bekliyora benziyor.

'Kardeşime bağırma yazık ona 'diyor canım benim.Çünkü o onun zararsız küçücük bir bebek olduğunu ondan ciddiye alınılacak bir zarar gelmediğini ,gelmeyeceğini hissediyor , biliyor.İtilmiş ve tekrar oynamak istemiş .Ya bu çocuk ne sevilesi bir varlık böyle !)Bu çocuk kılığındaki yüksek, ışıltılı ruh nefret ,sevgisizlik,küslük ,intikam ,öfke gibi kendisinin ileri yaşlarda da sağlığını bozacak , erken yaşlanmasına , hep içinde kocaman boşlukla yaşamasına , ekşimiş bir yaşlılıkla göçüp gitmesine neden olacak olan insanlığın bu kirli ,sürüngen duygularının sığ çıtasına kendini indirgemek yerine olayları kendisinin sevgi/şefkat ,vicdan ve saygıda duran yüksek çıtasına çıkarmaya çalışıyor.

SİZE HAK VERDİĞİM NOKTA ;
bu duyarlı küçük kızın iyi niyetinin suistimal edilmesinden endişelenmenizi çok iyi anladım.Mesela kendini korumak için oradan kaçmadı diyorsunuz .Evet ona bu refleksleri öğretmek gerek .Ama bunu lütfen onu ezerek ,aşağılayarak yapmamaya gayret edin.Ona affınıza sığınarak atıyorum 'ezik misin ? aptal mısın ?' derseniz çocuğun ruhunu paralar asıl o zaman özgüvenini zedelersiniz ve yol alamadığınızı görürsünüz.Lütfen ona bu konularda veya herhangi bir konuda bir şey öğrettiğinizde onun bulunduğu yüksek frekanstan yayın yapın.Yani kesinlikle sevgi ve saygı diliyle.Basit, net ,az ,öz ama sevgi ,saygı dolu kelimelerle ve tonlamayla .Çoçuklarla nasıl konuşulacağına dair harika kitaplar var piyasada.Aslında işiniz bir çok anneden kolay çünkü duygusal zekası yüksek , duyarlı ve söylediğinize göre söz dinleyen bir çocuk .Mesela bağırarak 'niye kaçmıyorsun , niye böylesin ki sen .....mısın ?' yerine yumuşak ama net ,az ,öz bir dille ' kızım bir dahaki sefere ondan kaçmanı hemen uzaklaşmanı istiyorum.Doğru olan bu .Sana güveniyorum çünü sen benim sözümü dinlersin' gibi ya da 'arkadaşın sana vurduğunda sen orada bekledin ,kaçmadın .Şaşırdın mı ? Arkadaşın böyle davranınca ne düşündün ?'gibi sorular sorulabilir .Yanıt versin ya da vermesin 'bu durumda doğru olan kaçmak ondan uzak durmak.Orada durmak tehlikeli 'denilebilir.

Kendisini iyi ifade ettiğinde , ya da uzaklaşması gereken yerden kaçınca iyi davranışı onaylamak önemli 'bu yaptığın çok hoşuma gitti ,doğru olanı yaptın tatlım' ya da 'sen kendini böyle ifade edince çok mutlu oluyorum'.Ya da ' Bunu arkadaşına vermen doğru bir davranış ama sadece o mutlu oldu.Olmaz .Bunu da kendine almalısın .O zaman o sen ve ben herkes mutlu olacak' gibi .Siz daha idmanlısınız iyi kitapların da yardımıyla çok yol alırsınız.

Kızınız bu dünyaya özel bir bagajla gelmiş.Sanki öğrenmekten çok öğretmeye ,ışık ,sevgi saçmaya gelmiş gibi .Bu tarz kişilikler yüz binlerce cam parçası içinde parıldayan 5-10 parça elmas gibidirler.Onlar duyarlı yetiştirilir , nadide özellikleri budanmak ,törpülenmek ,sökülüp atılmak yerine beslenir ,büyütülür parlatılısa çevrelerinde aranan ,sevilen ,yararı dokunan,vazgeçilemeyen insanlar olurlar .Tabii o da daha fazla olgunlaşmak gelişmek için kendine düşen hayat derslerinden payına düşeni alacak ama nedense bunun ortalama bir insanın yaşayacağından daha az ve yumuşak olacağını düşünüyorum.Duyarlılığına aklını da katarsa (ki aslında ikisi birbirinden ayrı değil) ilerde kimse onun önünde duramaz, kolay kolay zarar veremez.Ayrıca size sadece özel bir çocuk değil 1.kalite , klas bir yol arkadaşı gelmiş. Ne olur bu pırlantadan kendisini cama dönüştürmesini ya da cam taklidi yapmasını istemeyin.

Son düzenleme:

maalesef benim kızımı anlatmışsınız. 3 yaşını 2 ay geçti kızım ve aynı davranışlar benim kızımda da var.işin kötü yanı aynı sene doğmuş 3 tane kuzeni var ve ben biraraya gelmek istemiyordum onlarla,sırf kendini savunamıyor diye. kendinden küçükler gelip elindekini alıyor,ya ağlıyo,ya anne aldı diyor,yada istemesine rağmen hiç sesi çıkmıyor. kafayı yemek üzereydim resmen. tabiki istediğim saldırgan bi çocuk olması değil ama hakkını savunsun,istediğini dile getirsin en azından.zeka derseniz,yaşıtlarından önde kesinlikle. ezberi çok iyi,süper bi gözlemci,sebep sonuç ilişkisini çok iyi kurar,erken konuştu falan..biraz karakterle ilgili sanırım,biraz genetik çünkü bende öyleykim,biraz da ailenin korumacı yetiştirmesi falan. şimdi biraz da olsa değişti. annem kızımın bu yönünü aşması için evde onunla çocuk gibi inatlaşıyordu,hayır bu benim vermem,önce ben yapıcam filan gibi,bunun biraz etkisi oldu. ufacık bir hakkını arayışını överek tekrar tekrar babasına anlatıyordum kızımın yanında motive olsun diye. bazen yapmadığı şeyleri de abartarak anlatıyordum,mesela ' parkta kızım arkadışının elinden şunu aldı veya arkadaş kızıma şunu yapınca kızım da ona şöyle yaptı' falan gibi. veya onun yapması gerekn şeyleri masal anlatırken masalın içinde anlatıyordum. caillou kendi oyuncağını arkadaşına vermemiş çünkü kendi oynamak istiyormuş,aferim caillou ya falan gibi. bunlar biraz etkili oldu,kreşe başladı bunun da biraz faydası oldu.bizim kız pek çocuk görmüyordu çevresinde, yani her istediği zaten oluyordu ondan hakkını aramayı bilmiyordu birazda.. ama halaa çokta istediğim gibi değil,karakter işte,ben de küçükken öyleydim,kardeşim için çok fedakardım,mesela bana alınan çikolatayı bile kardeşime verebilirdim,sırf o ağlayıp istiyo diye.

duygularımı çok iyi anladığınızı düşünüyorum sanrım szin de duygusal zekanız oldukçayüksek...karşıdakinin duygularını anlama yeteneği herkeste bulunmuyor ,hele hele günümüzde okadarazaldı ki..Ben de insanların sorunlarını dinleyip olaylara onların açısından bakmayı başaran biriyim..siz de öylesiniz belli ki..çocuğunuz var mı bilmiyorum ama insanın çocuğu olunca diğer insanların bu dertlerinden ya da kişiliklrinden dolayı göstermiş oldukları bencillik,kıskançlık,tahammül edememe gibi olumsuz özelliklerini çocuğunuza yansıtmamalarını istiyorsunuz..önceden olumsuz özelliklere neyse canım onun kişiliği,onun değerleri,derdi var ondan öyle yapıyor diyerek hep alttan alan ben ,bu insanların kızıma yüklenmelerini istemiyorum..çünkü kızım da benim gibi..başkalarının duygularını anlamaya insanları incitmemeye çalışıyor..bu güzel bir özellik ama bir yerden sonr alttan ala ala inanın altta kalıyrsunuz..ben hep ezildim..ona sus buna yardım et,neyse büyüklük bende kalsın,dünya onun olsun önemli olan huzur içinde yaşamak ..v.s düşüncelerim beni 30 yaşımda boğdu artık..endişem ben ezildim bari kızım ezilmesin..!!hani ben okuyammadım bari çocuğum okusun derler ya ona bnziyor..olayın çözümü ''kendini ifade etme,isteklerini söyleyebilme ve uygulayabilme yeteneğinin varolmasında '' yatıyor bunun farkındayım ..ama nasıl!! ?nasılını bilmiyorum çünkü özgüven eksikliği olan benim..kızım da beni model aldığı için ve karakteri de bana benzediğ i için bunu hiç bir zaman başaramıcak..ben kendimden örnek vereyim..geçenlerde parkta bir kadın 4 yaşındaki oğlu ile yanıma yaklaştı ve bana (oğlum kızınızı sevmek istiyor )dedi..küçük kızım 11 aylık..sevmek derken dokunmak ,okşamak ,öpmek istiyor..başkası olsa asla dokundutturmaz çocuğunu..ben ne yaptım ?bir aklım dedi ki (4 yaşındaki çocuk sevmeyi ne bilir zarar verir bebeğime ,izin verme eflatun81) dedi..fakat diğr aklım galip geldi( 4 yaşındaki çocuğun msumluğuna ,sevgi doluluğuna bak..nekadar güzel..bir de annesi çok ısrar ediyor,belki annsi zarar vermeden sevdirir )ve izin verdim dokunmsına..ben insanlara hayır diyemezken kızım nasıl desin ki..ben elimdeki ekmeğimi dayanamayıp yabancı tanıdık biriyle paylaşırım..kızım da bana bakarak aynı şeyi yapıyor...aslında dğer sorun ne biliyor musunuz?iyi olmak hoş güzel de budünyada kötüler galipgeliyor sorun bu işte..!saldırgan kavgcı kişiler tatminsiz,kendinden amin değil yazmışsınız ama hep dişli insanlar masum olanları ezmiyor mu?

ay yerim ben onu ya :)
annem de benim küçükken hep öyle olduğumu söyler..
ama zaman ilerledikçe değişiyo abilerim saolsunlar dövüş sanatlarını öğrettiler heralde zamanla:)
hassas bi çocuk demek ki bence bi pedagogtan yardım almanız daha doğru olur..

Benim derdim de hakkını savunan bir kız olsun..özgüvenle ilgili bir kitap okumuştum..özgüveni etkileyen şeylerden birinin de anne-babanın sosyal ortamdaki davranışları olduğu yazıyordu..yani özetle anasına bak kızını al :)ben anneme çekmiim kızım da bana işte...yine de bu duruma üzülüp pedagogla görüşmeye karar verdim ben ..çünkü bizim bilinçsz bir şekilde söylediğimiz sözler çocuğun bocalamasına sebep olabilir..önce kreşe vereyim oyungrubuna diye düşündüm..sonra kreşte de canavr gibi cocuklar var ezilir önce pedagog bana yol göstersin sonra kreşe vereyimdiyorum..benim düşüncemde bu yönde...

herkesin sorunu olan 2-3 yaş sendromu yok benim kızda.inatlaşma,bencillik,öfke nöbetleri ...gibi şeyler yok..çok nadir oluyor ,sonra da hemen ikna oluyo..mesela elini yıkatmak istemiyorsa ,bwn (elimizi yıkamazsak hasta oluruz ,göbüşümüz ağrır )dediğimde olay bitiyor..ve her elinin kirlenmesinde anne hasta olurum elimi yıka diyor ,kolay öğreniyor..bugün donduma istedi ,tabağın koydum ..(anne kardeşim de stiyor dedi.kardeşi de onun elindekine uzanarak istediğini belirtiyordu..sonra bana dedi ki (anne önce kardeşime ver ,o ağlar )işte böyle önce başkalarının isteklerini gerçekleştiriyor şefkat duyuyor..ben de (sen de dondurmayı seviyorsun,ben kardeşine veriririm ,o sırasını beklicek,sen kndi dondurmanı yemene bak )dedim

bu yorumunuzu okuyunca hemen bekar cocuksuz birisi oldugunuz kanisina vardim..
Konu sahibi neden üzülecekmis böyle bir anne oldugu icin anlam veremedim o yüzden yorumunuza cevap yazmak istedim

Anne olunca insan herseye sizin düsündügünüz gibi bakmiyor kaldiki konu sahibinin bahsettigi konular kiskanclik nefret degil Masumca annelik icgüdüsü ile evladinin ezilmesini, zarar verilmesini istemiyor ve bu onun en dogal hakki. Hangi anne ister cocugunun baska cocuklar tarafindan hirpalanmasini, zarar görmesini ?????
Keske yorum yapmadan önce birazdaha düsünüp böyle agir bir yorum yapmasaydiniz cünkü yaptiginiz yorum cocugunun iyiligini isteyen anneye cok cok agir bir yorum olmus.

Konu sahibi arkadas sizi cok iyi anliyorum benimde 3,5 yasinda bir oglum var ,her ne kadar kizinizdaki gibi olmasada oda kendini savunmayi herzaman beceremiyor, baska cocuklarla kavga ettiklerinde aglayan bana siginan taraf oluyor genelde ... Bende insallah zamanla oturur ve kendini ezdirmez diyorum.. Umarim sizin kizinizdada aynisi olur , yasi ilerledikce kendini savunmayi ögrenir , diger konulardada bir uzmana danismanizi tavsiye ederim.
Rabbim size bagislasin cocuklarinizi ....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…