• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2 kez mal gibilik

zaza1212

Üye
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2023
55
-5
6
37
Merhaba arkadaşlar benim kız kardeşim 2 defa mal gebelik geçirdim kan değerleri 70'e kadar düşüp tekrar yükseldi doktor pazartesi kemoterapi başlayacağız dedi daha önce mal gebelik geçiren kemoterapi gören kimse varsa bilgilendirebilir mi bu sürece ne kadar sürdüğünü neler olduğunu hastanede mi evde mi neler yapıldığını bana bir bilgi verebilir mi rica ediyorum çok zor durumdayız moralimiz bozuk çok kötü hissediyoruz elimizden bir şey gelmiyor şimdiden cevaplarız için teşekkür ederim

🔹 Neden Kemoterapi Gerekebilir?

Mol gebelik sonrası:
  • Beta hCG beklenen gibi sıfıra düşmezse,
  • Değerler tekrar yükselirse veya inişli çıkışlıysa,
  • Rahimde mol dokusu kalmışsa veya yayılım riski varsa,
Trofoblastik hastalık gelişmiş olabilir. Bu durumda çoğunlukla tek ilaçlı kemoterapi (genellikle Methotrexate ya da Actinomycin D) uygulanır.

🔹 Kemoterapi Süreci Nasıldır?
1. Hastanede mi, evde mi?

Genellikle hastanede günübirlik olarak uygulanır. Yani sabah gidilir, ilaç damar yoluyla verilir, birkaç saat sonra eve dönülür.
  • Hastaneye yatış genellikle gerekmez.
  • Eğer Methotrexate kas içinden yapılacaksa, bazı durumlarda evde de uygulanabilir (doktor karar verir)

2. Ne kadar sürer?
  • Tedavi süresi kişinin hCG düzeyine göre değişir.
  • Ortalama 1–2 ayda hCG sıfırlanır ama genellikle tedavi hCG negatife döndükten sonra da birkaç kür daha devam eder.
  • Toplamda 4–8 hafta sürebilir, bazen daha kısa da olabilir.
3. Yan etkiler neler olabilir?

Genellikle hafif yan etkilerle atlatılır, çünkü dozlar düşüktür:
  • Hafif mide bulantısı
  • Halsizlik
  • Ağızda yara (nadiren)
  • Saç dökülmesi olmaz ya da çok az olur
  • İştahsızlık, yorgunluk
4. Moral açısından önemli notlar:
  • Bu hastalık tedaviye çok iyi yanıt verir. Neredeyse %100 başarı oranı vardır.
  • Kadınların doğurganlığı etkilenmez, tedaviden sonra çocuk sahibi olunabilir.
  • Birçok kadın bu tedaviden sonra sağlıklı gebelikler yaşamıştır
bu süreçte size düşenler
  • Kız kardeşinizin yanında olun, ona moral verin.
  • Yalnız hissetmesin; bu hastalık geçici ve tedavisi başarılı bir durum.
  • Doktor kontrollerini aksatmayın.
  • Evde ağız hijyenine ve dengeli beslenmeye dikkat edin.

Back