Ben oğlum 1 yaşına geldiğinde ona küçük bir lazımlık aldım ve banyoda klozetin yanına koydum. Aldığım lazımlık kapaklı,müzikli falandı. Bir süre sonra fatk etti ve onun ne olduğunu sordu , ben de onun tuvaleti olduğunu istediği zaman onu kullanabileceğini ve kullandığında lazımlığının ona bir süprizi olduğunu söyledim. Bir süre ara ara sordu ve her seferinde aynı cevabı verdim. Sonraki dönemde ben tuvalete gittiğimde kapıyı açık bıraktım , bir süre sonra o da benimle gelip kendi lazımlığına oturmaya başladı. Sonra birkaç kere bezini çıkartıp oturtmamı istedi. Sonra neden bilmiyorum tamamen ilgisini kesti lazımlıkla , ama gözü alıştı ve kendisinin diğer eşyaları gibi görmeye başladı. Havalar ısındığında pişik sorunu başlayınca her bez değişimi sırasında pişiğin nedenini anlatıp lazımlığı kullanmaya başladığında bu sorunun biteceğini söyledim. Sonraları slogan haline geldi bu " beze son , pişiğe son " Bunu çok sevdi ve evde bağıra bağıra söylemeye başladı. Sonra buna da alıştı. Ve bir gün " bez takmasam bugün nasıl olur " diye sordum , çıkarış o çıkarış olay bitti. Yaklaşık 5 gün ne o istedi ne de ben bağlayayım mı diye sordum. Gece de kullanmadık bez. Sadece dışarı uzun süreli çıktığımızda isteyip istemediğini sodum , ilk iki kere istedi sonra onuda bıraktı. 5 gün sonra ev de bez bağlamamı isteyince moralim sıfır oldu ama bezi bağladım tabii biraz sıkarak. Bir saat dayandı ve kendi çıkardı.
Şimdi oğlum 2,5 yaşında ve uzun süredir bez konusu kapandı. Ben hiç zorlama yapmadım , özellikle etraftaki çatlak sesleri ve karşılaştırma yapan sesleri hiç duymadım. Sadece oğluma anlayabileceği şekilde anlattım ve kendi karar verdiği zaman bıraktı. Bu şekilde hiç ama hiç zorluk çekmedim. Şimdi bile zaman zaman oğlum çişini söylemiyor ama bu oyunu bırakmayı istememesinden kaynaklanıyor.
Bir ara gece altına kaçırıyordu ve bunun nedeni akşam yemeğini iyi yememesi dolayısıyla da gece acıkıp içtiği sütlerdi. Bunu ona anlattım ve birkaç akşam deneme yapmasını istedim , akşam yemeklerinde denemeyi hatırlatıp iyi yemesini sağladım ve sabahları da kuru kalktığında durumu hatırlatıp onu tebrik ettim. Bu sorunda ortadan kalktı.
Umarım bu deneyimim size de fikir vermiştir. Bizim tahmin edemediğimiz kadar iyi anlıyorlar anlatılanları aslında , sizlere kolay gelsin. :)