2008 Kasım Anneleri

Eylülüm ya benim yaptığım süper bi vişneli cheesecakeim var
her yiyen bayılıyor..
Onun tarifini vereyim istersen.

çitoscum versene canım tarifi ,şu burçaklı labneli olansa bende var ,ama sen genede yaz ,bişeyler daha yapmak istiyorum ..

diloks geçmiş olsun canım ,37,5 normal ateş canım endişe etme takipte ol ama

Anneler gunaydınnnn
dun hıc gıremedım.
malum arkadasımın dugunu vardı dun sagolsun gorumcem geldı yegenıne bakmak ıcın bızde dugunde gece gec saate kaldık yanı yenı9 evlı cıftı evlerıne kadar ugurladık hehehe.ama esım ve arkadasları damadın sırtına vurmadılar hehehe.neyse dugunde bayagı stres attım bırazda dokturdum hehehe
ne var ne yok buralarda okuyamadım henuz ama bende de cok fecı bır oksuruk var sanırım faranjıt oldum.ben grıp oluyorum sandım ama kuru kuru bogazımı tahrıs eden bır oksuruk ıste.en kotusu de oglumda bızım odada yattıgı ıcın oksurmek ıcın hemen ıcerı kacıyorum uyanmasın dıye.

günaydın ekim-kasımın güzelleri..
yarı uykulu yarı uyanık bir gecenin ardından, kalktık geldik ekmek kapımıza:)))zemuszemus
umarım herkesler iyidir..
hepinize iyi günler ve hoş sohbetler..opuyorumnanaktan

Günaydın kızlar.Bugün uyuduk şükürler olsun.Hastalığımızda hafifledi.ıyi hissediyorum kendimi.Anılı babannesine ben bıraktım.Uyuyodu yavruş.Öpe öpe uyandırdım.Gülücüklerle uyandı bugün.Tadı damağımda kaldı yavrumun.Hergün böyle olsa keşkem.

Denizannem geçmiş olsun.Sen daha iyi bilirsin ama ılık içeceklerle en azından boğazını rahatlatırsın.

Darkcım bu hastalık çok uzun sürüyo.Sabır canım.Geçmiş olsun.

Dilokscum ateşi düştü mü oğluşun.Dişlerden galiba.Geçmiş olsun güzelim.

Gece Eylülü kaynanasının diline düşürmemek için çabalamışsınız bayağı.Valla güzel şeyler çıkmış. Umarım kaynanası kıpkırmızı yanaklarla yer hazırlananları.Utansın arsız hatun.Ben de meze olarak bazen patlıcanı fırında patlatıyorum.Kabuğunu soyup küçük küçük doğruyorum, tuzluyorum.Sarmısaklı domates sos döküyorum üzerinede.Çok severimde...

gunaydınnn

ben geldım zor uyandım ama ayaktayım halen
bır ara uyumak ıstıyorum keske fırsat bulabılsem

dun aksam denızanasının su meshur avcı boregını yaptık esımle
ama ıc harcını kıyma degıl mantardan hazırladım super oldu
cocuk bızı mutfakta rahat bırakmadıgından ımece usulu kımın elı degdıyse yaptık
oglusuma da yedırdım azıcık begendı denızanasaı teyzesı

de ben daha bır tarıfı denemısken sız yıne tarıf dokturmussunuz
hem de fellah koftesı bayılırım ama usenıyorum onu yapmaya cok ugrastırıyor

eylulcum menun cok guzel canım ama eger menundekı kreplı tatlıya alternatıfın varsa avcı boregı yap derım cok super oluyor
kac tane yedım hatırlamıyorum bır ara gozum donmustu zıra

dıloksum gecmıs olsun canım

o kadar yedıkten sonra sahıle yuruyuse gıttık
stantlar kurulmus oglusuma tahta oyuncaklar aldım

evet canım genelde calısanlar erkencı oluyor
ama mmf bızden agır claıstıgı ıcın o da erkencı

ben normalde 9'da ısbası yapıyorum ama cocugu bırakınca gelıyorum hemen gecıyorum pc basına

deli çocuk
kahvaltısını zorla verdim ilaçlarını verdim gözleri kapanıyodu uyuttum ne var sabahın köründe kalkıyon uyusana
alt kesicilerin yanındakilerden birini patlatmış bu arada huysuz şey noolcek
yaa hatunlar halam gelmiş kanlıcadan üsttende hastayım yarın en yoğun günüm ben napıcam looo kazaya kurban gitmem inşallah erkekte olacak yaşgününde irezil olurum valla

günaydın herkeze
maytap uykusuzlar kraliçesiii
çok zor bi gece geçirdim sebebinide bilmiyorum
gergin zor sıkıntılı uyudum 5,30'da uyanıp uyuyamamkda cabası
bilmiyorum ne zaman düzelecek bu uykularım

yemek konuşmuşsunuz maşallah hepiniz birer boğazsınız çatlıcanız yakındaaaa

[FONT=&quot]Çocuğa Nasıl HAYIR Demeli?[/FONT]

Aile üyelerinin belli bir düzene göre yaşaması için oluşturulan disiplin, genel anlamıyla kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin tümüdür. Bu, evin ve ailenin değer, düşünce ve davranışlarına uygun, yapılması ve yapılmaması gereken davranışları içeren önlemler yani bir davranış düzeni demektir. Akşam yatma saati, yeme düzeni, tv seyretme, diş fırçalama gibi durumların sağlıklı ve bilinçli düzenlenmesi kısıtlama engelleme değil, düzenli bir yaşam sistemi yaratmaktır. Bazı ailelerin disiplini(düzeni) daha katı, bazılarının ise esnektir. Burada önemli olan bu düzenin nasıl yapıldığıdır. Kuralların yerleşmesini sağlamak için davranış öncesi, davranış sırasında ve davranıştan sonra yapılması gerekenler vardır.

Davranıştan önce;

* Önleyici açıklama yapmak, kuralları öğretmek (Sokakta ağlayarak bir şey istemesinden ne kadar rahatsız olduğunuzu, nasıl davranması gerektiğini belirtmek)

* Çevreyi, koşulu değiştirmek. (Sokağa çıkar çıkmaz tuvalet ihtiyacını gidermek için tuvalet aramamak için evden çıkmadan önlem almak, yemek zamanında zor yemek yiyorsa yemek öncesinde abur cubur yemesini engellemek ya da yemek saatini değiştirmek)

* Örnek olmak (Anne Baba olarak model olmak. Kitap okuma alışkanlığı olmayan ebeveynlerin çocuklarının kitap okumalarını beklemesi, çocuklarının küfürlü konuşmasını istemeyen anne babanın, kendisinin küfürlü, argo konuşması gibi)

* Aşamaları öğretmek (Odasını toplama beklentiniz ne kadar gerçekçi ? Odasını nasıl toplaması gerektiğini aşama aşama öğretmelisiniz. Arabalar buraya, Legoların kutusu bu, şeklinde yardım etmelisiniz)
* Gerçek sebebi anlamaya çalışmak. (Çocuk için sorunu yaratan durumun altında bir engellenmişlik ya da başka istek ve ihtiyaçlar olabilir. Anne-babasının yanında korku sebebiyle yatmak isteyen çocuk, doyuma ulaşmamış bir sevgi gereksiniminde olabilir.)

* Alternatifler sunmak (Makyaj malzemelerinizi karıştırıyorsa ona benzer çocuk malzemeleri almak, ablasının defterini karalıyorsa ona başka bir defter almak)

* Duygularınızı belirtmek (“Yemeğini yemediğin zaman üzülüyorum, beslenemediğini düşünüyorum.””Arkadaşına vurduğun zaman onun canı yanıyor, çok üzülüyor.”)

Sorundan sonra;
* Sonuçları değerlendirmek (“Bak odan toplu olmayınca, aradığın oyuncağı bulamıyorsun.”)
* Sonuçları yaşamasına izin vermek (Duvarını boyayan çocuğun, duvarı temizlemesini sağlamak)
Anne Babaların bu stratejileri oluştururken ortak tavır alması, birinin hayır dediğine diğerinin evet dememesi, kararlı ve tutarlı davranmaları istenen davranışları geliştirmesine yardımcı olacaktır. “Hadi bu seferlik izin veriyorum.” “Al da sus yeter ki !” yaklaşımları tutarsız yaklaşımlardır. Çocuğa verilen mesajlar karışır; çocuk neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlamakta güçlük çeker. Deneme ve isyanı körükler, öğrenmeyi ve sorumluluk kazanmayı engeller.

En çok hangi hataları yaparlar?

Hata tanımı çocuğun yaşına, mizacına, aile yapısına göre değerlendirilmelidir. Anne babasına 3-4 yaşında tekme atan, ona sen pissin, çöpsün diye kendince öfkesini gösteren çocukla, 9 yaşındakinin benzer davranışları aynı değildir. Ebeveyni rahatsız eden genelde, ağlayarak isteklerini belirtmesi, nedensiz huzursuz ağlaması, arkadaşlarına vurması, ısırması, küfürlü konuşması ev eşyalarına zarar vermesi, tuvalet eğitimini aldığı halde evde yere tuvaletini yapması, bir başkasının yanında farklı davranışlar sergilemesi, yatma saatinde yatmaması, tv’nin başından kalkmaması, yemeğini yememesi gibi davranışlardır. Bu hataların devamını sağlayanlar ise ailelerin şu tür yaklaşımlarıdır;

* Çocukta görülen istenmeyen davranışın bir süre sonra kendiliğinden geçeceği inancı
* Çocuğun anne babayı duymazdan gelmeye neden olan bıktırıcı tekrarlar ve hatırlatmalar
* Konuşmalar, ders vermeler, söylevler
* Onaylandığını düşündüren, yanlış davranışı görmezden gelmek
* Açık olmayan direktifler (“birbirinizle güzel güzel oynayın”)

Çocuğa hangi noktada “hayır” denmelidir?

Kabul sınırlarınızı aşan durumlarda, davranıştan önce kuralı öğrettiğiniz durumlarda, sık tekrarlanan durumlarda kararlı ve tutarlı “hayır” denmesi davranışın yeniden düzenlenmesine başlangıç olacaktır. Hayır demek ceza demek değildir. Çocuğa gösterilen bir tavırdır.
“Hayır” çocuğun yaşına, kişilik yapısına ve özel durumlara göre düşünülmelidir.3 yaşında yemeğini üstüne dökmeden yemesi beklenemez. Çocuğa kuralların nedeni anlatılmalıdır. Beklenen davranış açıklanmalı, hangi davranışın, ne zaman beklendiği açık bir dille öğretilmelidir. Kuralların uygulanmasında çocuğa aktif rol ve sorumluluk verilmelidir. Beklendik davranışlar veya ona yakın olanlar ve çabası takdir edilerek pekiştirilmelidir.
Bazı isteklerine hayır demenin yarar ve zararları nelerdir?

Kısıtlayıcı sınırlar ve aşırı kontrol ,denemek ve keşfetmek için çocuğa çok az özgürlük sunar. Tamamen yetişkine ait bir kontrol çocuğun özdenetimi geliştirmesini engeller. Öğrenme ve sorumluluk kazanmayı engeller, çocukta isyanı körükler. “Hayır” lar çocuklara sınırları öğretmek, elindekilerle tatmin olmasını sağlamaktadır. Sorumluluk ve özgürlüğün aile bireyleri arasında sağlıklı dağılımı söz konusudur. Anne bab ve çocuğun hakları güvence altındadır. Sınırların ihlal edilmesi durumunda nelerle karşılaşacağı, önceden tüm taraflar tarafından bilinir. Ağlayarak oyuncağa ulaşamayacağını bilir. Öğrenmeyi ve sorumluluk kazanmayı arttırır, işbirliğini ve ilişkileri düzenler.

Ebeveyn çocuğun isteklerini yapmadığında suçluluk psikolojisinden nasıl kurtulabilir?

Suçluluk psikolojisi yanlış yaptığına inanmaktır. Çocuğun özdenetimini sağlayacak yaklaşımların sonuçları ebeveynin doğru yaptığını gösterecektir. Eğer sorun sürüyorsa ya fazla katı, ya tutarsız ya da sınırsız bir yaklaşım söz konusudur. Çocuğa sınır koymak, yanlış davranışları önlemek, kuralları net ve anlaşılır şekilde öğretmek için ihtiyaç duyulan yöntemleri sağlar. Sağlıklı sınırlar konulduğunda öğütlere, tehditlere, cezalar, rüşvetlere gerek kalmayacaktır.Çocuklar yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler ve buna ihtiyaçları vardır.Onlardan ne beklendiğini, insanlarla birlikteyken nerde duracaklarını, ne kadar ileri gidebileceklerini ve çok ileri gittiklerinde nelerle karşılaşacaklarını bilmek isterler.Sınırlar çocukların araştırma yapmalarına yardımcı olur. Neden sonuç ilişkilerine bu şekilde ulaşırlar.Sınırlar ilişkileri tanımlar kim ebeveyn? Kim çocuk? Ve sınırlar güvenlik sağlar.Çocuklar anne babalarından “anne-baba” olmalarını isterler.Anne babalarının sınırları belirlemede kararlı olmalarını ve kendilerine güvenecekleri sınırları sağlamalarını beklerler.

* KARARLI VE TUTARLI BİR TUTUM SERGİLEYİNİZ.
* MESAJLARINIZ ÇOCUĞU DAVRANIŞI ÜZERİNE OLSUN.
* DOĞRUDAN VE BELİRGİN İFADELER KULLANINIZ.
* NORMAL BİR SES TONU KULLANINIZ.
* SONUÇLARLA YÜZLEŞTİRİNİZ.
* SÖZLERİMİZ DAVRANIŞLARIMIZLA DESTEKLENMELİDİR.

Şeyda Özdalga
Psikolog
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü
Çocuk ve Genç Bölümü

Kaynak: http://www.ebeveyniz.biz

günaydın kızlar çalışan sabah vardiyalılardan biri daha geldi dün hiç uğrayamadım yaa ama aklım burada kaldı valla
çok yoğundum dün dershanede canım çıktı vallahi

akşam da evde fazla mesai var tabi adı lazım değil baş harfi Eymen kaydirigubbakcemile3 çocuk bir türlü iyileşemedi yahu kulak enfeksiyonu geçti bitti şükür dedik bu sefer boğazında falan sorun var sanırım gerç kendine bi baksanız inanmazsınız hasta olduğuna dün saat 22sularına kadar herşey çok güzeldi hastalık falan vs.. yoktu oynadık gülüştük ailecek Eymenle beraber bizde yerde oyuncaklarla falan gayet güzeldi herşey sonra banan doğru geldi boynuma sarıldı falan gülüşüyordu falan çocuk bir kusmaya başladı aman allahım çok afedersiniz büyük insanalar gibi ben de bağırdım noldu diye korktum çocuk ağlamaya başladı babası tuttu hemen banyoya götürdü kusmaya devam ediyor lavaboya aynı anda da ağlıyor ayy çok kötüydü yaa neyse burnu tıkandı tabi boğazında hala balgam kalıntısı var işin kötüsü ağlamaya devam ediyor o yüzden bir ara tıkandımı bi süe nefes alamadı ölüyordu yavrum ben çığlık atmaya başladım babası aldı kucağımdan balkona götürdü sakinleşsin diye ben banyoda yığıldım kaldım bağıra bağıra ağladım neyse biraz susuyor nefes alamayınca tekrar başlıyor ağlamaya emziğini istiyor emziği alınca nefes alamıyor bir daha ağlıyor su bile içemez oldu yavrucum burnuna damlası vardı yapmamıza izin vermiyor zaten sakinleştiremiyoruz kaç dakikamız kaç saatimiz böyle geçti bilmiyorum valla sonra dedim doktora gidelim bu çocuk böle yatamaz burun kapalı boğazda hala akıntı var balgam geliyor hadi indik aşağı baktık bizim eczane nöbetçi ay altın bulmuş gibi sevindik hemen oraya girdik orada eczacı arkadaş dedi zaten balgamı vardı balgam sökücü kullanıyordu dedi normal balgamı atamayınca kusmuştur dedi burunun açılması içinde öledamla falan olmaz küçük bebek değil durmaz beklemez artık dedi sprey verdi orada hemen ilkini uyguladılar babasıyla ikisi biraz ağladı ama çok değil hemen açılmaya başladı burnu sonra gittik biraz çarşıları falan dolandık geldik eve iki kere hapşurdu o hapşuruk esnasında baya söktü balgamı burnundan geldi ağzından vs... ama rahatladı sabaha kadar sorun olmadı çok şükür rahat nefes aldı ve uyudu. şimdi de burun açık yani
ay sabah sabah pekhoş bir konu olmadı farkındayım özür dilerim ama paylaayım dedim
benim her yerim ağrıyor tabi bugün dün gecenin stresi mahvetti bizi kocişle küstük zaten bu olay yüzünden o anın paniğiyle o bana bağırıyr kızıyor ben ona saldırıyorum o yüzden yarı küs gibiyiz şimdi

sizlerde herkes iyidir inşallah

Back
X