2008 Kasım Anneleri

BESLENME İÇİN İPUÇLARI

Öğünleriniz sık ve az az porsiyonlar halinde olmalıdır. Ne uzun süre aç kalın, ne de yediğinizde tıka basa midenizi doldurun.

Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunarak saklanan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.

Yediğiniz gıdalarda “çeşitliliğe” önem verin. Bu şekilde pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün olacaktır.

Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin.
Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin içeride yeterli şekilde beslenebilmesidir.

Preeklampsi durumu veya riski varsa protein alımınızı arttırmanız gerekebilir veya gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diabet) söz konusu ise diyetisyeninizin önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gitmeniz gerekebilir.

Gebelikte dışarıdan hap olarak alınması gereken iki madde folik asit ve demirdir. Dengeli beslenebilen bir gebede bunlar harici vitamin veya mineral alımı gereksizdir.

Piyasada pek çok “multivitamin” adı verilen ve içinde pek çok vitamin ve mineralleri barındıran ilaçlar vardır. Bunlar çoğu hekim tarafından reçete de edilmektedir

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar; gebelikte dışarıdan hap olarak alınan A, C, E vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, çinko, selenyum, bakır, flor gibi eser elementlerin, düzenli beslenenlerde gebelik üzerine her hangi bir olumlu etkilerinin olmadığını göstermiştir.

Eğer gebeliğe bağlı bacak kramplarınız oluyorsa “Magnezyum”, preeklampsi riskiniz varsa “kalsiyum”u ilave olarak doktorunuz size reçete edebilir.

Sentetik multivitamin hapları, dengeli beslenemeyen gebelerde destekleyici olarak verilebilse de doğal gıdaların hiçbir zaman yerini tutmayacaktır.

Gebeliğin ilk aylarında yapılan “Toxoplasma testleri” sonucunda vücudunuz bu parazitle önceden hiç karşılaşmamışsa bazı önlemleri almanız şarttır. Özellikle kedi ve köpek dışkılarıyla bulaşan bu rahatsızlık gebelik döneminde ortaya çıkarsa bebekte ölümcül veya sakatlıklara yol açan problemlere neden olabilir.
Toxoplasma özellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyveler ile iyi pişmemiş çiğ etlerden geçer.

Toxoplasma ülkemizde özellikle çiğ etlerin yoğun olarak tüketildiği doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde sık olarak görülmektedir.

Toxoplasma’dan korunmak için;

Ellerinizi öğün önceleri düzgün şekilde yıkayınız
Sebze ve meyveleri de tüketmeden önce uzun süreli yıkayınız.
Evinizde kedi veya köpek besliyorsanız aşılarını ihmal etmeyin, onlara da çiğ et vermeyin ve yakın temastan kaçının.
Çiğ veya iyi pişmemiş et ve et ürünlerinden (sucuk, salam, sosis, çiğ köfte gibi) kaçının.

Beslenmede suyu asla ihmal etmeyin. Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar çıkılabilir.

Özellikle ileri aylarda kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Günde 1-2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak içindir.
Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir veya çökelek de tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.

Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekleri az tuzlu pişirin. Özellikle son aylarda olan ödemlerin azaltılması amacıyla bu dönemlerde tuzu azaltın.

Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir, bir iki grissini rahatlık sağlayabilir.
Özellikle gebeliğin ilk üç ayında olan bu bulantı ve kusmalardan kendinizi korumak için bu dönemde katı, kuru ve yağsız gıdaları tercih edin. Mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun.

Bu dönemde tuzlu kraker, patates haşlaması, leblebi ve bisküvi türü gıdaları alarak şikayetinizle baş edebilirsiniz. Az ve de sık yemeyi unutmayın.

Son yıllarda yapılan bir çalışmaya göre gebelik sırasında Mc Donald's veya benzeri fastfoodlarda aşırı ısıda kızartılarak yapılan patates kızartmaları ile marketlerde benzer şekilde üretilerek pazarlanan cipsler anne karnındaki bebekler için "teratojendir" yani zehirli bir takım maddeler içermektedir. Bu nedenle bu tür maddeleri gebelik sırasında tüketmekten kaçınmak gerekir. Evlerde yapılan patates kızarmaları düşük ısıda kızartıldığı için böyle bir olumsuz etkiye sahip değildir.

Önceden belirtildiği gibi gebelik diyet yapmak için uygun bir zaman değildir. Hamilelikte belli miktarda kilo alımı şarttır.
Zayıf bir bünyeye sahipseniz daha fazla, kilolu bir bünyeniz varsa daha az kilo almanız uygun olacaktır. Kilo durumunuzu “Vücut kitle indeksi” ile değerlendirebilirkaydirigubbakcemile

ÖRNEK BİR MENÜ

SABAH:
1 bardak süt,
1 yumurta,
1 dilim peynir,
1 dilim ekmek,
1 domates, 1 salatalık, maydanoz, yeşil biber, dereotu v.b

ARA ÖĞÜN:
1 meyve,
1 bardak ayran,
1 ince dilim ekmek

ÖĞLE:
1 Porsiyon etli kurubaklagil yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 bardak ayran
1 porsiyon salata,
1 orta dilim ekmek,
1 adet meyve

ARA ÖĞÜN:
1 dilim ekmek,
1 dilim peynir,
domates ve salatalık,
1meyve

AKŞAM:
1 porsiyon et, balık, tavuk (sebzeli)
1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
1 bardak ayran,
1 porsiyon salata , 1orta dilim ekmek

GECE:
1 su bardağı süt veya 1 porsiyon sütlü tatlı
1 porsiyon meyve
Kahvaltıda veya ara öğünlerde 5 zeytin, 1 tatlı kaşığı bal, pekmez, reçel tüketilebilir. 1 porsiyon meyve, 1orta boy elma, portakal veya küçük bir salkım üzüm, ince bir dilim karpuz veya kavun, yarım muz veya greyfurt olabilir.

bu arada sabah canım çok salam istedi pişmemişti ama bir dilimin yarısını yedim
bişey olur mu acaba ama çok canım istedi yawwwcokacimcoook

iyi akşamlar kızlar epudural anestezi ile doğum yapacak olanlar haydii ders zamanıı

Epidural anestezinin avantajları nelerdir?

Doğum ağrılarının giderilmesinde en etkili yoldur
Genel anesteziye göre komplikasyon riski daha az olduğundan tercih edilmelidir.
Annenin bilinci açık olduğu için sezaryen sırasında doğuma katılabilir, ameliyat devam ederken bebeğini kucağına alabilir.
Uygun zamanda takıldığında normal doğumun ilerlemesini hızlandırır
Epidural anestezinin komplikasyonları ve yan etkileri nelerdir?
Epidural anestezide risk zannedilenin aksine deneyimli uzmanlar tarafından yapıldığında son derece azdır.

En sık görülen yan etki ani tansiyon düşmesidir. Omurilik içinde ağrı ve motor iletimi sağlayan sinirler dışında istemsiz çalışan kasların fonksiyonlarını kontrol eden sinir lifleri de bulunur. Bu liflerin etkilenmesi durumunda kan damarlarında gevşeme ve genişleme meydana gelerek tansiyon düşüklüğü ortaya çıkabilir. Bu ani tansiyon düşmesinin önüne geçmek için işlemden hemen önce damar yolundan yaklaşık 1 litre sıvı hızlı bir şekilde verilerek damar yolunun dolması sağlanırsa sorun yaşanmaz.
Anestezinin yetersiz olması ya da tek taraflı olması. Bu gibi durumlarda kateterin çıkartılarak yeniden takılması gerekebilir.
Dura zarının yırtılıp sıvının dışarı kaçmasına bağlı olarak görülebilen başağrısı. Nadir olarak görülen bu durumda işlemden sonra 1-3 gün içinde şiddetli başağrıları yaşanabilir. Ağrılar dayanılmaz olur ise epidural kateterin yerleştirildiği alana pıhtı yaması yapılabilir.
Kullanılan ilaçlara bağlı olarak hafif alerjik bir reaksiyon gelişebilir ve hastada yaygın kaşıntı ortaya çıkabilir.
Anne adayı etkili bir şekilde ıkınamaz ise doğumun ikinci evresi uzayabilir ve vakum ya da forseps uygulanması gerekebilir.
Nadiren işlem sonrası idrar yapmada geçici zorluk görülebilir.
Çok nadir olarak enfeksiyon gelişebilir.
Felç çok çok nadiren görülen bir komplikasyondur.

Kimlerde epidural anestezi uygulanmaz?

Kanama bozukluğu olması
Antikoagülan tedavi alınması
Uygulama bölgesinde enfeksiyon varlığı
Trombosit düşüklüğü saptanması
Anne adayının uygulamayı reddetmesi
durumlarında epidural anestezi uygulanmaz.

Epidural anestezi hem vajinal hem de sezaryen ile doğumların son derece konforlu ve keyifli geçmesini sağlayan, 25 yıldır yaygın bir şekilde güvenle uygulanan modern bir tıbbi yaklaşımdır. Her anne adayı bu uygulamadan yararlanması için teşvik edilmelidir.

kızlarrr hazırlayacağımız valizde olması gerekenlermişş

anne için:

3 veya 4 tane gecelik ya da pijama (emzirmeniz için önden düğmeli)
- 5 tane külot (sezaryenliler için tercihen yüksek belli)
- 2 tane emzirme sutyeni
- 1 paket emzirme pompası
- 2 paket hijyenik ped
- Banyo havlusu ve eldiven
- Deodorant
- Saç fırçası
- Diş fırçası
- Diş macunu
- Şampuan
- Saç kurutma makinesi
- Saç tokası
- Biraz makyaj malzemesi
- Parfüm
- Deri üstündeki çatlaklar için krem
- Sabun
- Saat
- Okumak için dergi veya kitap
- Fotoğraf makinesi
- Fotoğraf makinesi için yedek pil
- Telefon rehberi
- Kağıt mendil
- Çıkış için bir kıyafet (hamileliğinizin altıncı ayında giydiklerinizden)
- Terlik
- Sabahlık
- Müzik çalar
- Sigorta kartlarınız
- Otopark ve otomatik satış makineleri için para
- Baba için yedek kıyafet ve tıraş çantası

Bebek için:

- Çıkışta giydirmek için mevsime göre giysi
- 6 tane pijama (tam yeni doğanlar için değil çünkü bunlar küçük gelebilir)
- Anti-alerjik nemlendirici krem
- Saç ve vücut için sabun
- Tarak ve fırça
- Badem yağı
- Banyo havlusu ve eldiven
- Pamuk
- Yuvarlak uçlu makas
- Küçük pamuklu eldivenler ve bir bere
- Kundak bezi (eğer hastane sağlamıyorsa)
- Emzik
- 3 veya 4 tane bebek örtüsü

günaydın kıslar ben geldim
nasılsınız bakalım ben iyiyim valla işte bu arada akşam hale ile mesajlaştım ben hepinize selamı varhihoyyyt iyiymiş ama hani kızı olacaktı ya ufaklık kız olmaktan vazgecip erkek olmaya karar vermiş :roflol:ve oglu olacakmış işte böyle sizden naber

Hoşgeldin sekreter günaydın walla haberler sende hacı bekler gibi bekliyorduk senibak sen haleninkide bizimki gibi kandırdı herkezi demekki böyleside güzel önce kız hayaline alışıyorsun gelin bile ediyorsun hayalinde sonra bi bakmışın irkek sonra başlıyor maviş hayaller askere bile gönderiyorsun sanki iki çocuk doğurmuş gibi hepsi başka güzel

ay şekerim ne haberi olacak bende bildiginiz gibi işte gecinip gidiyoz bizim oglanla:CüvCüv:
ama varya haklısın insan başta pembe hayaller kurupta sonra birden maviye dönüşmesi şaşırtır yani hayırlısı olsun artık kızı yok asılabilecegimiz ne yapalım

günaydın kızlar..
sekretercim güzel haberler getirmişsin.özlemiştik hale yide..
nede olsa hemşerim..
oğlu olacağınada çok sevindim..hayırlısı..bidaha görüşürsen benden de selam söle..
kızlar bu arada gönderdiğiniz güzel ve çok yardımcı bilgileriniz için teşekkürler..
sizi seviyorum yaa...:asigim::1hug:a.s.kaydirigubbakcemile5

gunaydın kızlar
ya ben sureklı ruyamda dogum yapar oldum yaa
dogumarsızı oldum cıktım psıkolojım mı bozuldu yoksa psıkolojım dogumamı hazırlanıyor anlamadım

eylulcum ya amelıyathane demıssın ya ben sezeryandan da korkuyorum
nasıl cıkacak bızım bebıs oradan bılmem

julıannecım ben zaten hıc orta yolu bulamam
ya korkarım ya da cok cesur olurum mesela
dune kadar korkuyordum bebıse bıseyler almaya sımdı bebek magazalarından cıkmaz oldum
sut pompası chıcconun manuel olanı 30,00 ytl ıdı ama %20 olması lazım tam hatırlamıyorum bır ındırımı de vardı

azocum eksıklerımız buyuk olcude bıttı aslında
kuvetımız ve benım lohusa takımım harıcınde hersey tamam da ben bıraz gozunu cıkarıp abartmaya basladım ıste heyecandan

sekreter canım gunaydın
ınsa allah gecen guzel gecmıstır :roflol:

kalimerocum bu haftalardan itibaren vücut yavaş yavaş kasılmalarla falan kendini doğuma hazırlıyomuş ya..senin beyinde kendini hazırlıyo demek.ne güzel işte..idman yapıyon..sırnaşık şey demek sen hepimizden daha rahat doğum yapıcan..
allah hepimizi bi nefeste kurtarsın..yerimseniben

az kaldı kıslar ya nasıl cıkacak bu bebişler allahım allahım heyecan ve stress yaptım valla:bbo:
hiç çıkmayıp hep orda kalsalar ne olur sanki yada çıktıklarının hiç farkında olmasak yanımıza yatırıverseler ne ameliyat ne agrı hiç bi acı cekmeden
ay çok şey istedim galiba

azocum ınsa allah soyledıgın gıbı cok kolay dogum yaparız
sımdıye kadar ruyamda 3 kez dogum yaptım hatta dun gece dogumsuz bebegı emzırıyordumnasıl oluyorsa :roflol:
kocaman olmustu da emzırıyordum bıle

sekretercım o senın ıstedıklerını ben ne kadar ıstıyorum bır bılsen ama zahmetsız rahmet olmaz dıyor annem ben saymaya baslayınca sesımı kesıyorum mecburen

neyse herhalukarda az bıraz da olsa acı cekıcez (cesurum bennn Çok üzgünüm çoook) bebıslerımızı alıcaz canım kucagımıza

hem kaydirigubbakcemilebızım yarın randevumuz var oglumla gorusucez ınsa allah

Toplu doğuma alsınlar bizi aa ne komedi olurduuCADIARZU
polipe -azooo naptın geliyomumirmirmirmir
azo -1-2-3 ayyyy sıklaştı bu sancılar:bbo:
çilek-kalimero çekil kız şöle ay daraldım wallaklava:
kalimero-sen beni dışlıyomusuuuuun kocamı çağırıııın annneeecimsenağlama
deryahakan-ayyyyyyyy geldi geldi koş hemşireeeekaydirigubbakcemile
asortie-ana sabahtan beri aynı muhabbet bakma sen ona hemşire geldiği falan yok:jeyyar:
ebuka-aaaaaa imdaaaat ben vazgeçtim doğurmayacağım korkuttunuz benikafamçokkarıştı
julianne -kaçamazssın yat kız şu masaya gezilecek vakitmi:mymeka:

:roflol::roflol::roflol::roflol:
yerlerde debelenıyorum gulmekten :roflol:
valla ıkı gundur guldure guldure dogurtcaksınız benı burada :roflol:
allahtan kımse yokta ıs yerınde oynatıyorum valla herseyı yerınden kahkahalarımla
polipecım cok gozlemcı gordum senı
cuk dıye oturmus yanııı tebrıklerrrr kaydirigubbakcemile

günaydınn canlarım.berbat bir gecenin sabahından hepinize merhabasenağlamavalla artık alışmam lazım ama gecenin bir yarısı uyanıpda bir daha uyuyamamak ne kötü yaa..valla psikolojim bozulcak hee.
neyse aman napalım yaa öfffffff.ben yarın tatile çıkıyorum inşallah ama havaya bakarmısınız yaa nasıl kapalı rüzgarlı kaldık bu zamana sonbahar gibi.benden bugün hayır yok.size hayırlı cumalara.s.

Sekreter yok walla unutmadım belli bir uzunlıktan sonra mesajda hata veriyo niyeyse:uhm:sizinkileri ikinci bölüme aldımgeliyo bekle kız azcık 7aylıkmısın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…