2008 Ocak Anneleri Paylaşım Alanı

ben tetenoz aşısını 19 haftalıkken sağlık ocağında yaptırdım ikincisinide bir ay sonraya verdi. başımıza ne geliceğini bilmiyoruz yaptırmakta fayda var bence arkadaşlar.

kızlar ben tetanoz aşısını ilk defa sizden duydum.cahilmiyim neyim??????neyse bende bir dr uma danışayım bakayım.valla iyi oldu söylediğiniz sağolun

her dr. tetenoz aşısını önemsemiyo söylemiyo bir çoğu ama yaptırmakta fayda var nolur nolmaz. aranızda hiç grip aşısı yaptırmak isteyen varmı ben grip olmaktan korkuyorumda bir zararı varmı acaba bu aşının bilgisi olan varmı

banada dr um sölememişti tetanoz aşısını ondan bilmiyodum.grip aşısına gelince zararsız diyolar ama yinede dr a danışmakta fayda var

Eşim feci şekilde (salya-sümük) nezle olmuş durumda ve benim aklım çıkıyor hasta olmaktan. Fakat sabah kalktım burnum akıyor ve boğazlarım biraz acıyor, kendime evde ne var yoksa karıştırıp bir bitki çayı yapacağım ve netten grip aşısı-gebelikle ilgili bakınıp sizede bilgi veririm arkadaşlar.

Hamilelerde grip aşısı

Özellikle hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan kadınlarda komplikasyon görülme riski artmaktadır. 1998 yılında yapılan bir araştırmada 17 sezon boyunca yapılan incelemeler sonucu hamile kaınlarda grip nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi edilmeyi gerektirecek kadar şiddetli yakınmaların hamile olmayanlara göre çok daha fazla görüldüğü ortaya konmuştur. Yine 1918-19 ve 1957-58 yıllarında tüm dünyayı etkileyen salgınlar sırasında pekçok hamile kadının da hayatını kaybettiği bilinmektedir.

Hamilelik sırasında kalp atım hızında, kalbin pompaladığı kan miktarında, oksijen tüketiminde, akciğer kapasitesinde ve bağışıklık sisteminde ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler, gribe bağlı komplikasyonların görülme olasılığını arttırmaktadır.

Bu bulguların ışığında Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention) grip sezonunda 2. ya da 3. trimesterda olacak olan tüm hamile kadınların grip aşısı olmalarını önermektedir. Amerikadaki diğer bilimsel dernekler de bu öneriyi desteklemektedir.

Grip aşısı inkative virüs aşısı olduğundan yai canlı virüs içermediğinden gebelikte kullanımının herhangi bir sakıncası yoktur. İkibin hamile kadın üzerinde yapılan bir araştırmada aşının ne anne adayı ne de bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Benzer ancak daha az sayıda kadın üzerinde yapılan başka bir araştırma da aynı sonucu vermiştir.

Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olmakla birlikte, ilk trimesterda çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınma geleneği nedeni ile pekçok hekim aşıyı bu dönemin sonunda yaptırmayı uygun görmektedir. Yine ilk trimesterda düşük olma olasılığı fazla olduğundan bu dönem atlatıldıktan sonra aşının yapılması daha uygundur.

Aşı aynı zamanda emziren annelerde de güvenle yapılabilir.

Kimlere yapılmaz?
Grip aşısı, aşının içinde bulunan maddelere ve özellikle yumurtaya karşı alerjisi olanlara yapılamaz.

Ne zaman yapılır?
Grip aşısı için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Ancak bu aylarda hamileliklerinin ilk trimesterını yaşayanlarda ertelenebilir. Aşı kas içi enjeksiyon olarak koldan yapılır.

Yan etkiler
Grip aşısı canlı virüs içermediğinde hastalığa neden olmaz. Aşı sonrası erken dönemde ortaya çıkan grip tamamen rastlantısaldır.

En sık karşılaşılan yan etki enjeksiyon alanında görülen şişlik ile hassasyettir ve olguların %10-64'ünde görülür.

Ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi elirtiler özellikle ilk kez aşı olanlarda 6-12 saat sonra ortaya çıkabilir ve genelde 1-2 günde kaybolur.

Nadiren alerjik reaksiyon ve anafilaksi gelişebilir. Yine çok nadir olarak Gullain-Barre Sendromunun ortaya çıkabileceği bildirilmiştir.

Sonuç olarak hamilelikte grip aşısı güvenlidir ve yapılması önerilmektedir.

Kaynak:

Gebelik döneminde grip oluşursa neler yapılmalıdır?
Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adaylarında da grip sık olarak meydana gelmektedir.

Grip virüsünün bebeğe geçmesi ve bebekte istenmeyen durumlar oluşturması beklenen bir durum değildir. Ancak grip şiddetli belirtilere yolaçması ve pnomoni (zatürre) gibi hayatı tehdid eden komplikasyonlara zemin hazırlaması nedeniyle gebelik döneminde üzerine önemle durulması gereken bir durumdur.

Anne adayları genellikle genç ve sağlıklı bireyler olduklarından gebelik döneminde gribe bağlı komplikasyonlar nadiren ortaya çıkar. Ancak bu komplikasyonların gebelik döneminde ortaya çıktığında özellikle ağır seyredebileceği gözönünde bulundurulmalı ve doktor önerisine göre hareket edilmelidir. Komplikasyon belirtileri konusunda yeterli bilgi edinilmeli ve gerekli her durumda doktorla irtibat kurulmalıdır.

Gebelik döneminde grip belirtileri oluşursa ilk yapmanız gereken doktorunuza başvurmaktır.Genel bir muayene sonrası doktorunuz size belirtileri hafifletmek için çeşitli ilaçlar verecek ve gerekli öneri ve uyarılarda bulunacaktır.

Diğer grip geçiren bireylerde olduğu gibi anne adaylarının da istirahat etmeleri ve beslenme ve uykularına dikkat etmeleri esastır. Sigara gebelik ve bebek üzerine olan olumsuz etkilerini grip olduğunda da gösterir ve özellikle çok fazla sayıda sigara içen anne adaylarında grip daha ağır seyreder.

Anne adaylarının gripten korunmaları için ne yapmaları gerekir?
Grip mevsiminde (Aralık-Mart sonu arası) mümkün olduğunca toplu yerlerde bulunmamak, öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınmak virüs alma riskini oldukça azaltır.

Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır.

Grip aşısı gebelerde gerekli durumlarda uygulanabilir. Gebeliğin her döneminde uygulanabilmesine karşın organ gelişiminin bittiği birinci trimester sonu aşı uygulanması için en ideal zamandır. Özellikle yüksek risk altında olan anne adaylarının aşı olmaları grip geçirme riskini önemli derecede azaltır.

Kaynak:

Eee yeni bir hafta, burada haftalık fal bilgisi yazılmayacağına göre bende 26. 27. 28. 29. hafta (yani ocak annelerinin bu haftaki gebelik haftaları) gebelik durumu ile ilgili bilgi yazayım dedim.

26.GEBELİK HAFTASI (25+0 , 25+6. GÜNLER)

Uterusunuzda ani kasılma ve gevşemeler hissederseniz korkmayın. Bunlar Braxton-Hicks kasılmaları adı verilen ağrısız, adet krampları gibi ve düzensiz aralıklarla gelen kasılmalardır. Uterusunuz gerçek doğum sancıları için antrenman yapmaktadır.

Öte yandan her anne adayı gibi siz de erken doğum belirtilerine duyarlı olmalı ve gerekli durumlarda doktorunuza haber vermelisiniz:

Erken doğum tehdidinin en önemli belirtisi uterusta düzenli aralıklarla ortaya çıkan kasılmalardır. Bu kasılmalar ağrısız da olabilirler.

Kasılmalarınızın olup olmadığını anlamak için avucunuzun içini karnınıza hafifçe dokundurun. Avucunuzun altında uterusun "toplanıyor" hissi yaratması kasılma belirtisidir. Bu esnada ağrı duyulması şart değildir. Bu kasılmaların sıklığını ve süresini ölçün. Saatte dört kez ya da daha sık ortaya çıkan kasılmalarda mutlaka doktorunuza haber verin.

Erken doğum tehdidinin diğer önemli belirtileri arasında pelviste dolgunluk hissi, adet sancısına benzer kramp tarzı ağrılar, pozisyon değiştirmekle geçmeyen bel ağrıları, vajinal akıntının artması ya da niteliklerinin değişmesi (daha müköz, daha sulu ya da kanlı akıntı ortaya çıkması), ishalle beraber olan ya da tek başına ortaya çıkan barsak krampları yer alır. Bu durumda yine kasılmalarınızı elle kontrol ediniz. Bu belirtiler kasılma olmadan tek başlarına erken doğum tehdidi açısından bir anlam taşımazlar. Ancak bu belirtilerden biri varsa ve kasılmalarınızın olup olmadığından emin değilseniz yine doktorunuza başvurmalısınız.

Bu hafta bebeğinizin akciğerlerinde bir yandan damar yapıları öte yandan hava kesecikleri hızlı bir şekilde oluşmaya başladı. Bu hava keseciklerinin içini döşeyen surfaktan adlı madde de üretilmeye başlandı. Surfaktan üretimi akciğerdeki hava keseciklerinin sönmeden şişmiş vaziyette durabilmeleri için çok önemli.

Bu hafta bebeğinizin diğer tüm bireylerden ayırt edilmesini sağlayan el ve ayak izleri oluşmaya başlayacak. Yandaki görüntüyü şimdiden kaydedin. Doğum yaptığınızda doğum dosyanızın bir sayfasında böyle bir iz göreceksiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra doğum hanede bebeğin size ait olduğunun bir belgesi olarak bu ayak izi alınacak. Bu nedenle bebeğinizin ayak tabanını mürekkep boyalı bulursanız şaşırmayın...)

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 34 cm. ve ağırlığı yaklaşık 820 (550-1330) gram!

Kaynak:

27.GEBELİK HAFTASI (26+0 , 26+6. GÜNLER)

Tebrikler! Artık son trimesterdesiniz.

Uterusunuz göğüs kafesinize yakınlaştıkça diyafragma da (karın boşluğu ile göğüs kafesini ayıran kas yapısı) yukarıya doğru yer değiştireceğinden, özellikle derin nefes alma esnasında zorluk çekebilirsiniz. Bu, akciğerlerinizin tam olarak şişememesinden kaynaklanan bir durumdur. Başınızın altına bir yastık daha koyarak uyumayı deneyin. Merak etmeyin, gebelik hormonlarınız sizin dakikalık nefes alma sayınızı artırdığından bebeğinize yeterince oksijen veriyorsunuz.

Bu hafta içinde de beyin hızı gelişimini sürdürüyor ve akciğerler de gelişimlerine devam ediyor.

Bebeğiniz bu haftanın sonunda yaklaşık 950 gram olacak. Ancak sizin ve eşinizin yapısal özelliklerine göre bu 650 gram kadar düşük olabileceği gibi, 1500 gram kadar yüksek olabilir.

İri bebek, ya da düşük kilolu bebek tanısı genellikle seri ölçümlerle konur.Bu seri ölçümlerde bebeğin belli bir zaman dilimi içerisinde ne kadar kilo aldığı belirlenir. Yandaki ultrason resminde bebeğin karın çevresi kesitini görüyorsunuz. Hemen kalbin altından yapılan ve karaciğerin büyük kısmını içine alan bu kesit, gelişme geriliği tanısının konmasında çok önemlidir.

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 35 cm. ve ağırlığı yaklaşık 950 (650-1500) gram!

Kaynak:

28.GEBELİK HAFTASI (27+0 , 27+6. GÜNLER)

Üçüncü trimesterde ikinci trimesterde olduğunuz kadar rahat olmayabilirsiniz. Bacak krampları, basur, varisler, kaşıntılı cilt çatlakları, bel ağrıları, ayağınızda şişmeler, mide yanması, hazımsızlık bu trimesterde nispeten daha sıktır. Bu belirtilerin hemen tümü çeşitli şekillerde tedavi edilebilir.

Bu haftalarda eşinizin masaj yapması sizi oldukça rahatlatabilir.

Bebeğiniz inanılmaz bir hızla büyümeye devam ediyor. Kaşları ve kirpikleri çoktan oluştu, saçı uzamaya devam ediyor. Gözler tümüyle işler durumda. Bebeğiniz yağ depolarını oluşturmaya başladı ve ağırlığının %2-3'ü yağ dokusu depolarından oluşuyor.

Akciğerler solunum yapabilme özelliklerini kazandılar ancak bu gebelik haftasında doğan bebeklerde surfaktan adlı maddenin yetersiz olması nedeniyle solunum problemleri oluşabilir.
Onunla konuşun çünkü sesinizi tanıyor artık.

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 36 cm. ve ağırlığı 1050 (750-1680) gram

Kaynak:

29.GEBELİK HAFTASI (28+0 , 28+6. GÜNLER)

29. Hafta

Kendinizi sonsuza kadar gebe kalacakmış gibi mi hissetmeye başladınız? Karın cildiniz kaşınıyor, nefes darlığı şikayetiniz var, hemoroid (basur), bacak krampları, mide yanması, hazımsızlık, kas ağrıları. Bunların önemli bir kısmı tedavi edilebilir.

Gebelikte egzersiz yapıyor musunuz? Daha önceden alışkın değilseniz asla kendinizi yoracak egzersizler yapmayın. Yürüme, yüzme ya da jogging, gebelik için en iyi egzersizlerdir. Eğer önceden egzersiz yapma alışkınlığınız varsa belli kurallara uyarak gebelik döneminde de bu egzersizlere devam edebilirsiniz.

Bu gebelik haftalarında doğan bebeklerin sayısı arttıkça prematüre bebekler ile ilgili bilgiler de artıyor. Bilimsel çalışmalar bu haftada doğmuş bir bebeğin ışık, ses, tat ve koku gibi algılarının tümüyle gelişmiş olduğunu gösteriyor.

Yandaki resimde bebeğinizle plasentanız arasındaki alışverişi şematik olarak görebilirsiniz. Plasentanın size ait olan yüzünde (resimde kırmızı alan) bebeğin kordon kanıyla gelen artık maddeler temizlenmekte, bebeğinize besin ve enerji maddeleri gönderilmekte, bebekten gelen oksijenden fakir kan, oksijenden zengin hale getirilmektedir. Yani plasentanız "bebeğinizin hem akciğeri, hem karaciğer ve böbreği, hem de sindirim sistemidir". Doğumda kordon kesilir kesilmez, o ana kadar nispeten atıl durumda olan organlar hemen çalışmaya başlar ve ilk ağlamayla bebeğinizin akciğerleri ilk kez havayla dolar. Plasentanızın da işlevi böylece son bulur.

Bu hafta bir gelişme de bebeğinizin bağışıklık sistemi ile ilgili. Bu haftaya kadar tümüyle sizden gelen yardımla yürüyen "beden savunması"na bebeğin kendi gelişen savunma sisteminin yardımı da eklenmeye başlandı. Ancak her ne kadar bebeğiniz doğduğunda nispeten gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip olsa da özellikle sütünüzle ona geçen antikorlar (yabancı hücreleri vücuttan uzaklaştıran "silahlar") onu birçok enfeksiyondan koruyacak.

Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 38 cm. ve ağırlığı 1300 (900-1900) gram!

Kaynak:

Ms.Eda cok tesekkurler bilgiler icin benim suan buna ihtiyacim var sabah kalktim ve grip olmusum siddetli degil ama korktum biraz :çok üzgünüm: hem hani bizim haftalik gebelik bilgisi ben 23 haftalik oldum bizleride unutma:sm_confused:

23. Hafta
Bebeğinizin henüz alanı bol olduğundan tekmeleme, yumruklama, omuz atma gibi değişik hareketleri birbirinden ayırt edebilirsiniz. Hatta karnınızdan da hareketleri takip edebilirsiniz.

Bu dönemde çeşitli duygusal dalgalanmalar yaşıyorsanız bunun normal olduğunu kabul edin ve üzerinde durmayın.

Bebeğinizin vücudunda oransal ilişkiler giderek normale dönüyor, ancak baş hala vücuda göre nispeten biraz daha büyük.

Bebeğinizin orta kulak kemikleri de gelişimini tamamlıyor ve sesleri bebeğinizin işitme merkezine iletmeye başlıyorlar.

Bebeğinizle konuşuyor musunuz?

Doktorunuz size son yaptığı kontrolde "bebeğinizin ters durduğunu" söylemiş olabilir. Bu gebelik haftasında bebeklerin yaklaşık yarısı "ters" dururlar. Yani normal fetus duruş pozisyonu olan baş aşağı durmak yerine uterus içinde otururlar. Makat geliş adı verilen durum, bebeğin doğum kanalına makatıyla gireceğini, yani bebeğin ilk doğan kısmının baş değil makat olacağını tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Endişelenmeyin, bebeğiniz yeri bol olduğundan sık sık "karar değiştirir". Miadında gebelikte makat gelişi olasılığı yalızca %4'tür.

Kaynak:

Kızlar netteki bilgilerin hiçbirine hatta etrafta söylenen şeylerede gözünüz kapalı inanmayın her ne olursa olsun mutlaka doktorunuza danışın. Herkes olur olmaz M.Ö. kalma fikirlerini aşılamaya ve inandırmaya çalışıyor, ben anlatmaktan sıkıldım "aslında o ondan değilde bundan dolayıymış" demekten. Ben fikrimiz olsun diye buraya bilgileri aktarıyorum ama ben mesela bu hafta doktoruma danışıp grip aşımı öyle vurduracağım. Tavsiyem olur olmaz şeyleri değil ama böyle kritik konuları doktorlarımıza danışmamız.

selam kızlarrrr.bişey sorcam size.bugün bütün gün sol kasığım ve bacağımda bir ağrı vardı.kasığımdaki sancı sanki gaz sancısı gibiydi ama taa bacağıma vuruyodu.çok korktumyaaa.acaba üşütmekten falanmıdır.biraz sıcak tutunca rahatladı çünkü.sizdede varmı böyle şeyler.bende çok oluyo

canim gecen haftada bende oldu 5 gun falan arasira siddetli agri vardi sol karin sirt ve kasigimda oda bacagima vuruyordu iki kere acil agridan doktora gittim birazda korkumdan cok normal dedi doktor korkacak bisey yok dedi bebek bir tarafta fazla durup gerildigi icin damarlar ondan olurmus korkma canim ve kendini yorma dinlen kanaman olmadigi surece normal ama doktoruna agridan bahsetip ondan fikir al bence o seni yonlendirecektir allah yardimcimiz olsun

Bende gece uyurken üç kere kramp sancısıyla uyandım. Ama ağrı daha yeni başlamıştı Allahtan hemen farkettim, bacağımı düzelttim ağrı girmeden kesildi. Birde sağ tarafımda belimden bacağıma doğru bir ağrı oluyor ama o bel ağrısı gibi, dr. bebekle ilgili dedi ama bilmiyorum. Çok ciddi ağrılar olmadığı sürece ben çok sorun etmemeye çalışıyorum, ilerleyen zamanlarda daha ciddi ağrılar bizi bekliyor kızlar.

KRAMP
Kramp ani ve keskin bir acıdır. Genelde baldır kasları ve bacağa girer.Hamilelikte bu duruma sık rastlanmakla beraber neden olduğunu kimse tam bilmiyor. Vücuttaki düşük sodyum oranlarının buna sebep olabileceği düşünülüyor. Düzenli egzersizler kan dolaşımınızı düzenlemekte ve bu krampların oluşumunu azaltmakta size yardımcı olacaktır. Ayrıca sağlıklı beslenmede önemlidir. Özellikle muz iyi bir sodyum kaynağıdır ve tüketmenizde fayda vardır.

kizlar bendede bazen oluyor kramp baldirda oluyor ayak parmaklarinizi kendinize dogru cekmeniz lazimmis ben oyle yapmaya calisiyorum ve duzeliyor ama yinede bazen butun gun agridigi oluyor, bir gece bagrisima esim uyandi ve o yardimci oldu cok can yakici kafamçokkarıştı

teşekkür ederim Ms.Eda verdiğin bilgiler için.doğru söylüyorsun herkez farklı bişey diyor. ben zaten doktoruma grip aşısı olayımmı diye sorucam yaptır derse öyle yaptırırım. grip aşısının baş ağrısı yaptığını söyledilerde bende merak ettim daha önce yaptıran varmı aranızda diye

sağolun kızlar gerçekten bebeğin bir tarafta fazla durmasıyla alakalı olabilir.çünkü dün tüm gün bebeğimin sol tarafımda olduğunu hissettim.sol tarafım sağ tarafa göre okadar gergin şiş ve serttiki bir ara bir gerginlik hissettim baktım sol tarafımda koca bir kabartı sonra rahatlayınca geçti.sanırım kızım yaptı bunları bana.bu aralar çok gazımda vaar zaten.ah ah sıkıntılı oluyo ama herşeye değer bebeklerimiz.onlar sağlıklı sıhhatli olsunda

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…