2009 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

Bebek Botulismusu: Bebeklerimize Bal Yedirelim Mi?

Bu yazı toplam 7.078 defa okundu

Normal beslenmenin şifalı ve vazgeçilmez tatlısı bal, süt çocuklarında solunum felcine neden olabilmektedir

Bal bebekleri için niçin tehlikeli olabilmektedir?

Bal içerisinde nadir de olsa Clostridium botulinum bakterisi sporları bulunabilmektedir. Erişkin için tehlikesiz olan sayıdaki bu bakteriler süt çocuklarının bağırsaklarında yuvalanarak aktif hale geçer ve sinir felcine neden olan toksinler üretebilmektedir.

Bunun çocuğa ne gibi zararları vardır?

Ortaya çıkan toksin damar mukozası üzerinden emilerek kan dolaşımına girebilir ve böylece tüm vücuda yayılma fırsatı bulabilir. Toksinin felc edici özelliği kendisini öncelikle inatçı kabızlık ile gösterir. Devamında yutkunma zorlukları, kısık sesle ağlama, kas zayıflığı ve mimik kaybı ortaya çıkar. Ağır durumlarda solunum kaslarının felciyle hayati tehlike söz konusu olabilir.

Bu hastalığın sıklığı nedir?

Aslında çok nadirdir. Yaklaşık 750.000 doğumda bir olarak görülmektedir. Elimizde destekleyici istatistik veriler bulunmamakla birlikte ani bebek ölümü ile de ilişkisi olabileceği düşünülmektedir.

Emziren anneler bal yiyebilir mi?

Annenin bal yemesi bebek için tehlike oluşturmaz. Ancak çocuğun ağzını tatlandırarak emzirmesini uyarmak amacıyla yer yer uygulanan meme başının ballı su ile silinmesi ya da emziğin bala bandırılması gibi yöntemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Gelişmiş ülkelerin çoğunda satıştaki bal kavanozlarının üzerinde uyarıcı ifadeler yer almaktadır. Bunun yanında bal ihtiva eden hazır mamaların üretiminde kullanılan bal ise bu tehlikeyi ortadan kaldıracak şekilde yüksek derecelere kadar ısıtılmaktadır.

Çocuğa ne kadar süre ile bal vermemek gerekir?

İlk 6 ay bebeği kesin olarak baldan uzak tutmak gerekir, ama daha güvenlisi 2 yaşına kadar çocuğu baldan uzak tutmak en iyi koruyucu önlem olacaktır.

nur nasılsın..?
taze herkes kaynanadan çeker sen annenden yana sıkıntı yaşıyorsun..(
ağzını hemen açması sert cisim ya ağzındaki ondan yoksa kağıt felan oldumu kaçıyor..
meltem iyi gezmeler...

ayy en korktugum sey iste ece de boncuk gibibirsey atmıstı geçmis olsunn
ası icinde bu kaza içinde .

lyapma ya ilk baslarda hiçkiskanmıyordu degilmi? enkorktugum sey vala berke hiç kiskanmıyor diye nasıl mutluyum ama demekkizamanle degisimler olabilor
bakalım bizleri neler bekliyor onumuzdeki zamanlarda

bu arada bal ile ilgil ikaracigeri yorar falan yazmıstım aklımda yanlıs kalmıs toksin vs olayı yuzunden kullanılmazmıs kuçuk bebeklere

tecrübeli anne güzle bilgi ..bal için aceleye gerek yok..çok eksikliği olan bir besinde değil zaten..

günlük hayatında yaşadığın birçok sorunun şimdi 2 yle çarpılmış gibi sıkıyor seni..birçok konuda haklsın ve acil önlem al canım ya..yoksa yıprandığın bir yana ilerleyen yıllarda senden götürüsü daha fazla olmaya başlar...yanlız hamilelik ve lohusalık döneminde de dahil bazı durumları değiştirmeye kalkman sakıncalı haberin olsun..sağlıklı bir ruh haliyle halletmen gerek..

yanlız hamilelik ve lohusalık döneminde de dahil bazı durumları değiştirmeye kalkman sakıncalı haberin olsun..sağlıklı bir ruh haliyle halletmen gerek..
burayı tam anlıyamadım desem deryacımm affına sığınarak durumundanmı dır nedir salak gibiyim:)...
birde gökhanla konuştum sonra sabah işe gittiğinde msj attım şuan mesafeli bi şekilde davranıyorum bazı olaylar dönüo yine benim dışımda derya onları hayretle izliyorummm..iki yüzlülük böle bişi olsa gerek

meltem bize de kerpeyi çok önerdiler adapazarındayken. bende annemlerle gittiğimde onları götürmeyi düşünüyordum. daha önce gittiysen bilgi verir misin? napılır nasıldır nerelerde kalınır filan..

ayy güli nasıl yanmış öylee kızarmış tavuk gibin olmuş garibimm
birde o bileenziklerr altınmı takmış takıştırmış sempatiksalakcinni

pervinim teldede konuştuk ama tekrardan geçmiş olsun bebeğim
bu yazki tatil yaramadı sana halanın nazarı değdi bence

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…