2009 Eylül Anneleri Paylaşım Alanı

sezeryanla kaçıncı haftad bebeği alıyorlar?ben master a başlıcam eylülün 2. yada 3. haftası o zamana doğmuş olsa bari...dr beni pek rahatlatmıyor herşeyi sizden öğreniyorum inanın ki..

benimkini 25-30 agustos arası alacaklar canım....dogum tarihi 9-10 eylul.....oda asagı yukarı 38 haftalıkken oluyor......

Gözleri ne renk olacak?

Bebek bekleyen anne-babaların arzusu her ne kadar sağlıklı bir bebek sahibi olmaksa da, ‘Uma­rım mavi gözlü olur’ ‘ınşallah gözleri babasına çeker de yeşil olur’ ya da Tanrım, ne olur kap­kara gözleri olsun’ gibi dilekler söz konusudur. Eskiden, anne adayları bebekleri karınlarını tek­meledikleri zaman, bebeğinin göz renginin istedikleri gibi olma­sı için, beğendiği göz rengine sahip kişilere bakmaya çalışırlar­dı. Ama bilim bu inanışların boş olduğunu ortaya çıkardı. Artık anneler göz rengini genlerin be­lirlediğini biliyor... ışte bu yüzden günümüzde, kimi anne adayları aile soy ağacındaki göz renkleri üzerinden olasılık hesaplarına gi­rişir oldular. Zaman zaman dile­nen gerçekleşiyor ya da olasılık hesapları tutuyor. Zaman za­mansa umulandan farklı, sürpriz sonuçlarla karşılaşılabiliyor... Be­beğinizin gözlerinin ne renk ola­cağını merak ediyorsanız, size bazı ipuçları verebiliriz. Ama ke­sin bir şey söylemek bilimsel açı­dan olanaklı değil. En azından günümüzde....

Çevrenize bir bakın, bir çok ülke­de göremeyeceğiniz kadar farklı göz rengine sahip insan göreceksiniz. Mavi, yeşil, ela, bal rengi, kahverengi, siyah... Üstelik bunlar tek tip mavi, tek tip siyah da değildir. Pek çok rengin harmanlanmasından oluşan farklı renklerin bileşkesi halindedir. ışte bu yüzden ülkemizde doğan bebeklerin göz rengi hep merak edilir. Düşünün bir Çinli, Alman ya da zenci bebeğin göz rengi ne kadar merak edilir? Oysa ülke­mizdeki göz rengi zenginliği nedeniyle, özellikle farklı renklerdeki çiftlerin çocuklarının gözrengi her zamanki sohbet ko­nularından biridir. Daha anne kar­nındayken soy ağacındaki renklerden hangisini alacağının tahminleri yapılır, doğumdan sonra merakla gözlerinin rengine bakılır... Bunca çeşitliliğe rağmen, ülkemizde belki mavi ya da yeşil gözleri olanların sayısı az olduğundan, belki de güzellik anlayışımızın giderek batılılaşmasından mavi göz rengi daha bir istenir oldu.

Nedeni ne olursa olsun, gözleri mavi renge sahip kişiler, gün geçtikçe daha çok dikkat çekici hale gelmekte... He­le bir de bebeklerse nereye giderlerse gitsinler, bir anda ilgi odağı olurlar. An­ne babalar, başta ayrıcalıklı bir bebeğe sahip olmanın mutluluğunu yaşarken, zamanla buna alışıverirler... Bebeklerse şaşkın bakışlarla, bazense sıkılarak kar­şılarlar bu tür yaklaşımları... “Maşallah, pek de güzel gözleri var, kime ben­ziyor?” “Aman da aman, nasıl da bon­cuk boncuk bakarmış...” “Tü, tü, tü, na­zar değmesin, ne güzel gözlerin var se­nin öyle...” türünden sevgi ve ilgi gösterileri çok sık yaşanır. Misafirlikte, alışve­rişte ya da sokakta yürürken...

Mavi ya da yeşil gözlü olanları kadar, kadife gibi simsiyah gözleri olan be­bekler de ayrı sevilirler. Hele bir de o gözler kocamansa ve kıvırcık kirpik­lerle çevriliyse ‘Zeytin gözlerini sev­sinler senin, kapat gözlerini de kirpikle­rine bakayım’ diyenlerimizin sayısı hiç de az değildir.

Göze rengini ne verir?

Basitçe tanımlamak gerekirse, göze rengini iris tabakasındaki melanin pig­menti veriyor. Bu pigmentin iristeki yo­ğunluğu ve dağılımı sayesinde göz rengi belirleniyor. Yani, bu dağılıma bağlı olarak, gözler değişik renkleri yansıtıyor... Örneğin göz rengi kahve­rengi olan birinin iris tabakasında mavi gözlü birine oranla daha fazla melanin pigmenti bulunuyor.

Gözün rengini birden fazla gen belirliyor
Normal bir insanda 46 kromozom (23 çift) mevcut. Her kromozom gen deni­len küçük DNA dizilerinden oluşuyor. Bazen bir gen sadece bir fiziksel bir özelliği kontrol edebildiği gibi, bazen de birden fazla gen aynı mekanizma içinde görev yapabiliyor. Normal bir gendeki değişiklik eğer o genin fonksi­yonunu değiştirip, genin normal göre­vini yerine getirmesini engelliyorsa bu değişikliğe mutasyon deniyor.

Genler fonksiyon bozukluğu olmaksızın birden fazla formda da olabiliyorlar ve işlevleri bu formlara göre belirleniyor. Genetik biliminde bu formlara ‘alel’ deniyor. Önceleri bilim adamları insanın göz rengini sadece bir çift genin belirlediği­ni düşünüyorlardı. Dolayısıyla bu dü­şünceye göre kahverengi göz domi­nant (baskın), mavi ise resesif(çekinik) olarak tanımlanmıştı. Günümüzdeyse artık bu düşüncenin doğru olmadığı, göz rengini belirleyen mekanizmanın daha karışık olduğu ve en az üç fark­lı gen tarafından kotrol edildiğini bilini­yor. Bu genlerden ikisi 15. kromozom (bey 1 ve bey 2 genleri) biri ise 19. kro­mozom (gey geni) üzerinde bulunuyor. Bey 1 geni kahverengi göz rengi kodu­na, bey 2 geni kahverengi ve mavi göz rengi kodlarına (kahverengi ve mavi aletler), gey geni ise mavi ve yeşil göz rengi kodlarına (mavi ve yeşil aleller) sahip.

Her ne kadar bu bilgiler mavi yeşil ve kahverengi göz renginin genetik geçi­şini açıklasa da, diğer göz renklerinin nasıl oluştuğunu veya mavi göz rengi­ne sahip ebeveynlerden nasıl olup da kahverengi göz rengine sahip çocukla­rın doğduğu açıklanamıyor. Bu da he­nüz daha kanıtlanamamış ve göz ren­ginin belirlenmesi mekanizmasında görev yapan başka genlerin de olabile­ceği mesajını veriyor.

Birkaç olasılık...

Kahverengi göz renginin, genellikle di­ğer göz renklerine göre daha baskın ol­duğu biliniyor. Diğer yandan, yeşil göz rengi de maviye göre baskın özellikte. Fakat, anne babanın göz rengini bil­mek de, hangi rengin baskın hangi ren­gin çekinik olduğunu bilmek de bebe­ğin göz rengini kesin olarak saptamaya yetmiyor. Çünkü, söylediğimiz gibi göz rengini kontrol eden birden fazla gen var ve bebeğin göz renginin belirlen­mesi basit olasılık hesaplarıyla her za­man uyuşmayabiliyor.

Hem anne hem baba mavi gözlüyse
Mavi rengi belirleyen alel baskın olma­dığına göre, mavi gözlü anne ve baba­da bu alellerden ikişer kopya var de­mektir. Bu durumda bebek, annesin­den de babasından da birer mavi alel alıyor ve gözleri büyük olasılıkla mavi oluyor.

Anne babadan biri mavi diğeri kah­verengi gözlüyse
Bu durumda gözü kahverengi olan ebeveynin göz rengini belirleyen alellerden biri kesinlikle kahverengidir. Di­ğer alelin ise, kahverengi ya da başka bir renk olma olasılığı var. Bunu anla­manın yolu, o bireyin anne ve babası­na yani büyükanne ve büyükbaba adaylarının göz rengine bakmaktan geçiyor.

Büyükanne ve büyükbabadan birinin gözlerinin mavi olduğunu var­sayarsak bu kendisinde de bir mavi alel olduğu anlamına geliyor. Bu du­rumda bebek genlerinde ya mavi aleli ya da kahverengi aleli taşıyabiliyor Bu da bebeğin mavi gözlü olma olasılığı­nın yüzde 50 olması anlamına geliyor.

Fakat büyükanne ve büyükbabanın gözleri kahverengiyse, bebeğin göz rengini tahmin etmek biraz daha zorla­şıyor. Varsa, büyükanne ve büyükba­banın kardeşlerine bakmak gerekiyor. Biri mavi gözlüyse bu ailede mavi bir alel olduğu anlamına geliyor. Bebek eğer genlerinde bu mavi aleli taşıyorsa mavi gözlü oluyor. Kahverengi gözlü ebeveynin her iki aleli de kahverengiy­se, bebek genlerinde bir mavi alel taşı­makla beraber gözleri büyük olasılıkla kahverengi oluyor.

Hem anne hem baba kahverengi gözlüyse
Bu durumda, her ebeveyn ya iki kah­verengi ya da bir kahverengi, bir de diğer bir renk (mavi, yeşil vs) alel taşıyor. Her iki ebeveynde de kahverengi alelden ikişer kopya bulunuyorsa, bebeğin mavi ya da yeşil gözlü olma olasılığı hemen hemen yok gibi. Ebeveynler­den birinde alelerin her ikisi de kahve­rengi, diğerinde alerlerden biri kahve­rengi diğeri diğeri mavi ya da yeşilse, bebek bu renk alelleri genlerinde taşısa bile kahverengi baskın olduğundan gözleri kahverengi oluyor... Anne ba­ba kahverengi gözlere sahip olup da bebeğin mavi gözlü olabilmesi için, her iki ebeveynin de bir kahverengi bir de mavi alel taşıması gerekiyor. Eğer bebek genlerinde annesinden ve ba­basından aldığı bu mavi aleli taşıyorsa mavi gözlü oluyor. Böyle bir durumda her bebek için mavi gözlü olma olasılı­ğı yüzde 25.

mesaj attım yoğunum yazamıyom dedim kusura bakmayın dedim. kimsecikler kolay gelsin diye bilem yazmamış. yok yok sevmiyonuz siz beni zaten... hiç özlememişsiniz de mafoldumben

seni yerim ben yerim gel bakem öpemŞeniz bi ben seniii kuzucuğum msn de meşgul yoğunsun diye yazmadım cnm yaaaa ben bundan somra rahatsız edem seni de görrrr

Bebeğinizin göz rengi ne zaman anlaşılır?

Yeni doğmuş bir bebeğin göz renginin ne olduğunu doğar doğmaz anlamak olanaklı değil. Tüm yeni doğan bebek­lerde göz rengi mavi görünüyor. Bu­nun nedeni, göze rengini veren melanin pigmentinin henüz üretilmeye baş­lanmamış oluşu...

Gözün gerçek ren­gin oluşması doğumdan sonra 6 ile 12 ay arasında bir süre gerektiriyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonu­cunda, gerçek göz renginin oluşması­nın daha uzun süre gerektirebileceği düşünülse de bir çok bebek için bu oluşum doğumdan sonraki 12 ay için­de tamamlanıyor. Yani doğduğunda gözleri mavi olsa da, bebeğin gözleri zaman içinde kahverengi, yeşil ya da elaya dönüşebiliyor.

ємєℓ;8167109 .!.:
benimkini 25-30 agustos arası alacaklar canım....dogum tarihi 9-10 eylul.....oda asagı yukarı 38 haftalıkken oluyor......

sağol canım sen ağustos anneciği olmuşsun bile...Allah en kolay şekilde kurtulmanı nasip etsin opuyorumnanaktan

Göz rengini belirlemek mümkün mü?

Günümüz teknolojisinde göze rengini verdiği bilinen genlere bazı müdahale­lerde bulunarak, böyle şeyler yapmak olanaklı. Nitekim hayvanlar üzerinde bu tip çalışmalar yapılıyor. Ancak in­sanlar üzerinde bu tür uygulamalarda bulunmak birçok ülkede yasak. Ülke­mizde de... Ayrıca, tıp etiği açıdan ba­kıldığında bu tür çalışmalar doğru de­ğil. Zira bu tip genetik müdahaleler günümüzde ancak kişinin belli bir ge­netik hastalığı olduğu ve bu hastalığın yaşamı tehdit edici özelliği olduğu ko­şullarda yapılıyor. Genetik bir hastalık taşıyıcısı olan ve doğacak çocuğunda bu hastalığın oluşması riski olan çiftler­de doğacak çocukta bu hastalığı elimi­ne etmek için preimplantasyon genetik tanı yöntemi bir çok merkezde kul­lanılıyor. Bu yöntemle hastalığı taşıyan embriyolar ayıklanarak, embriyo transferi sonrası çiftler sağlıklı bebek sahibi olabiliyorlar.

Olasılıklar

Hem anne hem de babanın gözler açık renkli ise, çocuklarının göz rengi de yüzde 98 açık renk olur.
Açık ama farklı renkte gözleri olan anne babalarda, gri yeşil ya da ela renk maviye baskındır.
Anne babadan biri koyu renk diğe­ri açık renk gözlüyse, büyük olasılıkla çocukları da koyu renkli gözlüdür.
Eğer açık renk gözlü yakın akraba­ları varsa, açık renk gözlü çocuk şan­sı yüzde 50’dir.
Anne babanın ikisi de koyu renk gözlüyse, çocukları da koyu renk göz­lü olurlar.
Eğer açık renk gözlü yakın bir akra­ba varsa, açık renk gözlü çocuk şan­sı yüzde 25’dir.

baskın olan renkgoz rengini belirlemede ustun oluyor . . . . .tesekkurler bırcancım :) bizimkininin renkli olma ihtimalı yok zaten . . .hiç bi zaman oyle bi takıntımda olmadı :)=

ємєℓ;8167267 .!.:
amin canım hepimizi insallah :Saruboceq:

neden korkuyorsun canım?

geçen sordum normal dedi uykusuzluk için yine diom sorsammı acaba??* ondan korkuomalkisalkisalkis

ya bu ay para aldım gün bendeydi dedim ya hala vermeyen biri var bugün söyledim gene hala tık yok belki ben ona göre ayarladım işimi ayın 15i nerde kaldı

denizcim hakkaten tam sinir olmalik olay. bende arkadasima ev alirlarken kefil olöustum bunlar son taksidi odeyememis benim eve bankadan ihtarname gelince ogrendim insan bi soyler deil mi? ee kefil olunca bana da kabak patladi, dedim ki senin durumun yoksa bu son taksidi biz odeyelim sen bize odersin. o da tamam dedi evi satiyoruz zaten satilir satilmaz hemen veririm.
nerdeee 3 ayi gecti. insan bisey degil haber verilsin istiyor di mi? satamamis olabilirsin ama hic olmazsa bir ara deki hala satamadik aklimda hemen odicem.. oda yok. valla korkarim ki bizim o para gitti gelmez. tam da ihtiyacimiz oldugu donemde ((

mesaj attım yoğunum yazamıyom dedim kusura bakmayın dedim. kimsecikler kolay gelsin diye bilem yazmamış. yok yok sevmiyonuz siz beni zaten... hiç özlememişsiniz de mafoldumben

baharcim hic olur mu canim yaaa, benimde isler yogun simdi yine toplantidaydim yeni ciktim yoksa seni merak etmez miyiz senin icin endiselenme miyiz hic canim arkadasim benim.
cok calisma yorma kendini sakin :)))

pooof bizim ki nolcak o zaman,
benim babamin mavi
benim yesil
kocisin kahve

bebek kahve mi olcek yani

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…