hoşgeldin canım, ben de sıkılıyomselam kızlar.. ne habersiniz? ben çok sıkılıyom yaaa
ben de geç yatıyorumhee bende 2 de uyudum
8,5 aa kadar bölük pörçük
sağolsun buse uyandırdı hepimizi:1no2:
kız buse nie uyandırıyo hadi furkan desen anlıcam delikafadulden
ne oldu gııı neyn canın sıkkın:teselli:
hoşgeldin canım, ben de sıkılıyom
evet ya eve tıkandık kaldıkaslında belirli bişe yok canım. içim sıkıllıyo işte.. sanırım aileme ve kalabalığa alıştım buraya geldim şimdi tek başımayım ondandır belki
havalar ısınsa da gezsek,sıkıntımızı atsak bebişlerlee..
BEBEKLERİN BESLENMESİNDE KAÇ DÖNEM VARDIR?
Bebeklerin beslenmesinde üç dönem vardır:
ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE EK GIDALARA NE ZAMAN GEÇİLMELİDİR?Bebek yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıdalara geçildiği dönemde de anne sütüne devam edilmelidir.
- Anne sütü ile beslenme dönemi
- Ek gıdalara başlama dönemi
- Modifiye erişkin tipi beslenme dönemi
Ek gıdalara geçme zamanını bebeğin gastrointestinal, metabolik işlevlerinin gelişim derecesi ve nörolojik gelişimi belirler. Sindirimle ilgili bazı enzimlerin gelişimi doğumda yeterli iken, mide sekresyonları üçüncü – dördüncü ayda erişkin düzeyine erişir. Pankreasın işlevleri de doğumda yetersizdir.
Bebeğin nörolojik gelişimi de ek gıdalara başlama yaşının belirlenmesinde rol oynar. İlk 4 - 6 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. Bu süre içinde yutma refleksi zayıftır, kaşıkla verilenleri ağızdan çıkarma eğilimindedir. Bebekteki metabolik ve nörolojik gelişme 4-6 ay civarında ek gıdalara başlanmasına olanak verir. Zaten anne sütü de ilk 4-6 ay D vitamini yönünden desteklendiği takdirde bebeğin tüm gereksinimlerini karşılamaktadır. Bu nedenle ek gıdalara başlama dönemi 4-6 ay civarıdır. Ek besinlere başlamada gecikme enerji ve özellikle demir sağlamada yetersizliğe neden olur. EK GIDALARA ERKEN BAŞLAMANIN SAKINCALARI NELERDİR?
Ek gıdalara önerilenden erken başlanması süt alımını kısıtlar ve proteinlerin günlük toplam enerjiye olan katkısını azaltır, bu da büyüme hızını etkiler. Ek besinlere erken başlanması alerjik hastalıkların ve özellikle besin alerjilerinin görülme sıklığını da artırmaktadır. Hayatın ilk 4-6 ayında barsaklar büyük moleküllere geçirgendir. Bu nedenle besin alerjilerinin gelişme olasılığı daha fazladır. Bunun dışında katı besinlere erken başlanmasının aşırı böbrek solüt yüklenmesi ve şişmanlık riskleri vardır. EK GIDALARA NASIL GEÇİLİR?
Bebeklerin bu yaşta mide kapasiteleri, dolayısıyla öğünde alınan miktarlar azdır. Az miktardaki besin ile verilmek istenen enerjiye ulaşma gereği vardır. Bu nedenle ek besinler enerjisi yoğun gıdalardan seçilmelidir. Sütlü unlu mamalar ve yoğurt anne sütü yanında bebeğe ilk verilecek besinlerdir. Sütlü unlu mamamlar hazırlanırken buğday unu dışındaki alerjik özellikleri az diğer tahıl unları tercih edilmelidir. Pirinç unu bu özelliği nedeniyle önerilmektedir.
Bu aylarda başlanan meyve suyu ve püreleri kalori, mineral ve vitamin yönünden bebeği destekler. Sebze çorbalarını altıncı ayda bebeğin diyetine eklenir.
Diyete eklenecek yağ bitkisel kaynaklı olmalıdır. Hayvansal yağlar önerilmez.
Katı pişirilmiş yumurta sarısına bu aylarda başlanabilir. Bir çay kaşığı başlanarak, verilen miktar giderek artırılır, 8-10 günde bir tam yumurta sarısına erişilir. Haftada üç yumurta sarısından fazla verilmemelidir. Yumurtanın beyazı bir yaşına kadar verilmemelidir.
Ayrıca tuz ve bal da bir yaşına kadar bebeğe verilmemelidir.
Balık eti, tavuk eti yedinci ayda diyete eklenmelidir. Et başlangıçta sebze çorbaları ve püreleri içinde kolayca tüketilebilecek kıyma şeklinde, daha sonraki aylarda çiğnemeyi öğrenen bebek tarafından tek başına köfte şeklinde tüketilebilir.
7-8’inci ayda nişastalı besinler pilav, makarna verilebilir.
9-12 aylar bebeğin aile sofrası için hazırlanmış yiyeceklerden uygun olanın seçilerek beslenebileceği aylardır. Anne evdeki yiyeceklerden uygun karışımlar hazırlayarak bebeğini ekonomik ve ideal bir şekilde besleyebilir. Çocuk aile sofrasına oturtulmalı, kendini beslemesi için ona fırsat verilmelidir. EK GIDALARA GEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK KONULAR NELERDİR?
İlk kez verilecek besinler haftada bir çeşit olacak şekilde verilmelidir. Böylece bebeğin yeni besine alışması için zaman tanınmış olur, istenmeyen bir reaksiyon geliştiğinde hangi yiyecekten olduğu kolayca saptanabilmektedir.
Ek besinler tek öğün ve çok az miktarlarda verilmeye başlanmalıdır. Bebeğin alımına uygun olarak verilen miktar ve öğün sayısı artırılmalıdır.
İlk verilecek besinler bebek açken denenmelidir. Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.
Tüm besinler kaşık ile verilmelidir. Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır. Konserve ve dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir.
Bebeğe verilecek besinlerin gıda hijyenine uygun olarak hazırlanması gerekir. Kullanılan su ve gereçler temiz olmalı, kaynatılarak temizlenecek türden seçilmelidir.
Besinler hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır.www.uludagyenidogan.comAnne Sütü ÖzellikleriBaşarılı EmzirmeEmzirme TekniğiEmzirme PozisyonlarıEmzirmeye HazırlıkAnne Sütü mü Mama mı?İlk 6 Ay BeslemeEmzirmeye Kolay BaşlamaEmzirme Sorunları EK GIDAYA GEÇİŞindeksBebek Beslenmesi DönemleriEk Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?Erken Ek Gıdaya Başlamanın ZararlarıEk Gıdaya Nasıl Geçilir?Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
ilgili konulardiğer konularKolostrum (Ağız Sütü)Anne sütü yeterli mi...İnek sütüEmzirme sorunları...Başarılı bir emzirme içinEk gıdaya geçişEmzirmede tehlike işaretleri...Sütten kesme ilkeleriBebeklerde beslenme sorunları...Bebeklerde beslenme becerisi...Formül mamalar
kızlar sunwaysın herkese slmı var
eve çıkmışlar iğne ilaç falan vermiş doktor 6 gün sonra kontrolleri varmış
kendide grip olmuş hepiniz dua edinde anasıda kuzusuda iileşsin
Canım bu herkeste aynı galiba benim kaynanam da annem diye seviyordu lohusayken nası zoruma gidiyodu bi de 40 .çıkana kadar yanımdaydı ...sonra annem geldi kendi annem de annem diye seviyo pişman oldum sonra haksızlık etmişim diye bence sen en iyisi bi bakıcı bul annende arasıra yanında kontrol etsin bakıcıyı...Seneye benimde problemim bakıcı olacak eşim annem var ya diyo...Aynı yerde olsak neyse......kızlar ben 10 gün sonra işe başlıycam ama kaynanam bana sormadan 1 hafta annen bir hafta biz bakıcaz dedi diğer taraftanda ben çocuk bakmaktan anlamam baban bakar diyo neyse dün bunlar yine bana geldiler oğluma ikide bir annem diyo benide burcu diye gösteriyo burcu gitçek annem sen bana kalcan deyip duruyo iyice sinirlerim bozuldu zaten hasta kadın bende onlara bırakmak istemiyorum sadece annemin bakmasını istiyorum sizce bu konuyu nasıl çözebilirim. eşime söyledim birz bozuldu gibi ama onlara güvenmiyorum bide çocuk iyice kendini şaşırcan herkesin kendine göre bakımı var o başka şey öğreticek ben başka şey annem başka şey daha disiplinli olmasını istiyorum sizce ne dersiniz
ama bölük pörçük uyudum
bi yandan bebek uyanıyo
bi yandan alarm çalıyo
benim de ev talan vaziyette sağolsun emrem pek bi dağıtır
hiç bişe yapasım da yok her zaman ki gibi -tatlicadiarzu-
balkon falan da baya pislenmiş yıkayabilseydim
aslında belirli bişe yok canım. içim sıkıllıyo işte.. sanırım aileme ve kalabalığa alıştım buraya geldim şimdi tek başımayım ondandır belki
Yalnız kalmaktan olabilir.Aynı sıkıntı bende de var.Evde tek başınasın dışarı çıkamıyorsun...Havalar ısınsa gerçekten iyi olacak....Ben sıkıldım deyince eşim ben bakarım sen çık istersen hafta sonu diyo ama kızımı bırakıp çıkmak gelmiyo içimden babası da olsa erkek işte ne kadar bakar....
havalar ısınsa da gezsek,sıkıntımızı atsak bebişlerlee..
evet ya eve tıkandık kaldık
neyse fazla bişi kalmadı
az kaldı bende günleri sayıorum artık ya,bu kış çok kötü geçti..evet ya eve tıkandık kaldık
neyse fazla bişi kalmadı
ah canım allah yardımcıları olsun..bakacak biriri vardır inşallah yanlarında:teselli:kızlar sunwaysın herkese slmı var
eve çıkmışlar iğne ilaç falan vermiş doktor 6 gün sonra kontrolleri varmış
kendide grip olmuş hepiniz dua edinde anasıda kuzusuda iileşsin
nbr kızlar ne yapıyonuz
bizim tayin ilçeye çıkcak galiba bugün amir aradı kocişi
ama zamanı belli deel
bu ayda çıksa iyi olurdu yaaaa
az kaldı bende günleri sayıorum artık ya,bu kış çok kötü geçti..
ah canım allah yardımcıları olsun..bakacak biriri vardır inşallah yanlarında:teselli:
hadi hayırlısı canım..bebişle zor olacak taşınmak..bizde taşınmayı düşünüyoruz yaza doğru..çok zor offkafamçokkarıştı
nbr kızlar ne yapıyonuz
bizim tayin ilçeye çıkcak galiba bugün amir aradı kocişi
ama zamanı belli deel
bu ayda çıksa iyi olurdu yaaaa
selam dilmuh.Yazdıklarını okumuştum daha önce hayırlısı olsun canım .Hangi ilçeye istediniz....bende daha önce vandaydım.....
zor valla canım ama vanda az kalmak için istiyoruz gitmeyi
gidersek bi sene sonra ist dayım
ben ercişteydim polis tanıdıklarım vardı onlardan biliyorum erciş3 yıldı hatta onlar tayin istemeyi düşünürken değişiklik yapılmış 4 yıl olmuştu doğu hizmeti...
canım diğer ilçelerde 2 yıllık herhalde edremit erciş belki gevaş 3-4 yıllık olabilir...bi de merkez tabi...
inşallah canım benimaaa süper çok az zaman kalıyomuş gerçekten geriye..ne güzel olur,inşallah istediğiniz gibi olur..
ayyy dilmuh senin yerinde olmayı hiç istemezdim
bu havada hemde bebekle ev taşımak çok zor
allah kolaylık versin bu arada bebeişlerimiz aynı günmü doğmuş
inşallah canım benim
çoooook zor canım
benim oğlum 3 kasımda doğdu canım seninki
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?