2009 Şubat Anneleri Paylaşım Alanı

arkadaşlar ve şubat anneleri bu gün nette bu yazıyı okudum dr kadir tuğcu yazmış eklemek istedimBebek kadar kuvvetli
'Doğum sırasında anne rahmi çocuğun poposunu ittiği anda oluşan basınç, bebeğin otururken beline binen basınçtan kat kat fazladır, diyen Dr. Kadir Tuğcu, bebeklerin zannedilenden çok daha 'dayanıklı' olduğunu anlattı:
Emzik kullanmak, parmak emmek zararlı mı?
Çocuk emzik bulamazsa çarşafın veya battaniyesinin kenarını, parmağını bulup emecektir. Bu kadar küçük bir çocuğa yasak getirmek de mümkün değildir. Bu içgüdüsel bir davranıştır ve zararı yoktur.
Ancak iki yaşından sonra emzik görüntü açısından çirkin olabilir. Zaten birçok çocuk da bu çağda emmeyi kendiliğinden bırakır. Halk arasında sıkça söylendiği gibi emzik kullanımı dişlerin bozulmasına yol açmaz. Aslında diş ve çene yapısının bozukluğu genetiktir. Çocuğun soyunda varsa parmağını emse de emmese de bazı bozukluklar görülür.

Bebek nerede uyumalı?
Bebek anne-babayla aynı mı yoksa ayrı odada mı yatmalı?
Ev müsaitse çocuk gün boyu kendi odasında bakılır, orada uyutulur ama gece olunca annesinin yanında portatif bir yatakta uykusuna devam eder. Bunun faydası da anne sütünün kesilmesiyle çocuğun odasına kolay uyum sağlamasıdır. Eğer devamlı annenin odasında kalırsa anne sütü kesildikten sonra ayrılması çok zor olur.
Parmak emen çocuğun parmağı zamanla incelir mi?
Bebeklik çağında çok kısa süreli parmak emme yaşanmışsa dişlere ve çeneye bir etkisi olmaz. Ama süre uzar, çocuk dört-beş yaşına kadar parmak emmerse, hem parmak, hem de ağız deformasyonu oluşur.
Bebek hangi aralıkla yıkanır?
Her gün. Banyoda üşümekle veya kulağa su kaçmasıyla kulak iltihabı olmaz. Bebeğin kulağına doğru su dökseniz dahi kulak iltihabı oluşmaz. Çocuklarda kulak iltihabı nezlenin, gribin sonucunda östaki borusunun tıkanmasıyla içerideki sıvının birikmesi sonucunda oluşur.
Peki hangi şampuan?
Hangisinin kokusu anneye hoş geliyorsa onu kullanabilir. Hepsinin içeriği üç aşağı beş yukarı aynıdır. Ayrıca bizim neslimiz sabunla büyümüştür ve hiçbir zararını da görmemiştir.
Yeni doğan bebeklerin gözleri şaşı bakıyor, bu aslında bir hastalık mıdır?
Yeni doğan bebeğin ilk 2.5 ayında şaşılık olur. Çünkü bebekte daha odaklanma gelişmemiştir ve bunun sonucunda gözler kayabilir, bu durum üçüncü ayında geçer. Çocuk 2.5 aya kadar görür, ışıkları fark eder ama net görmesi 2.5 ayı alır.
Altı aylıktan küçük bebeklerin oturtulması sakıncalı mı?
Bu da yanlıştır. Çocuklar oturtulur da yan da yatar, istediğini de yapar. Çocuk annenin karnında zaten sırtüstü yatmıyor, çoğunlukla iki büklüm veya oturur pozisyonda duruyor. Normal doğum sırasında annenin rahmi çocuğun poposunu ittiği anda olan basınç çocuğun oturduğunda beline binen basınçtan çok daha yüksektir. Çocuk buna dahi tahammül eder.
Ancak doktorlar çocukların altı ayına dek oturamadığını söylerler. Çünkü denge merkezleri altı ay içinde gelişir. Ve bebek dengesini bulamadığı için sağa sola devrilir.

Steril değil, temiz bak
Artık anne-babaların bir numaralı korkusu alerji. Alerji çocuklarda nasıl oluşuyor?
Alerji genellikle çok temiz bakılan çocuklarda görülür. Fakir fukarada, köylülerde, gecekonduda yaşayanların çocuklarında alerji pek görülmez. Eğer çocuğu mikrop kapmasın diye şişe sularla yıkarsanız, bulunduğu mekânları sürekli çamaşır suları ile siler ve steril ederseniz çocukta alerji olur.
Çünkü çocuğun bağışıklık sisteminin bazı mikroplarla uğraşması gereklidir. Eğer bağışıklık sistemi kendisine herhangi bir düşman bulamazsa kendisine ev tozu, kedi kılı gibi saçma sapan şeyleri düşman olarak görür ve bunlara reaksiyon göstermeye başlar.
Çocuğa temiz bakılmalıdır ama kesinlikle steril bir ortamda tutulmamalıdır.
Temizliğin evde normal sabun ve suyla yapılması gerekir. Bu mekanik temizlik yararlı mikroplarla zararlı mikropları aynı oranda uzaklaştırır.
İçinde deterjan, kimyasal madde, bakteri öldürücü bulunan ilaçlar kullanıldığında evde ölen mikropların çoğu vücuda yararlı ve zayıf mikroplardır. Alan açıldığı zaman buraya girecek bir mikrop tıpkı hastane enfeksiyonlarında olduğu gibi yerleşecek ve bir daha hiç çıkmayacaktır.
Sterilizasyon hastanelerde bile bir tek ameliyathanelerde olur.
Alerji testlerine gerek var mı?
Yeni doğan döneminde alerji yoktur. Bebeğin herhangi bir maddeye karşı alerji gösterebilmesi için mutlaka o maddeyle tanışması gerekir.
Siz bilmediğiniz bir maddeye karşı alerji gösteremezsiniz. Yani o maddeyi alacaksınız üzerinden bir zaman geçecek, antikorlar oluşacak ve ondan sonra vücut alerjik reaksiyon gösterecek. O yüzden hiç tanımadığınız bir maddeye karşı alerji olamaz.

Çocuğun beslenmesi
Bal, tereyağı, reçel ve pekmezin bir faydası var mı?
Bunlar tok tutan gıdalar. Çocuk bunları yerse karnı doyar ve kendisine yarayacak protein ve kalsiyumlu gıdalardan uzak kalır. Bu nedenle bu gıdalar sadece tatlandırıcı olarak kullanılmalı.
Pekmez denildiği gibi kan yapar mı?
Pekmezin kan yapıcı etkisi yoktur.
Peki hangi gıdalar kan yapar?
'Kan yapıcı' diye bir yiyecek maddesi yoktur. Vücut kan yapar. Kan yapması için de demire ihtiyacı vardır. Bu da hayvansal gıdalardan, demir ihtiva
eden tahıllardan çok az miktarda yumurta sarısından temin edilebilir. Eğer aile fakirse ve çocuğuna hiç et, balık veya tavuk alamıyorsa o zaman en azından günde bir yumurta yedirmesi gerekir.

Kansızlara dalak öneriliyor...
Ağırlıklı olarak fakir fukaralarda görülen anemide doktor hastaya 'Et al, bonfile, biftek al' diyemez en ucuz olan dalağı tavsiye eder. Oysa dalağın etten daha fazla kan yapan bir özelliği yoktur.
Mercimek, nohut, fasulye de bol miktarda demir ihtiva eder, et kadar olmasa da.
Eğer aile çocuğuna sabahları yumurta, peynir yediremiyorsa, tarhana veya mercimek çorbası yedirmesinde fayda vardır.
* * * * * * * * *
YARIN: Süt kansızlık yapmaz

evet ben bunları okumuştum dün gecedetv 8 de kadir tuğcunun katıldığı bir programı izledin netten çok faydalı bilgiler veriyor ayrıca aynı doktor bebeklere 4.ayından itibaren süt verilebileğini savunuyor

herkese iyi günler.bizde bugün dr dan geldik.aşımız vardı.ayrıca grip aşısı da yaptırdık kızlara.küçüğe yarım yaptılar,yarısıda kısmet olursa 1 ay sonra.sevgi bizim dr da kahvaltısını sulandırılmış süt ile hazırla dedi.içine peynir.yumurta sarısı,cici bebe ve pekmez kat dedi.

ya sevgi aslında senin süt olatın için bakıyordum nete bu yazıları gördüm bu gün ikraya bende süt alıp günde 1 kere süt versemmi diye düşünmete başladım mamalar için zararlı diyor çocuğa günde 2-3 kere paso mama veriyorum kafam karıştı onun yerine 1 öğün sütmü versem acabaa amaaannn üfff ne zor bu işler yawww herkes ayrı bir şey söylüyor banada bir fikir verin kızlarr

birde kızlar şu pekmez olayına ne diyorsunuz oda kafamı karıştırdı yıllardan beri herkes pekmez kan yapar diyordu şimdi yapmaz diyorlar..

selm kızlar selmaaa sapık senımı bulmus koca sıtede yaw esının gormesı kotu olmus ama senın sucun dııl canım gerzekalımı yok pekı ıyıde bu msjlar denetlenmıomu kı yazabıldı o sığır sana
nese sut meselesı benm sordugum kac doktorda sut verılmesı gerektıgını soyluo sutu dırek vermıosunkı yed ıklerıne katıosun dedı hatta paket sut olmaz halıs ınek sutu bulcan dedı bende buldum verdıgın mamanın ıcınde ne oldugunu bılsen kesınlıkle vermesssın son deonemdekı agresıf hıper ve saldırgan cocukların kaynagı ıste bu hazır mamalar dedı doktor kstkı maddesı cok fazlaymıs paket sutlerde sımdı muhallebıyı falan sutle yapıorum ıkı kez yaptım sevdı ınsallah yemeye devam eder bızım kız pekmek bence kan falan yapmıo arkadaslar belkı yararlı bır besındır ama kan yaptını hec sanmıom kansız olupta aylarca pekmez yıyen bı cok kısı hala kansız

valla kızlar şu süt olayına ben keçi sütüyle gireyim diyorum...yoğurdunu keçi sütüyle yapıcam oğlanın..muhallebisini de...ama iş biberonla vermeye gelince sanırım mamaya devam edeceğim..çünkü mamanın ve sütün üzerindeki besin değerlerine bakarsanız mamaların çok daha besleyici olduğu çıkıyor ortaya...süt bebeklerde barsak kanaması yapabiliyor...bu da gözle görülmediği için kansızlığa sebep olabiliyor...zaten 1 yaşına 5 ay kaldı artık bebeklerin..5 ay daha mama sonra süt tabiki...

bu arada kızlar arzum un bebbe yoğurt makinesini aldım kısmetse yarın deniycem de yalnız bu yoğurdu hergün taze mayalamayacağım değil mi? yazık 1 kavanoz için koca makine çalışmaz..6 kavanozlu...hadi diyelim 3 ünü biz yeriz ...3 günlük yoğurdunu bir seferde hazırlasam oğlanın olmaz mı acep? var mı fikriniz?

bu arada migros ta kay süt ün keçi sütü var haberiniz olsun...ayrıca sapık mı varmış? kimmiş? kime ne yapmış? bir aydınlatsanıza beni yahu....

kızlar bu arada milupa nın bebek yemekleri menüsü diye büyükçe bir yemek tarifleri kitabı var...bana numune ürünlerle birlikte göndermişlerdi...çok güzel tarifler ve bilgiler var içinde...ücretsiz danışma hattından sizde isteyebilirsiniz...

kızlar size kötü bir hberim var bebelacın kavanozdaki kaşık maması varya işte bugün ondan böcek vari birşey çıktı hep deniliyordu da inanmıyorduk bizzat gördüm küçük böcek olduğuna bahse varım ama başka çarem yok çünkü zeynebin süte karşı alerjisi var test yaptırdık orda çıktı mecburen kaşık maması veriyorum yani bundan sonra bebelac değil de başka bir marka alacağım milupa ya da hero baby bir de zeynep biberonu kabul etmediği için biberon maması da veremiyorum şaştım ya iyice

kendim çorba veriyorum muhallebi yapıyorum ama o kaşık mamalarından da veriyorum zaten bir şey yemiyor ne yapayım sizce bu aralar emmeyi mi bırakacak ne pek bir gönülsüz emiyor

süt verme olayına gelince bizim yeni doktorumuz da süt alerjimizin belli olmasından önce azar azar verebilirsiniz demişti ilk önce mamasına katarak verin demişti daha sonra geçersiniz direkt olarak vermeye demişti

evet canım ya atmadım hatta bebelacı arayacağım eşim de test için isteseler bile bunu örtbas ederler hiç evet testin sonucunda böcek olduğu anlaşıldı falan derler mi diyor aslında haklı da ama atmadım gene de

akşama misafirim var kızlar ablamlar zeynebe bakmak için bir haftalığına bize geliyorlar ben çıkayım dün yemeğimi iyiki yapmışım bugün ev sahibim pazardan geliyormuş yaşlı kadın acıdım karpuzlarını taşıdım şimdi benim omuzlarım karpuz gibi oldu acayip ağrıyor fibromiyaljim tuttu gene

öpüyorum sizleri

eee napıcaz şimdi milupa içinde aynı şeyi söylediler hero bayb mi alsam acaba
içermiki ayy deliricem nolurdu sütüm olsaydı

şunu söylemeden geçemeyeceğim gitmeden yazayım dedim anne hepimize süt vermiş hiç birşey olamdı diyor eskiden doktor bile yoktu vardı da biz götüremiyorduk doğru düzgün sağlık ocağındakiler ne derse onu yapıyorduk der hep bence doktorlarınıza bu konuyu iyice sorup araştırın ona göre davaranın ama ben benim doktorun demesi üzerine eğer alerjimiz çıkmasaydı muhallebilerini sütle yapacaktım

bu arada sibel nerde arkadaşalr tatilde mi yoksa başka bir şey mi var epeydir girmiyor merek ettim

ben zaten muhallebsini ve yoğurdunu sütle yapıyordum
ama artık direk biberonlada veriyorum yani 2 gündür :))
pekmezle sevdi tadını içiyor

sevgicim milupa ve bebelac üzerinde organik türkiye cumhuriyeti ibaresi var yapıldığı yer polonya ama ne yapayım zeynep çok seviyor onları bundan sonra hero baby alacağım ben bildiğim kadarıyla o çankırıda yapılıyormuş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…