2010 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

Geçmiş olsun. anne olmak bu anlarda daha zor. Ama merak etme, onlar bizden daha güçlü, çok kısa zamanda atlatacak. Keşke ufağı bir iki saat de olsa birine bırakabilsen.

canım çok çok geçmiş olsun rabbim yar ve yardımcısı olsun.

Geçmiş olsun. anne olmak bu anlarda daha zor. Ama merak etme, onlar bizden daha güçlü, çok kısa zamanda atlatacak. Keşke ufağı bir iki saat de olsa birine bırakabilsen.

Ya pardon "yeğenim", lafını görmemişim ben büyük oğlunuz zannettim de o yüzden dedim "ufağı bırakabilseydiniz" diye. :))

Son düzenleme:
canım çok çok geçmiş olsun rabbim yar ve yardımcısı olsun.

Ya pardon "yeğenim", lafını görmemişim ben büyük oğlunuz zannettim de o yüzden dedim "ufağı bırakabilseydiniz" diye. :))

tşk ederim canlar...şimdi annemler aradı çıkmış ameliyattan.kimseyi almıyormuş odaya gidin gidin diye bağırıyormuş.küsmüş onlara neden ameliyata soktunuz diye.şu an oğlumu bırakabileceğim kimse yok.olsaydı zaten duramazdım evde.offf teyzelik böyle birşey.elime doğduğu için oğlum gibi sanki.

Özgürlük harika bir duygu! Artık tek başıma dünya seyahatine gidebilirim. Şu odama, bir de ayağa kalkıp bakayım; tutunacak birşey de yokki etrafta?Tam ayağa kalkacak birşey ararken annem "Hayır" diye seslendi. Bu "Hayır" da amma kötü birşey ya! En sevdiğim şeylere hep hayır diyorlar. Şu yerde duran nesne ne? Bir tadına bakayım şunun; hımmmm lezzetliymiş. Annem yine "Hayır" diyor. Ayakkabı niye yenmesin ki? Ben tadını seviyorum işte! Bugün milli oldum! Komşunun kızına öpücük gönderdim; o da bana el salladı!

Yedinci Ayımda Fiziksel Gelişimim:

Artık ben kocaman, özgür bir insanım; yerlerde sürünebiliyorum, kısa süreliğine de olsa tek başıma oturabiliyorum, eşyalara tutunarak ağırlığımı destekliyorum, annem beni ellerim ve dizlerim üzerine yerleştirdiğinde hemen sallanmaya başlıyorum, karın üstü yatarken kendimi ileri çekebiliyorum. Uzakta duran oyuncaklarıma yetişmeye çalışıyorum ve çoğu zaman da bunu başarıyorum.

İlk dişim çıktı. Artık ağzımdaki bu yeni misafirle yeni ses denemeleri yapabilirim sanırım!

Anneye Not: Bebeklerde ortalama diş çıkarma dönemi 5-6 ay arasıdır. Ancak bu süreç bazı bebeklerde daha erken, örneğin 3 aylıkken, başlayabileceği gibi 12 aya kadar bir gecikme de olabilir

Yedinci Ayımda Algısal ve Sosyal Gelişimim:

Bana bir ses verildiğinde ben de bir sesle tepkide bulunuyorum. Hem kendi çıkardığım sesler hem de başkalarının çıkardığı sesler çok ilgimi çekiyor, hepsini dikkatle dinliyorum. İnsanların seslerindeki farklı tonlamaları ayırdetmeye başladım. Benimle kızgın ya da azarlayıcı bir tonda konuşulduğunda çok üzülüyorum, bazen ağlıyorum.

Bazen annemle babamın uyarılarından sıkılıyorum ve inatla kendi bildiğimi yapmaya çalışıyorum. Bakalım nereye kadar zorlayabileceğim büyüklerin otoritesini! Ama bir sınırı var galiba bunun, çünkü annem sonuçta kesin ve net bir şekilde "Hayır" diyerek benim ısrar ettiğim şeyde çok ileri gitmemi engelliyor. Ama bana hiçbir zaman kızmıyorlar, ya da beni korkutacak tarzda uyarılarda bulunmuyorlar.

Düşen objeler çok dikkatimi çekiyor. Küçük cisimlere odaklanabiliyorum artık. Sevdiğim bir objeyi ya da oyuncağımı elimden almaya çalıştıklarında kızıp tepki gösteriyorum, ısrar ederlerse de ağlamaya başlıyorum.

Oyun

En sevdiğim oyunlardan biri oyuncakları saklayıp tekrar bulma oyunu. Annem sevdiğim bir oyuncağı saklıyor, ama ben aslında onun oyuncağı nereye koyduğunu görüyorum; galiba bana kolaylık olsun diye sakladığı yeri çaktırmadan da gösteriyor! Sonra hemen gidip oyuncağı buluyorum ben de. Kendimle nasıl gurur duyuyorum başarı kazanınca! Aynı oyunu tekrar tekrar oynamayı çok seviyorum. Bu dönemde içi doldurulmuş bez oyuncak hayvanlar, oyuncak bebekler, plastik topların yanısıra çeşitli mutfak gereçleri bile (plastik bir kap, tahta bir kaşık gibi) benim en sevdiğim oyuncaklar arasında yer alabilir.

Beslenme:

Annem bu aydan itibaren bana uygun olarak hazırlanmış sofra yemekleri de vermeye başladı; etli dolmalar, etli sebze yemekleri, tarhana, şehriye ve benzeri çorbalar, haşlama suyu dökülmemiş makarna ya da pilav yiyebiliyorum artık. Bazen de baharatsız ızgara köfte ve tavuğun beyaz etini didikleyerek küçük parçalar halinde sebze püreme ekliyorlar. Ancak ne yersem yiyeyim asıl gıda kaynağım hala anne sütü veya hazır mama tabiki.

Hepatit B aşısının son dozunu bu ay yaptı doktor amca. Yine karma aşı zamanı geldi. Hastalanmamak için tüm aşılarımı düzenli olmam gerekiyormuş. Neyse, biter herhalde birgün... Annem ile babam bana bitiyorlar! Babamın kravatına mama attım; hiç bir şey demedi. Annem bana kızınca da babam ona kızdı. Anneannemin en sevdiği oyunu oynamaktan çok sıkıldım; ikide bir bana "Ceee" yapıp duruyor. O üzülmesin diye ben de ona "Ceee" yapıyorum. Dedem bana acaip bi şey almış. Bana benziyor biraz ama; üzerinde tüyleri var ve benimle aynı boyda! Ben "Aguuu" diyince o, "Hav hav" diyor!? Niye ki?

Altıncı Ayımda Fiziksel Gelişimim:

Artık dengeli bir biçimde oturabiliyorum ve sırtüstü yatarken anneme ya da etraftaki bir eşyaya uzanarak kendimi oturur duruma getirebiliyorum. Mama sandalyemde otururken bana doğru sallanan nesneleri yakalayabiliyorum ayrıca. Doğduğum zamanki kilomun iki katından bile fazla oldu artık ağırlığım. Büyüklerin kol ve bacaklarıyla yaptıkları hareketleri de taklit etmeyi beceriyorum.

Altıncı Ayımda Algısal ve Sosyal Gelişimim:

Aynadaki görüntümü ellemeyi, onunla konuşmayı çok seviyorum. Acaba annemle babam gibi konuşmayı ne zaman öğreneceğim? Çıkardığım sesler hala onların konuşmalarına pek benzemiyor çünkü! Yine de annemle babam her çıkardığım yeni sese alkış yapıyorlar, seviniyorlar, hatta benden sonra aynı sesleri tekrar ediyorlar. Ben de daha sık konuşmaya ve yeni yeni sesler çıkarmaya çalışacağım o zaman, madem bu kadar önemli bir şey bu! Hatta ben de onların çıkardıkları sesleri tekrar etmeyi deneyebilirim belki! Artık sadece sevdiğim insanlara değil, sevdiğim oyunlara ya da şarkılara da gülümsemeye başladım.

Neden sonuç bağlantılarını kurmayı öğrendim; mesela şu oyuncağı öttürmek için üstündeki düğmeye basmak gerekiyormuş; plastik topumu oturduğum koltuktan aşağı hızla attığım zaman zıplayıp tekrar yere düşüyormuş. Artık oyunlarım daha eğlenceli olacak! Buarada düşürdüğüm ya da gözden kaybettiğim nesneleri aramaya başladım, arama davranışlarım da bu dönemden itibaren gelişmeye başlarmış zaten.

Günde yaklaşık 11 saat uyuyorum. Tabi bu 11 saatlik uykuyu yalnızca gece uyuyacağım demek değil hala; arasıra geceleri uyandığım oluyor.

Oyun:

En sevdiğim oyuncaklar bloklar, toplar, aynalar, tahta kitaplar, oyuncak telefonum, bir de kutusundan fırlayıp duran yaylı kuklam!

Aşılarım:

Bu ay Hepatit B aşımın ve 5'li karma aşımın (Difteri-Tetanoz-Boğmaca, Çocuk Felci, Menenjit aşısı) 3.dozlarını oldum.

Beslenme:

Artık yutma refleksim oldukça gelişti. Ancak henüz dişlerim olmadığı için katı gıdaları çiğneyemiyorum. Sindirim sistemimin yağ ve karbonhidratları emme işlevi ve yabancı proteinlere karşı koruyucu mekanizması da yine bu dönemde gelişiyormuş. Bu geçiş döneminde bana verilmeye başlanan ek gıdalar yumuşak ve düşük allerjenik özellikte olmalı. Benim için anne sütünün yanısıra en uygun besleyiciler unlu, sütlü mamalar ve yoğurttur. Allerjen olmadığı için pirinç unu tercih edilebilir. Dördüncü ayımdan sonra meyve ve sebze püreleri yemeye da azar azar başlayabilirim. Sebze pürelerini annem patates, havuç, kabak ve pirinç ile hazırlıyor. Elma, şeftali gibi meyvelerin pürelerini de seviyorum. Annem vitaminlerini kaybetmemeleri için bu püreleri yaparken cam rende kullanıyor. Ayrıca portakal ve mandalinaya da bu ay başlayabilirmişim.

Bebeğim ve Ben'den Anneye Not:

Bebeğinizin konuşma yeteneğini geliştirmesine yardımcı olmak için;

• Onunla yavaş ve tane tane konuşun
• Kısa cümleler kurun ve etraftaki objeleri, isimlerini söyleyerek ona tanıtın
• Bebeğinizin çıkardığı sesleri tekrar edin. Bir süre sonra bu sesleri düzeltip, değiştirerek ondan tekrar etmesini isteyin
• Tekrarlar üzerinde yoğunlaşın. Örneğin sürekli aynı şarkıyı ya da ninniyi söylemek sadece bebeğinizi eğlendirmekle kalmaz öğrenmesine de yardımcı olur
• Ona sürekli kitap okuyun. Artık sizi sadece dinlemekle kalmayacak, kitaptaki resimleri sizinle birlikte incelemekten de zevk alacaktır
• O, çeşitli sesler çıkarıp konuşma denemeleri yaparken onu susturmayın, tam tersi devam etmesi için teşvik edin.

Çok eğlenceli. Teşekkürler :))

Arkadaslar bebislerinizi ne sıklıkta banyo yaptiriyosunuz. Oğlum 6 aylık korkuyorum hasta olucak diye Cok terliyen bı bebek. Banyo sonrası nasıl giydirecigimi şaşırıyorum. Su gibi yerliyi çünkü. Birde 4 aylikken Cok hastalandı iğne vuruldu, havalar bı sıcak bı soğuk şaşırdım valla ne yapicagimi.

Eğer misafir filan yoksa her akşam yatmadan önce yıkıyorum. Çok seviyor ve çok rahat uyuyor. Evimiz soğuk değil. Ama ben de zaten pek giydiren bir anne değilim. Banyodan sonra da bir penye tulum, hava çok soğuksa üzerine bir yelek giydiriyorum sadece.

meryem canım cok cok gecmıs olsun... korkma bademcık basıt bı amelıyat... gercı benım kocısınkılerde hok hassas... hala onu ıkna edemedık amelıyat olması konusunda ama:):)

merhabaa
nasılsınız bebısler nasıl
meryemm gecmıs olsun canımmm
cığdemmcım masallah tosunn olmuss mınık pısı ısırasım geldı yumak yumaktır nazar degmesın :))

canımm ben haftada 2 3 yıkıyorum bellı olmuyor ..

tşk ederim canım...

meryem canım cok cok gecmıs olsun... korkma bademcık basıt bı amelıyat... gercı benım kocısınkılerde hok hassas... hala onu ıkna edemedık amelıyat olması konusunda ama:):)

evet çocuklarda daha çabuk iyileşme oluyormuş.ay işte insan korkuyor.çok saol şeymacım.eşine söyle bak arkadaşımın yeğeni küçücük çocuk olmuş korkma falan de

ben bebeğimi 2 günde bir yıkıyorum ama bu sabah burnu akmaya başladı. biraz iyileşene kadar yıkamayayım diyorum. bu arada bebeği hastalanan, burnu akan varmı....

selam kızlar bebişleriniz iyidir umarım....bende haftada 2 veya 3 defa yıkıyorum.ve kalın giydirmiyorum.evim çok sıcak bir çıtçıtlı badi giydiriyorum kolsuz.sadece uykudan kalkınca bir tulum giydirip sonra çıkartıyorum.çok şükür daha hasta olmadık...bu kışı hasta olmadan atlatırsak çok iyi olacak.....

günaydınnnnn
ben çıldırmak üzereyim artık yaaa kızım bugün 4. günü ve ben ona zorla yemek yedirmeye çalışıyorum daha önce böyle yaptığı yoktu neden böyle yapıyo anlamıyorum kaşığı görünce ağzını resmen kitliyo başını sallamay başlıyo elleriyle kaşığa vuruyo resmen savaş veriyorum onu doyurcam diye
napsam bilemiyorum yemesinde ısrarmı etmem lazım yoksa istemediğinde bırakimmi gerçi hiç istemiyo ama
bu arada en yakın arkadaşım hamile ve bu sabahtan beri sancıları başlamış sanırım bebişi geliyo dr. gitti bakalım hayırlısıyla inş. biran önce kurtulur da bebişine kavuşur

Çiğdemcim....maşallah bebişine.. demek 11 kiloyu devirdi hı....

Evet öyle oldu, tombul keleebeem benim, hastanede hemşire ablaları seve seve bitirdiler oğlumu. Güvenlikçi abileri de maşallah diyorlar oğluşuma. Şöyle sitede toplaştığımız bir gün koyayım resmini de görün, tombulumu...

6 ay 1 haftalık yanlış hatırlamıyorsam çiğdoşun oğlu Topiğimizin tosuncuğu murat

Canım yoktum, şimdi gördüm, çok geçmiş olsun. Ameliyattan sonra bağırmış herkese. Olabilir, narkozdan çıkarken bir süre böyle şeyler oluyor. Ben de sezeryandan çıkınca ağlamıştım, yan yatakta yatan hatun "kestiler beni" diye çığlık atıyordu. Normal bir şey yani.

Evet canım ya, o kadar az yemeyle nasıl tosun oldu anlamadım. Ailede şekeri olan da yok. Doktorlar hemşireler henüz obez demedi. "Verir, daha küçük merak etme" diyorlar.

Üf kızlar ya dökülüyoruz hastalıktan. Benim toşunum yine bronşit oldu. Geçen gece apar topar hastaneye kaldırdık, nefes almakta güçlük çekiyor diye. Hava verdiler. Dün de hastaneye gittik, 16 tane iğne, bronşit şurubu ve öksürük şurubu verdiler. Bacakları kevgir gibi oldu yavrumun. Sabah - akşam iğnesi var şimdi. Sıcakta yatırmamam lazımmış ondan olmuş. 1 kere daha olmuştu, o zaman bakan doktor deseydi ikinci kere hasta olmazdı yavrum.:2: Benim de çok ateşim var. Dün 39,5 oldu. Şimdi 38. Bakalım ne olacak?

çiğdemcim cnm çok geçmiş olsun inş. biran önce iyileşirsiniz
yavruma demek iğne yapıyolar hee ahhh cnm benim nasıl acıyodur canı kıyamam ben ona

günaydııııın!
Kızlar bugün kivi denedim kızım bayıldı.Sanırım benim miniğim ekşimsi meyveleri sevecek.Haftalardır elmanın çeyreğini zorla yerken bir kiviyi zevkle yedi.Ayrıca favorileri mandalina ve portakal.Bir de bebeğinizin giysilerinizi neyle yıkıyorsunuz? Ben şimdiye kadar sabun tozuyla yıkadım ama bu kez herşeyimiz battı meyve sebzelerle.Mümkün değil sabuntozuyla çıkmaz.

çiğdemcimci çok geçmiş olsun umarım en kısa zamanda sen ve bebişi iyileşirsiniz.Acil şifalar[/COLOR]

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…