kızlar nette buldum Halepe Fermanı ile ilgili bir şeyler. bir bakın sizde. 2 yerde karşıma çıktı, içeriğini bilmediğim için yapamadım. kitaplarda da ele alınmamış.
Osmanlı Devleti, Girit Hristiyanlarının ıngiltere'ye başvurmaları ve bu devletin de diğer büyük devletlerle beraber baskı yapması üzerine Girit sorununu çözmeye karar vermiş, bu maksatla Gazi Ahmet Muhtar Paşa'yı Girit'e göndermiştir. Gazi Ahmet Muhtar Paşa büyük devletlerin konsoloslarının kontrolünde, asilerin temsilcileriyle görüşerek 23 Ekim 1878'de HALEPA SÖZLEŞMESı'ni imzalamıştır.
Bu sözleşmeye göre;
-Adanın valisi Müslüman ise yardımcısı Hıristiyan, Hıristiyan ise yardımcısı Müslüman olacak,
-Girit Genel Meclisi 49 Hıristiyan, 31 Müslüman üyeden meydana gelecek, aldığı kararlar Osmanlı Devleti'nin kanunlarına aykırı olmayacak,
-Hıristiyan kaymakamların sayısı Müslüman kaymakamlardan fazla olacak,
-Türkçe yanında Rumca da resmi dil olacak,
-Genel af ilan edilecek, halk ruhsatlı silah taşıyabilecek,
-Vergi gelirlerinin yarısı kamu hizmetlerinde harcanacak, gelir masrafları karşılamayacak olursa devlet yardım edecekti.
Böylece yeni haklar ve getirilen yeni düzenle Girit Rum halkının adanın yönetiminde daha etkili olması kabul edilmiştir. Ancak Rumların Yunanistan'a katılma düşüncesi ortadan kalkmamıştır.