2010 şubat anneleri bebek bakım ve eğitim sorunlarını tartışıyor..

ZeyL

Tandem mom
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2009
1.180
3
116
40
Kocaeli
Eveeeet arkadaşlar...
Bazı uzmanlara göre bebiklerimiz hareketli yani toddler dönemine girmiş bulunuyorlar. (emekleyen-yürüyen bebik)
Kimine göre diyorum çünkü Türkiye'deki bi çok uzman bu dönemi 18 aydan ya da 1 yaştan başlatıyor..Aslında bu dönemin emeklemekle beraber başladığını sorunlarla karşılaşmaya başladığımızda kendimizde görüyoruz..

Uykuydu yemek problemiydi diye aylardır konuşurken bebikler tosbikleştikçe sorunlarında değiştiğini hepimiz farkeder olduk..Doğal annelik iç gücüleriyle hareket ederken bi yandan büyüyen sorunlar arttıkça paniğe kapıldığımızı görüyorum..
Bu nokta da hiç bişey için geç kalmadığımızı aksine daha yolun çok başında farketmiş olduğumuz için,iyi durumda olduğumuzu bilelim isterim öncelikle..

Eşin ve ben hep doğal ebeveynlikten yanayız..Bu sanırım bizim anne baba olma misyonumuz..Lakin ebeveynlerin bebekleri ve aileleri için doğallarının ne olduğunu keşfetmeleri gerekir..
Kendi ailemiz için doğrunun ne olduğunu keşfetmek için doğru olduğu iddia edilen bilgileri gözden geçirmeliyiz gibime geliyor..

Bu nedenle bu topiki halka açmış bulunuyorum:82:
Nasıl ilerleyeceğimize beraber karar verelim..
Bilgilerimizi,deneyimlerimizi,fikirlerimizi paylaşalım..Birikelim ve kendi doğrularımızı doğuralım inşallah kızlar..

Hata ve yanlışlarımız olucak pek tabi..Bizlerin melek olduğunu kimse düşünmesin..
Melek olmadığımız halde melek gibi davranıyor olmamıza aldanmayın çünkü bizler anneyiz

Son düzenleme:
Kendi doğrularımızı bulmaya çalışıyoruz zaten tabi bunun için paylaşmak gerekir
Eline Sağlık Özlemcim

Hayırlı uğurlu olsun topiğimiz
Burada birbirimizden çok şey öğreneceğimize eminim .

ilk tartışma konusunu diğer topikte olduğu gibi burada da televizyon seyretme konusu olsun kızlar..

Renk, ses, ritm ve hareketin bir arada sunulduğu reklam ve müzik klibi gibi programlar çocukların çok ilgisini çekebilmektedirler. Reklamlarda kullanılan bazı bilinç altı uyaranların çocukların tutum ve tavırlarını etkilediği bilinmektedir. Yani bu tür programların çocukları çok fazla etkilediği bilinmektedir. Reklam ve klipleri kontrolsüzce izleyen çocukların verilen her tür mesajı kalıcı olarak alabilmekte, korku, kaygı, öfke gibi duyguları yoğun yaşayabilmekte, zaman zaman şiddet eğilimlerinin arttığı ve sosyal ilişkilerde zorlanabildikleri bilinmektedir.

demiş bir bilen..

Özlem tebrikler harika bir başlangıç yazısı olmuş. hadi hayırlı olsun yeni topikimiz.

İlk konumuz nedir? uyku? televizyon? yemek? işe giden anne ayrılığı? bakıcı problemleriyle başa çıkma?

seldacım burak ta öyle aman aman izlemiyo tv yi..
sadece yemek yerken izliyo..
açıkcası ben pek rahatsız değilim..
genelde oyun ağır basıyo ve yemeğini yedikten sonra oyuna koşuyo tekrar..
tabi tv müptelası olsa belki endişelerim olurdu..
o yüzden rahatım sanırım...

konuları haftalık olarakmı tartışsak. her hafta yeni bir konu gibi. mesela ptesileri seçeriz konumuzu ne dersiniz?

Kızlar çok saolun inşallah faydamız olucak birbirimize inanıyorum..Hem böylelikle sorular filan arada kaynanamamış olucak kimsede üzülmücek dolayısıyla..

Seldacım ilk konuyu belirlemiş madem tv konusu olsun Özlemcim ilk konu..
Bakalım ne kadar sürede işin içinden çıkabilecez bi hafta yeterli olucak mı..
Paylaşalım bakalım bilgileri ve de deneyimleri.Ben bu konu ile ilgili biraz araştırayım elimdeki kitaplardan filan..Yarın yazayım inşallah Toprakla olan deneyimlerimizi de tabi

arkadaşlar öyle her konu için bir gün belirlemek gibi bir detaya gerek yok bence keza herkes hergün burada olmuyor kendi konusuyla ilgili yorumu alıntı yaparak cevaplandırabilir bence annelerimiz.
ikincisi şuan televizyın kapalı ben pc deyim yiğit de önünde oyuncaklarıyla oynuyor. ve eminim 3 dakika sonra sıkılıp ya gelip dizime yapışacak kucağına al diye yada yatıp yere ağlayacak :)

benim ikiz yeğenlerim var şuan 4 yaşındalar ben yiğitin tvye olan merakından tedirgin olduğumu söylediğim zaman annem ve kız kardeşim eceyle naz tv karşısında büyüdüler ve zehir gibiler sen bu kadar üstüne düştükce aksilikler peşini bırakmaz diyorlar..Biraz rahat bırakmam gerektiğini relaks olmam gerektiğini söyleyip duruyorlar. Onun yanında sabah trt1 de otizm konusunu izleyince tvden uzak kalmasının hepimiz için daha hayırlı olacağı konusuna kesinlikle karar verdim.

bende bu aksam biraz bakıcam. fırsat bulursamda yazarım geçte olsa belki. hem kendi fikirlerimi hemde tecrübelerimi.

KONUYA GEL HANIIIIIIMMMM İLK KONUMUZ TV VE BEBEKLERE ETKİLERİ

Çok güzel bir topik olmuş kızlar.Malesef ahmette reklamlara cok düşkün ama sadece belli reklamlar bebek reklamları ve fantanın kan portakalı reklamı .

Aklına ve yüreğine sağlık <özlemcim. Gerçekten harika bir topiik olmuş. EMinim ki çok işimize yarayacak bu topikteki paylaşımlar. Umarım sürekli takip edebilirim burayı.

Çocuklar büyüdükçe işimiz, yorgunluğumuz ve sorumluluğumuz artıyor; sabrımız azalıyor. Birbirimize destek olmak ve yön göstermek işimizi kolaylaştıracak.

Tv konusu ilk konumuzmuş. Benim de kafam karışık bu konuda. Aslında karışacak bir şey yok. Çünkü bilimsel araştırmalar ortada. Ne kadar saklayabiliriz ki çocukları bu gerçekten diye düşünüyorum. Ama içim de rahat etmiyo. Esra tv ye pek bakmaz ama biliyorum ki sesleri duyuyo ve zihnine kaydediyo. Bu yüzden de içim rahat değil. Çünkü müthiş br ses kirliliği var tvde. Bebek kanalları ise bu yaş dönemi için ne kadar faydalı acaba...İşte benim cevaplayamadıklarım kızlar..

özlemcim çok güzel bir giriş yapmışsın.öncelikle tebrik ediyorum.duygularımıza tercüman olmuşsun...tv işine gelince bende anlatayım..
zeynep 10 aylık olana kadar hiç tv izlemedi.ama tabi biz o zaman izledigimiz içn acayip dercede çok meraklıydı.her sefrinde bakmaya çalışır.bizim engelimize takılıncada yıkardı ortalığı bas bas bağırırdı:))
artık bu böle olmayacak dedik ve tv nin rengini siyah beyaz ettik.en azından gözleri ışınlardan çok zarar görmesin dedik.vekanalıda öyle kayıt ettik.bizde öyle seyrettik.ama zeynebe kısa süreligine izleme izni verdik sonra sanırım yorulduk.12 aya kadar ugraşıp güzel bi sonuç alarak 12. aydan sonra pes ettik.ve serbest bıraktık.sonra baktık biz serbest bırakınca merakıdaha azaldı.artık bi bakıp sonra arkasını dönmeye başladı...yani çok üstüne gitmenin hata oldugunu anlamıştım.
defnede ise asla kasmadım kendimi.seyretmek istiyorsa izin vermeye kararlıydım.ablası oldugu için halile çizgifilm kanallarımız genelde açıktır bizim.ama bi dönsünya..bi baksınyaa....bir kere bile izlemiş degil.kısa bile yok.1 dakika bile izlimedi daha defne tv vve tv acık olmasına rağmen..ben kasmamaktan yanayım.ama kesinlikle fazlayada kaçarmamak suretiyle bence izlenilebilir..ben rahatım şükür izlemiyo.ama izlersede bi yarım saate izin verecektm.artık kendi kararı
teşekkürlerrr..

merhabalar,
tebrik ederim cok güzel bir topic olmuş.burada okudugumuz,duydugumuz bilgileri ve bebişlerle deneyimlerimizi paylasmak biz anneler icin iyi olacak...
ben oglum uyanıkken genellikle onunla vakit geciriyorum uyudugunda ise bilgisayarda calıstıgım icin diger topiclerin sadece gecmişlerini sööyle bir okuyup bir ikisine cevap verebiliyorum maalesef...

biraz uzuun olacak ama Tv konusunda okudugum bikac bilgi var paylasmak isterim:

bununla ilgili bi arastırma &#8216; The Journal of Pediatrics&#8217; dergisinde yayımlandı. Buna göre; 8-16 aylık bebeklerden bu tarz yayınları izleyenler, izlemeyen akranlarına göre 6-8 kelime daha az bir kelime dağarcığına sahiplermiş. 2 yaş altı bebeklerin dil gelişimi için olmazsa olmaz şart diğer insanlarla iletişimde olmalarıdır. TV&#8217;den izlenen ne olursa olsun, bu hassas dönemde pek de olumlu etkisi olmayacağı açıktır... deniyor

bir de: Fransa&#8217;nın radyo televizyon üst kurulu CSA (bizdeki RTÜK), 1 Kasım 2008&#8217;den itibaren geçerli olmak üzere çocuk kanalları ve programlarının öncesinde &#8216;3 yaş altındaki çocuklar için TV zararlıdır&#8217; uyarısını koyma zorunluluğu getiriyordu. Bu uyarı, özellikle ulusal yayın yapan çocuk kanalları için geçerliydi. Kararın arkasında ise 16 Nisan&#8217;da yapılan bir araştırma vardı. Araştırmayı değerlendiren çocuk psikiyatristleri televizyonun 3 yaş altı çocuklar üzerinde &#8216;pasifleştirme, dil öğreniminin gecikmesi, ajitasyon, dikkat eksikliği, uyku problemleri ve bağımlılık oluşturma&#8217; gibi olumsuz etkileri olduğunu belirtmişti. Fransız 20 Minutes Gazetesi&#8217;nde yer verilen çocuk psikiyatristlerinin konuyla ilgili görüşleri ise çok daha sertti. Uzmanlar, 6-13 aylık çocuklara yönelik programların tamamen yasaklanmasını savunuyorlardı.Daha önce İsveç&#8217;te 12 yaşından küçük çocuklara yönelik TV&#8217;lerin reklam yayınlaması yasaklanmıştı. Belçika&#8217;nın Flaman kesimi ile Yunanistan, çocuklara yönelik reklamların yayın saati ve süresini kontrol altına almıştı. Hollanda &#8216;bebek&#8217; televizyonunun şifreli yayınlar arasında olmasını kararlaştırmıştı. İspanya ise sadece AB üretimi oyuncakların TV reklamlarına izin veren bir karar almıştı.
Pedagog Adem Güneş&#8217;e göre, bu uygulamaların amacı, çocukların hem ticaret aracı olarak kullanılmasını önlemek hem de reklam şirketlerinin çocuk televizyonlarından uzak durmasını sağlamaktı. Güneş, her ne kadar yasaklardan yana olmasa da Fransa&#8217;daki bu uygulamayı destekliyor. Zira o da 0-4 yaş arası çocukların TV seyretmesine tavizsiz karşı çıkıyor. Özellikle 2 yaşından küçük çocukların TV seyretmesini &#8216;cinayet&#8217; olarak nitelendiriyor. Bu düşünce ilk başta biraz katı gibi görünebilir. Fakat uzmanlar çocukların TV seyretmemeleri konusunda genelde hemfikir.
bir de bebek Tv ye bakmasa bile duydugu sesler farklı frekansda oldugu icin olumsuz etkileniyolarmış.

bu Tv nin cocuklara sadece görsel ve işitsel zararları sanırım.benim meslek alanıma girdigi icin söylemeliyim manyetik alan etkisi de oldukca vahim... ben mühendisim,master tezim görüntüleme sistemleri üzerineydi, aneler özellikle bebeişlerin eski tip crt tüplü tvlere pek yaklastırmayın. diger teknolojik olanlara da en az 3 metre...
tabiiki Tv bazen harika bi kurtarıcı,mama yedirirken,biz başka bi işle ugrasırken...bu kadar zararlı oldugunu bilmeme ragmen bi kac program izletiyorum ben de... kanal ismi vermiyim ama genelde icinde canlı karakterler olanları... rahat koltuk diye bi program var bi kanalda (palyacolar loonet moly idi galiba), oglum Aydın onu cok seviyor ve cok egleniyor alkıslamaya gülmeye baslıyor :) bikac tane daha böyle prog. var.

bence de Tv yi tamamen kapatmak imkansız ama dikkatli ve secici kullanmak lazım sanırım...sadece onun ne izledigine degil kendi izledigimiz diziler,haberler,vs icin de...
ayy durayım artık! diger topiclerde hickimse yok diye buraya takıldım cok uzun yazmışımmmm kusura bakmayın :83:

Neva zaten çok meraklı değildi tv ye ama yemek saatlerinde mutlaka takıntısı olan 2 şarkı vardı ve onları hangi kanaldaysa bulup öyle yedirirdik zararı oldumu bilmiyorum ama bizde cicianneside onunla çok ilgileniyorduk gerek olmuyordu pedagogumuz tv açamamamızın konuşması için etkili olduğunu söylüyor yaklaşık 1.5 yaş civarı neva çok düzgün hiç bebek gibi olmayan bir konuşmaya sahipti ve hala nevanın evde tv seyretmesi kısıtlıdır cmt günleri free günüdür ve akşam ödevlerini erken bitirise 15 dak izin veriyorum onlar yatana kadar bende açmıyorum ayşe müzük dinlemeyi seviyor ona radyo açıyoruz tv yi onada yemek yediriken açıyorum oda benim hatam çünkü o zman 10 dakikada bitiriyor açmazsam yarım saati geçiyor onun dışında açıkda olsa ayşe tvye dönüp bakmıyor hiç ilgisini çekmiyor

öncelikle yeni topiğimiz hayırlı olsun...1 yaşıma daha girdim daha ilk günden :) tv nin sesinin de işitsel zararı olacağını daha önce hiç konuşmadık mı acaba? yoksa ben mi atlamışım..yeni öğrendim..ben de bi rahattım ki, burak tv ye dönüp bakmaz hiç, biz de küçücük oturma odamızda, baba maç izlerken bir köşede oyun oynarız..babayı tv den vazgeçirmek imkansız..

Günaydın kızlar,

Benim TV konusundaki görüşümde aşağı yukarı Sumay ve aysegül ile aynı. Bu tv denen illetten tamamen uzak durmak yada cocukları uzak tutmak imkansız. Bir taraftanda belki biraz TVyi bilmeleride gerekiyor. Sonuçta yaşadığımız hayatın bir gerçeği bu tvler.

Gündüzleri bizim evde TV açılmıyor. O yüzden gün içinde Doruk hiç tv seyretmiyor. Ama aksamları o yatmadan önce ben onun seyredecegi 1-2 cizgi film olsun. uykuya gecmeden önce biraz dinlenme imkanı olsun istiyorum. ama malesef Doruk ta hic bakmayı sevmiyor TV ye şu anda. sadece reklam geldiginde sevdigi reklamları izliyor. bende reklamsız kanalları tercih ediyorum acikcası. hem cok buyuk bir kirlilik var reklamlarda hem cok cabuk geciyor bundan nasıl etkilendiğini bilemiyorum. yumurcak tv de cok cok fazla reklam var. özellikle barbi reklamları beni cıldırtıyor. o yüzden orayı seyrettirmemeye calısıyorum. ama o koltuktaki palyocalar o kanalda malesef. baby tv de cok yavas kalıyor sanırım. onada bakarken sıkılıyor Doruk. eger güzel bir cizgi filme rastlarsam cartoon tv yi seviyorum. orada tom ve jerry gibi bizim dönemimizin cizgi filmleri oluyor. hem az konuşma hem bol klasik müzik.

Genel itibarıyla tv izleyen cocukların geç konuştuklarını, hiperaktif ve asabi olduklarını cevremdeki cocukları gözlemleyerek onaylayabilirim. Ama bu cocuklar evde gecirdikleri zamanın nerden baksan yarısından fazlasını tv karsısında geciriyorlar. anneler veya bakıcılarda hic ilgilenmek zorunda kalmıyorlar. bence bu en fenası.

Şu an mevsim kış ve malesef zaman zaman evde nefes almak ugruna 15 dk. periyodlarda 1-2 kez secilmiş biseylerin seyrettirilmesinin cok bisey farkettireceğini sanmıyorum ben. ama kesinlikle bu konuda cok ciddi önlemler alarak olmalı bu. alıskanlık olmamalı. hatta belki eger cocugun cok fazla baktığını, tv acıkken baska hicbirseyle ilgilenmedigini farkederseniz bence 1-2 hafta tvyi hic göstermemekte faydalı olabilir.

evettt bu konu en zorlandıgım konulardan biri.
ipek tv açılınca asosyalleşiyor resmen.
hele de reklam yada klip varsa.
ama butun gun evde tv olmadan da zor oluyor. bom boş geliyor ev,ıssız sessiz geliyor. ne cok yer kaplamış bu zımbırtı meger hayatımızda.
bende acmamaya calısıyourm. ama bı yandan da nefsini köreltmek için gunde 1 saat falan cızgı fılme baktırıyorum. benım ıcın ıkı ucu pohlu degnek yani... cunku maalesef tv hastası bı kızım war.

hayırlı olsun güzel olmuş böle bir topik en azından abuk subuk bir konuyla açılmadı
tv konusuna gelince benim oğlumda öle reklam felan çıkınca yada çizgi film çıkınca dikkat ediyor ama çok uzun süre bakmıyor çok şükür bu halie yeni başladı zaten
yeğenim baby tv ile büyüdü vede çok zeki çok yaramaz oludğu için mcburen ablam baby tv açıp onunla durduruyodu ama kötü bir etkiside olmadı bebek kanalları eğiti die düşünüyoruım ama
reklam veya başka programlar konusunda bende endişeliyim reklamlar çok hızlı ilerlediği için çocuklarda kelimelerin yarım yamalak konuşmasına sebep oluyomuş dio uzmanlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…