2010 Şubat Anneleri Paylaşım Alanı

Biberonlardaki tehlike BPA (Bisphenol-A)
Mesaj Linki

BPA gıda ambalajlarını (konserve, kutu meyvesuyu, süt) astarlayan kimyasalın bir içeriğidir. Aynı zamanda polikarbon plastiğin önemli bir yapı taşıdır. Genelde "geri dönüşümlü" tekrar tekrar kullanılan, tabanında 7 ile işaretlenmiş plastikler.

BPA bileşenleri temas ettikleri gıdalara geçmeye eğilimlidir (kendi bileşeninden ayrılır). Bu zamanla olur ve ısı ile hızlanır. BPA çevresel bir estrojen olarak etki eder ve tüketildiği takdirde normal hormon faaliyetini bozabilir. Genlerde değişkenlik, fiziksel ve davranışsal gelişime etki gösterebilir. Bebek ve çocukların beyin gelişimine etkisi olabilir. Kızlarda erken buluğ çağına giriş veya erkeklerde meme gelişimi anlamına da gelebilir.

BPA’nın insan vücudu üzerinde oynadığı oyunların listesine bakacak olursak;

1-Prostat ve meme kanseri
2- Zamanından önce ergenliğe giriş
3-Obezite
4-Hiperaktivite
5-Sperm kalitesi ve üretiminde düşme
6-Düşük riski
7-Diyabet
8-Savunma sisteminin zayıflaması ve çökmesi

BPA 60 ila 80 derece ısı ile tepkimeye girdiğinde polikarbon plastiğin içinde ne varsa ona akıyor. Bu da biberonlarda ısıttığımız sütle beraber bebeklerimize bu kimyasalı da verdiğimizi gösteriyor.

BPA yalnızca yemek endüstrisi ile sınırlı değil, maalesef ki hayatımızın her alanında karşımıza çıkıp, büyük bir pazar deviyle karşı karşıya kalma durumu yaratıyor. Bütün bu yaşanan tekelliğe rağmen Kanada Hükümeti BPA’lı ürünleri yasakladı, 2009 yılında alınan kararla Conneticut eyaleti 2011 den itibaren aynı yasağı uygulayacak. Amerika’nın bazı eyaletleri aynı uygulamaya yöneldi. ( Massachusetts, Hawai, Maryland, California, Maine, Minnesota, New York, Pennsylvania )

En son olarak BPA’yi hayatımızdan çıkartma yolları ilk önce onu tanımaktan geçiyor.

* Polikarbon üründe yazan PC kısaltması ve 7 rakkamı. Ayrıca sert, parlak, şeffaf veya koyulaştırılmış plastikler BPA barındırıyor. Polikarbon’a alternatif ve kısaltılmışı PP olan ( Polipropilen ) plastiği tercih etmemiz gerekiyor.

* Eğer polikarbon ürünleri kullanmaya devam edecek isek yıkama esnasında bulaşık makinasını ya da bulaşık deterjanı gibi sert temizlik ürünlerini kullanmamamız lazım. Yerine ılık sabunlu su ve sünger ile temizlik yapılmalı. Özellikle sünger kullanmamızın sebebi ise bulaşık fırçalarının ürünün yüzeyinde çizikleri arttırması ve BPA akışının hızlanması.

* Polikarbon kapların içinde herhangi bir sıvı ya da katı yiyecek içecek ısıtılmamalı, bu tepkimeyi ve BPA salınımını hızlandıran yegane etken. ( Polikarbon olan ve güneş altında bıraktığımız su şişelerini ve bidonlarını düşünün bir de ) Onun yerine ısıtma işlemi esnasında cam veya seramik kapları kullanın.

* Konserve olarak hazır ve bir kullanımlık satılan formül sütte BPA salınım oranı iki kat daha fazla.

* Yine aynı şekilde konserve olarak tüketime sunulan ve özellikle yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun.

ya sızın budurumdan bılgınız varmıydı benım yakında haberım oldu burda yazmadan yuzlerce makale okudum dun gece 2de yattım

tekrar geçmiş olsun canım bunuda atlattın.artık ana kız sorun yaşamazsınız inşallah.

Berrin canim çok geçmis olsun benimde haberim yoktu çok sükür atlatmissin

beris bnimde haberim olmadı canım geçmişolsun

kızlar çok sağolun iyi dilekleriniz için atlattık çok şükür Allah beterinden korusun çok üstüste oldu hem sezaryen hem bu..en korkuncu ipeğin sütten kesilmesiydi Allahtan o da düzeldi iyiyiz maşallahı var. bir daha sütüm yetmiyor az maz demicem ne geliyorsa kar bunu çok iyi anladım

kızlar yenı yenı bpa sız bıberonlar satılmaya baslandı ben bırde nuby nın dogal dokunus serısısnı almıstım onda yokmus bugun hemen ona gectım lutfen dıkkat edın kanada bpa lı bıberonların satısını durdurmus ve toplatmıs

avent
chicco
dr browns
nuk
v.s yanı tum markaların polıkarbonat bıbernları boylesymıs bır ton para verıpte aldıgım bıberon le oğlumu zehırlemısım hemde tavsıye ettıgım herkeste aldı cok pısmanım cokkkkkkkkk

canım cok gecmıs olsun cok fazla gecmısı okuyamıyorum kusura bakma oğlum buara cok aglıyor hep kucakk ıstıyor onun için fırsat buldukca yazmaya calısıyorum

bersucum bende dr brown kullanıyorum temizliğine gelince evvelden her kullanımdan sonra mutlaka kaynatıyordum ama aklımda soru işaretleri kalıyordu plastiğiyle ilgili vs..
sonra sıcak su ve az deterjanla fırçalamaya başladım. hala da öyle yapıyorum ayrıca günde bir kere de derin bir kap içinde 5 dk bekletiyorum üstüne fokur fokur kaynayan su dökerek. böyle biraz daha sağlıklı olduğunu zannediyorum kaynatmaktan ..

yok canım sakın sıcak suda dokme cunku sıcak suda bu maddenın dısarı cıkmasına neden oluyormus sadece ılık suyla yıkayın dıyorlar hatta kullanmak en ıyısı bence dur bak daha neler neler ekleyecem

nuby bende de duruyor ama ipek içerken akıtıyor diye vazgeçmiştim. bpa sız yeni çıkan modeller hangi marka? ondan da alayım hemen
canım cok gecmıs olsun cok fazla gecmısı okuyamıyorum kusura bakma oğlum buara cok aglıyor hep kucakk ıstıyor onun için fırsat buldukca yazmaya calısıyorum
saol canım ipek de öyle gündüzleri rahat yok hiç, şimdi uyandı içerde mık mık yapıp duruyor gitsem kucağıma almam lazım 5 dk daha dayanıyım bari :)
beris geçmiş olsun canım biraz geç oldu ama haberim yoktu şimdi nasılsın..

saol selmacım iyiyim çok şükür çocuğuma evime bakıcak hale geldim düzeldim çok şükür

Annenin çizdirdiği an derler ya hani, ara ara o haller içerisindeyim. Etrafta kol gezen binbir türlü hastalık olunca, babamı kanserden kaybedip yaşanan acı şeyleri bilince, bir de üzerine Ponpon hanım aramıza katılıp, daha loğusa sayıldığım bir dönemde bel fıtığı ameliyatı eklenince duyduğum, okuduğum ne varsa etkiliyor beni. Etkilemesin mi? Söz konusu hayatı daha birkaç aydır tanımaya çalışan, masum, hiçbirşeyden haberi olmayan mini mini bir bebek. Önüne ne konursa yemek, içmek zorunda. Eline ne verilirse oynamak, eğlenmek zorunda. Kişisel tercihleri yok mu? Elbette var. ılk tercihini anne sütüne hayır demekle yaptı ne yazık ki. Oysa annesi onun anne sütü ile büyümesinden, su bile içmeyip yerine anne sütü içmesinden yana hayaller kurmuştu hep. Alınacaklar araştırmasında, listesinde hiçbir zaman biberon olmamıştı. O kadar kat-i idi karar ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Hastanede itiraz etse de hemşire ablalarının zoru ile bağıra çağıra içilmeye çalışılan süte yapıldı ilk boykot! Aman kaşıkla mama deneyin dedi süt hemşiremiz. Yer, gök mama, anne, baba, anneanne, kuzen teyze perişan oldu. 3 kabus gibi gün geçti. Ne yaptıysak, ne ettiysek olmadı, küçük hanım emmedi. Süt sağıldı, bizimki cokur cokur sütü içti. Mamaya da hiç itiraz yoktu. Üstelik epey de oburdu. Eh bunlar için de elbet biberon lazımdı!

O güne kadar bu konuyu araştırmayan annenin dövünme zamanıydı. Hemen araştırmaya başlandı. Baba ne olur, ne olmaz diye en azından yaş ve döneme göre bakmıştı. Annenin kimya mühendisi sıfatı öne çıktı. Cam olmalı illa dedi. Hidroflorik asid dışında hiçbir kimyasaldan etkilenmezdi ya cam, ama araştırınca öğrendi ki, anne sütündeki proteinler camın cidarına yapışıp bebeğe gidemezdi. Süslü püslü, en iyi markalarla sunulanlarda bile tespit edilmiş bir de BPA diye bir kimyasalın varlığını öğrendi anne!

Kanada ve Amerikan sağlık bakanlığı halkı bu konuda uyardı diye boy boy haberler çıktı tam da bu sırada televizyonlarda. Türkiye sağlık bakanlığı ne yapmıştı? ıthalat izinlerinin çıktığı onay mercii bu konuda ne demişti? Buna dair haber falan yoktu.

Neydi bu BPA yani Bisphenol A(Bisfenol A) ve neydi sorun olan? Cama benzer şeffaflıktaki polimer biberonların -polikarbonat biberonların- içeriğinde buluyordu BPA ve son araştırmalara göre, hormonal dengeyi bozarak canlıların vücüduna zarar veriyordu. Bütün detayları Evin Kedisi yazmış. Konuyla ilgili birkaç yazısı var hatta. O yüzden ben uzun uzun anlatmayacağım. Sizden Evin Kedisi'ni ziyaret ederek onun yazdıklarını okumanızı ve düşünmenizi rica edeceğim.

Diğer yandan dikkatinizi çekmek istediğim çok önemli bir nokta var. Bazı üretici firmalar, BPA içermeyen ürünlerini kendi ülkelerinin pazarından kaldırarak Türkiye'ye ve Evin Kedisi'nin tespitine göre Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönlendirmekteler. ısteseniz de BPA içermeyen ürün bulamıyorsunuz bu dünya devi firmaların ürünlerinde. Medela gibi duyarlı ve tüm dünyada BPA içermeyen ürünleri ayırım yapmaksızın satan firmalar da var! Ama sorun bunu yapmayanlarda ve bizi salak yerine koyanlarda ne yazık ki. Hele bu Avent - Philips gibi bir dünya devi olunca ister istemez kızıyorsunuz, üzülüyorsunuz.

Gerek bilim insanlarımız, gerek gelişen teknolojimizle bence örnek alınması gereken bir ülke olmamız gerekirken, neden 3. dünya ülkesi sınıfına sokuluyoruz ve neden çocuklarımız, masum bebeklerimiz bu ürünlere mahkum kalıyorlar? Bunu bir düşünüp, neler yapmamız gerektiğine karar vermeliyiz kanımca. Destek verir misiniz? Önerilerde bulunur musunuz?

Not 1: Pazar günü baktığım bebek mağazasındaki Avent biberonların hiçbirinde ''BPA'sız'', ''BPA içermemektedir'' ya da ıngilizce BPA Free yazısını göremedim!

Not 2: Burada yeralan linkte zaten Avent, Türkiye'deki ürünlerinde BPA'sız seriyi piyasaya sürmediğini söylemekte, gerekçe olarak çeşitli standartlara gönderme yapmakta ve ürünlerinde bulunan BPA'nın sağlığa zarar vermeyecek miktarda olduğunu iddia etmektedir. Ama gene de bu ürünleri temin etmek istemeyenlere serbest seçim hakkı tanımayarak, o ürünü almaya mahkum etmektedir!

Not 3: Türkiye Philips Avent danışma hattı ile görüştüm, BPA içermeyen ürünlerin Eylül ayında Türkiye pazarına sunulacağını söylediler. Bu durumda bugüne dek bize seçim hakkı tanımayıp, BPA içeren ürünleri Türkiye pazarında satmaya çalıştıkları için kınama mesajı gönderdim. Sizler de konuşmak, bilgi almak ve kınama mesajı göndermek isterseniz telefon numaraları 0800 261 33 02 ve e-posta adresi tuketici.danisma@philips.com
Not 4: Mesajıma karşılık Türk Phlips'den cevap geldi. Özetle, biz müşteri sağlığına dikkat ederiz, BPA belirli koşullarda zararlı değildir ve adresinizi söyleyin, BPA içermeyenlerinden gönderelim diyorlar.
Ancak ben mesajımda, BPA içermeyen ürünlerin neden Türkiye pazarına hala sokulmadığını, neden tek bir ürün almaya mahkum bırakıldığımızı, ayrımcılık yapıldığını sormuş, buna sebep olan Philips Türk yetkililerini kınamış, bir daha asla bebeğim için Philips Avent ürünlerini kullanmayacağımı, bununla kalmayıp Philips ürünlerini de almayacağımı yazmıştım. Gelen e-posta sorumun cevabı olmayıp, alın bu BPA içermeyen biberonları da başımızı ağrıtmayın ana fikrinin kibarlaştırılmış hali kanımca! Sonuçta tüm isteyen annelerin BPA'lı ürünleri BPA'sızlarla değiştirmesini kabul eden bir açıklama olmadığı gibi, Türkiye sınırları içerisinde BPA'sız Avent ürünü almak isteyen anneler Eylül ayını beklemek zorunda ve öncesinde doğan büyüyen çocuklar da umurlarında değil!!!

Avent'e e-posta göndermek isteyenler için yazdığım mesaj aşağıdaki şekildedir:

Sayın Yetkili,

Bir anne olarak, daha bebeğim doğmadan onun için sağlıklı ve güvenilir ürünlerin arayışına girmiş; Philips Avent ürünlerini çantasından, termosuna, sterilizasyon makinesinden, biberonlarına kadar güvenerek seçmiştim.

Ne yazık ki, Philips Avent hakkındaki son öğrendiklerim, bu güvencenin Türk annelerine, Türk bebeklerine verilmediğini gösterdi. Philips gibi dünya devi bir firmanin insan sağlığına zararlı olduğu tartışılan, pek çok ülkede kullanımı yasaklanan BPA içeren ürünleri, Türkiye pazarına sunması ve bunun dışında başka alternatif bir seçenek bırakmamasını, "Türk çocuklarının sağlığı" ile oynamasını, anne babaları tek ürüne mahkum bırakmasını bir anne olarak anlamak mümkün değil.

Hele BPA'sız ürünleri dünya pazarına sunmuş iken, adeta eldeki kusurlu malını bitirmeye çalışan paragöz tüccar misali Türk insanına bunu ancak Eylül ayında vermeyi vaat eden bir zihniyeti anlamak hiç mümkün değil.

Philips gibi bir firmadan beklenen Eylül ayında BPA'sız ürünler piyasaya sunulacaktır cevabı yerine tüm dünya ile aynı anda Türk pazarına BPA içermeyen ürünlerin alınması ve BPA'lı ürünlerin değiştirilmesidir.

Tüm dünya ülkelerinden ülkemi ayırt ettiğiniz için, bebeğimi bu ürünleri kullanmaya mahkum ettiğiniz için, Türk Philips Avent yöneticileri de bu duruma izin verdiği için sizleri kınıyor, Türk insanına karşı daha sorumlu ve dürüst olmaya davet ediyorum.

Sorumlu bir anne ve bu toplumun bir bireyi olarak, bir daha Philips Avent hatta tüm Philips ürünlerini kullanmayacağım ve bu durumu da web sitem dahil her ortamda, herkese bildireceğim.

Saygılarımla...

Birkaç gün içinde, dişçi dolgularında BPA ile ilgili sorular aldım. Ve araştırdım. Ve şanslıyız ki ya da malesef bilemiyorum, bu konu hakkında direk soru sorabileceğim birisini buldum.
Bu sene plastiklerdeki, konserve gıdadaki ve bebek biberonlarındaki BPA hakkında baya konuştuk. Fakat dişleri doldurmak için kullanılan bazı diş dolgularının BPA içerdiğini belki duymamışsınızdır.
BPA, (bisphenol A) karaciğer ve kalp hastalıkları, hiperaktivite ve çocukların üreme sistemlerine hasar gibi birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. BPA, kesinlikle geçtiğimiz yılın en önemli başlıklarından biriydi.
BPA hakkında konuşmadan önce, floride deyinmeliyim. Diğer ebeveynler kadar buna kafayı takmıştım ama sağlıklı dişler konusunda da endişeliyim. Bizim sularımızda flor var yani ekstra flora ihtiyacımız yok. Ama doktorları flor damlası veren insanlar var. Neyse pardon BPA’ya dönelim.
Neyse sonra kullandıkları dolgularda BPA olup olmadığını sordum. Neyse ki, daha yeni BPA’sız dolgu kullanmaya geçtiklerini söyledi.
Eve götürülecek mesaj : Dişçinize sorun. Eğer dolguların BPA içerdiğini ama güvenli olduğunu söylerlerse, sizin farklı bildiğinizi de söyleyin. Ve onlardan isteyin. Piyasada var ve bulunabiliyormuş. Sizin için alsınlar.
Siz bu konuda hiç düşünmüş müydünüz?

sanırım cama dönücem ben... saol bersucum bu kadar büyük bir sorun olduğunu bilmiyordum bu durumun valla

zeynep daha biberon kullanmıyor ama yakında kullanmaya başlayacak dikkatli olmak lazım sağol canım verdiğin bilgiler için...

Fetuslar ve bebekler en büyük tehlikede
Küçük çocukların gelişmemiş bağışıklık sistemleri, hızlı büyüme ve değişik yeme düzenleri toksik maddelere maruz kalınım açısından daha savunmasız kılmaktadır. Bu kimyasallara uzun süre maruz kalınması veya gelişimde kritik dönemde birkaç büyük maruz kalma çocuğun sağlığını olumsuz yönde etkiler.​
6 Stiren : Polystrene Plastikten akabilir. Styrene; uzun süre maruz kalan çalışanlar arasında beyin ve sinir sistemi için toksikdir fakat aynı zamanda hayvan araştırmalarında kırmızı kan hücrelerini, karaciğeri, böbrekleri ve mideyi etkilediği de gözlenmiştir. Yiyecek saklama kaplarının dışında çocuklar stirene sigara dumanı olan yerlerde, oto parfümlerinden ve su içerek maruz kalabilirler.

Plastik’te Gıda Kullanımının Daha Sürdürülebilir Olması ıçin Öneriler
1. Mikrodalga’da Plastik Kap Kullanmaktan Kaçının.
Plastik ısıtıldığında kimyasallar açığa çıktığına göre en güvenlisi plastik içindeki yiyecek ve içecekleri mikrodalgada ısıtmayın. Bunun yerine metalik boyası olmayan cam veya seramik kullanın. Eğer plastik kullanacaksanız üstünde “mikrodalgada kullanılabilir” yazıyor olmasına dikkat edin. Ama bilin ki mikrodalgada
kullanılabilir yazması kimyasal açığa çıkmadığını gösteriyor. Yağlı gıdaları kullanmaktan kaçının çünkü yağlı gıdalarla temasda plastikden daha çok kimyasal açığa
çıkıyor.
2. Streç Film’leri sakın mikrodalgada kullanmayın.
Gıdaların üstünü kapatmak için yağlı kağıt veya kağıt havlu kullanın. Eğer plastik kullanıyorsanız, plastikin yiyeceğe değmediğinden emin olun.
3. Mümkün olanher zaman paketlemek ve saklamak için plastik yerine diğer alternatifleri kullanın.
Restoranlara kendi eve götürme kaplarınızdan götürebilirsiniz. Manav ve marketlere kendi bez torbanızı aşıyabilirsiniz.
Yiyeceğinizle birlikte 4, 5, 1 ve 2 yazanları kullanın gerisi sizin için iyi değil.
4. Seyahatte değilseniz veya çok gerekli değilse plastik şişedeki sulardan uzak durun.
Şişelenmiş su daha çok beklediği için ve musluk suyundan daha az saf olduğu ve daha pahalı olduğu için eğer şebeke suyunuza güveniyorsanız veya arıtma cihazınız varsa akan suyu tercih edin. Yeryüzü atıklarını azaltmak ve
kimyasallara maruz kalmanızı azaltmak için plastik şişe ve damacana kullanımınızı azaltın veya yok edin. Cam mataraları tercih edebilirsiniz.
5. Eğer plastik su şişeleri kullanıyorsanız, önleminizi alın.
Eğer polikarbonat su şişeleri alıyorsanız, BPA sızmasını önlemek için, sıcak veya ılık su doldurmayın ve eski veya çizilmiş şişeleri kullanmayın. Üzerinde 1 ve 2 yazan tek kullanımlık şişeleri tercih edebilirsiniz. Her türlü plastik için,
bakterileri yoketmek için hergün yıkamanız önemlidir. Fakat, plastiğin akmasını ve kimyasalların açığa çıkmasını önlemek için güçlü deterjanlar kullanmayın.

Yeşil Kimya: Biyolojik Tabanlı Plastikler
Biyolojik tabanlı plastik endüstrisinin aciliyeti, pertol bazlı plastik üretimi, kullanımı ve atılması ile ilgili duyulan endişeleri yoketmek için büyük bir potansiyel taşıyor. Bio-Plastikler tüm ürün gruplarını karşılamasa da yiyecek ve içecek kaplarında kullanılabiliyor. Mesela; Naturworks kaplardan, şişelere ve çatal bıçak takımına kadar olan bir ürün grubunda bir mısır-tabanlı plastik olan (PLA) Poliaktik asidi kullanıyor. EarthShell; patates, mısır, pirinç ve tapioka’dan yapılan streç filmlerde, tabaklarda, kaselerde ve dışarı götürülebilecek kaplarda kullanılan bir köpük laminat üretiyor. Bu ürünler kentsel gübre çalışmalarında geri dönüşüm olarak kullanılabiliyor.

Bebek Bıberonlarının Polikarbonat bebek biberonları ve alıştırma bardakları yerine alternatiflerini kullanın.
BPA’nın bebekler üzerinde ne kadar zararlı olduğu bilinse bile birçok biberon markası Polikarbonat plastik biberon
yapmaya devam ediyor. Bu konuda daha önce yazmıştık. Alternatif (silikon, cam) biberonları tercih ediniz.

Başka ne yapabilirim?
Daha güvenli plastikler seçerek ve plastik atıklarını azaltarak, daha sağlıklı ve temiz bir çevreye yardımcı olabilir ve
çocuğunuzu gereksiz kimyasal maddelerden koruyabılırsınız

durun kızlar neler var daha elımde oğlum kucagımda mutlaka okyun derım ben bır anne olarak sızınle paylasmayı dogru buldum

http://img695.imageshack.us/img695/3357/plasticsymbols.jpg

Günümüz şartlarında artık yukarıdaki listeyi ve anlamlarını öğrenmemiz gerektiği ortaya çıkıyor.

Plastik’in Sağlıklı Gıda Kullanımları

Plastikler geniş olarak yiyecek ve içecek paketlemek ve saklamak için kullanılıyor. Kullanımları tek kullanımlık ve geri dönüşümlü kaplar, plastik ambalaj kağıtları, su şişeleri ve bebek biberonlarını da içerir. Plastik, kullanışlı, hafif, kırılmaz ve göreceli olarak daha ucuzdur. Aynı zamanda, plastiklerin bu geniş kullanımına istinaden çevresel ve sağlık riskleri içermektedir.

Çevresel Problemler:
Çoğu plastik yenilenemeyen ve çoğunlukla ithal edilen petrolden yapılmaktadır. Plastik paketleme aynı zamanda gereksiz atık yaratmaktadır. Plastik hafif olmasına rağmen, şişkindir böylece çok yer kaplar.
Sağlık Riskleri: Pişirme ve gıda saklamada kullanılan plastikler sağlık riskleri içerebilir, özellikle bazı plastiklerden içecek ve yiyeceklere hormon bozucu kimyasallar akabilir. Plastik yapımı ve yakılması hava ve su kirliliği yaratır ve çalışanları toksik kimyasallara maruz bırakır.
——————
Plastiklerden kimyasal açığa çıkmasını azaltmak istiyorsanız, daha az kirletici ürünler kullanın.
——————–
Plastik Etiketleri ne demek?

Tüm kaplar etiketlenmemiştir ve bir ürünün üzerinde olan geri dönüşüm sembolü geri dönüşümlü olduğunu göstermemektedir. Genel olarak, sadece dar boyunlu 1 ve 2 numaralar geri dönüşümlüdür , fakat bazı toplumlar diğer plastikleri de dar boyunlu olanlarla geri dönüştürebilirler. Kendi belediyenizden veya çöplerinizi verdiğiniz kurumdan öğrenebilirsiniz… Örneğin Çevko faydalı olabilir.
1 PETE : Polyethylene Terephtalate Etyhlene, yumuşak içecekler, su, meyve suyu, deterjan, temizleyici ve fındık ezmesi kaplarında kullanılır.
2 HDPE : Yüksek yoğunluklu polyethylene, şeffaf plastik süt ve su kapları, çamaşır suyu, deterjan ve şampuan şişeleri ve bazı plastik torbalarda kullanılır.
3 PVC veya V: Polyvinil Chloride, alimünyum folyo, bazı şişeler, pişirme yağı ve fındık ezmesi kapları, deterjan ve cam temizleme şişelerinde kullanılır.
4 LDPE : Düşük yoğunluklu polietilen, manav saklama çantalarında, çoğu plastik streç filmlerde ve bazı şişelerde kullanılır.
5 PP: Polipropilen; çorba, şurup ve yoğurt kaplarında pipetlerde ve biberonlarda kullanılır.
6 Polistiren; plastik mantar yiyecek tepsilerinde, yumurta kartonlarında, tek kullanımlık bardak ve tabaklarda, taşınabilir saklama kaplarında ve şeffaf olmayan plastik çatal bıçak takımlarında kullanılır.
7 Diğer: Genelde Polikarbonat, çoğu plastik bebek biberonunda, 19 litrelik su damacanalarında, “spor” su mataralarında, şeffaf plastik suluklarda ve bazı plastik çatal, bıçak takımlarında kullanılır. Yeni biyolojik bazlı bazı plastikler de “7″ ile etiketlenebilir.
PVC: Toksik Plastik
Polivinil Klorid, BPA’yı ihtiva eden ve vinil veya PVC olarak da bilinen plastik, hem çevre için hem de insan sağlığı için riskler içerir. PVC aynı zamanda en an geri dönüşümü olabilen plastiktir.
- Vinil Klorid’le çalışanlar yüksek karaciğer kanseri riski taşırlar.
- Vinil Klorid üretimi genelde düşük gelirli kişilerin oturduğu bir çevre etrafındaki fabrikaların yakınlarında hava ve su kirliliği yaratır.
- PVC kullanılabilmek için eklemelere ve düzenlemelere ihtiyaç vardır. Örnek olarak, daha sert olması için kurşun eklenir, esneklik vermesi için akışkanlaştırıclar eklenir. Bu toksik eklemeler de daha çok kirlilik ve insan sağlığına zarar oranını artırır.
- PVC üretiminden çıkan hava emisyonlarındaki dioxin ve PVC ürünlerinin doğada çözünmesi sonucu yeşil alanlara yerleşir ve yediğimiz et ve günlük ürünlerimize hatta insan dokularına karışır. Dioxin bilinen bir kanserojendir. Az dereceli maruz kalmalar düşük doğum ağırlıkları, çocuklarda öğrenme ve davranış bozuklukları, bağışıklık sisteminde bozukluklara ve vücuttaki hormon bozukluklarına neden olur.

Plastik’in Gıda ile Kullanımında Sağlık Endişeleri

Petrol bazlı kimyasallar plastik üretilmesinde kullanılır. Bazıları yiyecek ve içeceklerimize karışır ve muhtemelen sağlığımızı etkiler. Isıtılma sırasında ve çizilmiş plastikler yağlı gıdalarla temas ettiğinde bu sızma artar. Toksik kimyasalları sızdıran plastik çeşitleri Polikarbonat, PVC ve stiren (benzen ve etilenden sentezi yapılan sıvı hidrokarbon)’dir. Bu diğer plastiklerin güvenli olduğunu göstermez. Bu plastikler sadece daha fazla araştırılmıştır.
7 Diğer :
Bisphenol A (BPA), östrojen hormonunu taklit eden bir kimyasaldır ve polikarbonat plastiklerden sızabilir. BPA’ya insanların maruz kalması çok geniştir. Bir Hastalık Kontrol Merkezi (centers for Disease Control) araştırması, araştırılan yetişkinlerin ürelerinde %95 oranında BPA kaydedilmiştir.
Bilim adamları hamile kadınların kanında, plasentada ve göbek kordonunda BPA’ya rastlamıştır, hepsi de hayvanların gelişimini önleyecek orandadır.
Hormonlar bazı kanserleri tetikler: Bisphenol A’nın; prostat kanseri hücrelerini tetiklediği bulunmuştur ve farelerde göğüs hücrelerinde değişikliğe neden olduğu görülmüştür bu aynen insan ve farelerdeki göğüs kanserinin ilk seviyelerine benzemektedir. Bir araştırma yumurtalık düzensizlikleriyle ve Polikistik Over sendromu ile üredeki yüksek BPA oranı arasında bir ilgi bulmuştur bu da doğrudan bize BPA’nın kısırlık nedeni bile olabileceğini göstermektedir.
Yaşamın ilk yıllarında BPA’ya maruz kalmak genetik hasar yapabilmektedir. Araştırmacılar BPA’nın düşük dozlarda bile alınmasının farelerde kromozomal hatalara sebep olduğunu bulmuşlardır ki bu da düşüklere ve doğuştan sakatlıklara neden olabilmektedir. Bir araştırma göstermektedir ki tekrar eden düşükler yapan kadınların kanında düşük hikayesi olmayan kadınlara oranla 3 kat fazla BPA bulunmuştur.
Yayınlanan 115 hayvan araştırmasına göre, BPA’ya en düşük dozlarda bile maruz kalınmasıyla %81 oranında etki olduğu anlaşılmıştır. Bu araştırmaların
%90′ı hükümet ödenekli araştırmalardır.
Bu etkiler şu şekilde bulunmuştur.

— Erken ergenliğe girilmesi ve dişilerde memelerin erken büyümesi.
— Cinsiyet’e bağlı davranışlarda değişiklik
— Testerone azlığı da olmakla birlikte hormonlarda değişiklik
— Prostat büyüklüğünde değişiklik
— Sperm üretiminde düşüklük
— Bağışıklık sisteminde zayıflama
— Hiperaktivite ile birlikte davranış bozuklukları, agresif davranışlarda artış, öğrenme bozuklukları ve davranışlarda çeşitli değişiklikler.
3 DEHA:
ınsanın gün içinde maruz kaldığı yiyecekten, sudan, havadan ve kullandığı ürünlerden geçen sayısız plastikleştirici’den (yumuşatıcı) biridir.
PVC streç filmler DEHA içerir ve yağlı yiyeceklerle teması halinde ısıtıldığında yiyeceklere geçer. DEHA’ya maruz kalmak, karaciğer, böbrek, dalak, kemik formasyonu ve vücut ağırlığı ile ilişkili bulunmuştur. Aynı zamanda karaciğeri etkileyebilen muhtemel bir kanserojendir.

Aşağıda BPA’sız (aynı zamanda PVC ve Phtalate olmayan) biberon, bardak ve gıda/süt saklayıcı ürünlerin listesini bulabilirsiniz. Eğer kullandığınız ürün listede yoksa üretici ile görüşerek hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Özet olarak üstünde PC yazan ürünler Polikarbonatlı ürünlerdir ki bu ürünler BPA içermektedir. ıçeriğinde Polipropilen, silikon ve cam olan ürünleri tercih ediniz. Eğer bu listede yoksa ve sizin haberiniz varsa bize e-mail atarsanız listemize ekleyebiliriz.
BPA’sız Biberonlar
** Avent – Tempo Liner- PES yazanlar – üstünde BPA free yazısına dikkat edin.
** Bebedor – Cam biberonları
** Bornfree- Tüm biberonları
** DR-Brown - 3.5(150 ml) ve 7(300 ml) ozluk biberonları (şimdilik Türkiye’de yok) ve
cam biberonları
** Evenflo – Klasik Cam biberonlar, Polipropilen Biberonlar
** Lansinoh – Tüm biberonları
** NUK – Cam ve Polipropilen Biberonlar (BPA Free yazanlara bakın)
** Siliskin Cam Biberonları
** Thinkbaby – Tüm Biberonlar
** Medela – Tüm biberonlar
** Nuby – Standart Boyunlu Damlatmaz Bardak, Geniş boyunlu Damlatmaz Bardak,
Standart Boyunlu Tutacaklı Damlatmaz Bardak, Doğal Dokunuş (Natural Touch) Softflex
Infafeeder (silikon)
**Playtex – Original Nurser, Playtex Dropin-Liner, Ventaire Advanced Biberonlar (BPA free yazanlar)
BPA’sız Bardaklar ve Su Mataraları
** Avent - Magic cups, Magic Cup Sportster, Super Sport Cups
** Nuby – No Spill Sports Sipper, Insulated Soft Silikon Spout Cup, Silikon Ağızlı Tutacaklı Bardak,
7oz Hacıyatmaz (tumbler),
** NUK – Silikon Damlatmaz Bardaklar
BPA’sız Süt/Sıvı/Toz Saklama
** Avent Via 240 ml Nurser kit
** Avent Snack Cup / Formula Dispenser
** Avent PES Anne Sütü Saklama Seti
** Medela Süt Saklama şişeleri ve süt sağma aksesuarları
** Playtex One-Step Anne Sütü Saklama Kiti
** Lansinoh Anne Sütü Saklama Torbaları
** Lansinoh Anne Sütü Saklama Şişeleri
** Dr.Brown Anne Sütü Saklama Torbaları
BPA’sız Göğüs Pompası
** Ameda Göğüs Pompaları ve Aksesuarları
** Avent Isis
** Medela Göğüs Pompaları
Not : DR Brown’un BPA olmayan biberonları henüz Türkiye’de satılmıyor. 2, 4 ve 8 oz.luk
biberonlar Türkiye’de mevcut ve polikarbonat içerikli. BPA ıçermeyen 3.5 ve 7 oz.luk
biberonlarını üretici firma Türkiye’ye getirtmiyor. Ve “kabul edilebilir miktar”ın altında
içeriyor diye savunuyor.
BPA ,PVC & Fitalar ıçermeyen Emzikler
** Bornfree : Gündüz ve gece için BPA içermeyen emziği
** Chicco : Silikon emzik
** Playtex : Binky tek parça silikon emzik, Binky Latex Emzik,
Binky Silikon Emzik, Binky Açılı Emzik , Ortho-Pro Emzik
**NUK : Nuk Orjinal, Nuk Klasik,
** Avent : BPA-Free Yazanlar – Nightlime, Fashion, Freeflow
** Nuby : BPA – Free Yazanlar – üstünde belirtiliyor.
Silikonu latex’e tercih etmeyi unutmayın çünkü latex emzikler (bilindik bir kanserojen) nitrosamin içerebiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…