2010 Temmuz Anneleri : )

valla ayşecim işin çok zor ben 1 tanesini avuturken ayakta belim ağrıyo arada hep annem avutuyo maşallah Allah sana güç kuvvet versin.

senin ne kadar iyi bir anne oldugun sekil A'da yeterince guzel gorunuyor zaten zemuszemus... ben onu catlagi olan anneler icin ''zugurt tesellisi'' olarak yazmıstim.. olumunekankayizsmile

senin ne kadar iyi bir anne oldugun sekil A'da yeterince guzel gorunuyor zaten zemuszemus... ben onu catlagi olan anneler icin ''zugurt tesellisi'' olarak yazmıstim.. olumunekankayizsmile

tamam canım,fazla hassas oluyorum bazan,kusura bakma...:1hug:

şaşırdım valla bende aynen doğum parasının bi kısmını aldım ssk dan veee hoop öğrenim kredisine yatırdım :))kafamçokkarıştı

şaşırdım valla bende aynen doğum parasının bi kısmını aldım ssk dan veee hoop öğrenim kredisine yatırdım :))kafamçokkarıştı

4 ay doğum izni tamamlanmadan doğum parası veriyolar mı bana doğum izni bitip işe başladıktan 1 ay sonra veriyolar demişlerdi.

4 ay doğum izni tamamlanmadan doğum parası veriyolar mı bana doğum izni bitip işe başladıktan 1 ay sonra veriyolar demişlerdi.

4 ay mı??bilmem ben aldım yarısını yarısınıda sanırım 2. ayda alcam :))canım zaten bu işler o kadar karışıkki bu işi yapana kadar canımız çıktı,yok o belgeyi al yok bunu getir..bence bi sor ssk ya..

efim bu yazını çok takdir ettim canım objektif ve hastalar hakkındaki tespitlerin hepsi doğru
ben devlet hastanesinde doğum yaptım ve hemen sütüm gelmedi göğüs ucum dümdüz taha hemen alamadı memeyi salak hemşire çaba göstermiyorsun dedi daha doğum yaptığım gün sinirimden ağladım sonra kimsenin lafına bakmadım sütüm gelene kadar mama takviyesi yaptım zaten bebeğim zayıf doğmuştu onlara kalsa yarım kilo daha verirdi
hemşireler göğüs ucu çıkarmada yardımcı bile olmadı ben ne anlarımki göğüs ucu çıkarmadan tecrubem yoktu hiç zaten
şimdi arada mama takviyesi yapıyorum sütüm çok olmadığı için

Doktorlar ilk 6 ay bebeği sadece anne sütüyle beslemeyi öneriyorlar. Ama her anne bebeğim yeteri kadar süt emiyor mu? Karnı doyuyor mu? Yeteri kadar kilo alıyor mu? Hangi sıklıkla bebeği emzirmeliyim? Diye düşünmeden edemiyor.

Aslında bütün bu soruların cevapları çok basit.

Bizim bazı öneriler

Bebeğin yeteri kadar süt içip içmediğinin kontrolü
Eğer bebeğin içtiği süt miktarının yeterli olup olmadığına dair bir şüpheniz varsa hemen bu testi yapabilirsiniz. Normal emen bebekler günde yaklaşık 10-24 kez altlarını ıslatırlar. Eğer sizin bebeğiniz bu sıklıkta altını ıslatıyorsa normal miktarda süt emiyor demektir. Eğer bebeğiniz günde ortalama 10 kez den daha az miktarda altını ıslatıyorsa yeteri kadar süt emmiyor demektir.
Bebeğin altını kaç kez ıslattığını doğru tespit edebilmek için bebeğin bezi sürekli olarak kontrol edilmelidir, hatta en iyisi bebeğin altı 1 gün açık tutulup bir hasta bezine yatırılmalı ve altını kaç defa ıslattığı doğru olarak tespit edilmelidir.
Bu test 1 haftadan büyük bebeklere uygulanabilir, daha yeni doğan bir haftadan küçük bebeklerin böbrekleri tam gelişmemiş olduğundan en çok 10 kez altını ıslatırlar.

Eğer bebeğiniz az sayıda altını ıslatıyorsa emzirme sırasında problem var. Aslında annelerin sütünün az olması çok ender rastlanan bir durumdur. Bebeğin az süt emmesi sütün az olmasından değil doğru emme tekniğiyle emzirilemediğinden kaynaklanır. Bebek yanlış bir şekilde emzirildiğinden yeteri kadar süt içemez, halsiz düşer ve emmeye devam etmek için enerjisi kalmaz ve uyur.

Kakanın kalitesi ve miktarı.
Sadece anne sütü içen bebeklerin değişik renk, miktar ve sürede kaka yapması normal karşılanmalıdır. Bunun sebebi anne sütünün içinde sindirim için gerekli bütün enzimlerin bulunmasıdır. Bebek bu sebepten dolayı içtiği sütün bir kısmını ve hatta tümünü bile sindirebilir. Dolayısıyla bebeklerin günde birkaç seferden tutunda haftada bir sefere kadar kaka yapmasını - bebeğin kendisi rahatsız olmuyorsa - normal karşılamak gerekir. Sindirmedeki farklılıklardan dolayı genelde kaka miktarı ile bebeğin içtiği anne sütü miktarı arasında bir ilişki yoktur.

Anne sütünün kalitesi
Anne sütü her zaman aynı kimyasal özelliklere sahip değildir, bebeğin yaşına ve ihtiyacına göre anne sütü de değişim gösterir.

Sarı Süt (İlk süt)
Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün annelerin göğsünden aslında normal süt değil Sarı Süt gelir. Çünkü bebeğin mide ve böbrekleri daha gelişmemiştir ve bu organlara aşırı yüklenmemesi için bebek sadece Sarı Süt içmelidir.
Sarı sütün içinde hastalıklara karşı koruyan antijenler de bulunur. Bu ilk 3-5 gün süt az geliyor diye bebeğe mama veya su vermek vücudun henüz gelişmemiş organlarına aşırı yükleme yapacağından çok zararlıdır.
Ayrıca anne sütü bebeğin vücudunun hem fiziksel gelişimini sağlar hem de beyin gelişimini sağlar. Buna karşılık mama bebeklerde vücudun fiziksel gelişimi sağladığı halde beyin gelişiminde anne sütü kadar faydalı olmaz.

Olgun Süt (Normal anne sütü)
Bebek doğduktan 5 gün sonra annelerin göğsünden artık normal anne sütü gelir ve bebeğin organları da yeteri kadar gelişmiş ve bu sütü sindirmeye hazırdır.
Ama anne sütü her zaman aynı değildir, süt bebek ilk emdiğinde daha sıvıdır, su gibidir yani daha çok laktoz (süt şekeri) içerir. Daha sonra ise daha yoğun bir hal alır yani az laktoz içerir.
Onun için bebeği emzirdiğimiz göğüsleri belli bir ritimle değiştirmek çok önemlidir. Yeni doğan bebekler için bu ritim yaklaşık 2 saat de bir, 2-3 aydan sonra ise 3 saat de bir göğüs değiştirilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bebeğin her 2 saat de bir kere emzirilmesi değildir. Bebek 2 saatlik sure içinde 3-4 sefer emebilir ama önemli olan bu 2 saatlik süre içinde hep aynı göğüsten emzirilmelidir. Her 2 saat de bir göğüs değiştirilmelidir.
Aksi halde eğer göğüs çok sık değiştirilirse bebek devamlı daha şekerli ve az yağlı olan ilk sütü içer, bu sütle tam olarak doymaz ve laktoz fazla olduğundan hem gaz yapıp bebeği rahatsız eder hem de kakanın daha ekşi olmasına sebep olduğundan popoda pişik yapar.
Bu yüzden göğüsleri bu ritimle değiştirip bebeği doğru bir şekilde doyurmak gerekir.

İlk 6 aydan sonra anne sütünün özellikleri değişir, bebeğin karnını doyurduğu gibi yediği diğer besinleri de sindirmeye yarayan enzimlerde içermeye başlar. Bu yüzden bebeği ilk 6 aya kadar sadece anne sütüyle emzirmek gerekir. İlk 6 aydan sonra diğer besinlerde yavaş yavaş bebeğe verilmeye başlanır. Ama bebeğin yediği bu besinler kesinlikle anne sütünün yerini tutmaz sadece vücudu başka besinleri sindirmeye alıştırmak içindir. Dolayısıyla bu süre içinde bebeği aynı sıklıkla emzirmeye devam etmek gerekir.
Hatta bu dönemde bebeğin dişleri çıkmaya başladığından bebek daha çok emmek isteyebilir, çünkü bebek emerken diş ağrısından daha az rahatsız olur.
İlk 6 aydan sonra bebeğe diğer besinler ve yemekler verilirken annenin de aynı besinlerden ve yemeklerden yemesi gerekir. Çünkü annenin vücudu bu yemekleri sindirmek için gerekli enzimleri oluşturur. Bu enzimler anne sütüyle beraber bebeğe geçer. Bebek bu besinlere daha kolay alışır ve besinlere gösterebileceği alerji riski azalır.

Emzirmenin Doğal Bitiş Süreci
Bebek 2-2.5 yaşına geldikten sonra anne sütü gene değişikliğe uğrar ve yaklaşık olarak doğumdan hemen sonraki haline (Sarı Süt) döner. Bebek daha az emer ama bu süt bebeğin hem bağışıklık sisteminin gelişimi için çok gerekli hem de vücudun diğer sistemleri içinde çok faydalıdır. Ayrıca annenin göğsünde de değişiklikler olmaya başlar ve göğüs neredeyse doğumdan önceki haline döner, bütün bu süreç sonunda göğüs kanseri riski %30 azalır.

Çocuk 3 yaşına geldiğinde emme refleksi azalır ve çocuk yavaş yavaş emmeyi bırakır. Bu durumdan anne fiziksel olarak hiç bir rahatsızlık duymaz, göğüsler şişmez, süt kesilsin diye ilaç içmesi gerekmez ve annenin hormonlarında bir dengesizlik oluşmaz.
Bebek 3-4 yaşındayken doğal emzirme dönemi biter ve hem anne hem çocuk bundan bir rahatsızlık hissetmezler.

Sütün Miktarı
Doğumdan 3-5 gün sonra süt gelmeye başlar ve bu zamanda göğüsler şişebilir. Ama bu göğüslerin her zaman şişeceği anlamına gelmez. Çünkü vücut süt miktarını her zaman bebeğin ihtiyacına göre düzenler.
İlk 1 ay içinde vücut bu düzenlemeyi yapmaya çalıştığından göğüsler şişebilir ama en çok 3 ay sonra bu düzenleme tamamlanır ve daha fazla şişme olmaz.
Bu süreç sırasında karşılaşılan başlıca problemler şunlardır:
Anneler göğüs şişmeyince göğüste süt olmadığını düşünüp göğüs şişene kadar bekler ve ondan sonra bebeği emzirirler. Bu durumda vücut fazla süt yaptığı için göğüs şiştiğini ve aslında daha az süt yapması gerektiğini düşünüp, kendini buna göre organize eder ve aslında yanlış bir sinyal alır. Bu durumda yapılması gereken göğüsün şişip şişmediğine bakmazsızın bebek her istediğinde onu emzirmektir. Bu şekilde vücut normal ritmine daha hızlı kavuşur.
Bebeğin emme ritmi onun uyku ritmiyle doğrudan alakalıdır. Bebekler her zaman uyumadan önce emerler (emerken genelde uyumaya başlarlar), uyandıktan hemen sonra ve uyandıktan sonraki 1 saat içinde 2-3 kez bile emdikleri olabilir. Sabahları bebekler daha sık ve daha çok uyurlar, akşamları ise daha uzun bir sure uyanık kalabilirler (6 aya kadar en çok 2 saat) ve bu arada daha çok emerler. Bu arada göğüslerinizi daha boş hissedebilirsiniz ama bu göğüslerinizde süt olmadığı anlamına gelmez.
Yeteri kadar süt olup olmadığını göğüslerinizin şiş olup olmaması göstermez, bebeğin 1 gün içinde kaç defa altını ıslattığı gösterir.
Geceleyin bebeğin emmesi çok önemlidir çünkü vücudumuz bu emme miktarına bağlı olarak gündüz üretilecek süt miktarını belirleyen hormonu üretir. Geceleri bebek az süt emerse zaman içinde gündüz üretilen süt miktarı da azalır.
Bu yüzden süt miktarının belirlendiği zaman aralığı sabah 5 ile 8 arasıdır. Bu saat de bebek ne kadar çok emerse gündüz o kadar çok süt olur.

Gece emzirme ritmi:
Bütün bebekler hemen-hemen aynı ritimde geceleri emerler. Bizde aşağıda özetlediğimiz bu ritimde bebeğinizi emzirmenizi öneriyoruz.
Genelde bebek saat 21.00 de yatar, yatmadan önce emer.
Sonra 40 dk-1,5 saat sonra uyanır, emer ve geri uyur.
Sonra 23.00-24.00 arasında bir daha emer.
Sonra gecenin en uzun uykusunu uyur (6-9 aya kadar) ve saat 3-4 arası uyanır, emer ve geri uyur. Hatta bebeğiniz uyusa bile onu hafifçe uyandırıp emzirirseniz süt miktarında hiç bir zaman problem yaşamazsınız
Sonra genelde saat 5 de tekrar emer ve ondan sonra sabaha kadar her saat başı emer
Genelde saat 8 de kalkar.
Aslında mama yiyen bebekler bile bu saat de genetik olarak uyanır ve emmek isterler.

Bebeğinizi rahat emzirmek için onun yatağını (3 kenarı kapalı ve 1 kenarı açık olup sizin yatağınıza yapışık) kendi yatağınızın yanına koyabilir veya bebeği kendi yatağınızda yatırabilirsiniz.
Bebeğinizi geceleyin yatay pozisyonda emzirmeye alışırsanız 1-2 ay sonra o kadar rahat uyumaya başlayacaksınız ki onun geceleyin kaç defa uyandığını bile fark etmeyeceksiniz.

Gündüzleri bebeğiniz her istediği ve ağzını açtığı zaman bebeğinizi emzirmenizi öneriyoruz.

bu arada doğumdan sonra kullandığım mamayı hastanenin çocuk doktoru yazdı yani yeni doğanlar içinözel mama benim takviye yaptığım
emzirme tekniklerini tecrubesiz hiç bir anne bilemez efim arkadaşımızın da belirttiği gibi tekniklerin hastanelerde annelere öğretilmesi gerekir

selam kızlar....

sonbahar göbeğinin fotosunu gördüm ..
canım gerçekten çatlakların fazla ve sarkmış..(

çatlaklar solar ve incelir ama tamamen geçmez..ama karnın zamanla toparlanır merak etme kilo da verince biraz toparlanır..

ya kızlar bişi sorcam. benim kızın ağlamasını bir tek çıngırak sesi durduruyo ama kolum koptu artık bi çıngırak bi kucak bi meme. bu sesi çıkaran otomatik bişi var mı biliyomusunuz?

türkiyede eğer bebek anne sütü alamıkyorsa yaşlısından gencine herkez anneliğini sorgulama hakkını buluyor krndinde eğer mama veriyorsan ağız burun burkuluyor daha karşılaştığımda bile arkadaşlar veya akrabalarla ilk soru anne sütü alıyor demi nasılsın demek yok mert te göğüslerim çok yara olmuştu ağlayarak 50 60 gün ağzıma havlu sararak onu ısırarak süt vermiştim annem emzirmezsen sana hakkımı helal etmem demiştim ve itiraf ediyim emzirmek bana işkence gibi geliyordu her saat başı göğüs ucumdan kanlar akıyordu 40 dakka emzirmek zorunda kalıyordum ağlıyarak bir gün emzirmekten nefret ediyorum dedimde bütün akrabalar üstüme yürüdü sen anne olamazsın çocuğunu sevmiyorsun senin anneliğine tüküreyim duymayanlarda telefonla duyup bana açıp ağız dolusu laflar etmişlerdi 7 ay merte hiç mama vermedim hep anne sütü arda da sütüm gelmedi bana zaten sen emzirmek istemiyorsun ki emzirmeyi sevmiyorsun sütünün gelmemeside palavra annem hadi kızım hadi sen anne olcanda ben görücem dedi bende hala göremediysen sen körsün merti sen mi baktın 2 yaşına geldi hiç desteklsiz hemde çok yaramaz yemek yemez uyumaz arda doğdu 10 gün kaldın elini bile bişeye sürmedin evine kaçtın amiliyatlı halimle önüne yemeğini koydum önünden kaldırdım çayını getirdim sende annesin bende aradaki farkları düşün ben çok iyi anneyim dedim birdaha asla karışmadı hep sen en iyisini bilirsin biz eskidik demeye başladı imalı bi şekilde ama inanın bunları haketmişti çünkü ben anneme çok saygılıyımdır hep susarım ama komşularına akrabalara ben iyi ananeyim havalarında hep beni kötülüyor

kızlarrr yazıyı çok beendim gerçekten çok doğru
şu doktorları anlamak çok zorrr
yok 3saate emzirin yok 2 saatte bebek istedikçe emer ya biz oyle büyüdükk annelerimiz biz ağladıkça meme verdiler..
yok süt kendiliğinden gelir yemesende su bile yeterlidir falan filan değill arkadşlar ne yerseniz onun vitamini bebeğe geçer aynen yazıda dediği gibi....
ben bu yazıyı onaylıyorum...
geçen yazılan anneye gaz yapar yenilenler yazısına kesinlikle katılmıorummm ... bizim yediklerimiz bebeğe geçior arkadaşlar bu yazı çok doğruuu elbette bol sıvı tuketicez su içicez ama gerekli besinleride alıcaz

ya kızlar bişi sorcam. benim kızın ağlamasını bir tek çıngırak sesi durduruyo ama kolum koptu artık bi çıngırak bi kucak bi meme. bu sesi çıkaran otomatik bişi var mı biliyomusunuz?

hadi bugün birde saç kurutma makinesi deme bakalım ne yapıyor yada elektrik süpürgesini dene..
o ağlamaya başladımı odanın içinde saç kurutma makinesi çalıştır ...sonuçları bize bildir merak ettim bebeklerin hepsimi böyle die laelaelaelaelaehihoyyyt

efimin yazdığını ben de taktir ediyorum günde 2kere 60cc mama veriyorum dedim diye doktor dövecekti beni nerdeyse 140 milyon muayene parası vewrdik hiçbir sorumuza cevap alamadığımız gibi bir de adamın egosuna maruz kaldık bebek aç değilmiş uyku ilacı olarak mama kullanıyomuşuz yani uzun süre ağladıktan sonra biberona nasıl saldırdığını görse yine aç değil dicek mi çocuk açken en fazla 10 dakka uyuyor zaten sabah akşam verilen 60cc mama anca takviyedir mamayla besliyorum demek değildir bu miktarda mama hem beni hem bebeğimi rahatlatıyosa nie vermiyim sonuçta anne sütü de çoğunlukla alıyor zaten ama adam asla kabul etmiyor beni bencillikle suçluyor biz 12 gün hastanede yatmışız kontrole gitmişiz mamadan daha önemli detlerimiz varken mama konuşmak bana saçma geldi ben sütümün kesilmediğine dua ediyorum valla içimi döktüm çok sinir olmuşum doktora bir de biz bu kadar endişeli olursak bebeğe neler yaparlarmış endişe ederek bebeğe zarar veriyomuşuz yani beni suçladı bebeğimin 12 gün yatıp antibiyotik yemesinde bizi oraya kendisi yatırdı halbuki lohusayken benim yaşadıklarımı kim yaşadı ki sevmiyorum doktorları

herkes annesinden şikayetçi ama anlattıklarınıza göre haklı olduğunuz noktalar var..

hayır düşünüyrum da kendi annelerimiz böyleyse kayınvalidelere hiç laf etmeyelim değil mi?

bu arada benim annemde 10-15 gün kalabildi ama şu anda açıklamak istemediğim haklı sebepleri vardı..bu yüzden lafım yok anneme..

esmacım 2 saatte bir emzirme konusunu ben doktora sordum bebek yeterli emdiyse dedi bağırsaklarının dinlenmesi gerekirmiş sonra hazımsızlık ve gaz oluyormuş üst üste emince öyle dedi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…