• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2010 Temmuz Anneleri : )

biz oturtmuyoz ama kerata sürekli kendisini oturtuyor koltuğunda sırtını dayamıyo koltuğa nedense

iyi aksamlar, senin de oglun var, erkek bebekleri 6 aydan once oturtmak iyi degilmis diye birsey duydum dogru mu acaba?

aa duymadım hiç..desteksiz oturtmak tüm bebeklerde 6 aydan önce sakıncalı diye duydum,bi de biraz daha büyüyünce erkek bebeklerle ilgili yürüteç,hoppala gibi şeyleri önermedi doktorum...sırtını karnımıza dayayıp kucağımıza da mı oturtmamalıymışız?

sürekli oturtursanız dengede durması kolaylaşıyor kasları sağlamlaşıyo galiba bizimki artık pek devrilmiyorarkasına destek yapınca tabi ben yanında dururken oturtuyorum gün boyuncada 1 saniye ayrılmadığımız için hep oturuyo bizmki yatınca ağlıyo zaten hep bakıncak :)) bu arada benim oğlum 4.5 aylık ek gıdalara daha başlamadık sütüm yetmiyor farkındayım ama ben milupa mama veriyorum günde 1 yada 2 kere sizin doktorlarınız neler tavsiye etti sizlere paylaşırmısınız bizim kontrolumuz haftaya

Son düzenleme:
sürekli oturtursanız dengede durması kolaylaşıyor kasları sağlamlaşıyo galiba bizimki artık pek devrilmiyor tabi ben yanında dururken oturtuyorum gün boyuncada 1 saniye ayrılmadığımız için hep oturuyo bizmki yatınca ağlıyo zaten hep bakıncak :)) bu arada benim oğlum 4.5 aylık ek gıdalara daha başlamadık sütüm yetmiyor farkındayım ama ben milupa mama veriyorum günde 1 yada 2 kere sizin doktorlarınız neler tavsiye etti sizlere paylaşırmısınız bizim kontrolumuz haftaya

benim dediğim şekilde koltuğun köşesine mi oturuyor canım?

Canim buradaki dr lar 6 aydan once ek gida vermeye gerek yok cunku bunlari butun hayatlari boyunca zaten alacaklar onun icin mumkunse 6 aya kadar sirf anne sutuyle beslemek gerekir diyorlar, bende onunnicin 1 ay daha bekleyecegim
ama sonucta 4 aylikken baslayan arkadaslar da temel gida olarak vermiyorlar sadece tatiriyorlar

ben de onu soracaktım..sadece anne sütü mü alıyor canım?benimki sadece süt alıyor,kilo alımı iyi ama çok çok değil,başlamak mı lazım acaba?

sutun yetmiyorsa mecburen ek gida vereceksin, benim de donem donwem yetmedigi oluyor o zaman hipp in bebek sutleri var ondan veriyorum

sürekli oturtursanız dengede durması kolaylaşıyor kasları sağlamlaşıyo galiba bizimki artık pek devrilmiyorarkasına destek yapınca tabi ben yanında dururken oturtuyorum gün boyuncada 1 saniye ayrılmadığımız için hep oturuyo bizmki yatınca ağlıyo zaten hep bakıncak :)) bu arada benim oğlum 4.5 aylık ek gıdalara daha başlamadık sütüm yetmiyor farkındayım ama ben milupa mama veriyorum günde 1 yada 2 kere sizin doktorlarınız neler tavsiye etti sizlere paylaşırmısınız bizim kontrolumuz haftaya

kizlar suna bir bakmak istermisiniz?Herkes cam mi kullaniyor?

Peki kullandığımız bütün markaların ürünleri yeterince sağlıklı mı? Biberonumuza veya süt sağma cihazımızın malzemelerine ne kadar güvenebiliriz?

Son yıllarda anne babaların çok ilgilendikleri bir konu bu.En son aylarda bu konudaki merakın giderek artarak endişe verici bir kaygı haline geldiğini anlamak için medyaya veya internet sitelerine kısa bir göz atmak yeterli.Peki dünya kamuoyunun giderek artan bir şekilde ilgilendiği bu konunun ve onun doğurduğu kaygının kaynakları nelerdir? Niye gündemde önemli bir yer işgal etmeye devam ediyor?:

Bildiğiniz gibi bazı emzik,biberon ve süt sağma ve saklama kapları polikarbondan yapılmıştır.Polikarbon (PC) bir çeşit plastik olup ana maddesi bisphenol A dır (BPA).Bir çok ülkede yapılan araştırmalarla BPA maddesinin fare sağlığına zararlı olduğu gösterilmiştir.

BPA'nın sağlık üzerindeki bazı zararlarını şöylece özetleyebiliriz:
1)Obeziteye yani şişmanlığa yol açabilir.
2)Diyabete yani şeker hastalığına yol açabilir.
3)Hiperaktivite yapabilir.
4)Düşüklere yol açabilir.
5)Sperm kalitesini bozarak ve sperm miktarını azaltarak kısırlığa neden olabilir.
6)Prostat kanserine ve meme kanserine yol açabilir.

BPA'lı eşya ve malzemelerin kaynatılması veya sterilize edilmesi sırasında ortaya çıkan polikarbonun sağlığı tehlikeye atmasından endişe ediliyor.Peki bu kaygının gerçeklik payı nedir? Bilimsel bir temeli varmıdır?:

Bu konuda çok sayıda ülkede çok sayıda araştırma yapılmakta olup bu araştırmaların bir kısmı sonuçlanmıştır.Bir kısım araştırma ise halen yürütülmektedir.Şimdiye kadar elde edilen sonuçlara göre (KASIM 2010 ayı itibariyle); halen piyasada bulunan BPA’lı ürünlerin ve BPA’lı çocuk malzemelerinin içeriğindeki mevcut BPA düzeyi sağlığa zarar verecek derecede değildir.Ancak bu konudaki araştırmaların henüz bitmediğini ve ileride sonuçlandırılacak araştırmalardan farklı sonuçlar ortaya çıkabileceğini akılda bulundurmakta fayda vardır.
Bazı ülkelerin tedbir olarak BPA’ lı biberonları yasakladığını burada vurgulamak isterim.

Bu aşamada benim çocuk doktoru olarak topluma ve özellikle anne babalara önerilerim şunlardır:

1)Piyasada BPA kullanılmadan üretilmiş biberon ve süt sağma kabları mevcuttur.Anne babaların özellikle bunları kullanmalarını öneririm.Bu ürünlerin üzerinde Türkce BPA sız veya İngilizce BPA free yazısını özellikle aramanız iyi olur.
2)Bu ürünlerin BPA’sız (BPA free) çeşitlerini bulamazsanız cam şişe kullanılarak üretilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz.
3)BPA’nın sağlığa zararları konusundaki araştırmalar yüksek miktarlardaki BPA’ nın fareler üzerinde uygulanmasına dayanmaktadır.Ama henüz insanlar üzerinde yapılmış yeterli araştırma yoktur.Bu konuda çok önemli bir nokta olarak dikkatinizi çekmek isterim ki: deney ve araştırmalarda kullanılan BPA düzeyleri günlük hayatta karşılaştığımız piyasa ürünlerinde kullanılan miktarlardan çok ama çok daha fazladır.Bu yüzden dikkati elden bırakmaksızın halen devam etmekte olan araştırmaların sonuçlarını sabırla beklemeliyiz.
4)Kendi çocuğum veya yakınım için bir tercihte bulunacak olsaydım haklarındaki şüpheden temizleninceye kadar BPA’lı ürünleri kesinlikle kullanmaz mutlaka BPA sız (BPA free ) ürünleri seçerdim.

Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle

Dr.Seydi Battal Gölgeli.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Back
X