2011 eylül anneleri

Özellikle gebelik sürecinde alınan aşırı kafeinin, bebeğinizin sağlığı açısından geri dönülmesi imkânsız sonuçlar doğurabileceğini hiç düşündünüz mü? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı; kafeinin, gebelik sürecine olumsuz etkileri ve bu olumsuz etkileri ortadan kaldıracak önlemler konusunda bilgi verdi.

Kafein bebeğe geçiyor
Kafein, doğada en az 63 bitkinin tohumlarında ve yapraklarında bulunan bir maddedir. Neredeyse hemen her gün çay, kahve, kola gibi içeceklerle herkesin tükettiği bir maddedir. Gebelik dönemlerinde de anne adayları tarafından kafein tüketimi, bilerek veya bilmeyerek içecekler, yiyecekler aracılığıyla alınmaktadır. Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gitmektedir. Vücuda 200 mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım % 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir. Anne adaylarının göz ardı etmemesi gereken tehlike de burada başlamaktadır. Anne adayının sahip olduğu kafein yıkımını sağlayan metabolizma, bebek ve plasentasında bulunmamaktadır. Bu yüzden de yıkımı sağlanamayan kafein, bebekte daha yüksek düzeylerde bulunabilmektedir. Annenin metabolik özellikleri; bebeğe geçen kafein miktarını etkilemektedir, kafein metabolizması genetik ve çevresel faktörlerden(nikotin gibi) etkilenerek bireysel farklılıklar gösterebilmektedir. Kafeini hızlı bir şekilde metabolize ederek yıkan bir anne adayı ile geç metabolize eden bir anne adayı, aynı miktarda kafeini alsalar dahi, bebeklerine geçen kafein miktarı farklı olmaktadır.

Kafeinin her miligramı bebeğinizin kilosundan çalar
Uzun süre kafein alan anne adaylarının bebeklerinde, gelişme geriliği görüldüğü bilinmektedir. Alınan kafein miktarının, bebek gelişimini nasıl bir şekilde etkilediği ise cevaplanması zor bir sorudur. Annenin; bireysel, metabolik, çevresel ve genetik faktörlerinin değişken olması net bir cevap vermeyi zorlaştıran etkenlerdir.

Konu ile ilgili olarak yayınlanan bilimsel bir çalışmanın sonuçlarına göre; günde 200 mg kafein alındığında bebek kilosundaki azalma 60-70 gr olmaktadır. Aynı araştırmada gebelik öncesi günde 300 mg kafein alan; ancak gebelik sürecinde bu miktarı günde 50 mg a düşüren anne adayları ile kafein miktarı alımını 300 mg de devam ettiren anne adaylarının bebeklerinin de ağırlıkları karşılaştırılmıştır. Kafein alımını azaltmayan anne adaylarının bebeklerinin ağırlıklarında 160 gr. azalma saptanmıştır. Öne çıkan başka bir veri de kafein alımı arttıkça orantısal olarak bebekteki gelişme geriliğinin de artmasıdır; yani her mg kafein, bebek gelişimine olumsuz yönde etkili olmaktadır.

Bebeğin sağlıklı gelişiminin iki düşmanı: Alkol ve kafein
Kafein alımı alkol alımına benzer şekilde bebekte gelişme geriliği yapmaktadır; hatta her ikisinin birlikte alınması bu olumsuz etkiyi kat kat artırmaktadır. Vücuttaki nikotin miktarı da bu süreçte, kafeinin bebek üzerindeki olumsuz etkilerini de adeta şiddetlendirmektedir. (Nikotin miktarı sigara içimi ile direkt ilgili olduğu bilinmektedir.) Toplumumuzda da sigara ile çay ve kahvenin sıklıkla birlikte tüketildiği düşünülürse; bu konu gebelik planlayan anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir noktadır; çünkü bebeklerinin gelişimini etkileyecek olan bir riskle karşı karşıya kalabilirler.

Demir emilimini de bozuyor
Gebelikte bilindiği üzere demir ihtiyacı artmaktadır. Kafeinin olumsuz etkilerinden biri de burada ortaya çıkmaktadır; çünkü gebelikte demir emilimini %40’lara varan ölçülerde bozmaktadır. Kısacası bir anne adayının; demir ihtiyacını sağlamak amacıyla aldığı demir içeren gıda ve ilaçların sağlayacağı fayda, tüketilen kafein nedeniyle engellenmektedir.

Çay, çikolata ve asitli içeceklerin bilinmeyen yüzü
Kafein alımını sağlayan tek suçlu sanıldığının aksine kahve değildir. Günlük olarak alınan kafeinin ancak %20-40’ını kahve sağlamaktadır. Özelikle ülkemizde, bu konuda masum gibi görünen suçluların başında çay gelmektedir. Çayı; 60 gramında 10-50 mg kafein yer alan çikolata, kola gibi kafeinli meşrubatlar takip etmektedir.

Yeşil çay da masum değil
Günlük olarak tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin kafein içeriğine bakmak en iyi yol olarak gözükmektedir. Bu yol ummadığımız içecek ve yiyeceklerde kafein miktarlarını da öğrenmemizi sağlamaktadır. Örneğin; “siyah çayda kafein var; yerine yeşil çay içeyim” diyen çoğu kişi yeşil çayın da azımsanmayacak oranda kafein içerdiğini bilmemektedir. Bu açıdan bakıldığında her anne adayı kendi yeme içme alışkanlığını gözden geçirerek almakta olduğu günlük kafein miktarının farkına varmalıdır. Anne adayı, gebe kalmayı düşündüğü zaman kafeini mümkünse diyetinden kaldırmalı ya da en azından yarıya düşürmelidir. İngiltere ve Amerika’da kadınların hamilelik planladıklarında ve hamileliklerinde günlük kafein alımını 300 mg altında tutmaları önerilmektedir.

Sonuç olarak kafein; gebelik sürecinde bebekte gelişme geriliği yapan ve tüketim miktarının artırılmasıyla da bebekte görülen olumsuz etkiyi de pekiştiren bir maddedir. Gebelik öncesi ve sırasında kafeini, diyetinizde bulunan hangi yiyecek ve içeceklerle aldığınızın farkına vararak; kafeini mümkün olduğunca en düşük miktarda tüketmek ve gebelikte bu alışkanlıklarınız üzerinde düzenlemeler yapmanız bebeğinizin gelişimi üzerinde olumlu etki yaratacaktır.

Sagol canim ben ilk 2 hafta sabahlari cay ictim biraz vicdan azabi cekiyorum cig sucukta yemistim. Hamileysem eger saniyorum ki 3 hafta+ 1 gunluk yavrum ve bir zarari olurmu acaba diye dusunuyorum bu yaziyi okuyunca daha uzuldum offf...

Sagol canim ben ilk 2 hafta sabahlari cay ictim biraz vicdan azabi cekiyorum cig sucukta yemistim. Hamileysem eger saniyorum ki 3 hafta+ 1 gunluk yavrum ve bir zarari olurmu acaba diye dusunuyorum bu yaziyi okuyunca daha uzuldum offf...

hamile olduğumuzu öğrenmeden önce yediğimiz içtiğimiz zararlı şeyler bebeğe etki etmiyormuş ettiysede doğa doğmasına izin vermemiş.. için rahat olsun tatlım bebeğin seninle..

maşallah..Hayırlı uğurlu olsun tüm hamişlere..Allah sağlıkla kucağınıza almay nasib etsin...geçen yıl bu zamanlar hamile olduğumu öğrenmiştim...SAT 24 kasımdı 7 eylül de oğlumu kucağıma aldım...nasılda geçmiş zaman..2011 eylül annelerini görünce çok heyecanlandım,duygulandım..şuan ben bu yazıyı yazarken oğlum kucağımda tepiniyor :)
ben çok dost kazandım burada..inş. sizlerde güzel dostluklar kurar ve sağlıcakla bebişlerinizi kucağınıza alırsınız..

kızlar bende geldim benim sat 26 kasım hepimizin bebişlerine sağlık diliyorum buarada bende hergün mutlaka 2 bardak kahve içiyodum ve maalesefki sigarada bebişimi duyunca anında bıraktım gerçekten çok tehlikeli ve onlar küçücük biz onları bütün tehlikelerden korumalıyız

Hoşgeldin canım
Benim de 28 Kasım sat
Ben neyse ki çay ve kahve içmiyordum,sevmem hiç
Kola çok seviyordum ve hamileliğimi öğrenmeden önce ne yazık ki içiyordum
Ama öğrendim ya artık ağzıma sürmem
Çok dikkat etmeliyiz kendimize bebişimiz için

Ne durumdasın sen canım,gördün mü keseyi?

kizlar merhaba ben de burdayim sat:27 Aralik :) aslinda eylul annesi cok var ama bi suru baslik acildigi icin herkes baska bi yerde yaziyor hepimiz tek bir yerde toplansak daha guzel olur. keyifler yerindedir umarimm

kizlar merhaba ben de burdayim sat:27 Aralik :) aslinda eylul annesi cok var ama bi suru baslik acildigi icin herkes baska bi yerde yaziyor hepimiz tek bir yerde toplansak daha guzel olur. keyifler yerindedir umarimm

Merhaba canım,hoşgeldin
Evet maalesef
Aslında sadece bu aylara göre paylaşım altında toplansak harika olacak.
Çünkü burada her knouyu rahatlıkla açabiliriz.
Ama "ben hamileyim" başlığı altında açılınca konular
devamı gelmez

Neyse umarım burda toplanabiliriz
Benim keyfim yerinde çok şükür.
Salı günü randevum var.
İnşallah keseyi görebilirsem çok daha iyi olacağım
sen görebildin mi keseyi canım?

Yavaş yavaş toplanıyoruz,ne kadar güzel
Tablo işinden anlayan var mı kızlar:44:
Yoksa birilerinden yardım alalım,bizim de listemiz olsun..
Takip etmek daha kolay olur..

canım ben bu hafta gitcem doktora inşallah görürüm keseyi sen gittinmi doktora

neyse en azindan biz artik buraya yazalim ara ara diger taraftaki arkadaslari da davet ederiz.. ben persembe gunu gittim ama benim doktorum vajinal muayene yapmak istemedi ultrasonda sansimizi denedik ama ufaklik henuz fazla ufak oldugu icin gostermedi kendini bize:) onumuzdeki hafta cagirdi doktor o zaman buyuk ihtimalle goruruz dedi hem de kalp atisini da duyabilme sansimiz varmis ama kan tahlili yaptik yine degerim 4700 civari cikti doktor hersey normal gorunuyor dedi insallah sorunsuz geciririz hepimiz bu guzel donemi ben cok sabirsiizlaniyorum bebegimi gormek icin

canım ben bu hafta gitcem doktora inşallah görürüm keseyi sen gittinmi doktora

Hımmm..
Ben de bu hafta gideceğim canım.
Salı günü randevu aldım 11.00'e
Zaman nasıl geçecek bilmiyorum.
Sanırım 5 haftalık olacak o zaman.
Umarım görebiliriz keseyi:18:

Evet canım,burdan devam edelim,haber veririz arkadaşlara..
Ayy süper sen ilk doktor kontrolünü yapmısşın bile
Ben de salı günü gideceğim,doktorun bu hafta gel dediğine göre
bizler de görebiliriz sanırm keseyi,inşallah
Benim de değerim cuma günü 4071'di
İnşallah her şey yolundadır diye düşünmeden edemiyor insan:18:

Bu arada kızlar doktorunuz ne verdi,folik asit mi,vitamin mi?
Bana megadyn isimli bir vitamin verdi.
Ekstra folik asite gerek yok dedi.
İçinde yeterince varmış..

Hımmm..
Ben de bu hafta gideceğim canım.
Salı günü randevu aldım 11.00'e
Zaman nasıl geçecek bilmiyorum.
Sanırım 5 haftalık olacak o zaman.
Umarım görebiliriz keseyi:18:

ben bugun internetten baktim bugun 5.haftaya girmisim oyle gostedi senin sat 28 kasim olduguna gore sen de yarin 5 haftaya giriyor olmalisin. insallah iyi haberlerini aliriz sali gunu :) ben de persembe gidicem cok zor sabrediyorum.. senin de ilk gebeligin mi?

ben yaklasik 2 aydir folik asit kullaniyodum zaten doktora soyledim folik aside devam et ek vitamine gerek yok dedi. sana verdigi vitaminde yeteri kadar folit varsa sorum yok zaten tatlim
bu arada akliniza kotu seyler getirmemeye calisin pozitif dusunelim hersey guzel ilerlesin insallah seneye yilbasinda bebeklerimizi konusuruz burda

herkesi burda toplıyalım birbirimize destek oluruz şuandaki birbirimizin duygularını sadece biz anlarızben sadece folik asit kullaniyorum tam kan sayımı yaptırdım şuanda başka eksik yokmuş dediler ama sağlık ocağnda bu hafta doktora gideyim kesinleşir herşey...

Evet canım internetteki hesaplayıcılara göre öyle..
ayy bayaa büyümüşler
İnşallah canım,ben de bekliyorum sizin güzel haberlerinizi
evet ilk gebeliğim canım.
evliliğim de ticker de göründüğü gibi 7. ayda
24 yaşındayım bu arada,her şeyi yazdım
Evet süper olacak inşallah seneye..
Bu yıl bile yeniyıla 3 kişi giriyoruz diye inanılmaz sevindik

Evet canım,desteklerimizle ilerleyeceğiz adım adım
Hımm sen sağlık ocağına mı gideceksin?
Ne zamandı canım kontrolün:44:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…