soyle bir baktım da cogunuz park yatak almıs yada alacaksınız,kesinlikle cok dogru bir secim yapmıssınız,hic pisman olmayacaksınız.Benim kızım 2 yasında ve ilk dogdugu gunden beri park yatagında uyur,ilk basta ustte,7-8 aydan sonra da altta yatırdım.Ustunde alt acma kısmı ve yanlarda da bez krem ıslak mendil gibi ivir zıvırı koymaya yer oldugu icin de cok pratik ve duzenli bir sekilde alt degistirebiliyorduk(yine 7-8 aya kadar).Kızım cok hareketli ve uyurken bile birden bire doner kalkar kendini bırakır sertce falan ve park yatagın cevresinin yumusak olması cok buyuk bir avantaj,klasik ahsap bir besik yada yatak olsaydı sık sık yaralanabilirdi ve benim icim hic rahat etmezdi.Seyatahate de gorutebilirisiniz evet ama en cazip kısmı o degil anlattıgım gibi.Gerci ben kızım bir yasındayken otobusle cıktıgımız deniz tatilinde park yatagımızı sorunsuz goturebilmistim ve duser mi kalkar mı korkusu olmadan gece bende rahat uyumustum.Bu da yine bir artı tabii.Simdi eşim park yatagı yenibebise vermemizi ve kızıma normal yatak almamızı istiyor ama kızım yatagını o kadar cok seviyor ve alıskın ki sere serpe uyumaya nasıl bu degisimi, yapacagız bilmiyorum.Oysa daha rahat 1 yıl hatta 2 yıl o yatakta uyuyabilirdi,esimi ikna edersem kucuge de bir tane park yatak alırız ve miss gibi cozeriz sorunu :);
diger bahsedilen konu da catlaklar olmush,ben kesinlikle nemlendirmenin faydası oldugunu dusunuyorum,daha once de yazmıstım ilk gebeligimde dev bir karnım vardı ve gobegimde hic catlak yok,cunku duzenli yagladım,ama goguslerimde ve popomda catlak var cunku catlarlar diye aklıma gelmedi ve ihmal ettim.En guzeli ve etkilisi banyodan sonra hala ıslakken vıcık vıcık yag karısımı uygulamak,bir defa da gece yatmadan once belki sadece gobege surmek.Benim yaptıgım karısım saf zeytinyagı+tatlı badem yagı+kakao yagı,bunları karıstrıdım ve bol bol suruyorum simdi.Tavsiye ederim.
Hastane cantanızı hazırlamakta cok acele etmeyin derim ben,hem cantada uzun sure durgun kıyafet giydirmek hosh olmuyor yeni dogan bebege,hem Allah muhafaza simdi bu haftalarda dogsa zaten kıyafet giyebilecek durumda olmuyorlar ve maalesef ilk aylarını kuvozde geciriyorlar.alısverisinizi yapın ama bence 36.haftadan once yıkama utuleme cantaya yerlestirme isine girmeyin derim nacızane.Yazın dogum yapacagız ve bebekti emzirmeydi cok terleyecegimiz icin kendiniz icin de 3-4 tane incecik (en ucuz olanları da olabilir cunku kandı suttu derken mahfolacaklar) gecelik koyun,yoksa benim gibi kostur kostur kocanınzı gecelik yıkayıp kurutmaya yollayabilirsiniz eve :) Su vermek icin biberon ve emzik unutmayın(streil olması icin nerdeyse son anda hazırlamanız gerek,yada evde bırakın dogum icin hastaneye gittiginizde esiniz dostunuz bir daha steril edip getirsin,bir defa streilizasyona ugramıs biberon aylarca steril kalmıyor unutmayın en fazla 1-2 gun belki o kadar bile degil).
dogumdan sonra sutunuz hemen kanallardan akmayabilir,lahana oneririm,lahana yapraklarını hafif ezip sudyeninizin icinden gogsunuzun heryeine sarın,1-2 saat bekleyin ve gun icinde bir kac defa bu islemi tekrar edin,bunu unutmaz ve uygularsanız kanallarınızda tıkanma vs sorunu yasamazsınız,elbette yine temizlige dikkat edin gogus ucundan mikrop kapmayın.
dogumdan sonra kanamanız yogun olacagından buyukce pedlerden almayı unutmayın.
eve geldiginizde eger bebeginizi karsılayacak bir kalabalik varsa (ki umarim olmaz ilk 20 gun sakin ve huzurlu ve steril gecirmek cok onemli) hastanelerde kullanılan alkollu el dezenfektanlarından almanınızı oneririm,kolonya sisesine koyup soyle herkesin eline bir gezidirirseniz iciniz rahat eder.(bu sadece ilk gunler tabii,o da laftan anlamayan ese dosta akrabaya,yeni dogan bebegi illa elleyip kucaklamak isteyenlere,yoksa asla hijyeni abartmayın)
cantalaırnda gogus pompası koyacak arkadasların bunu hastane ortamında nasıl sterilize edeceklerini de dusunmeleri gerekiyor cunku her sagma isleminden sonra sterilize etmeniz gerekecek.Bunun icin ya elektrikli bir de setrilize makinesi alacaksınız yanınıza yada soguk sterilizayon dedigimiz kimyasal yontem ile setrilize etmek durumunda olacaksınız(bu da yeni dogan urunleri icin pek tavsiye edilmiyor ama mecbur kalınca yapacak bir sey yok)
bebeklerinize lutfen karda oynamak amacı dısında eldiven giydirmeyin,yuzunu cizer diye korkuyorsanız dikkatlice ilk gunlerden itibaren tırnaklarını kesin yeterli.
bol bol tulbent alın ve kare kare kestırıp uclarını makineden gecin,cok isinize yarayacak.
bunlar size bir 2010 temmuz annesinin tavsiyeleri ve insallah bir 2012 eylul annesi olarak da ikinci kızımda uygulamayı dusunduklerim.GUzel sohbetler tatlı anneler,gobushlerinizin tadını cıkarın