2012 KPSS konu çalışması hayırlı olsun kızlar :)) hedef min 85 :))

1. (1)geldiğimizde güneş parlıyordu karların üzerinde.(2)giderken de ankaranın keskin soğuğu yalıyordu yüzümüzü.(3) hava karanlık, ortalık sessizdi.(4)yerler buzlu ve kaygandı.(5)eve dönmekte biraz zorlandık.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangileri yüklemine göre ötekilerdne farklıdır?(BURDA YÜKLEMİNE GÖRE DERKEN , NEYİ KASTEDİYOR? )
A)1 ve2
b)2 ve 3
c)3 ve 4
d)3 ve 5
e)4 ve 5

2) mavi kapıları, suya gömülmüş ağaçları, çöpleri karıştıran kedileri, kıyıdaki sazlıkları çekmek için fotoğraf makinemi yanıma aldım.
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?(tür derken??? )

3)kurtuluş savaşında “batı cephesi”nin kurulması aşağıdakilerden hangisinde alınan kararlar sonucu gerçekleşmiştir?

a)Balıkesir ve Alaşehir kongreleri
b)Amasya genelgesi
c)Edirne ve Lüleburgaz kongreleri
d) nazilli ve afyonkarahisar kongreleri
e) Erzurum ve Sivas kongreleri

4) “kuva-yi milliyeyi etkili, milli iradeyi hakim kılmak esastır.” Kararı aşağıdakilerden hangisinde ilk defa kabul edilmiştir?
a) Balıkesir kongresi
b) Erzurum “
c) Sivas “
d) Amasya genelgesi
e) Amasya görüşmeleri

5) kurtuluş savaşının hazırlık döneminde aşağıdakilerden hangisinde ilk defa geçici bir hükümetin kurulması istenmiştir?

a) Amasya görüşmeleri
b) Erzurum kongresi
c) Balıkesir “
d)Alaşehir “
e) Lüleburgaz “

6) Mustafa Kemal Paşa “artık İstanbul anadoluya hakim değil, tabi olmak mecburiyetindedir” görüşünü aşağıdakilerden hangisinden sonra dile getirmiştir?
(birde ben bu sözde ne demek istenmş anlamadım :26:

a) tbmmnin açılması
b) misak-ı milli kararları
c) Amasya genelgesi
d) erzuurm kongresi
e)Sivas kongresi

hadi bakalım cvplar gelsinnn toptan yazmak istedim…herkes cvp verince doğruları söylicem

1)3-5 canım yüklemine göre dediği yüklem ne mesela 3 te sessizdi bu isim cümlesi çükü ses isim, 5 te zorlandık yüklem buda zor yani buda isim
2)fotoraf makinemi diyorum çünkü bunlar isim tamlaması ama foto makinaem isim tamlaması değil
4) erzurum diye hatırlıyorum
5)a
6)b olabilir diyorum çünkü tbmm ankarada kurulcaktı.istanbulda osmanlı yani istanbul hükümeti vardı egemenlik noktası artık istanbul değil anadoludaki halk olacak demek istemiş o yüzden misaki millide millet egemenliği o yüzden b dedim

not tarihten emin değilim

1c (3-5)
2) fotograf makinesi
3)a balıkesir ve alasehir kongreleri
4) c sivas kongresi
5)b Erzurum kongresi
6)tmm nin açılması

cevaplar yukardaki gibi kızlar..,

1.soruyu gerçkten anlayamadım ben..dedğiniz gibi değil...her iki türkçe sorusuda 2011de çıkmış sorular...

hemen açıklamsına baktım..şöyle yazmış yargı;3 ve 4. cümlelerin yüklemi isim soylu olduğu için bu iki cümle diğer cümlelerden farklıdır.yüklemi isim olan cümleler isim cümlesi, yüklemi fiil olan cümleler ise fiil cümlesidir.

Ya ben c yazmıştım mal gibi rakamları yanlış yazmıştım 3-4 bulmuştum isim kökü 3 ve 4 un yuklemleri

kızlar yüklemin asıl kökünemi bakıyoduk yoksa eklerden sonrasınamı.mesela ben bu soruyu kesin 3-5 yaparım çünkü kaygan dı derken kaymaktan kaygan olmuş zorlandıktaya zor isim zaten

kızlar yüklemin asıl kökünemi bakıyoduk yoksa eklerden sonrasınamı.mesela ben bu soruyu kesin 3-5 yaparım çünkü kaygan dı derken kaymaktan kaygan olmuş zorlandıktaya zor isim zaten

Kay anlamsız olduğu için kaygan aliyoruz

1. (1)geldiğimizde güneş parlıyordu karların üzerinde.(2)giderken de ankaranın keskin soğuğu yalıyordu yüzümüzü.(3) hava karanlık, ortalık sessizdi.(4)yerler buzlu ve kaygandı.(5)eve dönmekte biraz zorlandık.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangileri yüklemine göre ötekilerdne farklıdır?(BURDA YÜKLEMİNE GÖRE DERKEN , NEYİ KASTEDİYOR? )
A)1 ve2
b)2 ve 3
c)3 ve 4
d)3 ve 5
e)4 ve 5

alakalı soru budur sayın seyircilerr

Kay anlamsız olduğu için kaygan aliyoruz

ben türkçeden hiç birşey anlamadım
bende türkçeden muzdaribim

ama arkadaşım çok guzel sorular bulmuş gerçekten
tebrik ederim

ben şimdi kocişin kartını aldım
sepettekileri satın alıyorum

Kız banada al bir kitap Bende kocisin kartla alıyorum hep

Son düzenleme:
mesela ben soruda direk yüklemine göre deyince parlıyordu,yalıyordu,zorlandık eylem bildiriyor

ama karanlık buzlu kaygan ise eylem bilidirmiyor diye düşündüm

aynan papatya bi sor canım ya.ben bu soruların hepsini köklerine bakarak yapıyorum ve doğru oluyo.bunda yanlış çıkmasına şaşırdım.bu tarz sorular ya fiil ya isim ya yansıma kök sorusudur.ama kaygan kaymakla alakalı o yüzden kay emirdir ve fiildir.ama zor isimdir zormak diye bişey yok

Guiet hadi bugün duduklu tencereyide kaptın kısa gunün karı yine iyisin

mesela ben soruda direk yüklemine göre deyince parlıyordu,yalıyordu,zorlandık eylem bildiriyor

ama karanlık buzlu kaygan ise eylem bilidirmiyor diye düşündüm

hani türkce dersinde vardı ya parlıyor yalıyor zorlandık yapılan bir işi bildiryor
ama buzlu karanlık kaygan ise durum bildiriyor olabilirmi acep
mantıken böyle gibi

Guiet hadi bugün duduklu tencereyide kaptın kısa gunün karı yine iyisin

valla öle oldu ya çok sevindim ama aldıktan sonra nette baktım hani akakçe falan varya en düşük 240 tl gösteriyo

hani türkce dersinde vardı ya parlıyor yalıyor zorlandık yapılan bir işi bildiryor
ama buzlu karanlık kaygan ise durum bildiriyor olabilirmi acep
mantıken böyle gibi

canım bende bu soruları hep köke bakarak yapıyoruz diye hatırlıyorum ve hp öle yaptım şimdiye kadar.

kızlar bendende bi soru sinir oldum deyin bakim bana

osmanlı devletinde
1-divanın sarayda değil babaıalide yani saray sadrazam kapısında toplanmaya başlaması
2-şehzadelerin sancağa gönderilmesi uyguamasııa son verilmesi
3-osmanlı ailesinin en yaşlı ve olgun üyesinin tahta geçmesi kuralının getirilmesi

durumlarından hangileri padişahların yetişme biiminde değişiklik olduğunu gösteriri

Yalnız 2mi cevap:44:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…