Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangileri yüklemine göre ötekilerdne farklıdır?(BURDA YÜKLEMİNE GÖRE DERKEN , NEYİ KASTEDİYOR? )
- (1)geldiğimizde güneş parlıyordu karların üzerinde.(2)giderken de ankaranın keskin soğuğu yalıyordu yüzümüzü.(3) hava karanlık, ortalık sessizdi.(4)yerler buzlu ve kaygandı.(5)eve dönmekte biraz zorlandık.
A)1 ve2
b)2 ve 3
c)3 ve 4
d)3 ve 5
e)4 ve 5
2) mavi kapıları, suya gömülmüş ağaçları, çöpleri karıştıran kedileri, kıyıdaki sazlıkları çekmek için fotoğraf makinemi yanıma aldım.
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?(tür derken??? )
3)kurtuluş savaşında batı cephesinin kurulması aşağıdakilerden hangisinde alınan kararlar sonucu gerçekleşmiştir?
a)Balıkesir ve Alaşehir kongreleri
b)Amasya genelgesi
c)Edirne ve Lüleburgaz kongreleri
d) nazilli ve afyonkarahisar kongreleri
e) Erzurum ve Sivas kongreleri
4) kuva-yi milliyeyi etkili, milli iradeyi hakim kılmak esastır. Kararı aşağıdakilerden hangisinde ilk defa kabul edilmiştir?
a) Balıkesir kongresi
b) Erzurum
c) Sivas
d) Amasya genelgesi
e) Amasya görüşmeleri
5) kurtuluş savaşının hazırlık döneminde aşağıdakilerden hangisinde ilk defa geçici bir hükümetin kurulması istenmiştir?
a) Amasya görüşmeleri
b) Erzurum kongresi
c) Balıkesir
d)Alaşehir
e) Lüleburgaz
6) Mustafa Kemal Paşa artık İstanbul anadoluya hakim değil, tabi olmak mecburiyetindedir görüşünü aşağıdakilerden hangisinden sonra dile getirmiştir? (birde ben bu sözde ne demek istenmş anlamadım :26:
a) tbmmnin açılması
b) misak-ı milli kararları
c) Amasya genelgesi
d) erzuurm kongresi
e)Sivas kongresi
hadi bakalım cvplar gelsinnntoptan yazmak istedim herkes cvp verince doğruları söylicem
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangileri yüklemine göre ötekilerdne farklıdır?(BURDA YÜKLEMİNE GÖRE DERKEN , NEYİ KASTEDİYOR? )
- (1)geldiğimizde güneş parlıyordu karların üzerinde.(2)giderken de ankaranın keskin soğuğu yalıyordu yüzümüzü.(3) hava karanlık, ortalık sessizdi.(4)yerler buzlu ve kaygandı.(5)eve dönmekte biraz zorlandık.
A)1 ve2
b)2 ve 3
c)3 ve 4
d)3 ve 5
e)4 ve 5
2) mavi kapıları, suya gömülmüş ağaçları, çöpleri karıştıran kedileri, kıyıdaki sazlıkları çekmek için fotoğraf makinemi yanıma aldım.
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?(tür derken??? )
cvp : fotoğraf makinem
3)kurtuluş savaşında “batı cephesi”nin kurulması aşağıdakilerden hangisinde alınan kararlar sonucu gerçekleşmiştir?
a)Balıkesir ve Alaşehir kongreleri
b)Amasya genelgesi
c)Edirne ve Lüleburgaz kongreleri
d) nazilli ve afyonkarahisar kongreleri
e) Erzurum ve Sivas kongreleri
4) “kuva-yi milliyeyi etkili, milli iradeyi hakim kılmak esastır.” Kararı aşağıdakilerden hangisinde ilk defa kabul edilmiştir?
a) Balıkesir kongresi
b) Erzurum “
c) Sivas “
d) Amasya genelgesi
e) Amasya görüşmeleri
5) kurtuluş savaşının hazırlık döneminde aşağıdakilerden hangisinde ilk defa geçici bir hükümetin kurulması istenmiştir?
a) Amasya görüşmeleri
b) Erzurum kongresi
c) Balıkesir “
d)Alaşehir “
e) Lüleburgaz “
6) Mustafa Kemal Paşa “artık İstanbul anadoluya hakim değil, tabi olmak mecburiyetindedir” görüşünü aşağıdakilerden hangisinden sonra dile getirmiştir? (birde ben bu sözde ne demek istenmş anlamadım :26:
a) tbmmnin açılması
b) misak-ı milli kararları
c) Amasya genelgesi
d) erzuurm kongresi
e)Sivas kongresi
hadi bakalım cvplar gelsinnntoptan yazmak istedim…herkes cvp verince doğruları söylicem
cevaplar yukardaki gibi kızlar..,
1.soruyu gerçkten anlayamadım ben..dedğiniz gibi değil...her iki türkçe sorusuda 2011de çıkmış sorular...
hemen açıklamsına baktım..şöyle yazmış yargı;3 ve 4. cümlelerin yüklemi isim soylu olduğu için bu iki cümle diğer cümlelerden farklıdır.yüklemi isim olan cümleler isim cümlesi, yüklemi fiil olan cümleler ise fiil cümlesidir.
kızlar yüklemin asıl kökünemi bakıyoduk yoksa eklerden sonrasınamı.mesela ben bu soruyu kesin 3-5 yaparım çünkü kaygan dı derken kaymaktan kaygan olmuş zorlandıktaya zor isim zaten
Kay anlamsız olduğu için kaygan aliyoruz
tatlım kaygan ın köklerine ayırınca kay bi emir kök mak eklenince fiil anlamında anlamsız değilki :26:
Kay anlamsız olduğu için kaygan aliyoruz
ben türkçeden hiç birşey anlamadım
bende türkçeden muzdaribim
ama arkadaşım çok guzel sorular bulmuş gerçekten
tebrik ederim
ben şimdi kocişin kartını aldım
sepettekileri satın alıyorum
mesela ben soruda direk yüklemine göre deyince parlıyordu,yalıyordu,zorlandık eylem bildiriyor
A)1 ve2
b)2 ve 3
c)3 ve 4
d)3 ve 5
e)4 ve 5
alakalı soru budur sayın seyircilerr
Papatya tatlım bunu dershane hocana sorarmisin bı :26:
mesela ben soruda direk yüklemine göre deyince parlıyordu,yalıyordu,zorlandık eylem bildiriyor
ama karanlık buzlu kaygan ise eylem bilidirmiyor diye düşündüm
Guiet hadi bugün duduklu tencereyide kaptın kısa gunün karı yine iyisin
hani türkce dersinde vardı ya parlıyor yalıyor zorlandık yapılan bir işi bildiryor
ama buzlu karanlık kaygan ise durum bildiriyor olabilirmi acep
mantıken böyle gibi
valla öle oldu ya çok sevindim amaaldıktan sonra nette baktım hani akakçe falan varya en düşük 240 tl gösteriyo
canım bende bu soruları hep köke bakarak yapıyoruz diye hatırlıyorum ve hp öle yaptım şimdiye kadar.
kızlar bendende bi soru sinir oldum deyin bakim bana
osmanlı devletinde
1-divanın sarayda değil babaıalide yani saray sadrazam kapısında toplanmaya başlaması
2-şehzadelerin sancağa gönderilmesi uyguamasııa son verilmesi
3-osmanlı ailesinin en yaşlı ve olgun üyesinin tahta geçmesi kuralının getirilmesi
durumlarından hangileri padişahların yetişme biiminde değişiklik olduğunu gösteriri
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?