Anne Babalara Öneriler
Çocuklarınızı gerçekten dinleyin ve bunu ona gösterin ; çocuğunuzu dinlerken tv izlemeyin , gazete okumayın , başka işlerle meşgul olmayın. Konuşurken göz teması kurun , çocuğun yüzüne bakın , aynı hizada olmaya dikkat edin.
Çocuğunuzun yanında eşinizi asla kötülemeyin ve eleştirmeyin ; anne-baba, eşlerine olan kırgınlık eleştiri içeren davranış ve sözlerini çocukların yanında yapmamalı . kendi kırgınlığınıza çocuklarınızı ortak etmeyin. Çocuk anne babanın birbirini kötülemesini istemez, birbirini sevip beğenmesini ister.
Çocuğunuza eşinizle mutlu olduğunuzu söyleyin ve davranışınızla da bunu gösterin .Kızgınlık anında annen-baban beni üzmek için yapmadı ,kötü niyeti yoktu diyebilirsiniz.
Sizin de çocuğunuzun da istediğinin olacağı çözümler üretmeye çalışın ; çocukların her zaman sorunlara , sizin göstereceğiniz çözümlerden başka çözümleri vardır. Çocuğunuza beklediğinizin ne olduğunu söyledikten sonra , onunda beklentisinin başka olduğunu bildiğinizi ve bu yüzden de oturup her iki tarafında istediğinin olabileceği ortak bir çözüm bulmaya çalışın.
Çocuklarınıza sözlerinizle değil davranışlarınızla örnek olun ; çoğu zaman anne babalar çocuklarına öğüt verirler şöyle yapmalısın , bu işin doğrusu bu , böyle davranmanı istemiyorum v.s. Çocuk sözlerle anlatılanlardan çok davranışlarla vereceğiniz mesajları almaya açıktır.
Kendi çözümlerini kendisinin bulacağı dinleme metoduyla onu dinleyen ; yorum yapmanız gereken bir şey anlattığınızda hmm anlıyorum , evet sonra gibi devam sağlayacak sözcüklerle çocuğu sonuna kadar dinlemeniz gerekiyor ; çünkü amacımız çocuğun görmesi gereken noktaya kendiliğinden gelmesidir.
Çocuklarınızla sen dili ile değil ben dili ile konuşun ; örneğin sen tembelsin ,çalışmıyorsun ,sorumsuzsun (sen dili ) yerine , çalışmadığın zaman ben üzülüyorum , çünkü hak etmediğin halde kötü not almış oluyorsun ( ben dili ) kullanmalı
Çocuğunuzun olumlu yönlerini ve başarılarını ön plana çıkarın.
Çocuklarınızı kardeşleriyle ve arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Kıyaslamak reddetmektir.
Başkalarının yanında çocuğunuzun daima olumlu özelliklerini anlatın. Bizimki çok tembel , oğlum-kızım çok yaramaz , bizi hiç dinlemiyor teyzesi v.b. ifadelerle çocuğun olumsuz özelliğini yoğunlaştırmış ve kendimizi de kötü hissetmiş oluyoruz.
Çocuğunuzun annesini-babasını kötülemesine , eleştirmesine yada onların hakkında olumsuz konuşmasına izin vermeyin ve asla sana katılıyorum , çok haklısın , baban hep böyledir v.b. demeyin ; onun yerine babanın yorgun olabileceği başka şeye canının sıkıldığını aslında onun böyle bir kişi olmadığını vurgulayın.
Çocuğunuzun aldığı sonuçları değil çalışmasını ve gayretini ödüllendirin ; biz onları iyi sonuçlar alırlarsa ödüllendiririz , gayretleri ,çalışkanlıkları sonucu yansımıyorsa göz ardı ederiz ; hatta ödül şöyle dursun ,kızarız bile. Unutmayın çocuğunuz her şeyi başarmak zorunda değil.
Çocuğunuzun akıllı ,iyi niyetli , güzel olduğunu dile getirin.
Çocuğunuzu koşulsuz sevin ; başarılı olursan seni severim , istediğim gibi olursan seni severim v.b. ifadelerden kaçının. Çocuklarınızı koşulsuz severseniz , onlara da hem kendilerini hem de insanları koşulsuz sevmeyi öğretirsiniz.
( Alıntıdır )