kizlar bu yaziyi dikatle okuyun.annem doktorya o anlatti.
diyelimki,10 mayis son adet ve haziranda gunun gecti doktora gittin.oncesine gelelim---10 adetin ilk gunu bildiyiniz gibi yumurtlama sikluse gore degisir,yada psikolojik olar degisir,adetten 11-16 gun arasi yumurtlama olurve hamle kalininca bu gunlerde kalinir,yani yaklasik sattan iki hafta sonra.mesela 24-25 mayis gibi.doktorlar tam yumurtlama gununu bilmedikleri icin dollenmeyi son adetten hesaplarlar,(bazi kisilerde adetten 8 gun sonrada hamile kalinir buyuzden)10 mayistan hesaplayinca adet gunun gecince bebek 4 haftalik olur aslindaysa karninda 2 veya 2.5 haftalik bebek var zaten 4 hafta olmasi mumukun diyil cunki,kimse adet gorduyu gunlerde hamile kalamaz zaten cerde yumurta yokki,yumurta adetten en az 10 gun sonra patlar.neyse ..bazilarina sattan hesapliyoruz bebek kucuk derlerya,hani dollenme gec olmus derler ya bak.bunu soyleyen doktorlar bu hesaplamanin ne oldugunu tama anlamiyorlar ve bunu soyleyen doktorlar sadece ezbere yapanlardi.akilli 1 doktor 10mayista adet gorupte bebek 2 hafta kucuk olursa asla gec dollenme olmus demez,neden cunki,akilli doktor zaten sat zamani dollenme olmadigini bilir,sadece zamaninda dollenme olmus demeli.
10 mayista adet goren iki kisi birinde 21 mayis dollenme olmus,11.gununde...diyerinde 28 mayista dollenme olmus..18.gununde.oyuzden adeti ayni bebek haftalari farkli olanlar neden boyle demesin.bebegin haftasi dollenme gununden baslar,asagi yukari son adetten hesaplarlar ve aslinda hamilelik 38 haftadir.son adetten hesaplandigi icin en sonda bir0-birini tamamlamasi icin 40 hafta derler,ama bebeklerin sadece 5% 40inci haftada dogar,oda gecikme sebebiyle veya adetine 2-3gun kalmis gec dollenme olanlardir.yani yukardan artirilan iki hafta sonda artirilan iki hafta ile beraberlesiyor ve 2,3,5 subatta dogum tarihi olanlarin hepsi ocakta doguracaklar.
bide kalbi duyulmayan veya hala kesesi gorulmeyenler kafasina takmasin.,cunki,10 mayis adetse 27-28 mayis dollenme olduysa demekki,dollenme gununden sayarsak bebek 6-7 diyil 3-4 haftalik olur ve duyulmamasi,gorulmemesi normal.offf parmaklarim agridi.sanirim herkese anlata bilmisimdir.
ornegin ben gecen hamileligimde adetten 15 gun sonra iliskide oldum ve 16.17gunumde hamile kaldim.o hesaplamayla,adetimden 1 hafta gecince bebek 3 haftalik olmali ama doktor 5 hafta dedi ve kese gorlumuyor dedi.tabi gorlumez cunki,adetten hamile kalmadimki,2 hafta sonra esimle beraber olduk ve ogunden hesaplayinca bebek daha 3 haftalik.
ama bu hamileligimde hangi gun olmus bilmeme cunki,adet biter bitmez basladik ve bu ayki adetime kadar hergun olduk,erken dollenmede ola bilir,o yuzden budefa sat hesabi gitmem gerek.sata gore bugun 6. haftaya gectim.yarinda doktora gidicem.kese icin.adetten 2 hafta sonra kaldiysam bile 4 haftalik bebek olsa bile artik kese gorulmeli.benim gunum 40.hafta 17 subat.38den sonra tum dogumlar baslar.buyuzden kizlar subatin 16 kadar olanlar hepiniz ocakta dogum yapicaksiniz.eh iste bazilariniz gecike bilirsiniz.