2013 Şubat Anneleri....

HANGI DOGUMU TERCIH EDERSINIZ

  • normal dogum

    OY: 67 56,8%
  • sezeryanla dogum

    OY: 30 25,4%
  • basarili gectikten sonra farketmez

    OY: 21 17,8%

  • Ankete Katılan
    118
  • Anket Kapalı .
Bu hareketi bebeğim çok seviyor. Genelde ben kanepeye oturuyorum ve kalçasından sıkıca tutuyorum. Topa sırtüstü koyup, ayaklarını karnıma değdiriyorum. İleri geri topu hareket ettirirken, karnımı ittirerek oyuna dahil oluyor ve baş aşağı durmayı çok seviyor. Kollarını iki yana açarak sırtını esnetiyor.

Bu hareket 3 aydan büyük bebekler için uygun olacaktır. Bebeğin ayaklarının karnınıza temas etmesini sağlayarak güven duygusu verin. Topun üzerinde hareket ettirirken çok sarsıntılı olmamasına dikkat edin ve bebeğinizi iyice kavradığınızdan emin olun. Çok hoşuna gitse de uzun süre bu hareketi yapmayın. Başlangıçta 4-5 ileri geri hareketi yeterlidir.

Bu oyunu oynarken kusmaması için midesinin çok dolu olmadığı zamanları tercih edin. İleri geri hareketlerde bebeğinizi iyice tutmayı ve çeşitli sesler çıkararak oyuna katılmayı ihmal etmeyin. İleri ve geri giderken, şimdi aşağıya, şimdi yukarıya, aşağı - yukarı gibi konuşarak yönleri kavramasına da yardımcı olabilirsiniz.


( netten alıntı )
 
Bu oyun eskilerden kalma bir oyun ama oldukça faydalı. Bebeğin uzuvlarını tanımasına yardımcı olurken, parmak uçlarına temas edilmesi gıdıklayıcı bir hoşluk hissettiriyor. Oyun tekerlemesi eşliğinde şöyle.

Kendi parmaklarınızı adam yürütür gibi, bebeğin kafasından aşağı doğru hareket ettirip, omuzundan kolunu takip ederek avuç içine ordan parmaklarına geliyorsunuz.

Replik ise şöyle:
Gelmiş gelmiş gelmiş gelmiş, (parmaklarınız kafadan aşağı doğru inerken)
Buraya bir çiş yapmış ( Burna gelip hafifçe sıkıyorsunuz)
Buraya bir ee (ya da kaka) yapmış (ağza gelip hafifçe dokunuyorsunuz)
Gelmiş gelmiş gelmiş ... (koldan aşağı iniyorsunuz)
Buraya konmuş (avuç içine parmağınızı bastırıyorsunuz)

Sonra baş parmaktan itibaren sırayla parmakları şu sözler eşliğinde tutup hafifçe sıkıyorsunuz.
Bu tutmuş (baş parmak)
Bu pişirmiş (işaret parmağı)
Bu tuzlamış (orta parmak)
Bu yemiş (yüzük parmağı)
Bu da okuldan gelmiş hani bana cik cik cik demiş (küçük parmak- bu parmağı biraz daha uzun tutup ovuşturuyorsunuz)

Bu oyunu hem el hem ayak parmakları için yapabilirsiniz.

( netten alıntı )
 
Aç Kapa Oyunu


Bebeğiniz elleriyle nesneleri kavramaya başladığı zaman onun bu becerisini geliştirmek için böyle bir oyun oynayabilirsiniz. Bebeğinizi kucağınıza oturtun ve elleriyle kavrayabileceği büyüklükte nesneleri önüne koyun.

Oyuncakları alması için teşvik edin, aldıktan sonra bir süre elinde tutup incelemesini bekleyin. Sonra yavaşça parmaklarını gevşetin ve oyuncağın düşmesini sağlayın. Böylece parmaklarını açıp kapamanın sonuçlarını öğrenecek ve kendisi de yapmaya çalışacaktır.

Bu oyun bebeğinizin dinleme-işbirliği yapma, motor becerilerini, reflekslerini, dinleme-iletişim, merak-keşif becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.


( netten alıntı )
 
Bebeğiniz kule yapmayı öğrenmeden önce devirmeyi öğrenecektir. Üstelik devrilirken çıkan sesler onu epey eğlendirecek.

Kule yapmak için çeşitli oyuncaklar, kaplar, kutular kullanabilirsiniz. Kuleyi oluşturun ve devirmesi için teşvik edin. Bu oyunu defalarca tekrarlayın.

Oyunda kullanacağınız nesnelerin, bebeğinizi incitmeyecek nesneler olmasına dikkat edin.

Bu oyun bebeğinizin yaratıcılığını ve hayal gücünü, denge ilişkisini, paylaşma-işbirliği becerisini, düşünem-problem çözme becerisini geliştirmesine yardımcı olur.



( netten alıntı )
 
Özellikle 3. aydan itibaren bebeğinizi karın üstü yere yatırıp çevresine çeşitli oyuncaklar koyarak tummy time denilen aktiviteyi yaptırmanız çok faydalı. Her gün bebeğinizin keyfine göre bir süre (10 dakka yarm saat?) karın üstü durmasına izin verin. Bu sürede çevresinde yumuşak bir top bulunması çok faydalı olacaktır.

Tummy time bebekleri oyuncaklara ulaşması için sürünmeye ve emeklemeye teşvik eder. Sürünme döneminde çevresinde bulunan bir top onun epey ilgisini çekecektir. Elini uzattığında kaçan bu şey, sanki hareketli bir canlıdır. Onun peşinden gidip yakalamaya çalışmak, bebekleri epey oyalar. Özellikle ilerlemeye başladığında harekete geçirmek için uzmanlar top gibi yuvarlanan, aynı zamanda ışık ve ses çıkarabilen oyuncakları öneriyorlar. Çıngıraklı toplar ve bizim oldukça faydalandığımız yere çarptığında ışık yanan plastik toplar bu iş için ideal

Üstelik bu ışıklı toplar oldukça ucuz. Bebek oyuncakları normalde oldukça pahalı. Özellikle markalı olanlar. Fakat böyle plastik basit bir top, bebeğinizin favori oyuncağı haline gelebilir.

Bu aktivite, bebeğinizin motor gelişimi, neden-sonuç ilişkisini (topa çarptığında yuvarlanıyor) anlaması için faydalıdır.


( netten alıntı )
 
Bebeğinizin etrafında beş duyusu ile keşfedeceği çok şey var. Yiyebileceği farklı doku, şekil ve kokulardaki nesneleri bir tepsi ile önüne koyun. Yumuşak-sert meyveler, yuvarlak-üçgen-kare yiyecekler, renkli yiyecekler, farklı kokulular vs

Bunları tek tek eline alıp tadarken keşfetmesi için zaman verin, bu arada siz de ne olduklarını ve özelliklerini söyleyin. Sırayla farklı yiyecekleri denemesini sağlayın.

Bu oyun bebeğinizin duyularını, motor becerilerini, merak ve keşif duygularını, paylaşma-işbirliği becerisini geliştirir. Aynı zamanda damak tadının gelişmesine de yardımcı olacaktır.

( netten alıntı )
 
Beyaz bir plastik eldiveni temzledikten sonra üzerine renkli keçeli kalemler ile yüzler çizin. Bu yüzler farklı renklerde ve biçimlerde olabilir, hatta anne-baba-kardeş gibi tanıdığı kişilere benzeyebilir (saç rengi gözlük vs). Eldiveni elinize takıp parmaklarınızı oynatın. Her birini tek tek tanıtıp farklı ses tonlarında konuşun. Bir de parmak şarkısını söyleyebilirsiniz.

Baş parmağım baş parmağım (baş parmağınızı oynatın)
Nerdesin
Burdayım
Nasılsın efendim
Teşekkür ederim
Parmak kaç, parmak kaç (baş parmağıızı kapatın)

Bu sözleri diğer parmaklar için tekrarlayın, işaret parmağıi yüzük parmağı, orta parmak, serçe parmak şeklinde


( netten alıntı )
 
Bir arama bulma oyunu ancak yönlendiricisi bu defa ses olacak. Bebeğinizi oturtun ve etrafına çeşitli objeler koyun. Oyuncaklar, battaniye gibi. Bunlardan birinin altına çıngırağı saklayacaksınız. (ses çıkaran başka birşey de olur). Önce oyuncağı tanıtın sonra gözü önünde saklayın. Daha sonra onu bulması için teşvik edin ara sıra çıngırağı saklı olduğu yerde sallayabilirsiniz.

Bu oyunu kurmalı müzikli oyuncaklarla oynamak daha rahat olacaktır. Müzik sürekli çalarken, bebeğiniz onu aramaya ve sesin geldiği yönü bulmaya çalışsın.

Bu oyunu biz oynadığımızda çıngırağı sakladığımız diğer objeler bebeğin dikkatini dağıtmış, asıl hedefi unutup onlarla oynamaya dalmıştı. Bu açıdan oyuncakların ardına saklamakyerine saklamak için plastik kaplar, yoğurt kovaları, ya da birbirine benzer 3-4 mendil (bez) vs kullanılması daha iyi olur.

Bu oyun bebeğinizin özgüvenini geliştirir, problem çözme ve düşünme becerisini arttırır, duyularına hitap eder ve dinleme iletişim becerisine teşvik eder.


( netten alıntı )
 
Yeni doğduklarından itibaren bebeklerin beyni müthiş bir hızla gelişir ve 6. aydan itibaren hafızalarında kayda değer bir artış yaşanır. Ayrıca artık olaylar arasında ilişki kurmaya da başlar. Bebeğinizin bu yöndeki becerisini geliştirecek oyunlardan biri ise oyuncağını arayıp bulma oyunudur.

Bir oyuncağını (ya da sevdiği bir objeyi) onun göreceği şekilde saklayın (üzerine bir örtü örtebilir, kutu kapatabilirsiniz). Sonra oyuncağın nerde olduğunu sorun. Genelde 6 aydan küçük bebekler oyuncak ortadan kaybolduğunda ilgilerini de kaybederler, yani onu unuturlar. Fakat oyuncağının örtünün altında olduğunu bulabiliyorsa, bu becerisi gelişmiş demektir. Bu oyunu öncesinde siz göstererek ardından onun bulmasını teşvik ederek, saklanan oyuncağın aslında kaybolmadığını anlamasını sağlayın. Bu basit oyun nesneleri görmese de var olabileceği bilgisini öğretir. ( nesne devamlılığı )


( netten alıntı )
 
bebek şarkılarıı :)))




Küçük Ayşe


Küçük Ayşe küçük Ayşe
Napıyorsun bana söyle
Bebeğime bakıyorum
Ona ninni söylüyorum


Lay lay lay laaay lay lay lay lay
Lay lay lay laaay lay lay lay lay


Küçük asker küçük asker
Napıyorsun bana göster
Tüfeğime bakıyorum
Ona mermi takıyorum

Lay lay lay laaay lay lay lay lay
Lay lay lay laaay lay lay lay lay

Bu şarkıyı söylerken ben kızımın adını ekleyerek ilaveler yapıyorum. Mesela şöyle
Küçük Dila küçük Dila
Napıyorsun söyle bana
Yemeğimi yiyiyorum
Annemi hiç üzmüyorum
------
Bıcı bıcı yapıyorum
Misler gibi kokuyorum
-----
Dişlerimi kaşıyorum
Boğazımı kolluyorum
----
gibi siz de uydurabilirsiniz.
 
Sar sar makarayı (eller önde tutulur, birbiri çevresinde yün sarar gibi döndürülür )
Çöz çöz makarayı ( Devinim tersine yapılır )
On kilo yağ ( İki el on parmak açılarak ileriye uzatılır )
On kilo bal ( Aynı devinim yinelenir )
Yala yala bitmez ( Avuçları yalama devinimi yapılır )
Beşi sana ( Beş parmak açılır ve çocuğa gösterilir )
Beşi bana ( Beş parmak açılır ve göğse konur )
Kediye cık cık ( Yok anlamına gelen cık cık sesi çıkarılır, Baş ve ellerle yok devinimi yapılır )
 
Elele tutuşulup oynanan dönme oyunlarından biri bu. Bebeğiniz yürümeye başladığı andan itibaren oynayabilirsiniz. Kızım henüz yürümüyor ama ben arada şarkısını söylüyorum. En az iki kişiyle oynanıyor, kalabalık olunca daha zevkli oluyor. Özellikle 2-3 yaş çocuklarının çok hoşuna gidiyor.

Oyun ve şarkısı şöyle:

Benim bir bebeğim var (Herkes elele tutuşup çember olur ve hep birlikte dönmeye başlarlar)
Otur dersen oturur (elele haldey iken durup, hep beraber yere çömelin)
Kalk dersen kalkar (hep beraber kalkın)
Süzül dersen süzülür (elele tutuşurken geriye doğru birkaç adım atılır, geniş çember olur)
Büzül dersen büzülür (elele iken herkes ortaya doğru yürüyüp hafifçe çömelir ve hemen eski konuma gelinir)
Elleeeeer şap şap şap (eller bırakılır ve alkışlanır)
Ayaklaaaar rap rap rap (herkes olduğu yerde ayaklar sertçe vurur)
Aslan geliyor kaplan geliyor ayağını aç(yada kapa) dediiiiim. ( bu kısımda yine herkes olduğu yerde iken, hoplayarak defalarca ayaklarını açar kapatır. Şarkı bittiği anda herkes sabit kalır. Şarkıyı söyleyen ayağını aç dediyse (kapalı dediyse), ayağı kapalı (ayağı açık) kalanlar oyun dışına alınır. Geriye kalanlar oyunu yeniden oynar, en son tek kişi kalan şampiyon olur.

Bu oyun hoplamalı zıplamalı olduğu için çocukların çok hoşuna gidiyor.
 
Ninem koca gözlüklü (parmaklarınızla gözlerinize gözlük yapın)
Çizgili çizgili önlüklü (gövdenize iki elinizle dikey hayali çizgiler çizin)
Dedem sivri sakallı (iki elinizi yumruk yapıp üstüste çenenize dayayın)
Ensesi hep yakalı (ensenize pat pat vurup işaret edin)
Anneme çok kızıyorum (parmakla kızma işareti yapın)
Bebeğe mama verir (mama yeme işareti yapın)
Sıra bana gelince (elinizle kendinizi işaret edin)
Yok yok yok (elleri iki yana açıp yok işareti yapın)

Bu şarkının farklı versiyonları olabilir. Ben bebeğime söylerken hareketler eşliğinde söylüyorum. Daha ilk melodisini duyar duymaz tepki veriyor.
 
Tel sarar Ayşe( oğlum, kızım, bebek ismi) tel sarar ( Eller yukarı kaldırılarak, sağa sola döndürülür )
Tel bulamazsa ne sarar ( Ellerle soru devinimi yapılır )
Komşunun oğlunu sarar ( Çocuğa sarılma devinimi yapılır )
 
Üşüdüm üşüdüm daldan elma düşürdüm
Elmamı yediler bana cüce dediler
Cücelikten çıktım Mıstıkgile gittim
Mıstık hasta çorbası tasta
Canı ister pasta kalk gidelim dansa
Dansta yersin pasta

Bu tekerlemeyi bebeğinizin ilk aylarından itibaren söyleyebilirsiniz. Yürümeye başladığı yaştan itibaren ellerinden tutarak şarkı eşliğinde resimdeki gibi döne döne yürüyebilirsiniz. Söylerken sesinize coşku katmayı, eğer sadece söylüyorsanız çeşitli el kol hareketleri eşliğinde söylemeyi tercih edin.
 
ya kızlarrr burdakı nıckınızle face acın ve gruba grın aynı sey kımseyıde arkadas olarak eklemezsenız kocalarınızda bısey demez bence resım falanda koymazsınız profılınıze fake hesap yanı ;)
meltem'in bu onerisi cok makul. Ben facebook hesabimi acmak istemiyorum kizlar. Bu gezi parki olaylarinda ve baska sebeplerle insanlarin ne kadar ileri gidebilecegini gordum esimin hesabina goz atinca. Simdi secimler de yaklasiyor. Cok farkli kesimlerden arkadaslarim var ve onlarin farkinda olarak ya da olmayarak, bana, yasantima, tercihlerime saygisizlik ettigini gormek, gormezden gelmeye zorlamak istemiyorum kendimi. Ayrica facebookla arkadaslik yurutmeye calisan insanlardan cok yoruldum, dargin oldugum insanlar var. Abuk sabuk paylasimlar cok fazla.sonra arabamiz yokken, paramiz yokken, bilmem kim kahvaltida sariyerde, bilmem kim tatilde bilmem neredeyi gormek istemiyorum. Sinirim bozuluyor, esimi bunaltiyorum anacim :) Zarari faydasindan cok bence.
meltemin onerisini begendim ama sunu da merak ediyorum, neden facebooka tasiniyoruz simdi ben onu anlamiyorum? Burada neyi begenmedik, ne yetmedi ki? Facebookta fotograf paylasacaksak burada da paylasabiliriz. Gercekte kim oldugumuzu merak ediyorsak meltem'in onerisi olmaz bu arada. Bir de mesela hatirlarsaniz gecenlerde kizim yataktan dusmustu. Google da ne yapmaliyim diye aradigimda hep kk'da yapilan paylasimlar cikti. Burada paylastiklarimiz bizden sonra gelenlere de yol gosterebilir, birilerine yardimi dokunabilir. Ama facebookta paylasilanlarda boyle olmaz. Ben burayi seviyorum, bence burada kalalim. Bir komsum var, o da kk'ya uye.onlar da bir heves facebooka tasinmislar hatta istanbuldakiler bulusup tanismis bile ama hic bekledikleri gibi olmamis.aralarinda kavgali olanlar bile varmis, keske hep kk da kalsaydik diyor konusunca. Biz de oyle olacagiz diye birsey yok tabi. Yani bebeklerimiz 1 yasina gelip ayaklaninca paylasimlar cok azalacak bence. Birkac ay icin rahatinizi bozmayin derim :) bir de ta hamilelikten beri burada yaziyoruz. Onlara donup bakmak cok guzel oluyor, bunlari birakip baska yere gecmeyelim.
bu arada keskin, ne zamandir yoktun. Iyi ki tekrar geldin :) unuttugum sarkilari, parmak oyunlarini hatirlattin bana. Ben de kizimla hep yatakta oynuyorum, dikkatle izliyor beni.
merys, arkadasim, insallah omer daha iyidir. Dun iftara misafirim vardi, siteye girip birsey yazamadim, gecmis olsun oglusuna.
 
Son düzenleme:
meltem'in bu onerisi cok makul. Ben facebook hesabimi acmak istemiyorum kizlar. Bu gezi parki olaylarinda ve baska sebeplerle insanlarin ne kadar ileri gidebilecegini gordum esimin hesabina goz atinca. Simdi secimler de yaklasiyor. Cok farkli kesimlerden arkadaslarim var ve onlarin farkinda olarak ya da olmayarak, bana, yasantima, tercihlerime saygisizlik ettigini gormek, gormezden gelmeye zorlamak istemiyorum kendimi. Ayrica facebookla arkadaslik yurutmeye calisan insanlardan cok yoruldum, dargin oldugum insanlar var. Abuk sabuk paylasimlar cok fazla.sonra arabamiz yokken, paramiz yokken, bilmem kim kahvaltida sariyerde, bilmem kim tatilde bilmem neredeyi gormek istemiyorum. Sinirim bozuluyor, esimi bunaltiyorum anacim :) Zarari faydasindan cok bence.
meltemin onerisini begendim ama sunu da merak ediyorum, neden facebooka tasiniyoruz simdi ben onu anlamiyorum? Burada neyi begenmedik, ne yetmedi ki? Facebookta fotograf paylasacaksak burada da paylasabiliriz. Gercekte kim oldugumuzu merak ediyorsak meltem'in onerisi olmaz bu arada. Bir de mesela hatirlarsaniz gecenlerde kizim yataktan dusmustu. Google da ne yapmaliyim diye aradigimda hep kk'da yapilan paylasimlar cikti. Burada paylastiklarimiz bizden sonra gelenlere de yol gosterebilir, birilerine yardimi dokunabilir. Ama facebookta paylasilanlarda boyle olmaz. Ben burayi seviyorum, bence burada kalalim. Bir komsum var, o da kk'ya uye.onlar da bir heves facebooka tasinmislar hatta istanbuldakiler bulusup tanismis bile ama hic bekledikleri gibi olmamis.aralarinda kavgali olanlar bile varmis, keske hep kk da kalsaydik diyor konusunca. Biz de oyle olacagiz diye birsey yok tabi. Yani bebeklerimiz 1 yasina gelip ayaklaninca paylasimlar cok azalacak bence. Birkac ay icin rahatinizi bozmayin derim :) bir de ta hamilelikten beri burada yaziyoruz. Onlara donup bakmak cok guzel oluyor, bunlari birakip baska yere gecmeyelim.
bu arada keskin, ne zamandir yoktun. Iyi ki tekrar geldin :) unuttugum sarkilari, parmak oyunlarini hatirlattin bana. Ben de kizimla hep yatakta oynuyorum, dikkatle izliyor beni.
merys, arkadasim, insallah omer daha iyidir. Dun iftara misafirim vardi, siteye girip birsey yazamadim, gecmis olsun oglusuna.

tşkr ederim :) aslında buradaydım okuyordum her gün ama otomatik giriş kapanmış ben de giriş yapılıyo nasılsa diye bakmamışım meğerse ziyaretçiymişim uzun zamandır :) oyunlar şarkılar bebek gelişimi için çok çok önemli. umarım hepimize yol gösterici olmuştur örnekler
 
Allah razı olsun canım
salıdan beri doktorlardayız
cumartesi gece 5 de acile gittik düşün halimizi
sakin bir anı yok malesef avaz avaz
Rabbim kimseye vermesin çok çok zormuş
bugün başka bir dr a gittik
kulak enf dedi
Allah razı olsun kulak damlası yazdı
3saattir kesintisiz uyuyo yavrum


ahh canım ağrısı varken imkan yok gözünü kırpmıyor
ev poşet poşet ilaç oldu biri işe yarasa keşke
ben geleneksel yöntemlere açık biriyim canım, önerini merakla bekliyorum
dün akşam ılık zeytinyağı bile döktüm kulağına, sonra da sıcak havluyla kompres yaptım
annem bize öyle yapardı
zeytinyağının hatrına bir saat kadar uyutabildim akşam ömeri
senin tecrüben bendn daha çoktur, faydalanmak isterim canım


ilk defa duyuyorum canım
ömer zorda kalınca dönen bi bebek, öyle fıldır fıldır dönmüyor
yakalama refleksi hala devam ediyor
derdi oturmak, el bulduğu anda ayağa kalkmak ömerin
yüzüstü koyuyorum kendini geri geri ittiriyor
sonra da sıkılıp ağlıo, kendini kurtarmaya pek gayreti yok yani
teoriyi destekliyo ömerin durumu

canım cok gecmiş olsun benm ilk bebegimde olmustu bana anne sütünü sık iyi gelir dediler kulagına yaptım masallah ilacları kullanmadan rahatlamıstı.bu bebegiminde gecen bi kalktım gözünün beyazı kıpkırmızı olmustu 2 gün sürdü sonra esim hatırlattı bebegin gözüne 2 damla sütümü sıktım masallah 10 dk sürmedi gecti benim ilk bebegimde sütüm boldu ve yüzümde alnımda minik sigiller vardı dr sigil demişti ne ilac kullandımsa gecmemişti bende baktımki anne sütü herseye iyi gelio dedim bi yüzüme sürüm deneyim sütüm dısarı akacagına bn yüzüme sürüodum 20 gün falan sonra yüzüm pürüzsüz oldu ve sigil falan kalmadı ve hala gören cildin cok güzel pürüzsüz diolar anne sütü bebeklerin ilk agrı kesicisiymis.
 
Back
X