Rabbim şifa versin canimBugün biraz daha iyiydi canım, iki azı dişi elime batiyor ucu çıkmış. Sanırım iki tane olması zorladı. Düzenli olarak calpol verdim haftasonu, o halde bile 37,5-38 den aşağı düşmedi. Bugün sondur inşallah.
Hiç zorlama canım baranda sadece ayran meyve suyu iciyo dis sikintisi malesefBizim sıpada arap atı gibi sonradan açıldı. Yaşına girerken ilk dişini çıkardı. Şimdi 10 tane dişi var. 4 azı üst önde 4 altta 2 tane.
köpek dişleri de kabarmış. Uykudan çığlıkla uyanıyo. Hiç bi halt yemiyo. Denemediğim yemek kalmadı.
Yapıp yapıp çöpe döküyorum resmen. Sadece meyve suyu içiyo. Bu gün 3 mandalina bi büyük nar iki portakal sıktım hepsini içti. Bi çay bardağı kadarda kefir içti. Başkada bi şey yemedi. Karışık sebze çorbası terbiyeli tavuksuyu çorbası yaptım ikisinden de bi kaç kaşık aldı bıraktı. Erişte pişirdim onuda yemedi. Sabah omletinide yemedi.
Şimdide kendimize mercimek yapıyorum. Ondanda yedirmeyi denicem inşallah yer.
Çok geçmiş olsun canimSagol cnm icm gtti benm elm yandi sanki
18 ayimiz dolunca aşı olucaz biz. Yani aralık 19 dan bi iki gun sonra canim. Siz 18 aylık oldunuzmu . Yoksa daha erken yapilabiliyomu bu asi
Biz daha 18 aylık olmadık ki. Geçen haziranda 30 kasım yazmış ebe tarih olarak bizde gidip yaptırdık. 15 gün erken olduk bi sorun olmaz umarım.. Evet E emiragam 1 aydır aşıda sorun varmış..Biz geçen hafta yaptirdik canım bir ağızdan bir koldan dediğin gibi diğeri yokmuş gelince aricaz dediler ayni size dedikleri gibi asiniz hayırlı olsun
Biz 18 aylık olduk sorun olmaz canım baranda 33 haftalık doğdu ona bakarsan bütün aşıları erken ya çocuklara bir daha acı cektirecekler olsaydı oda çıkardi aradan sağlık ocagi sokağına girince ağlamaya basliyo
Çok geçmiş olsun canımKarşınızda son görüşmemizden sonra 5 yaş yaşlanmış bir anne bulunuyor. Dün Arda'yı acile götürdük. Krup olmuş. Ses açıcı iğne 2 tane hava verildi. Çocuk hastanesine götürdük. Çocuğunu kapan gelmiş, havale geçiren bir sürü çocuk gördüm. Salgın varmış. İnsanlar birbirini tanımamasına rağmen , birbiri için dua ediyordu. Arda ilk defa bu kadar kötü oldu. 2 hafta geçmeyen soğuk algınlığının üzerine böyle oldu.
Krup nedir? Belirtileri nelerdir?
Krup gırtlak ve çevresini tutan, daha çok küçük çocuklarda görülen viral bir hastalıktır. Ses tellerinde şişme meydana getirir. Virüsler daha çok soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. En çok kışın ve ilkbahar başında görülür. Enfeksiyon daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu tarzında başlar. Çocukta burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve huzursuzluk olur. Daha sonra gırtlak nefes borusuve bronşlara ilerleyebilir. Bu bölgelerdeki sekresyonlar(salgılar)da artış olur. Ağır vakalarda çocuk nefes alırken kaba hırlama tarzında stridor denilen bir ses duyulur. En belirgin özelliği çocukta ses kısıklığı ve havlar tarzda öksürüktür. Belirtiler genelde gece çocuk yatar pozisyondayken ağırlaşır. Çoğunlukla 5-6 gün içinde kendiliğinden iyileşmesine rağmen öksürük daha uzun devam edebilir. Krup %5-10 hastada hastanede tedavi görmeyi gerektirecek kadar ağır seyredebilir. Ağır krup tıbbi acil bir durumdur. Bu durumdaki bir çocukta nefes almada güçlük, hızlı nefes alma, huzursuzluk, ağız etrafında, dudak ve tırnaklarda morarma görülür.
Krup nasıl bulaşır?
Virüs genellikle hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşurmasıyla havaya çıkan damlacıklarla, ya da direkt temasla bulaşır. Soğuk algınlığı yapan birçok virüs krupa neden olmasına rağmen en sık etkeni parainfluanza virüsüdür. Krup tekrar edebilir, sık tekrar ediyorsa alerjik nedenler ve reflü (mide içeriğinin yemek borusuna kaçma durumu) araştırılmalıdır. Beş yaşından sonra hastalık daha az görülür. Bazı çocuklarda hastalığın alerjik yönü de vardır.
Krup tanısı
Krup tanısı klinik tabloya ve muayeneye göre konulur, tanı için özel bir teste ihtiyaç yoktur.
Krup tedavisi
Evde tedavi
Kruplu çoğu çocuk tedaviye ihtiyaç göstermez. Bunlar hafif vakalardır. Genellikle 20-30 dakika soğuk buhar uygulanması, bol ılık sıvı alınması, ateş için ağrı kesicilerin verilmesi yeterlidir. Çocuk gece sıkıştığında açık havaya çıkarılıp nefes aldırtılması gerekir. Çünkü soğuk hava ses tellerindeki şişliği azaltarak çocuğun nefes almasını kolaylaştırır. Çocuğun nefes almasını kolaylaştırmak için yatarken başı yükseltilmelidir. Ayrıca, ağlama esnasında nefes darlığı artar, bu yüzden çocuğun sakin tutulmaya çalışılması önemlidir.
Hastanede tedavi
Ağır vakalar hastanede tedavi edilir. Hastalara oksijen verilir, aralıklı soğuk buhar uygulanır, tedavide kortikosteroid ve adrenalin denilen ilaçlar kullanılır. Çocuk acilde uygulanan bu tedavilere yanıt veriyorsa, bir iki saat takip edilip eve gönderilebilir, vermiyorsa hastaneye yatışı gerekebilir.
Kruptan nasıl korunulur?
Krup bulaşıcı bir hastalık olduğu için çocuk mümkün olduğunca soğuk algınlığı ve öksürük belirtileri olan kişilerden uzak tutulmalıdır. Çocuğun elleri sık sık yıkanmalıdır. Belirtileri ağırlaşmadan, tedaviye erken başlanmalıdır. Çocuk özellikle solunum yollarında tahrişe neden olan sigara dumanına maruz kalmamalıdır.
Dr. Arzu Özşahin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Boşver canım o zaman evde sıkıntı olmasın :)bu yazdiklarinizin çoğunu söyledim ikna olmuyo beyimiz. Aynen bizimde kargoyla gelecek bişey varsa iş yerinin adresini verir.yigite oyuncak alıyoruz bazen internetten iş yerine getiriyo kargo.damacana su aliyoduk bi ara onu bile bıraktı bi kaç sene önce. ne olduğu belli olmayan adamlar getiriyo suyu kapıya diye. Şimdi 5 litrelik su alıyoruz marketten artık. Konuyu kapattım yoksa iş kavgaya gidiyo kizlar beni unutun
öyle yapıyorum bakalım bitsede kurtulsakHiç zorlama canım baranda sadece ayran meyve suyu iciyo dis sikintisi malesef
Sağol Can'ım çok şükür daha iyiyiz ama ilaçlar devamMinnakim sizde iyi oldunuz mu?
Hediye işi nasıl olacak adres verecek miyiz tam anlamadım?Sağol Can'ım çok şükür daha iyiyiz ama ilaçlar devam
İsteyen bulunduğu yerdeki kargo şubesini söyleyebilir gidip ordan teslim Alır ya da eşinin adresini verir işyerinin Oray'a gönderelir şayet bana öyle biri çıksa eşime veririm eşinin adresinede kargolar ama kargo şubesi veren olursa kendi Adıma yollarımHediye işi nasıl olacak adres verecek miyiz tam anlamadım?
Zaten o kadında bi sorun olduğu belliydi Can'ım belki iyi anlaşacağın bi eltin olur hayırlısıylaHatirlarmisiniz bilmiyorum hani yabancı bir el tim vardı borcunu üzerime yıkan zaten tekti boşanmayı kafaya koymuş evin bütün esyalarinida hamala satmış memleketine dönmüş cok uzgunum artik eltim yok
bizim 18 ay 24 aralık da olcak ama ben belki ocak da giderim 27 si kardeşimin nikahı var sonrası yılbaşı bi on gün kadar ötelemeyi düşünüyorum yani bi sorun olur mu acaba yoksa önemi çeksem kiKızlar ya aşı yaptıran yok mu ? Biz bugün bi ağızdan bide koldan yaptırdık. Üçüncü aşı (hepatit a) türkiye genelinde yokmuş. Gelince bizi arayacaklar o zamanda onu yaptıracağız..
Sağol canım 12 yıldır hayatimizdaydi bir süre kimse girmesin hayatımıza eşimden cekmemisimdir ondan çektiğimiZaten o kadında bi sorun olduğu belliydi Can'ım belki iyi anlaşacağın bi eltin olur hayırlısıyla
O ay içinde herhangi bir gün olabiliyo sorun yok dedi hemşire zaten bizde bir ay sonra diğerini yaptiracaqizzbizim 18 ay 24 aralık da olcak ama ben belki ocak da giderim 27 si kardeşimin nikahı var sonrası yılbaşı bi on gün kadar ötelemeyi düşünüyorum yani bi sorun olur mu acaba yoksa önemi çeksem ki
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?