geçmiş olsun, kk da 1-2 başlık açılmış bu konuda bir bak istersen ama eğer çok ciddi değil dendiğse fazla kurcalama insanın canı sıkılmaya dolayısıyla uzulmeye başlıyor. bebeğe ve çevresine yansıyor zincirleme.
Çok haklısın biraz okuyayım dedim çok kötü oldum kapattım. Yine de diğer anneleri de bilgilendirmek açısından ufak bir yazı paylaşmak istedim. Doktorumla konuştum, 1 haftada geçmez ama gel detaylı bir daha bakalım dedim bu haftasonu gideceğim inşallah güzel haberler alırız. Ben okuldan dolayı buraya çok yazamıyorum ama sizin gibi ses gibi yazarlar destek oldukça bir nebze olsun sakinleşiyor insan.3 gün önce Araçla kaza atlatıp boşu boşuna kendimi çok üzmüştüm sonra bu haber farkettirdi ki maddi olarak hiçbir kayıp üzülmeye gözyaşı dökmeye değmez, şu bebekteki 0.03mmlik fark bile her şeyin ama her şeyin önüne geçti. Canım bebeğim iyi olsun hepsi bu diyorum şimdi. Canım bebeklerimiz iyi olsun, hepsi bu.
ULTRASONDA SIK RASTLANILAN BELİRTEÇLER
Ultrasonografi incelemesinde uygun bir gebelik haftasında, çözünürlüğü iyi bir ultrasonografi cihazıyla, dikkatlice ve sistematik bir şekilde tarama yapıldığında bariz yapısal kusurlar nispeten kolay bir şekilde görülebilir.
Ancak başta Down sendromu olmak üzere kromozomları ilgilendiren kusurların bazıları direkt olarak yapısal bir kusura yol açmayabilirler.
Bunun yerine bu bebeklerde, kendi başlarına bir "kusur" olmayan, ancak bebeklerin yalnızca az bir kısmında görülebilen bazı işaretler görülebilir.
İkinci trimesterde görülebilen işaretler şu şekilde özetlenebilir:
Kistik higroma
Bebekte şişme (hidrops) hali
Ense pilisi kalınlığının artması
Ekojenik barsak (barsakların normalden daha parlak görülmesi
Uyluk kemiği ve / veya üst kol kemiği kısalıkları
Piyelektazi (böbrek içi kanlallarda genişleme)
Kalp boşluğunda ekojen odak
Ventrikül (kafa içinde bulunan sıvı kanalları) genişlemesi
Koryoid pleksus kisti (beyin omurilik sıvısı üreten yapıların içinde kistik oluşum)
Pelvik açı genişlemesi
Göbek kordonunda iki yerine tek atardamar bulunması
Ventrikül genişlemesi (su kanallarında genişleme) (ing: ventriculomegaly)
Bebeğin kafa içindeki sıvıyı, yani beyin-omurilik sıvısını barındıran ve ileten yapılarda ("ventriküller") genişleme erken gebelik haftalarında Down sendromu bulgusu olarak ortaya çıkabilmektedir.
Gebeliğin ilerleyen haftalarında ise ventrikül genişlemesi bebekte hidrosefali gelişimine işaret edebilmesi açısından ayrı bir önem kazanır.
Dileğim kimsenin bu bulguları doktorundan duymayacak olmasıdır, sadece bilgilendirme amaçlı koydum. Kimsenin canını sıkmak için değil bir şekilde bir yerlerde duyarlarsa bu bilgilere aşinalık kazanmaları için. Bu bulgular kontrol aralarında değişiklik gösterebildiği gibi tek başlarına da bir anlam ifade etmiyor olabilirlermiş. En iyisini uzmanlar bilir. Ben bu olaylardan hep şunu çıkartıyorum : lütfen ama lütfen kendinizi bebeğinizin sağlığı için günlük şeylerle üzmeyin, o bebeğin/bebeklerin karınlarımızda iyi olduğunu bilmek en büyük mutlulukmuş. Kafanıza yok komşu geldi, yok misafir üzdü, yok kocam çiçek almamış diye hırpalamayın ben üç gün önce kendimi çok üzdüğüm için yukarıdan ikaz aldığımı düşünüyorum resmen, unuttum şu an dünyamın odağının bebeğimin sağlığı ve mutluluğu olduğunu. Anneliği öğreniyorum. Anneliğin o canın her şeyden önemli olduğunu yanındaki diğer her şeyin fasafiso olduğunu hatırlıyorum. Umarım size güzel haberler vereceğim.