Ben slikonu görmedim file aldımSilikon aldim file bi degisik zaten nasil emecek onu :-/ silikon olani boş da veririm olmadi isirsin dursun :)
Kkda buldum uzun ama :-/
YASAKLAR
7,5 aya kadar yumurta sarısı, domates,mercimek
8 aya kadar brokoli, lahana, kuru fasulye, nohut, bezelye, mandalina
9 aya kadar tuz,şeker,balık,yumurta akı, portakal suyu, enginar, bamya, kereviz
1 yaşa kadarbal,süt,kivi,salça,baharat,çikolata,çilek,patlıcan
2 yaşına kadar kuruyemiş yasakmış.
5. Ay
Ek Gıda Kuralları
1- Ek gıdayla birlikte gayta rengi, kokusu, kıvamı değişir. kabız olan çocuklara gün kurusu kayısı kullanılır. (4-5 adet gün kurusu bir su bardağı su ile kısık ateşte kaynatılır, rondodan geçirilir, 6 aya kadar günde 1-2 çay kaşığı, 6 aydan sonra 1-2 tatlı kaşığı kadar meyve ya da yoğurduna karıştırılarak verilir.
2- Ek demir damlası 5 aydan sonra kilo başına bir damla olacak şekilde başlanır. gaytayı siyaha boyar. Demir damlası herhangi bir gıdaya karıştırılmadan, su ile, herhangi bir öğünden yarım saat önce verilir.
3- Çiğneme fonksiyonu 18 ayda gerçekleşir. o yüzden yok efendim rondo kullanmamak gerekirmiş, çocuk çiğnemeyi öğrenemezmiş, o yüzden pütürüklü vererek başlamak gerekirmiş hurafelerine inanma. 7-8 aya kadar bebeklerin öğünlerinin hazırlanmasında blender, süzgeç gibi araçların kullanılması gerekebilir.
4- 9 ay bitene kadar bebeklerin tad alma duyuları tam olgunlaşmadığından "tadını alsın" amacıyla verilen gıdalardan uzak durulmalı. (örnek: tuz, şeker...vb) Ayrıca mesela bebek bir sebzeyi yemiyor olabilir, bunun sebebi tadını beğenmediği için değildir. Bu yüzden bir daha o sebzeyi sevmedi diyip vermemezlik yapma. Mesela pastırmayla şekerin tatlarını belki ayırt edebilir (yani farkli tadlarda olduğunu farkedebilir) ama bir kabakla havucun tadını ayırt edemez.
5- Ek gıdalar anne sütünden en az 2-2,5 saat sonra verilir. Aksi takdirde aylarca anne sütü almış bir bebeğin ek gıdalara tepki göstermesi normaldir.
6- Ek gıdaların hazırlandığı sebze ve meyveler organik tarım ürünleri olması tercih edilmelidir.
7- Her yeni ek gıdayla birlikte bebeğin cildi kontrol edilmelidir. Döküntü, kızarık kuruluklar, pullanmalar alerjiye işarettir.
5-6 ay arası bebeklerin yapabildikleri:
Basar, vurur, saç çeker, çağırılınca bakar, jöle kıvamında oturur. 180 derece dönebilir, ayağını yiyebilir, eğlenenle eğlenir (bunun için ellerinize zil takıp karşısında oynayın mesela), akşam üzeri canı sıkılır (dış dünyayı göster), akşam uykuya dalışları zorlaşır.
Aktiviteler:
Kumaş kitap alıp oturtup beraber okuyun.
Yere yatırın başı yüksekte kalacak şekilde, bu haldeyken;
* Ayak uçlarına ceviz torbası,
* Ayak uçlarına hacı yatmaz balon
* Ayak uçlarına çıngırak, ya da ayaklara çıongıraklı patik,
* Gövdesinin üzerini toplarla kaplayın,
Çekmesi için;
* Yo yo,
* Eşarp veya kurdela,
* Yaylı aksesuar,
* Çekmeliler,
Ayrıca müzik kutusunu çok severler.
Gece uykusu cok önemli çünkü büyüme hormonunun gece 23-05 arası açken salgılanir, bu hormonun yalnızca büyütmeye değil ayrıca organ yağlanmasını da önlediği bilinmektedir.
Ek gıdaya başlama serüvenimiz için program şöyle:
1.gün sabahla öğle arası bir elmanın dörtte birinin suyu kaşıkla içirilecek.
2.gün yarım elma suyu
3.gün tam elma suyu
4. gün tam elmaya küçük bir havucun dörtte biri ilave edilecek.
5. gün havuç yarıma çıkartılacak.
6. gün havuç tam olacak.
7. gün sabah verilen meyve sularına ek olarak ikindi zamanı 1-2 tatlı kaşığı yoğurt verilecek.
Yoğurt Tarifi: Bir su bardağı inek ya da keçi sütünü ısıt (parmağını içine soktuğunda yakmayacak ama içinde gezdirdiğinde yanacak kadar). 1 Çay kaşığı yoğurdu ekle ve karıştır. 3-4 saat beklet.
8. gün sabah meyve suyu, ikindi yoğurt yarım çay bardağına çıkarılacak. (60 ml)
9. gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt verilecek. (120 ml)
10-11 gün sabah meyve suyu, ikindi bir çay bardağı yoğurt, öğlen çorba verilecek.
Çorba Tarifi: Bir küçük patates, bir küçük havuç, iki tatlı kaşığı (silme kaşık) pirinç, 350 ml su ekle, pişir. Piştikten sonra iki tatlı kaşığı zeytinyağı koy. blenderdan geçir. yarısını içir. geri kalanı (cam kavanozda) ertesi gün benmari usulü ısıtılıp tekrar verilir.
12. gün bir elma cam rendede rendelenerek verilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
13. gün elma püresine bir iki dilim armut suyu ilave edilecek. ikindi yoğurt, öğlen çorba verilecek.
14-15. gün sabah meyve, ikindi yoğurt, öğlen çorba (yaz günü bir küçük kabak, kış günü bir kibrit kutusu kadar bal kabağı ilave edilir).
16. gün sabah yazsa yarım şeftali püresi, kışsa dörtte bir muz püresine yarım elma ya da armut suyu eklenerek verilir. Diğer öğünler aynı.
17. gün önceki gün verilen şeftali ise tama, muzsa yarıma çıkarılır. Diğer öğünler aynı.
18-19. gün çorbaya dört beş sap maydanoz ilave edilir. Piştikten sonra maydanozlar çıkarılıp atıldıktan sonra blenderdan geçirilir. ( Yeşil yapraklı gıdalar oksalat yüklü olduğu için 7,5 aya kadar sadece suları kullanılırmış ). Diğer öğünler aynı.
20-21. gün çorbaya 3-4 sap ıspanak aynı şekilde ilave edilir. Diğer öğünler aynı.
Bebeklere 9 aya kadar günde en fazla iki porsiyon meyve verilirmiş. Ek gıda öğünleri anne sütünden 2-2,5 saat sonra verilmeliymiş. Anne sütü ise ek gıdadan sonra herhangi bir saat verilebilirmiş.
Sabah 06.00-07.00 gibi emzir.
2-2,5 saat bekle meyve suyu ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle çorba ver
İstediğinde emzir
2-2,5 saat bekle yoğurt ver
İstediğinde emzir
Akşam emzir uyut
Gece 22:30 da emzir
Gece bir daha emzirme
Silikon dik duruyor ya cok bulastirmaz agzina goturmesi kolay olur dedim. Hasladiginda daha az gaz yaparmis ya o yuzden hasladim ben. Bi de az da olsa posa gitsin kursagina istedim o yuzden hasladim.Ben slikonu görmedim file aldım
Ben direk içine koyuyorum haslayinca daha mı iyi öyle mi koysam bende
Canim biliyo musun ben o tuvalet alışkanlığı meselesinden çok korkuyorum ek gida falan hikaye geliyor onun yanında :)[/QUOTE][QUOTEem, post: 45057350, member: 564621"]Alim olacaz yakindiray bunun daha tuvalet aliskanligi var uuuu.... hem ne demek buldukca paylasiyorum :)
Benimki mi :) blw arastirmasinda buldum dr.Alev Kutlunun onerileriyle yazilmis. Allah'im tez hazirliyor gibi incele incele...tatlım bunu nerden buldun. Çıktı alıp çocuğa ben yokken bakacak eşime vereceğim
Bana da gelmediler degil haniCanım Allah razı olsun delircektim kaç gundur
Canım bende 2 numara aldım bir kaç defa mama verince beni emmek istemedi daha çok aktığı için bende bir numarayı tekrar taktım alistirana kadar ne çektimBir de tecrübeli anne kardeşimle konuştum biberon emzikleriyle ilgili. Şunu söyledi. (Dr brown için söylüyorum.) 1 no deliği küçüktür ve silikonu serttir. Numaralar büyüdükçe delik büyür ve silikonda yumuşar. Her ne kadar emziklerin üstünde +3, +6 yazsada bu bebeğine ve yutma güdüsüne göre değişir. Eğer yutma güdüsü 3 aylık düzeyinde olan 4 aylık bebeğe 2 numarayı verirsen, çok hızlı akacağı için midesi çok hızlı dolar ve çok gaz yapar. Bundan sonra bende 3,5 hatta 4e yaklaşırken 2 numaraya geçtim biberon emziğinde. Zaten ilk önce 2 noyu verdiğimde yutamadı tam olarak. biraz 1 biraz 2 no derken 2 ye geçtik. Dr. brownun emziklerinde hem tek delik var ( en azından 1 ve 2 öyle)
Canım bende 2numarayi geçen ay almıştım birkaç defa verince beni emmedi daha kolayına geldi sipanin sadece uyuyunca emziriyordum memeyi gördüğü anda cildiriyordu 1 numarayı geri taktım vallaDeğiştircem de beni emmeyi bırakırsa diye korkuyorumbu olmaz umarım
Benim kız gece mama içmiyor gece hep emitor. gece uykusuna geçmeden önce mamayı içiyor
Rica ederimKızlar ek gıdaya gecmenizi doktorunuz mu söyledi bize önümüzdeki ay ek gıda konusunda gorusuruz dedi. Paylaşımı ben de kaydettim çok anlaşılır olmuşbebeem TESK ederz
Ca
Canım bende 2numarayi geçen ay almıştım birkaç defa verince beni emmedi daha kolayına geldi sipanin sadece uyuyunca emziriyordum memeyi gördüğü anda cildiriyordu 1 numarayı geri taktım valla
tamam teşekkürlerBenimki mi :) blw arastirmasinda buldum dr.Alev Kutlunun onerileriyle yazilmis. Allah'im tez hazirliyor gibi incele incele...
Blw ne arkadaşım kusura bakmayın valla anlayamadımBenimki de 3 eylül
Bende istiyordum ama süt yetmeyince ek gıdaya başladık şimdi blw yapamayacagim anladigim kadarıyla :/
Canım ben arada bir veriyordum mamayi genelde emziriyorum emzirirkende terliyor yelegini cikariyorum ben yarın dr.kontrolumuz var unutmazsam sorim canımCanım bende değiştirmek istemiyorum ama ayına göre kullanmazsan peltek olabilirmiş. Bu ayki kontrolde Dr sorucam.
Bi de benim kız mamayı içerken çok terliyo burnu bile normal mi? Seninki de çok terliyor mu?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?