Merhabalar canım. Hayırlısı olur öncelikle diyeyim. Bende ilk tüp bebek serüvenimdeyim, pazartesi günü transferim var. 30 temmuzda başladı bizimkisi. Bende bir sıkıntı yok, eşimde morfoloji %1, ileri hızlı sperm sayısı çok az. Yapabileceğin pek fazla bir şey yok, sadece stres yapma, süreci olabildiğince hayatının içine yedirmeye çalış, panik yapma, gün sayma ve mümkünse herkese bahsetme. Benim bunları söyleyen biri olsaydı ben öyle yapardım. Günler bazen geçmek bilmiyo, ilaçlar yıldırabiliyo ve en önemiside insanlar çok konuşuyo

Herkes ayrı bir şey söylüyor, bilen bilmeyen konuşuyo akraba eş dost kime söylediysen, bazen zaten canın burnunda oluyo böyle boğazlayıvercek gibi oluyosun insanları. Doktorun çok önemli, en ufak bir kuşkun varsa ve rahat değilsen doktoruna karşı başka bir doktor bul derim. Eşinden çok doktorunla görüştüğün için bu süreçte, bir kere sinir olursan doktora eziyete dönüşebilir. Bu konulara çok takılmayanlar bile mesela benim gibi, ilaçlardan öyle garip bir psikolojiye giriyorsunki hiç tahmin ettiğin gibi biri olmuyorsun bu süreçte. Eşinin desteği çok önemli, resmen sana katlanması gerekiyor. Ben ilk ilaçlarımla 1,5 ay herşeye ağlıyordum, şu anda ilaçlar değişti ben herşeye sinirleniyorum. Adamlarda napıcağını şaşırıyo en sonunda.

Yılmaması gerekiyor. Merak ettiklerini araştırabilirsin ama kötü şeyleri çok okuma ve moralini yüksek tut. Ben forumlara yumurta toplamadan yada histereskopiden sonra kötü etkiler yaşayanları okudum okudum, işlemlerden sonra bende böyle olucam diye düşünmeye başladım ama hiç birşey olmadı. Aşırı rahattım işlemler sonrası ve herşey çok güzel geçti. Doktorunun dediği şeyler dışında ben pek bitkilere yöneilmesi gerekiğine inanmıyorum. Forumda çok fazla bitki desteği kullanan arkadaş var ama bence kullanılmamalı. Benim doktorum bitkilerle ilgili herşeyi yasakladı mesela bana, adaçayı, ıhlamur bile yasak. Yan etkileri ve tedaviyi nasıl etkileyecekleri bilinmiyor çünkü. Doktorlar biz kestiremesekte bu ilaçların etkilerini takip ederek tedaviyi yönlendirmeye çalışıyorlar, bu nedenle doktoruna sorablirsin böyle şeyleri. Birde çok şeker, ekmek ve şekerli besinler tüketme, eşinde aynı şekilde, olabildiğince protein tarzı beslenirseniz daha iyi olur. Doktorum bunu önermişti bana.
Ne çok birikmiş içimde.

Herkesin serüvenininde farklı olduğunu unutma lütfen, aslında tüp bebek olayı biz her ne kadar burda genellemeye çalışsakta kişiye özel bir çalışma. Herkesin kullandığı ilaçlar, dozlar, süreç farklı. Yani bir süre sonra bende neden bunu yapmadı, ben niye bunu kullanmadım diyebilirsin. deme diye belirtiyorum. doktorlara biraz daha güvenmemiz gerekiyor bence. Sonuçta onlarda başarı peşinde, bir bildikleri vardır, hiç bir doktor başarız bir tüp bebek istemez.