2021 Şubat Anneleri

Kizlar dün gece çok uyumadım. Karnım biraz gergin ve sanki bebek az hareket ediyor ... Sertte sanki ama sancı yok ,🤷

Kizlar dün gece çok uyumadım. Karnım biraz gergin ve sanki bebek az hareket ediyor ... Sertte sanki ama sancı yok ,🤷

Canım bugün benimkide sakin gibi
Gazın olabilir belki
Benim en çok sorun yaşadığım şey gaz sancısı
Dün akşamdan beri var hep
Bebişlerimiz uyuyodur bence
Bi şeyler yiyip sol tarafına yat bide karnına direk dokun atlet falan olmadan ben öyle yapınca sanki daha çabuk tepki veryor

El ve ayak şişmesi yaşayan varmı kızlat benim bi kaç gündür sağ ayağım baya şişti
Ayakkabım falan sıkmaya başladı
Yüzüklerimi bayadır takamıyırum zaten

Kızlar yatak olarak ne aldınız beşik içine, ben yarı ortopedik bakıyorum

El ve ayak şişmesi yaşayan varmı kızlat benim bi kaç gündür sağ ayağım baya şişti
Ayakkabım falan sıkmaya başladı
Yüzüklerimi bayadır takamıyırum zaten
Ben şişmeyi bakınca anlamıyorum ama bugğn markete giderken ayakkabım olmadı resmen, yüzüklerim zaten hiç olmuyo👀

Donemiyor , hareekt etmiyor nasil bogulcak ki ? Ben yun yorganin cok sagliklii oldugunu okudum her yerde agir olmayacak sekilde yaptirdim. Kullanacagim stres azaltma, alerjenlik durumu azaltma gibi faydalari varmis. Battaniye de ortulebilir tabi ama bogulma hepsinde bogulma olur Allah korusun.
Ama hic sanmiyorum ya kac tane cocuk buyutmussun ortmussundur zaten. Bazi seylerin de suyu cikiyor
Cok guzel uyku tulumlari da yaptirdim acarsa kendini onlardan kullanirim ilerde ama sanmiyorum. Ben daha cok disarisi için yaptirdim o tulumlari.

Korumaliklari hem yan koruma hem üst tahta kismi kapalı olan varsa ondan al derim ya da yaptir bebekler ayaklaninca o tahta kisimlara dislerini gecirip kasincak gibi kullanip zarar verebiliyorlar ya da carpabiliyorlar
5-6 li örgülü modeller var orgu peynir var ya onun gbi besigin kenarindan yüksek kalıyor boyle alsan da korur diye düşünüyorum
Yün yorgan sağlıklı canım dediğin gibi ama alerjik bi bebek olursa benim kızım gibi o zaman kullanamıyorsun. Bizim doktorumuz kesinlikle yün yorgan yün yastık kullanmayacak dedi kullanamıyoruz maalesef.

Ben şişmeyi bakınca anlamıyorum ama bugğn markete giderken ayakkabım olmadı resmen, yüzüklerim zaten hiç olmuyo👀

Dediğin gibi evdeyken bende pek anlamıyorum
Ama bazen ayağımın üzerine basınca hissediyorum
Bide ellerimdr parmakalarım resmen tombik tombik olmaya başlamış yani 🙄

Dediğin birçok şeye katılıyorum ama ben o arkadaşın seni korkutmak vs için değil uyarmak için söylediğini düşündüm. Benim babam bir çocuk doktoru ve hiç bir zaman yün yorgan yenidoğanlar için önermedi gerekirse bebek daha kalın giydirilip üzerine ince hafif bir örtü örttürürdü. Evet bebekler hareket edemiyor ama şimdi karnımızda bile eli kolu bacağı durmuyor. Aşağıda da başka bir hekimin yazdığı bilgi var okursanız sevinirim.

Yeni doğan bebeğin bakımı yeni anne-baba olmuş ebeveynler için yeterince zor ve endişe edici bir süreçken, bebeklerinin kış aylarında doğması aileleri ayrıca düşündüren bir durum oluyor. Özellikle büyüklerimizin yönlendirmesi ve baskıları ile aman bebek üşümesin diye çok odaklanmamıza sebep oluyor. Bu şekilde belki gerçekten odaklanmamız gerekenleri göz ardı edebiliyoruz. Bebeğin oda sıcaklığı kaç derece olmalı, evde ve dışarıda nasıl giydirilmeli, uyurken sıcaklık ne olacak nasıl giydirilecek, üstü ne kadar örtülecek? Bebek üşür mü, üşüdüğü nasıl anlaşılır? Hasta olur mu, hasta olmasın diye neler yapmamız lazım? Tüm bunları gözden geçirelim.
Bebekler üşür mü? Yenidoğan bebekler, cilt altı yağ dokusu henüz yeterli kalınlıkta olmadığından, vücut ısılarını uzun süre koruyamayabiliyorlar. Çıplak bırakıldıklarında vücut ısısı çabucak düşebiliyor. Bu nedenle ilk haftalarda kısa banyo yapılması ve çabucak giydirilmesi iyi olur. Ayrıca yine sadece ilk haftalarda banyo yaptığımız ortam sıcaklığı 1-2 derece ısıtılabilir. Ancak ortam ısısı uygun sıcaklıkta ise ve uygun şekilde giydirildi ise bebek kolay kolay üşümeyecektir.

Yani yenidoğan döneminde üşümesin diye dikkat edebiliriz. Ama sadece ilk 1 ay. Özellikle 1 aydan sonra üşüyecek mi acaba endişesini kafamızdan atmak gerekir.

Ortam ısısı kaç derece olmalı? Yenidoğan bebeklerin evdeki uygun ortam sıcaklığı uyanıkken 22-24 derece, uykuda 20-22 derece, uygun nem ise %50 civarında olmalıdır. 1 aydan sonra ise uyanıkken 20-22 derece, gece uykuda 18-20 derece yeterlidir. Yurt dışı kaynaklarda 18-21 derece aralığı uygun sıcaklık olarak önerilebilmektedir. Bu sıcaklıklarda bebek iki kat giydirilir. Örneğin bir bady ve tulum, bu kadar. Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer gece üzerindeki battaniyeyi açıyorsa, battaniye yerine yine yünlü veya polar olmayan, normal kıyafetlerinden biraz daha kalın pamuklu bir uyku tulumu giydirilebilir. Yeni uyandığında veya uyanıkken, bulunduğumuz ortam sıcaklığı bahsedilen uygun sıcaklıklarda ise hırka, yelek, şapka gibi ek kıyafetlere gerek yoktur.

Ya bebeğim üşüyorsa? Bebeklerin el, ayak, burun, kulak gibi uç kısımları biraz soğuk gibi hissedilebilir, bu durum genelde bebek çok üşümüş şeklinde yorumlanarak daha fazla giydirilmeye ve daha sıcakta tutulmaya çalışılır. Bunun sebebi bebeklerin uç kısımlarında kan dolaşımının fizyolojik olarak daha zayıf olması nedeniyledir, yani normal bir durumdur. İstenirse çorap, eldiven veya patik giydirilebilir ama kıyafet veya sıcaklık artırılmasını gerektirmez. Bu nedenle bebeklerin normal vücut sıcaklığını karın, göğüs veya sırtından kontrol edin. Bebeklerin vücut sıcaklığı koltuk altından ölçüm yapıldığında 36.5-37.5 derece aralığındadır. Eğer bebeğinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız sıcaklığını ölçün. 36 dereceye yaklaşmış veya altına inmiş ise üşümüştür, ortam sıcaklığı bir derece artırılabilir ve üzerine bir kat daha pamuklu bir kıyafet giydirilebilir. Ancak bu aralıklarda ise üşümüyor şeklinde düşünebiliriz. Eğer sıcaklığı 37.5 derece üzerine çıktı ise demek ki ya çok giydiriyoruz ya da ortam sıcaklığı fazla geliyor. Bir kat kıyafet ve sıcaklık azaltabiliriz.

Nem ölçümü önemli mi? Evimizin nemi %50 olması uygundur demiştik. Bazı yenidoğan bebekler burun tıkanıklığı yaşarlar. Kış aylarında kaloriferlerin yanması da ayrıca ortam nemini azaltacağından burun tıkanıklarını daha da belirginleştirebilir ve bu tıkanıklık bebeğin uykusunda huzursuzlanmasına, sık uyanmasına ve emmesinin azalmasına sebep olabilir. Bu nedenle özellikle bebeğinizde burun tıkanıklığı varsa odasında ıslak havlu bulundurabilirsiniz ve eğer yapabiliyorsak nemi %55-60’a yaklaştırmaya çalışabiliriz. Bebeğin odasını sık havalandırmak da önemlidir, hava soğuk diye düşünmeden her gün mutlaka bebeğin odasını havalandırmalıyız.

Mevsim kış, hava soğuk, dışarıya çıkmayalım (mı?), üşütür, hasta olur (mu?) Bebekleri kışın, hava soğukken, hatta kar yağıyorken bile dışarı çıkarabiliriz. Elbette uygun kıyafetler giydirerek. Şapkasını, atkısını, kazak veya hırkasını ve üzerine montunu giydirerek dışarıya çıkarırsak bir sorun olmayacaktır. Hatta kışın bile dışarıya çıkarmalıyız, bebeğin temiz hava alması her zaman daha iyidir. Kendimiz dışarıda hangi kıyafetlerle üşümüyorsak, bebek de uygun kıyafetlerle üşümeyecektir. Kış döneminde en ufak güneş yakaladığımızda dışarı çıkarmaya çalışmalıyız. Eğer araba yolculuğu yapıyorsak yine araba içi sıcaklığı çok artırmamalı, mont veya kalın giyecekleri çıkarmalıyız.

Bebeğim üşürse hasta olmaz mı? Şunu bilmemiz gerekir: bebekler soğuktan ve üşümekten hasta olmaz, mikrop ile karşılaşırsa hasta olur. Kışın sık görülen soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, bronşit gibi kış hastalıklarının çoğunlukla nedeni virüslerdir, bazen de bakterilerdir. Banyo sıcaklığı ve su sıcaklığı uygun ise banyo yapmaktan hasta olunmaz. Ev sıcaklığımız uygun ise, üzerinde 2 kat kıyafet varsa uykuda veya uyanınca üşümez ve hasta olmaz. Üzerine giydirdiğiniz kıyafetler uygun ise dışarı çıkardığımız için de hasta olunmaz. Peki neden hasta olur bebeğimiz? Mikrop ile karşılaşır ise, hasta kişilerle temas eder ise hasta olur. İşte bu yüzden bebek mikrop kapmasın diye odaklanmak, bu konuya dikkat etmek çok daha önemlidir. Bazen büyükler bebekleri sürekli öper. Yok hasta değilim, burnum akıyor, sesim kısık, biraz öksürüyorum, ama hasta değilim diye düşünür, veya bunu zaten hiç düşünmez ve bebeğe dokunur, elini öper, kucağına alır. Ve sonuç bebek hasta olur.

Anne sütü alırken bebek hasta olur mu? Anne sütü bebeklerin mucize besinidir ve anne sütü ile beslenen bebekler daha az hasta olurlar. Bu nedenle bebeğin anne sütü ile beslenmesi her zaman çok değerlidir. Ancak maalesef hasta olmayacak diye bir garanti yoktur. Eğer mikrop ile karşılaşırsa, hasta kişilerden mikrop bulaşırsa bebek hasta olabilir
.

Uyku tulumları “Tog” değerine göre alınıyor. Ortamın sıcaklığına göre nasıl giydirilmesi gerektiği de resimde var ☺️
Cok guzel bilgilendirici bir yazi olmus teşekkürler. 😊

Canım bugün benimkide sakin gibi
Gazın olabilir belki
Benim en çok sorun yaşadığım şey gaz sancısı
Dün akşamdan beri var hep
Bebişlerimiz uyuyodur bence
Bi şeyler yiyip sol tarafına yat bide karnına direk dokun atlet falan olmadan ben öyle yapınca sanki daha çabuk tepki veryor
Evet gazın var offf hemde nasıl, dur bakayım bir deniyecegim🤦

ben de öyleyim bbi kaç gndür geceleri burun kanaması yüzünden tıkalı bi burun, ayak yanması uyutmuyor. gündüz karnım gergin ve bebiş az hareketli. normalde biz dinlendiğimizde onlar hareketleniyor ya dinlemediğimdendir diyorum, bi de büyüdüler yer daralıyor diyorum. uzandığımda kasılma gerilme hafifliyor, sen de kontrol et gerginlik azalıyor mu uzandığında bak.

ben de öyleyim bbi kaç gndür geceleri burun kanaması yüzünden tıkalı bi burun, ayak yanması uyutmuyor. gündüz karnım gergin ve bebiş az hareketli. normalde biz dinlendiğimizde onlar hareketleniyor ya dinlemediğimdendir diyorum, bi de büyüdüler yer daralıyor diyorum. uzandığımda kasılma gerilme hafifliyor, sen de kontrol et gerginlik azalıyor mu uzandığında bak.
Burnun kurutuktan kaniyorsa ben doktora sordum ,nazalnem onerdi aldim. Yumusatiyir

Hamile kalmadan önce hep böyle bi hayalim vardı not tutarım diye ama gerçekleşmedi malesef
Şimdi de çok az kaldı almaya gerek yok gibi ama 1 tl olunca sizede göbderyim dedim 😊
ne hayalin varsa yap canımo hayaller için beklemedin mi:) ne güzel anı kalır bebeğine...

Kızlar bide bu atleti sorucam size
Hiç göbek bağı atletimiz yoktu zıbın belki ilk hafta acıtır diye dün civilden aldım bu atletlerden
Böyle ikiliymiş
Biri bağcıklı içindeki düz şekilde
Hiç tecrübemiz.yok
Dün eşimle alırkende aa içinde bi tane daha varmış acaba nasıl kullanılıyor falan dedik
Sonra ben dedin şubat annelerine sorarım ben 😄😍
Çok kullanışlı bir şey değil tabi, göbeği henüz düşmeden kullanıyor ama açılıp çocuğu üşütme ihtimalı yüksek. En fazla 1 veya 2 defa kullanılıyor. Dışındaki zıbın güzel, karnını güzel tutar👍🏻 Sağlıkla giysin inşallah 🌸

Burnun kurutuktan kaniyorsa ben doktora sordum ,nazalnem onerdi aldim. Yumusatiyir
ilkinde de oldu aylardır burun kanaması, diş kanaması vampirella anne diyorum kendime:) kan hacmi arttığından kılcal damarlar çatlıyor işte. kuruluk değil benim hissettiğim pek. aman az kaldı boşver, bu ara ilaçların hepsine öcü gibi bakıyorum...

Benimde haftasonu öyleydi adım atamiyodum bol bol dinlenme, magnezyum ve bol su içmekle rahatladım çok şükür sizlere de tavsiye ederim kızlar evde bebekler olunca dinlenme zor oluyor ama ben yatarak oynuyodum oğlumla. Bu ara bende de kasık ağrısı başladı sağ kasiktan yürüyemiyorum resmen gün sayıyorum artık 😥😂

ilkinde de oldu aylardır burun kanaması, diş kanaması vampirella anne diyorum kendime:) kan hacmi arttığından kılcal damarlar çatlıyor işte. kuruluk değil benim hissettiğim pek. aman az kaldı boşver, bu ara ilaçların hepsine öcü gibi bakıyorum...
Burun spreyi içeriğine baktim pek bir sey yok zaten nemlendirici. Evet ya dis etlerim benimde en basindan beri kanıyor

Devlet hastahanesinemi takibe gidiyosunuz ilgisiz bi doktor sanırım folik asit 3 aydan sonra kullanilmaz verdikleri ilacin icinde oluyor genelde ki folik asit degeriniz yuksekse bazen onuda keserler sizin düşük muydu ki hala devam ediyosunuz
Yurt dışındayım biraz sorumsuz bir doktor doğuma kadar kullan demişti

Gördüm bebeğimi çok şükür. 🤗😍 2 kg 43 cm olmuş miniğim. Bütün bi eli ağzındaydı. Çek oğlum bi poz ver dedim ama yok. 😊
Herşeyi normal. Böbreğinin biri biraz geniş dedi. İlk hafta çişini yaparken sıkıntı olursa aklınızda olsun dedi. Bir de kordonu boynuna yakınmış. 😕 inşallah dolanmaz.

Back
X