- 28 Eylül 2013
- 8.292
- 15.637
- 448
- 35
- Konu Sahibi yoncambenim
-
- #94.361
Aslında ne yaptığıyle ilgili değil bu atak haftası dediği 1 hafta sürüppp huy değiştirmesi ve yeni beceriler kazanmasıymış ben araştırırken o şekilde okudum. Uyuyan çocuk az uyur gibi, yada uyumayan çocuk uyuyadabilir
Mesela bu iki günde baya değişiklik var benim bebeğimde atakdanmı değilmi bilmiyorum amanhesaplayınca atak dedikleri haftaya denk geliyor..
normalde agulardı ama 1-2 kere. Şuan bildiğin böyle laf anlatır gibi agululuyo. Kahkahayla gülmeye başladı, gündüz uykusu yok denilcek kadar azaldı en fazla gündüz 1 saat akşama doğruda 1 saat uyuuyoo..
meselaaa beni takip ediyodu şimdi arka tarafına gidiyim bildiğinnn kafasını arkaya doğru atıyo bakmak için . Gözlemledğim kadarıyla bunlar 2-3 gündür varrrr.
Aslında atak değil belkide ama her ayyy bebeklerde yaval yavaş becerileri artıyo.
Mesela 4. Ayda artık Anneyi babayı tam tanıyıp yabancı biri alınca ağlayabilir , kendini anneye veya babaya doğru itebilirmiş. Yada oyuncakları almaya çalışabilirmiş ( bu 3. Aydada olabiliyomuş)
Bi kaç kitap ve internette yazılar okuyorum her ay
Gelişim psikolojisi diye güzel mesela o
Mesela senin bebeğin farklı ses çıkarmış bunu bir anda mi yaptı yoksa size bakti bakti bakti ve öğrendi mi ? Atak haftasindaysa bunu pat diye öğrenmeli. Soka girmeli .şoku atlatmali ve güneşli günler başlamalı. Bu bana çok saçma geliyor.bebegi 1 haftaya sığdırmak ne kadar doğru. 5.hafta 8.hafta 12.hafta 19.hafta
Günaydın, konunun literatür kısmından bahsedeceğim biraz. Gelişim basamaklar halinde ilerliyor. Yani bir yeti kazanılıp üstüne yenisi konuluyor. Kritik dönemler oluyor ve bunlarda kazanılması hem kolay hem de gerekli, eğer kaçırılırsa işler karışıyor biraz.Dediginde suna katiliyorum atak haftası diye bakiom cidden bu hic mi gecmez uzayabilir deniliyor sonra bi sonraki başlıyor falan. Artk haftaları takip etmez oldum valla suan kacinci haftada sorsan hemen diyemem o kadar. Ama gelisimini takip ediyorum bu ay ellerini keşfeder mesela diyelim o yonde katkıda bulunuyorum. Eline biseyler tutturmaya calisiyorum. Ilgisi gelişimi ne yondeyse onu destekliyorum o kadar.
Olmadığına inanıyorum ve bu olay saçma geliyor. Anneler bebeklerinin huysuzluklarina bahane arıyorlar ve aaa bizim cocuk atak haftasindaymis ondan huysuz diyorlar. Hafta geçsin duzelecekmis .atak haftası geçiyor ne düzeliyor ne bir şey. Yine uyumayan bir cocuk .emmmeyen bir çocuk. Yok yok diyor 2 3 hafta sürermiş bekleyim .bekliyor. yine geçmiyor. Sonra doğal olarak bir diğeri başlıyor.yine atak haftası diyor. Aynısını bebeğin dişinin çıkmasına yoranlar var .bebek uyumuyor ayy disi çıkıyor diyor halbuki dış falan yok .
Atak haftası teorisi işte adı her neyse söyle işliyor. Mesela bebek renkleri keşfediyor. Vauvvv işte renkler diyor ve bir nevi soka giriyor .Ya da elim varmış benim diyor soka giriyor. Bu olaylar bitince güneşli günler başlıyor bebek o beceriyi elde ediyor .Peki bu sana mantıklı geliyor mu ? Bir bebek elini vauvv diye mi keşfeder yoksa zamanla mi ? Doğduğu günden beri bunu beynine işleyerek öğrenir ve sonucunda tamamiyle öğrenir. Teoriye göre her yeni beceri bir atak nedeni. Bebekler 1 tane beceri ogrenmiyor ki .o zaman her yeni şeyde atağa girsinler .gün içinde sürekli atak halinde olmalılar.
Bebegi sadece o haftayla sınırlamak o hafta bitince yuppi beceri öğrendi diye sevinmek bana saçma geliyor. Teori bunu diyor .atak haftası bitince güneşli günler gelecek bebeğiniz size gülecek, elini fark edecek ya da motor becerileri gelişecek. Ha cocuk bunu zamanla öğrenmiyor pat diye öğreniyor.
9.ayda motor beceriler demişsin .bebek bunu bir anda mi öğreniyor. Doğduğu günden 9.aya kadar ilmek ilmek getiriyor. Onu 1 haftayla sınırlamak ne kadar doğrudur.
Günaydın, konunun literatür kısmından bahsedeceğim biraz. Gelişim basamaklar halinde ilerliyor. Yani bir yeti kazanılıp üstüne yenisi konuluyor. Kritik dönemler oluyor ve bunlarda kazanılması hem kolay hem de gerekli, eğer kaçırılırsa işler karışıyor biraz.
Atak haftaları aslında bu kritik dönemler bebekler için. Mesela sosyal gülme 8 10 haftalikken başlamalı, eee alin size atak ama pat diye baslamiyor. Bebek önce sizi farketti yuzünuze bakti sonra sizi tanidi inceledi ve güldü. 16 hafta civarından sonra dönmeyi öğrenme buda atak denilen zamana denk geliyor, bebek yerde yattı el kol hareket etti o arada uzanmayı öğrendi ve bir cismi almayı sonra dönme.
Atak haftaları var evet denk geliyor çünkü kritik dönemler onlar zaten, burada önemli olan bebeği desteklemek şuan çok küçükler ama büyüdükçe daha çok destek gerekecek.
Ya 2 gündür d vitaminini unutuyorum yaaher gün ayni saatte verirdim saatleri de şaştı biraz. Vicdan azabı duyar gibi oldum. Napsam alarm mı kursam ki
Uykuya geçtiğimizde hep böyleyiz sanki bırakıp kaçıcamGündüz yanıma aldım koltukda beraber uyuduk bakın eliyle nasıl temas kuruyo bebişimmm
Anladım canım tahmin ediyorumYani şöyle benimki de gece uyuyor gunduz az az uyuyor ama mesela kurabiyeyi falan tatliyi da hep parca parca yaptm. Alt burcakli kismi yaptm aglamaya basladi onu hemen dolaba attm. Sonra bebege baktm bi yarm saat 40 dk gecti muhallebiyi yaptm o ara yine durmadi babasi biraz oyaladi. En son uyuttum seftalili kismi yaptm ha deyince yapamadm hepsini birden. Böyle parcalai aşamali tatlilar kurabiyeler yapilablr. Sabah mesela corek otlu kurabiye yapcaktm un haric hepsini kattim bizimki agladi kaldi oyle emzir uyut vs derken sonra gittim ununu kattim bu sefer baktm yine mizirdadi hamuru dolaba koydum sonra tekrar aldm sekil verdm firinladm. Kucagimsayken de firina gidip gelip baktm öyle yapiliyor yâni bi seferde cikmiyor
Aynennya bende bekliyorum deli gibiEvet ben de öyle yaziyrdum ödeme aşamasında diyor. Sonra internette arastirdim ptt ödemeleri yazinca cikiyor bi gidip alamadim ama. Sanrm 1 sene icinde alabiliriz.
iyiki yazmışım buraya yoksa bekliyorumÖdeme aşamasında yazıyorsa yatmıştır
Bunuda kucağımıza aldığımızda yapıyo güvenmiyo bşze galiba düşürücezmi sanıyo neeeUykuya geçtiğimizde hep böyleyiz sanki bırakıp kaçıcam
Bu bebeler kendi kendine ne zaman uyuyacak yav. 4. Aydan hiç ümidim yok niyeyse
Mesela senin bebeğin farklı ses çıkarmış bunu bir anda mi yaptı yoksa size bakti bakti bakti ve öğrendi mi ? Atak haftasindaysa bunu pat diye öğrenmeli. Soka girmeli .şoku atlatmali ve güneşli günler başlamalı. Bu bana çok saçma geliyor.bebegi 1 haftaya sığdırmak ne kadar doğru. 5.hafta 8.hafta 12.hafta 19.hafta
Aynen onlara geliyo cidden piyanolu oyun halısına koyuyodum öyleee duruyodu mesela şuan koyuyorum oyunlardan tutmaya başladı artık. Yavaş yavaş büyüyolar gelişiyo herşeyleriGünaydın, konunun literatür kısmından bahsedeceğim biraz. Gelişim basamaklar halinde ilerliyor. Yani bir yeti kazanılıp üstüne yenisi konuluyor. Kritik dönemler oluyor ve bunlarda kazanılması hem kolay hem de gerekli, eğer kaçırılırsa işler karışıyor biraz.
Atak haftaları aslında bu kritik dönemler bebekler için. Mesela sosyal gülme 8 10 haftalikken başlamalı, eee alin size atak ama pat diye baslamiyor. Bebek önce sizi farketti yuzünuze bakti sonra sizi tanidi inceledi ve güldü. 16 hafta civarından sonra dönmeyi öğrenme buda atak denilen zamana denk geliyor, bebek yerde yattı el kol hareket etti o arada uzanmayı öğrendi ve bir cismi almayı sonra dönme.
Atak haftaları var evet denk geliyor çünkü kritik dönemler onlar zaten, burada önemli olan bebeği desteklemek şuan çok küçükler ama büyüdükçe daha çok destek gerekecek.
Valla ben de çok gozlemliyorum bebeğimi atak haftası diye düşündüğüm sadece 5.hafta oldu onun haricinde ne 8 ne de 12.hafta atağı yaşamadık. Her beceriyi de öğreniyor. Oyun halisindaki şeyleri tutuyor ,dönüyor, sesler cikariyor ,kucağımda oturtugum zaman başını tutuyor yani atak olmak zorunda değil. Ben bu atak saçmalığının popüler kültürün bir dayatması olduğuna inanıyorum. Bence bu tarz şeyler annelerin çocuğuyla değil onu gozlemlemesiyle alakalı. Yani 3 çocuğu olan güzel büyütüyor 1 çocuğu olan güzel buyutmuyor diye bir şey yok .Daha önce bebek büyütmesem belki inanırdım buna ama ben ne zaman bu çocuğa ne oluyo desem hesaplarımda atak haftası çıkardı
Bir anne bu farklılığı hissediyor. Sadece eleştirmek için eleştiriyorsun.
Gelişimin bir parçası zaten büyüme atağı denen şey. Başka bir icat değil, genel adı
Arkadaşımın oğlu uyumayı, uykuyu sürdürmeyi bilmezdi. Kadın atak haftası nerede başladı nerede bitti çok anlayamazdı. Sadece yeni şeyler öğrendiği zaman anlaşılırdı.
Evet az uyuyan bebek yine az uyumaya devam ediyor. Büyüme atağı farklı, huy farklı şey.
Ama bu az uyumaya başka şeyler de eşlik ediyor. Ve ardından başka bir gelişim.
Yaşa ve gör
Gündüz bazen emıyor bazen emmıyor . Emerken cok yoruyor, problem cıkarıyor.ne biliyim emmiyor diyorsun ya genelde. Bugün memeye yapisti valla 5 dk emen cocuk memede uyuyor emiyor bekliyor yumuluyor memeye falan büyük açlık yaşıyoruz birikmiş heralde
Benımkı de boyleUykuya geçtiğimizde hep böyleyiz sanki bırakıp kaçıcam
Ben her gün destekliyorum. Asla şimdi atak haftası geldi diye ekstra çaba göstermiyorum. Bir bebege ne kadar ilgi gösterirsen o da sana dönüş yapıyor. Sen onunla konuşmaz telefonla oynarsan geç konuşabilir. Sonra da niye geç konuştu geç yürüdü dersin .Günaydın, konunun literatür kısmından bahsedeceğim biraz. Gelişim basamaklar halinde ilerliyor. Yani bir yeti kazanılıp üstüne yenisi konuluyor. Kritik dönemler oluyor ve bunlarda kazanılması hem kolay hem de gerekli, eğer kaçırılırsa işler karışıyor biraz.
Olsun zarar etmez kullan bakalım belki bu daha iyi etki edecek.benim aklımda bu neden kalmıski
Hah evet ben buna katiliyorum onu ifade etmek istedim su aylarda haftalarda böyle gelişim gösterir diyorlar ya onlari takip edip destekliyorum senin ifaden de oldugu gibi ama ay suan hangi haftadayiz atakta miyiz bakiyim hımm huysuz kesin ondan demiyorum haftasini da bile unutuyorum her defasinda hesapliyorum kacinci haftadayiz diye. Ama hemen hemen 2 bucuk aylik olduk genel olarak suan neleri yapabilmeli diye takip ediyorum hafta hafta bakmadim yani o denli kısıtlamadım. Kendimi darlamadim yani haftalik periyod olarak. Bi de uykusuz veya huzursuzluga odaklanmadim. Daha cok olumlu kısma gelişime odaklanıyorumGünaydın, konunun literatür kısmından bahsedeceğim biraz. Gelişim basamaklar halinde ilerliyor. Yani bir yeti kazanılıp üstüne yenisi konuluyor. Kritik dönemler oluyor ve bunlarda kazanılması hem kolay hem de gerekli, eğer kaçırılırsa işler karışıyor biraz.
Ay biz dogdugundan beri boyleyiz elimiz hep bi yerleri tutuyor. Ya kiyafetimi ya kendi kiyafetiniUykuya geçtiğimizde hep böyleyiz sanki bırakıp kaçıcam
Kızlar
Atak matak hiç takıbımde ve umurumda degıl. Bir de onu takıp edemembüyüyoruz işte paldır küldür
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?