Sıcaklıkları aynı olmalı dedi bana yoğun bakım hemşiresi. Yani dolapta soğuyan süte katacaksan önce soğutman lazım
Sut saklama kosullarini hemsireleriniz illaki anlatmistir ama su meseleyi toparlayalim ucunda minnoslarin can sagligi var sonucta.
Diyelim ki buzluğa sutunuzu koydunuz, buzluk eksi 4 derece, ustune sut eklemek istiyorsunuz, olmaz cunku eksi 4 derecedeki sut kati, ekleyeceginiz sut en dusuk oda sicakligindadir olmaz, koyamazsiniz.
Sutunuz oda sicakliginda ve posette, 3 saat sonunda atmalisiniz. Bu sute ekleme yapmaya zaten ihtiyac duymazsiniz.
Sutunuz buzdolabinda (ortalama 16-18 derece) burada 3 gun tazeligini koruyor. Sutu sagdiniz, ustune eklemek icin sutu en az uc saat buzdolabinin ayni rafina koyun. (Poset gibi asla hava gecirmeyen iki ayri kaptan bahsediyoruz) 3 saatin sonunda iki sutu birleştirip, buzluga atabilirsiniz.
Sutler ayni sicaklikta oldukca birlestirme yapabilirsiniz.
Diyelim ki sut buzdolabindaydi (16-18 derece) ustune sut eklemek icin, disari cikardiniz, oda sıcaklığına geldi, diger sutu ekleyip hemen minige icirin, yoksa cope atin. 3 saatte bozulma kurali bu durum icinde gecerli. Geri buzdolabina koyar sonra iciririm derseniz, gelsin zehirlenme vakasi. Yapmayın.
Ozetle sogukken isitilmis sutu tekrar sogutmayacaksiniz, puf noktası bu. Bu sebeple tuketmeyeceginiz sutu de isitmayin ziyan olur.
Buzluktan ya da buzdolabindan sut cikardiniz, minige vermek icin nasıl isitacaksiniz.
Anne sutu asla atese maruz kalmamali. Sicak su dolu kabin icine sut posetini yerlestirin ılıtın.
Gece sutunuzu ve gunduz sutunuzu farkli farkli işaretlemeyi unutmayin.
Burda bahsettiklerim mama icin gecerli degil. Mamayi hazirladiniz ama minik bitiremedi, 2 saat sonra her saklama kosulu icin soyluyorum, mutlaka atin.
Toz mamalari paketini actiktan en gec 20 gun sonra (paket uzerinde tavsiye edilen tuketim tarihi acilmamis paketler icin gecerlidir) tüketmiş olmalisiniz, bitmemisse atiniz. (20 gun tuketim suresiyle ilgili markalarda farklilik olabilir, paket üzerinde gerekli bilgi vardir kesin)