Çok uzun bir sürecin ardından yepyeni uzun bir süreç başladı, böyle hissetmeniz çok normal. Yalnız değilsiniz bu duygularınızda, bunu düşünmek iyi gelecektir
Kucağa alıştırma diyenlere kulak asmayın, hatta cevap verin mutlaka ki içiniz soğusun, zaten yeterince yangın yerine döndük hepimiz. Erica Komisar adında bir psikanalist var, belki biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız da hem kendi Insta hesabından takip edebilirsiniz, hem de birçok Türk psikolog ve pediatristin sayfalarında konuşmalarından alıntılara rastlayabilirsiniz. Kucağa alıştırmayın, her ağladığında koşmayın, kendi halinde bırakın gibi tavsiyelerin batıda süregelen sorunlu bir bakış açısı olduğunu savunuyor. Bebeğinizin 3 yaşına kadar sizinle sarılmaya, size temas etmeye, ağladığında sizin tarafınızdan hızlıca fiziksel ilgi görmeye ihtiyacı var, sakın bu ihtiyacı görmezden gelmeyin diyor. Hatta çocuğun 3 yaşına kadar ailesi dışında bir sosyalleşme ortamına da ihtiyacı yok, o yüzden kreşe vermek zorunda da hissetmeyin diyor (Tabii dünyanın her yerinde ve Türkiye'de de anne çalışıyorsa çocuk mecburen erken dönemde kreşe başlıyor. Hepimiz aynı dertten muzdaribiz. Burada ekonomik koşullar söz konusu olduğu için maalesef bazen yapacak bir şey olmuyor...)
Neyse, demek istediğim şu ki çocuğunuzu herkesten çok siz kucaklayın. Sizin bedeniniz onun için en güvenli alan çünkü o zaten sizin içinizde büyüdü ve sizden başkasının vücut kimyasallarının kokusu, sıcaklığı, hatta deri dokusu onun kendini güvende ve huzurlu hissetmek için aradığı ortamı sağlayamaz. Baba diğer insanlara göre birkaç tık daha yakın olmalı. En nihayetinde çocuğun onunla da birinci elden biyolojik bağı var. Ve hamilelik boyunca babanın sesine, nefesine, kısacası varlığına alıştı. O küçük can, annesinin yanıbaşında yatan adamı tanıyor

Onunla da bağ kurdu, sizinle olduğu kadar güçlü olmasa da. Belki eşinize bunu bu şekilde tatlış bir yerden anlatıp bebeğin sizden sonra en çok ona ihtiyaç duyduğunu, onu şimdiden koşulsuz şartsız sevdiğini, dolayısıyla gece gündüz onunla temas etmek istediğini söyleyebilirsiniz. Tabii bilmiyorum eşinizde bu sözlerin karşılığı olur mu, mizacı nasıldır, ama bir denemekte fayda var. Haziran annelerinden geliyorum aslında ama mesajınızı görünce bir dokunmak istedim

Allah zorunuzu kolaylaştırsın