Yakın ama eksik bir bilgi. 75 g glikoza karşılık gelen karbonhidratı hatta daha fazlasını bir öğünde almak mümkün. Fakat öğünde aldığınız karbonhidratın tüketim süresi ve hızı oral glikoz testinde alınan çözelti ile kıyaslandığında oldukça düşük ve öğünde aldığınız karbonhidrata yağ, lif ve protein gibi moleküller de eşlik ettiği için çözeltiye kıyasla emilimi tabii ki düşürüyor. Zaten birçoğumuzun evde yaptığı takip de açlık şekerini takip edebilmek ve toleransımızı/limitlerimizi daha iyi tahlil edip beslenme düzenimizi ayarlayabilmek adına yapılan bir takip. Mesela benim bahsettiğim 150 g yüklemeye eşdeğer olması vs. gibi şeyler de işin esprisi tabii ki, espri/sarkazm olduğunu yazma gereği duymamıştım ama yazayım ki yanlış anlaşılıp karşılaştırma yapılmasın :)
Bu arada bazı doktorlar şeker testini glikoz çözeltisi ile yaptırmak istemeyen ya da yaptıramayan kişilere kallavi bir serpme kahvaltı sonrası ya da büyük bir tahinli çörek ve kola içimi sonrası da yapabiliyorlar. Benzer kan şekeri responsu yaratıyor çünkü.