2nci Cocuk vs. Tek cocuk mevzusu

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Merhaba Sevgili Arkadaslar,
Sizlere danismak ve fikir almak istiyorum.
Benim bir oglum var Allah bagislasin. Uzun bir suredir yurtdisinda yasiyoruz ve Tr'ye yerlesecegiz.
Oglumu anadilde egitime devam edebilmesi icin iyi bir koleje vermeyi dusunuyoruz.
11bin civari gelirimiz olucak ve evimiz kendimizin Trde.Ama kolej 3500 TL olucak ve extralari da cikar kesin.
Ben bi cocugumun daha olmasini cok istiyorum ve kendim de tek cocugum. Ilerde pisman olabilirim.
Ama maddi anlamda dusundugumde bi cocugu maddi,manevi iyi yetistirebilmek cok onemli.
Ozellikle deneyimli annelerden fikir bekliyorum. Ikinci cocuk yapan,yapmayan..

..Bu arada 35 yasindayim. Oglum 9 yasinda.

Simdiden cok tesekkurler.
Öncelikle ben dönüş yapmazdım. İmkanım olsa şu dk yurtdışında yaşamak isterdim. Bi tane kızım var 14 aylık. 2.çocuğu düşünmüyorum. Kızıma sağladığım imkanları kardeşine sağlayamam. Hayat burda gittikçe dahada zorlaşıyo.

Sagolun arkadaslar hepinize tesekkur ederim.
Duygularim ve mantigim arasinda gidip geliyorum.
Gercekci olmak mantikli olmak gerekirse tek cocuk tabi.
Ama sonra icimde yine cosuyor bi ikinci evlat istegi..
Bakalim hayirlisi insallah
Ben senin yerinde olsam dönerdim sanırım. Evinizde varmış iyi bir semtte oturur çocuğumu da devlet okuluna gönderir kardeşte yapardm. Dünyaya bir kere geliyoruz nerede yaşamak istiyorsanız orada yaşayın. Ayrıca çocuğun bu hayatta tek kalmasın kardeşi destekçisi olsun anne baba olarak size bişey olsa hayatta tek başına kalmasın ;)

Malesef benim gözlemim de öyle daha biraz önce eşimin halası almanyada torununun düğününü atmış watsapa kız 21 yaşında çok küçük bence .Okumamış demekki ama şatafat gösteriş çok düğünde ...

Katılıyorum sana sonuna kadar canım... Bende yazılanları okuyunca insanlar ne kadar hayatlarından memnunsuzlarmış diye düşündüm nasıl bir yabancı ülke sevdalısı kolej sevdalısı kendi ülkemizi beğenmez olmuş çıkmışız hayretler içinde okudum...Hele çocuğu maddi durumum yok diye yapmamak bana o kadar garip geldi ki ..

Yabanci ülke sevdalisi degil ki. Ben yurtdisinda yasiyorum, burda eti kilosu 5-10 euroya alabiliyorum. Türkiyede en son baktigimda etin kilosu 70 liralarda geziyordu. Simdi daha yüksektir.

Simdi asgari ücret alan biri, nasil çoçugunu haftada 2 defa et ve bir defa balik yedirsin? Meyve, sebze? Tabiki maddiyat önemli bir çoçuk için. Diger yorumda çingirdaktan bahs edilmisti. En basit o çingirdagin kalitesi var. Istersen gidip ucuzunu ve kanserojenini alirsin, istersen bpa'siz, kanserojen maddesiz alabilirsin fakat o daha pahali oluyor.

Ben yurtdisinda çoçuguma hersey biolojik alabilirken, et, meyve vermekte sikinti yasamazken, tabiki herkes bunu ister. Niye Türk vatandaslari bundan mahrum kaliyor? Dinozarlar için 700 milyon dollar harcaniyor ama!

Egitim sistemi dersen, egitim bakani bir günde sinavi iptal etti. Yerine ne gelecegini kimse bilmiyordu. Her gün yeni seyler ekleniyor yada gidiyor. Okuldan sonra 10 yildir atanamayan ögretmenler, ögretmenlik yapmaya basliyor. Artik egitimde gördüklerinide unutuyorlar tabiki. Burdada okunuyor "benim kizima fazla ödev verdiler", "ogluma bu sekilde yaklasiyor,..". Hatta bir okulda (sok oldum), anneler 4üncü sinifa kadar çoçuklara öglen saatinde yemek veriyorlar. Disiplin sifir.

Tabiki insanlar çoçuklari en iyi egitimi almasini isterler. Zenginler (ve buna politikicilar dahil), çoçugunu amerikadaki üniversiteye yolladiginda sorun yok ama. Burda biraz para alan, çoçugunu koleje yollamak isteyen "yabanci ülke sevdalisi, kolej sevdalisi" oluyor.

He canim he.

Katılıyorum sana sonuna kadar canım... Bende yazılanları okuyunca insanlar ne kadar hayatlarından memnunsuzlarmış diye düşündüm nasıl bir yabancı ülke sevdalısı kolej sevdalısı kendi ülkemizi beğenmez olmuş çıkmışız hayretler içinde okudum...Hele çocuğu maddi durumum yok diye yapmamak bana o kadar garip geldi ki ..
Siz konuyu o kadar yanlış yerden anlamışsınız ki çok şaşırdım gerçekten, ben de bir öğretmenim. Ama yazılanlar yabancı ülke sevdalısı olmak değil ki. Memurlar bile her hafta et tavuk balık gibi temek gıda ürünlerini keyfince alabiliyor mu? Burda en az 50 lira verirken bir kilo kıymaya yurtdışında 8 euro civarında, yani onlar için 8 lira gibi düşünün. Konu sahibi burda 11 bine geçinir ama Almanya’daki hayat standartlarını asla bulamaz. Orda bir çikolataya 1 euro verirken burda milka bile olmuş 7 ,8 lira. Nutellayı su gibi alıyorlar orda burda 12 lira normal boyutu. Orda nutellaya 12 euro verseler iç savaş çıkardı herhalde, herkes isyan ederdi.Yani en temel bilindik şeyleri yazdım anlaşılsın diye. Orda yüzme dersi bile devletin okulunda ekstra ücret gerekmeden çocuklara İlkokulda verilirken benim güzel etrafı denizle çevrili ülkemde kaç çocuk yüzme öğrenebiliyor? Evet o ücretle aç kalmazlar ama Almanya’daki standartlarını burda asla yaşayamazlar. Herkes bunu söylemek istemiş aslında, yoksa kimse yabancı ülke sevdalısı değil. Yeter ki para olsun uçak var insan özlediği anda gelir, paran olmayınca ailen iki saatlik uzakta da olsa bilet paran yoksa gidemiyorsun.

Konu sahibi bence kesinlikle dönmeyin, ailenizi özlersiniz bende çok uzaktayım ailemden maalesef. Üstelik ailemle aynı ülkedeyim ama gidilmeyince yine gidilmiyor ha deyince, yeter ki zaman ve para olsun . İnsan istedikten sonra her türlü bu sorunlar aşılır, her şey zamlanıyor sürekli. Markette 10 liraya aldığım ürün bir hafta sonra 12 lira ay sonu 14 lira. Bunu gerçekten yaşadığım ürünler var. Çocuklarınızın geleceği için bence dönmemelisiniz.

Yabanci ülke sevdalisi degil ki. Ben yurtdisinda yasiyorum, burda eti kilosu 5-10 euroya alabiliyorum. Türkiyede en son baktigimda etin kilosu 70 liralarda geziyordu. Simdi daha yüksektir.

Simdi asgari ücret alan biri, nasil çoçugunu haftada 2 defa et ve bir defa balik yedirsin? Meyve, sebze? Tabiki maddiyat önemli bir çoçuk için. Diger yorumda çingirdaktan bahs edilmisti. En basit o çingirdagin kalitesi var. Istersen gidip ucuzunu ve kanserojenini alirsin, istersen bpa'siz, kanserojen maddesiz alabilirsin fakat o daha pahali oluyor.

Ben yurtdisinda çoçuguma hersey biolojik alabilirken, et, meyve vermekte sikinti yasamazken, tabiki herkes bunu ister. Niye Türk vatandaslari bundan mahrum kaliyor? Dinozarlar için 700 milyon dollar harcaniyor ama!

Egitim sistemi dersen, egitim bakani bir günde sinavi iptal etti. Yerine ne gelecegini kimse bilmiyordu. Her gün yeni seyler ekleniyor yada gidiyor. Okuldan sonra 10 yildir atanamayan ögretmenler, ögretmenlik yapmaya basliyor. Artik egitimde gördüklerinide unutuyorlar tabiki. Burdada okunuyor "benim kizima fazla ödev verdiler", "ogluma bu sekilde yaklasiyor,..". Hatta bir okulda (sok oldum), anneler 4üncü sinifa kadar çoçuklara öglen saatinde yemek veriyorlar. Disiplin sifir.

Tabiki insanlar çoçuklari en iyi egitimi almasini isterler. Zenginler (ve buna politikicilar dahil), çoçugunu amerikadaki üniversiteye yolladiginda sorun yok ama. Burda biraz para alan, çoçugunu koleje yollamak isteyen "yabanci ülke sevdalisi, kolej sevdalisi" oluyor.

He canim he.
Bütün söylemek istediklerimi söylemişsiniz,sonuna kadar katılıyorum.

Aslinda specific bi irkcilik olayi yasamadik canim. Genel anlamda var tabi yabancilari istememeleri ama gunluk hayatta bariz bir sey yasamadik biz.
Benim ingilizce ve almancam anadil seviyesinde ve iletisim/sosyal cevre acisindan kabuguma cekilmedim hic; ama gecen konu acan bi arkadas vardi gunun sonunda insanin icine oturan yalnizlik duygusu..demisti. Hani boyle cok seve seve coskuyla yasarsin ya bi yerde,ozumseyerek,aitlik duygusuyla.O eksik iste.
Bilemiyorum ki insallah en dogru karari veririz.
Nereye gitsek neyi secsek bir seyler eksik kalicak nasilsa..Umarim dogru olani seceriz

İnşallah sizin için en hayırlısı olur ancak ben de dönmeyin demeye geldim.

Ne zaman Almanya'ya taşındınız, bilgisini verdiyseniz de ben kaçırdım ancak buraya döndüğünüzde, gittiğiniz Türkiye'yi bulamayacaksınız. Sadece tatillerde gelmekle anlaşılacak bir şey değil bu.

O çok özlediğiniz aitlik hissini buraya döndüğünüzde de yaşamanız çok zor bence artık. Hiç ülkeyi terk etmeyenler bile kendini artık buraya ait hissetmiyorlar çünkü.

Hepinize yorumlariniz icin tesekkur ederim arkadaslar.
Kalsak da donsek de insallah buyuk pismanliklar yasamayiz.
Anac yapim bebek yapmazsam pisman olucaksiiin diye bagirsa da icerden :) al gucu dusuk olan bi yerde zor dediginiz gibi.
Hayirlisi🤲

Siz konuyu o kadar yanlış yerden anlamışsınız ki çok şaşırdım gerçekten, ben de bir öğretmenim. Ama yazılanlar yabancı ülke sevdalısı olmak değil ki. Memurlar bile her hafta et tavuk balık gibi temek gıda ürünlerini keyfince alabiliyor mu? Burda en az 50 lira verirken bir kilo kıymaya yurtdışında 8 euro civarında, yani onlar için 8 lira gibi düşünün. Konu sahibi burda 11 bine geçinir ama Almanya’daki hayat standartlarını asla bulamaz. Orda bir çikolataya 1 euro verirken burda milka bile olmuş 7 ,8 lira. Nutellayı su gibi alıyorlar orda burda 12 lira normal boyutu. Orda nutellaya 12 euro verseler iç savaş çıkardı herhalde, herkes isyan ederdi.Yani en temel bilindik şeyleri yazdım anlaşılsın diye. Orda yüzme dersi bile devletin okulunda ekstra ücret gerekmeden çocuklara İlkokulda verilirken benim güzel etrafı denizle çevrili ülkemde kaç çocuk yüzme öğrenebiliyor? Evet o ücretle aç kalmazlar ama Almanya’daki standartlarını burda asla yaşayamazlar. Herkes bunu söylemek istemiş aslında, yoksa kimse yabancı ülke sevdalısı değil. Yeter ki para olsun uçak var insan özlediği anda gelir, paran olmayınca ailen iki saatlik uzakta da olsa bilet paran yoksa gidemiyorsun.

Konu sahibi bence kesinlikle dönmeyin, ailenizi özlersiniz bende çok uzaktayım ailemden maalesef. Üstelik ailemle aynı ülkedeyim ama gidilmeyince yine gidilmiyor ha deyince, yeter ki zaman ve para olsun . İnsan istedikten sonra her türlü bu sorunlar aşılır, her şey zamlanıyor sürekli. Markette 10 liraya aldığım ürün bir hafta sonra 12 lira ay sonu 14 lira. Bunu gerçekten yaşadığım ürünler var. Çocuklarınızın geleceği için bence dönmemelisiniz.
Anliyorum seni canim. Almanya'da da cok yuksek kazanmiyoruz belki ama alim gucu yuksek gercekten.
Temel gida maddeleri,yiyecek temizlik urunleri,araba ucuz.
Ev kirasi buyuk belki de tek buyuk kalem harcamalarda.
Sosyal hayattan,seyahatten de kismiyoruz. Ortalama bi maasla standart bi aile rahat yasiyor.
Hayirlisi doyorum artik.
Sagolun cvabiniz icin🤗

Çocuğunuzu düşünüyorsanız sakın gelmeyin buraya.

O kadar cok dusunuyoruz ki bu konuyu.
Isimiz geregi Abd'de de kalabiliriz.
Ama butun cevremiz,anne babam Trde kaldi.
Ozlem duygusu sanirim :KK43:
Gecen yil babam rahatsizlandi gelemedim hemen mesela
aklınız varsa abd de kalın vatandaşlık alsın çocuğunuz hayatı kurtulur ... tr de en kötüsü eğitim sistemi şu an.. devlet yada özel okul fark etmiyor..

Hepinize yorumlariniz icin tesekkur ederim hanimlar🤗
Insallah ne karar verirsek verelim pismanlik yasamayiz.

Buarada 2nciyi yapan ve maddi manevi cok zorlandim diyen var mi arkadaslar?

Şimdi bu sizin tercihlerinize bağlı. En iyi kolejlerde okutayım, herşeyin en iyisini alayım vb. derseniz tabi zorlanırsınız. Yoksa sizin kazancınızın yarısına uygun şartlarda geçinen ailelerde var burada. Bu tamamen size bağlı yani...

• Beğen
Reactions: 000
Biz kaçmaya fırsat arıyoruz artık burada gelecek kötü eğitim bitmiş liyakat Yok torpilsiz nefes alamıyorsun çocuk iyi kolejde okusa ne olacak? Benim 3 dilim var eğitimim kariyerim güzel ama hala kendimi garantiye alamadım torpili olan vasıfsız adamlar her yeri kaplamış. Bi imkan yakalamıştım geri döndüm şimdi fırsat bulursam gidip gelmemek istiyorum. Gelmeyin burada emeğin karşılığı Yok. Gelecekseniz de buraya alışmadan hemen 2. Çocuğu yapmayın derim.

Bizim gelirimiz de o civarlarda. Kirada değilim. 10 aylık kızım var 28 yaşındayım. İkinci çocuk düşünmüyorum. Türkiye ekonomisi berbat. İşimizin hep olacağı garantisi yok ben veya eşim işten çıkarsa iş bulma garantisi yok. Bu parayla çocuğumu iyi bi koleje veremem. Orta halli kolejlerin devletten pek farkı yok diye düşünüyorum. Kızımı yurtdışında okutma imkanım olsa hiç düşünmeden giderdim. Evet gurbet, özlem zordur ama kızımın geleceği bu ülkenin hali pek iç açıcı değil.

Aslinda specific bi irkcilik olayi yasamadik canim. Genel anlamda var tabi yabancilari istememeleri ama gunluk hayatta bariz bir sey yasamadik biz.
Benim ingilizce ve almancam anadil seviyesinde ve iletisim/sosyal cevre acisindan kabuguma cekilmedim hic; ama gecen konu acan bi arkadas vardi gunun sonunda insanin icine oturan yalnizlik duygusu..demisti. Hani boyle cok seve seve coskuyla yasarsin ya bi yerde,ozumseyerek,aitlik duygusuyla.O eksik iste.
Bilemiyorum ki insallah en dogru karari veririz.
Nereye gitsek neyi secsek bir seyler eksik kalicak nasilsa..Umarim dogru olani seceriz
Merhaba, umarım ve dilerim siz ve aileniz için en doğru kararı verir, mutlu bir yaşam surersiniz. 🙏 Ben eşim ve oğlum Fransa ve Kanada'da yaşıyoruz. Fransa'yi eşimle yalnızken çok benimsemisken, çocuk olduktan sonra çocuğun dil ve egitim konusu nedeniyle Kanada'ya ağırlık verdik ve oraya yerleşmeyi düşünüyoruz. Ben bana göre Türkiye'nin ve dünyanın en güzel yeri olan İzmir'de yaşıyorken önce okul ve iş için İstanbul sonra dediğim ülkelere geldim. Ailem, arkadaşlarım da İzmir'de. Bunları size su hissi anlatmak için yazdım: şu anda gittiğimde "Türkiye'de kendimi yabancı gibi hissediyorum". Ve dönmeyi düşünmüyorum. Özellikle İstanbul (en iyi semtlerinden birinde evimiz var) cok kötü durumda. Aylık 10-11 bin lira gelir ile yaşanır ancak keyifle değil. 2. Bebek perspektifi ile sorduğunuz için yazıyorum, eğitim sisteminde, çok para verip en iyi okullara gonderseniz bile hep bir egreltilik var.
Eğer duzenimiz Fransa'da olmasaydı ben Almanya'da yaşamayı tercih ederdim. Avrupa'nin tartışmasız en zengin ve refah düzeyi yüksek ülkesi. Kanada tamamen dediğim gibi çocuk enerjisinde dinamik, çocuk ve gençler için biçilmiş kaftan bir ülke, eğitim sistemi çok iyi. Buralarda da yabanciyiz , aileden ve arkadaşlardan uzagiz. Ama en kötüsü kendi memleketinde yabancı hissetmek. Şimdilik tatillerde, sevdiklerimizi ziyaret ve güzel yemeklerini yemek için 1 aylığına gittiğimiz yer Türkiye.
Tekrar size ve ailenize vereceğiniz kararlar doğrultusunda çok güzel bir yaşam diliyorum🙏

Merhaba, umarım ve dilerim siz ve aileniz için en doğru kararı verir, mutlu bir yaşam surersiniz. 🙏 Ben eşim ve oğlum Fransa ve Kanada'da yaşıyoruz. Fransa'yi eşimle yalnızken çok benimsemisken, çocuk olduktan sonra çocuğun dil ve egitim konusu nedeniyle Kanada'ya ağırlık verdik ve oraya yerleşmeyi düşünüyoruz. Ben bana göre Türkiye'nin ve dünyanın en güzel yeri olan İzmir'de yaşıyorken önce okul ve iş için İstanbul sonra dediğim ülkelere geldim. Ailem, arkadaşlarım da İzmir'de. Bunları size su hissi anlatmak için yazdım: şu anda gittiğimde "Türkiye'de kendimi yabancı gibi hissediyorum". Ve dönmeyi düşünmüyorum. Özellikle İstanbul (en iyi semtlerinden birinde evimiz var) cok kötü durumda. Aylık 10-11 bin lira gelir ile yaşanır ancak keyifle değil. 2. Bebek perspektifi ile sorduğunuz için yazıyorum, eğitim sisteminde, çok para verip en iyi okullara gonderseniz bile hep bir egreltilik var.
Eğer duzenimiz Fransa'da olmasaydı ben Almanya'da yaşamayı tercih ederdim. Avrupa'nin tartışmasız en zengin ve refah düzeyi yüksek ülkesi. Kanada tamamen dediğim gibi çocuk enerjisinde dinamik, çocuk ve gençler için biçilmiş kaftan bir ülke, eğitim sistemi çok iyi. Buralarda da yabanciyiz , aileden ve arkadaşlardan uzagiz. Ama en kötüsü kendi memleketinde yabancı hissetmek. Şimdilik tatillerde, sevdiklerimizi ziyaret ve güzel yemeklerini yemek için 1 aylığına gittiğimiz yer Türkiye.
Tekrar size ve ailenize vereceğiniz kararlar doğrultusunda çok güzel bir yaşam diliyorum🙏

Amin canim cok tesekkur ederim.😊
Size de mutlu bi hayat diliyorum😊

eskiden olsa tr ye donmeyin derdim ama suanda boyle dusunmuyirum. 11000 gelir gayet iyi bir geli. ikinci cocuk oglunuz icin ve sizin icin iyi olacak ama pek cok luksunuzden vazgecmeniz gerekecek. kolej yerine devlet okuku ve kurs yurtdisi gezileri ile destekleseniz daha iyi olmaz mi?

Kolejin devlet okulundan farkı yabancı dil olur herhalde. O da kurslarla tamamlanir. Mutlaka Koleje gondermeliyim diye düşünmeyin. Devlet okullarından da çok başarılı insanlar çıkıyor. Bu kişiye bağli. Yeterince üzerine duserseniz devlet, kolej fark etmez

geliriniz cok iyi 11 bible nasil gecinilmiyomus kral gibi Yasar turkiyede. donme mevsuda vallabbende yurtdisindaum ilerde donmek istiyorum ozlem agir basiyo

bence fransada kalin kanadayi arastirdinizmi? burda yaziyorumda. bi kere uzak olmasi en buyiksorun :( kislari uzun ve karli ve malesef cok pahali. mesela avrupada gida giyim iletisim cok cok ucuz burda oyle dgl. avrupada ablam telefonuna 17 euro oderken ben 40 dolar ediyorum. markete orda 50 60 Euroyabaya bisey alirken burda bikac parca aliyosun:( turkiye gibi. egitime gelince cok kotu okullar da var iyiside var tabi ama okulun kotu olmasi sebebiyle insanlar mahalle ve sehir degisiyor. ben olsam fransada kalirdim keske orda yasama imkanim olsaydi . kanada benim icn pismanlk

Katılıyorum ailemde de ilk ve ikinci eşlerden olan çok sayıda kardeşi olanlar var hiçbiri anlaşamıyor.
Biz iki kardeşiz kardeşimi seviyorum ama artık herkes işinde gücünde yılda bir kere görüyorum bazen ayda bir görüşüyoruz bağlı bir ailede büyümemize rağmen.

Abartıldığını düşünüyorum.
Bir çocuk tek olsa da kendine yetecek şekilde güçlü yetiştirilmeli bence. Kardeş olmazsa olmaz değil.
"Dost edinmeye bak, düşmanını annen de doğurur." Demiş Mehmet Akif 😉 ben de kalablk ailede büyüdüm ama bana sagolsnlr hep köstek oldular çoğu. Bebeğim oldu yeni ablam 2 dakika mesafede. Annem ablama bebek küvezden cıktı teyzesi doktor elini yıkayıp tutun dedi diye kıyametler koptu ben odada bile degldm. Benle de konuşmyr annem de kendi çocuğu olmyr diye bahane aradi gelmesn üzülme dedi. Şimdi ben kötü örnek verdim ama ileri-de çocuklar ne olur bilmyrm.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X