3,5 yaşında çocuk yalan söylemeyi becerir mi?? 😢 😩

Çocuklar ne görürse ne duyarsa onu yapar.
Benim 4-5 yaş arasındaki yeğenim beni sigara içerken gördü durduk yere mezarlığa gidicen hee dedi demek ki ona öldürür zararlı diyorlar oda kendi kurduğu cümleyi söylüyor.
Çocuklar akıllı bırakın söylesinler herşeyi..

Oğlum da yakın yaşta, kendisinin ilginçlikleri şöyle...

Karnın acıktı mı oğlum? Maalesef anne...

Gezmekten dönüyoruzdur, apartmanın önündeyiz "burası benim evim değil ki niye geldik buraya"

Anneme gitmişizdir "Aaa anneanneye mi geldik. Zaten çok özlemiş beni her gün ağlıyormuş, gel artık diyormuş"!?

Yine bir gün öğle uykusu için direniyor, ben: bak oğlum akşam dede gelecek, eğer uyumazsan seni dedeyle anneanneye yollamam. (Ağlayarak) beni ananeye yollamaaaa ben ondan çok korkuyoruuuum beni vermeeeee (artık havaya girdi içini çeke çeke) yollama beniiiii korkuyorum anneeeee" diye diye uyur. Babam gelir gelmez de "dede beni ananeye götür ben burdan çok korkuyom"...

Yani demem o ki, bu yaşta hayal güçleri çok kuvvetli ve öğrendikleri herşeyi kullanmaya çalışıyorlar. Ve evet yalan söyleyebilirler

Çocuklarda yalan kavramı beş yaşından sonra gelişir. Yalan dediğiniz o şeyler cocuğun ya hayal gücüdür yada doğru bildiklerini kendince yorumudur

Ya çocuk yalan söylemez. Çünkü belirli bir yaşa gelene kadar yalanı doğruyu ayırt edemiyor onlar. Kendi söylediğine kendisi de inanıyor yani. Sakın yalan söyleme baskısı yapmayın el kadar bebeye, kendini ifade ederken çekinmeye başlamasın. Ne anlatıyorsa, ya öyle mi diyerek, sorular sorup muhabbeti geliştirerek dinleyin evladınızı.

Ben yalan göremedim çocukça şeyler hayal etmiş söylemiş işte. Bazen böyle şeyleri rüyasında bile görüp gerçek zannedip söyleyebilir.

Yalan değil ki birşeyleri kurgulamis kafasında.
Çok da normal.
Yegenimde yapardı, gözüme kum attılar derdi mesela, ki bu bariz yalan
Oğlum da zaman zaman kandırmaca yapıyor..
Çocuk bunlar normal..
Böyle böyle ogrenecekler.

Bu tarz şeyler tabiki oluyor ama mesela öpülmekten hoşlanmıyor kendince öyle demiş annem biber sürdü öpme yanarsın diye. Bana babasına gel öpim kızım yok anne bebeğimi öp dediği için Kayınvalideme verdiği cevaplar çok farklı oluyor muş.

Bazen beni o doğurmuş o anne ben çocuk

Soyleyebilir. Benim annemde yegenime bakiyor dun yegenim burnunu karistirip koltuklara surmus bizde farkettik yapmamasini soyledik ama cocuk israrla ben yapmadim diyor sonra anneme sen zekasızsın dedi annem ablama anlattigindada ablam inanmadi kizinin anlattigina inandi yani hersey gozumun onunde olmasa neyse. Cocuktur yani yapar

Ufak tefek.yalanlar bizde de var beş yaşında.oglum.babasi çok üstüne.dusuyor yalan söyleme diye ama ısrarla doğru olmayan şeyi varmış gibi yada yapmamış gibi anlatıyor. Geçici olduğunu düşünüyorum. Neyseki yalnız değilmişim

kızını konuşturuyordur bişeyler sorarak oda çocuk sonuçta saf saf söylüyor yavrucak bazı kvlerde var çocuğun ağzını arama durumu bendede var bi tane daha kb da öyle etti iki

benim kizim da mesela tuvalete git diyorum gittim cisimi yaptim diyor yapmadin biliyorum deyince nasil anladin diyor. ben anlarim diyorum. su an hala annelerin yalanlari anlama gibi bi gucu oldugunu sandigindan yalan söyledikten sonra yalan soyledim anladin mi anne diyor acaba yanlis bir sey midir boyle sanmasi

Yalan değil o. O yaştaki çocuk yalan söyleyemez. Gelişimsel olarak fazla hayal dünyasının içinde oldukları bir dönem ve geçici

Bakin ben 3.5 yasindayken yapmisim bu anlatacagim seyi.tum ayrintilariyla hatirliyorum da ne dusindum niye yaptim diye.daha buyuk oldugumu saniyordum ama bizimkiler nasil hayirlarsin 3 yasindaydin 4 yoktun daha dediler nasil hatirliyorum ben de bilmiyorum ama olayi anlatayim.
Benim annem babam calisiyordu.babannem bakiyordu gunduz bana.ust kattaki komsu teyze geldi bize beni alip onlara goturdu.sonra bana cikolata verip namaz kilmaya gitti.ben koltugun arkasindaki kalkn perdenin arkasina saklandim.kadin beni bulamadi babanem geldi.perdeye baktilar ama o panikle sanirkm.perde de kalindi bulamadilar.sonra evden herkes gitti.babannemin aparyaminjn merdiveninde aglamalarini duyunca anladim ki is ciddi.bana kizacaklar diye koridora cikip oyun oynuyomus gibi yaptim.nerdeydin dediklerinde de perdeyi gosterdim saklanbac dedim.kadin polis vs her yeri ayaga kaldirmis korkudan.o gun hatirladigim annem beni bitakip gittigi icin korksunlar istememdi.bakin net hatirliyorum o gunu.ne hissettigimi.ilginc o yasi hatirlamam ama hatirliyorum.yani yalan da soyler sizi kullanir da....

Şimdiki çocuklara akıl sıra erdirilemiyo çok bilmişler

Gayet çocukça seyler söylemiş.
Benimkide 3bck yaşında.
Zaman zaman şahit oluyoruz ama hiç önemsemedim sonuçta hayal dünyaları çok geniş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…