arkadaşlar beni yanlış anlamayın lütfen ama şu uyku saatleri konusunda keskin ifadeler, bebeği sizinki gibi olmayan anneleri telaşlandırmaktan başka bir işe yaramıyor.
dediğim gibi kızım 2,5 yaşında, doğduğundan itibaren yaz sıcakları ve diş sancılarına denk gelene kadar saat 9 da uyurdu, benim birşey yapmama gerek olmazdı, gece uykusuna geçtiğinde bir bakardım saat tam 9.
şu ana kadar geldiğimiz süreçte uykusu yaş dönemlerine göre çok değişti, yürümeye başladığında ayrı değişti 2 yaş farkındalık düzeyinde ayrı... belki "sen uyku eğitimi verememişsin" diyeceksiniz ama öğlen uykusunu atlayıp akşam 7'de 8'de uyuyakalsa bile, sabaha karşı cin gibi uyanır. kaçta yatarsa yatsın sabah 9'u geçirmez. mesela geçen akşam yorgunluktan saat 9,5 da uyudu sabah 5,5 da gayet dinlenmiş bir biçimde cıvıl cıvıl kalktı. bu örnekte olduğu gibi kızımın gece kesintisiz uyku saati 8-9 saat ve bir yıldan fazladır da durum böyle...
kaynaklar bu yaş çocuklarında kesintisiz gece uykusunun 11-13 saat olması gerektiğini söylüyor.
zamanında çok suçladım kendimi "iyi uyku eğitimi veremedim" diye ama şimdi bakıyorum çocuk kaçta uyursa uyusun bu aralık değişmiyor ve uykusunu alamamış olmasına dair hiçbir belirti yok, demek ki bu bünye meselesi kişisel bir durum...
hamileliğimi öğrendiğim tarihten itibaren buradaki bir çok anne gibi o kadar çok kaynak okudum ki... eşim de söyler mesleğim gereği biraz da abarttım sanırım
ama ne okursam okuyayım hep şunu düşündüm, her bebek kendine özgüdür ve iyi ebeveynliğin temeli çocuğunuzu gerçekçi bir biçimde gözlemleyip ona göre hareket etmektir.