3 düşük yaptım şimdi hamile kalamıyorum

perdesizev

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
18 Mart 2025
33
10
3
32
Merhaba 2021 yılında 3 düşük yaptım şuanda hamile kalamıyorum doktor hamile kalmaman için hiçbir sebep yok dedi. Ofis histeroskopi yapıldı tüplere bakıldı amh da ve sperm testinde sorun yok. Ama olmuyor malesef. Aşılama yapalım dedi doktor ama düşük için hiçbirşey yapamam dedi. Tüp bebekte yapsam düşebilir dedi. Ben ne yapayım fikri olan var mı ?

Hiç bir sorun yoksa eğer düşüğe hiç bir şey yapamam diye doktor bunu diyeceğine genetik test istedi mi peki tekrarlayan düşüklerde mutlaka yapılması gerekiyor

1.

İmmünolojik (Bağışıklıkla ilgili) Nedenler

Her şey normalse ve düşükler yineliyorsa, otoimmün veya alloimmün problemler araştırılmalı. Bazı doktorlar bu konuda detaylı testlere girer, bazıları ise hâlâ standart uygulamalara bağlı kalır.

Baktırılabilecek testler şunlar olabilir:

• Antifosfolipid antikorlar (APA): Lupus antikoagülanı, antikardiyolipin, beta-2 glikoprotein
  • ANA, anti-dsDNA gibi otoimmün taramalar
  • NK (Natural Killer) hücre aktivitesi ve sayısı (Her merkezde yapılmaz, özel testtir)
  • HLA paylaşımı, lenfosit cross-match gibi alloimmünite testleri (tartışmalı ama bazı doktorlar bakar)

Tedavi seçenekleri:

• Düşük doz aspirin ve/veya kan sulandırıcı (heparin) kullanımı
  • İmmünomodülatör tedaviler (intralipid, IVIG gibi) – tartışmalı ama bazı merkezlerde kullanılır

2.

Genetik Faktörler

Eş ve senin taşıyabileceğiniz kromozomal translokasyonlar da düşük sebebi olabilir.

Yapılabilecekler:

• Karyotip analizi (çiftlerde yapıldı mı?)
  • Gebelik materyalinden genetik analiz (düşük sonrası yapılmadıysa yeni gebelikte önerilir)
  • Tüp bebek planlanırsa PGT (preimplantasyon genetik tarama) ile sağlıklı embriyolar seçilebilir.

3.

Endometrial Faktörler / Mikrobiyom

Rahim içi ortamla ilgili bazı detaylar da klasik testlerle gözden kaçabilir.

Göz önünde bulundurulabilecekler:

• ERA testi (rahmin embriyoyu kabul etme zamanlaması doğru mu?)
  • Endometrial biyopsi ile kronik endometrit taraması
  • Rahim içi mikrobiyom dengesizliği (yeni araştırmalar var bu konuda)

4.

Tüp Bebek ve Aşılamada Strateji

Aşılamayla hamilelik olursa, düşük riski yine olur. Tüp bebek ise, ileri düzeyde kontrol sunar:

• En iyi kalitede embriyo seçimi (PGT ile)
  • Rahim içi ortamın zamanlaması ve uygunluğu
  • Gerekirse immün destek tedaviler

Bazı kadınlar 3-4 düşükten sonra ancak intralipid/IVIG gibi desteklerle başarılı gebelik sürdürebildiğini raporluyor.

5.

Alternatif Yaklaşımlar

• Fonksiyonel tıp yaklaşımı (beslenme, inflamasyon kontrolü, bağırsak sağlığı, vitamin-mineral dengeleri)
  • Özellikle: D vitamini, B12, folat, çinko, selenyum, CoQ10 eksikliklerine dikkat
  • Psikolojik destek de çok önemli. Travmaya dayalı stres yükü hormonları etkileyebilir. EMDR terapisi gibi yöntemler fayda edebilir.

Birebir aynı şeyleri yaşadım hatta benimki 5 düşük son 2,5 senedir de gebe kalamıyorum bende histeroskopi oldum t rahim çıktım falan histeroskopi olalı 1 sene oldu doktor gebe kalırsın dedi kalamadım iki ay sonra yada bir ay tüp bebeğe başlayacagız yaşımda var çünkü ha onunda garantisi yok ama mecbur denenecek kötü düşünmemek lazım genetikli tüp bebek yaptırırız belki bakalım hep kendiliğinden olsun istedim tüp e gerek kalmasın diye diye bugünlere geldik son iki ayım inşallah gerek kalmaz diyecem ama umutta pek yok

Hiç bir sorun yoksa eğer düşüğe hiç bir şey yapamam diye doktor bunu diyeceğine genetik test istedi mi peki tekrarlayan düşüklerde mutlaka yapılması gerekiyor
Genetik testi ilk düşük yapınca yapmışlardı. Hafif derecede pıhtılaşma çıktı. Her gittiğim doktora gösterdim. Kimi kan sulandırıcı iğne kullanman lazım dedi. Kimisi kan sulandırıcı hap kullan dedi. Kimiside kan sulandırıcıyı bırak dedi. Bende haftada 3 defa kullanıyorum

2 yıldır hamileyim hem özel hem devlet bir sürü doktora gittim. Malesef her doktor işinde iyi değil. İşinde iyi olan tekrarlayan kayıplarla ilgilenen bir doktora gidin bence

Her kafadan ayrı ses yani sizin bu konu üzerinde tecrübeli işinin ehli bir doktor bulup ona gitmeniz lazım bu şekilde olacak bir durum değil alanının iyisi bakmalı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…