Tünaydınlar;
@SeZen Bacı; kalori sayım yöntemi için bir şey demiyorum da diğer dediklerine katılıyorum.Ben diyete ilk başladığımda "ayda 3-4 kilo" verdiren diyetlere peh demiştim.Şimdi sen gibi bakıyorum da her ay 4 kilo verseymişim neredeyse 9 ay olacak 36 kilo vermiş olurmuşum düşünsene.Ama ben ilk ay 8 kilo verdim sonraki ay 2 kilo verdim sonra 3 aldım sonra hiç vermedim sonra bilmemne yani bir istikrar, bir zamana yayma bir disiplin olmadı.Ee mehter takımı gibi 3ileri 2 geri derken süre uzadı, sinirler bozuldu, sıkılmalar başladı ve sonuç çok da parlak olmadı.Bu yüzden son derece haklısın.
Kalori sayım yöntemi bence makul ama bilinçli yapıldığında.Yani herkese uymaz bence.Dün mesela limonlu soda verirken eşime, bir tane de ben içeyim diye düşünüyordum.Sodanın arkasında 36 mı ne yazıyordu kalorisi, sonra baktım 100ml içinmiş, ama soda toplamda 250ml yani 100 kalori gibi bu da iki dilim ekmek desek, gece vakti hiç gerek yok 2 dilim ekmeğe dedim içmedim.
Tam kalorilerine bakmak lazım, komple hesaplamak lazım ve hatta bence karbonhidrat ve yağ değerlerine falan da bakmak lazım.Bir çok light ürün ciddi anlamda kalorisi az tutularak piyasaya sunuluyor ama bu onların çok sağlıklı şey olduğu anlamına gelmiyor, kalorisi az ya da yağı az ama karbonhidratı tavan yapıyor mesela.Yani bunca araştırma, dengeleme, sebze, meyve kalorileri vsleri bence bizim halkımıza uymaz.Herkes bir tabak makarna 200 kalori falan diyor halbuki sadece bir nescafe bardağı makarna rahat 200 kalori.Yani 2 internet sitesine bakmakla, paketin 100 gramındaki kaloriyi okumakla bence daha da yanlış sonuçlar alınır.Ama araştıran, bunu yaşam biçimi haline getirecek bilinçli kişiler için de şahane bir yöntem olur.
Bana uymaz çünkü kafamda hala cıslar, ön yargılar ya da gerçekler var.Düşünsene mesela 1500 kalorilik yapıyorum ben, 1000 yemişim gün içinde, gecenin 11i olmuş 500 kalori hala açık ve ben dondurma yiyebilirim, cips, fıstık, fındık...Bir yandan 500 kalori hakkım var derim ama bir yandan da gecenin 11inde 10 kalori bile yesem totoma yapışaka yargısını düşünürüm, açıkçası rahat edemem.(Rahatsız bir tip olduğumdan tabii

)
Ama genel olarak uzun zamandır kalori değerlerini okuyup, bir şey almadan ya da yemeden önce arkasını okumayı alışkanlık haline getirdim ki bu bile bence makul bir bilinçlenme başlangıcı oldu.
Neyse özetle; sen aslansın kaplansın, bu işi de yaparsın bacım. (Örnek menü ve kalori hesaplamalarını görmek isterim )