İyi akşamlaaar,
Geçen bir belgesel vardı, cuma yarışması paylaşım kısmında birisi özetlemişti hatta.
Orada bir bölümde bir kadın vardı.Sürekli o diyetten bu diyete koşmuş, spor falan da yapmış ama bir türü zayıflayamıyormuş.
Kadın tutturmuş benim metabolizmam yavaş diye.
Neyse önce kadının met. hızını ölçüyorlar bakıyorlar ki teyzenin met. hızı gayet normal.
Sonra diyorlar ki; yediğin içtiğin şeyleri akşam kameraya söyle sonraki günlerde de yaz.
İşte sabah bunu yedim, öğle bunu yedim falan fişman.
Bir haftanın sonunda kadın her gün atıyorum 1500 kalorinin üzerine çıkmamış olarak yazsa da aslında anlaşılıyorki kadın hergün 3000 kalori alıyormuş.
Teyze de buna çok şaşırıyor ve deniliyor ki; işte bir salata sosu atıyorum pişirilen yemeği tatmak ne bileyim çocuğun kalan hamburgerini bitirmek, kalorisiz ya da az kalorili diye hüpletilen ve yiyecekten sayılmayan şeyler...Yani beyin onları yok sayıyormuş.
Ee winston ne bıdıbıdı ettin sadede gel diyenler için; aslında bizde istemeden bunu yapıyoruzdur.Hani buraya menü yazarken bile, ne bileyim öğlen içilen 2 şekerli 2 çay, atıyorum 2 şekerli 2 türk kahvesi, çocuğun bitiremediği makarnası, muhallebisi, eşe yapılan yemeğin tadından 2 kaşık yiyip bakmak, kremalı bir kahveyi hüpürdetmek..İşte bunlar toplanınca da aslında az yedik desek de bunları gözardı etmiş olduğumuzdan duraksamamızın bir nedenini daha bulmuş oluyoruz.
Kremalı kahveden 100 kalori fazladan almışsam ee dünyanın sonu mu diyebiliriz, ama 100 kaloriyi harcamak için 1 saat arkamızdan sapık kovalıyor gibi koşmalıyız ki onu eritebilelim.
Neyse..o belgeselde güzel şeyler vardı.Dinledikçe hımmm hımmm dedim, biraz daha aydınlandım.
Bu bağlamda bakarak günümü değerlendirirsem;
sabah; yarım bardak light süt, bir şeftali, papatya çayı.
öğle;bir şeftali (evet dadandım bu ara)
akşam;ton balıklı salata.
(belgeselden sonrası için edit yaparsam; salataya bir çay kaşığı mayonez koydum, bir çorba kaşığı zeytinyağı koydum, zeytinyağlı ton balığı olduğu için yağını da süzdürmedim ve eşime fırında beşamel soslu makarna yaptım, beşamelin tadına tuzuna bir yemek kaşığı sadece pişirirken yiyerek baktım, bir de limonata şişesinin dibindeki kalan limonatayı (çeyrek çay bardağı) kafama diktim.)
süt 50 kalori, şef 50 kalori desek 100 sabah , 50 öğlen, akşam da hadi 300 kalori ton balıklı göbek salata diyeyim kafadan 450-500 ile günü kapamışım kafamda tabii.
Ama özellikle akşam yiyip normalde buraya yazmaya gerek duymayacağım şeyleri de hesaplarsam; mayoneze 50 kalori eklesem,beşamele 50 eklesem, zeytinyağı hadi 25 olsun, ton balığının yağına 50 eklesem, limonataya 20 eklesem etti nederyse +200.Günü 500 ile değil 700ile kapamışım demektir bu.
Yani özetle; yerimizde sayıyorsak, bir şeyler ters bu işte diyorsak daha dürüst ve beynin bizi kandırmasına izin vermeden açık açık, kalem kalem sıralamalıyız.Böylelikle aslında diyetteki yanlışları da görebiliriz.Tıpkı mayonez ve limonatayı diyetine sokuşturan ben gibi.