Alabamacim, 4'lu test simdi 2'li testten sonra en cok onerilen bir test. Doktorlar direk 3'luyu atlayip 4'luye yonlendiriyorlar. 4'lu de 4 ayri degere bakiliyor. BhCG, Estriol, AFP ve DIA. 3'luden farkli olarak DIA var, bu da bebegin karacigerindeki bir proteinin anne kaninda bakilmasi, normal degerlerin icinde olup olmadigi. Bizim ikili testin ultrason sonucunda bir sorun yoktu; ense kalinligi 1.4 ve burun kemigi de gayet net bir sekilde gorulmustu fakat kan sonuclarina gore Trizomi13/18 riski cikti! Down sendroumu normal degerler arasindaydi ama bu da bir anomali olabileceginin bir riskiydi...Bu konuda cok sey okudum okudukca aklim da karismisti zaten cunku sonucun riskli cikmasi bebegin anormal olmadigini gostermedigi gibi sonucun normal cikmasi da bebegin saglikli oldugu anlamina gelmedigini yaziyordu. "Tam buyur buradan yak" hikayesi yani, o zaman nicin bu testleri yapiyoruz diye de bir soru geliyor insanin aklina??? En son olarak da bu testlerin ileri testler icin bir isik tutacagini yaziyordu AS gibi... Hatali pozitiflik, hatali negatiflik diye de bir sey var! Bu da bebege testlere gore riskli denip dogdugunda sapasaglam olmasi gibi yada bebege testler dogrultusunda normal denip bebekte sorun olmasi gibi... Eskiden cok guzelmis bence, kimse bu testleri bilmeden doktora tapip, sonsuz guvenip saglikla da bebeklerini kucaklarina aliyorlarmis, ohhh stress yokk yani.. Annem benim abarttigimi dusunuyor bilmiyor ki hepimiz ayni durumdayiz, cok sey degisti onun zamani ile...Onlarin zamaninda bir adetten kesilirdik doktora gidip hamile oldugumuz ogrenirdik, bir de doguma giderdik diyor. Dusununsene 2-3 kez...Ben ilk zamanlar her hafta doktora gittim!!! Iste boyle canim, bir soru sordun neler yazdim...