Yorumları okuyunca sinir oldum, bu ne böyle yahu konu sahibi olsam kendimi damdan atardım herhalde ne kadar abartmışsınız pes. Sanki 10. çocuk geliyor yahu. Bu kadar laf yetmez, taksimde sallandırmak lazım böylelerini
Benim yorumuma gelirsek, eskiden çocuk bakımı oldukça yetersizmiş bu doğru ama bugün de aşırı derecede idealize ediliyor!
Hiç kimse mükemmel insan olmadığı gibi mükemmel anne de olamaz, işin başında bunu bir kabul edelim. Bu yüzden çocuk bakımını da idealize etmek baştan aşağı yanlıştır. Bu son yıllarda iyice virüs gibi etrafı sardı herkes iyi anne olucam diye kafayı kırdı resmen, bu kadar doğal içgüdüsel ve mucizevi bir süreci nasıl bu hale getirirsiniz ya?
Maddi açıdan yetme konusunda da idealize ediliyor bu durum. Geçen bir konu vardı kadının kocası ilk çocuk maazallah koleje gidemez diye ikinciyi aldıralım diye tutturmuştu! Bazı anneler çocuğu dans kursuna gidemez diye ikinciyi yapmıyor, bunu tercih etmekle kalmıyor çok çocuklu insanları eleştirirken anlatıyor bunu, aferin sen süper annesin. Dans kursu çok elzem, önemli tabi (!)
Çocuğun yeterli derecede beslenme, barınma ve bakımını sağlayan ebeveynleri suçlayamazsınız. Bunun dışındakiler sizin sandığınız gibi ihtiyaç değil lükstür. "ama bebeğin motor gelişimi hede hödö.." diyecekler için haber vereyim, etrafımda tek maaşla yaşayıp üç dört çocuklu aileler var. Birçoğunun evinde çocuğun bilişsel ve motor gelişimi için geliştirilen oyunlar, araçlar var. Bunlar artık çok pahalı şeyler değiller. Kimisi de kreş türevi yerlere gidiyor, annesine güvensiz bağlandığı ile ilgili hiçbir emare yok ki psikoloğum ben. (bu güvenli bağlanma olayı da aşırı abartılıyor, neyse)
Manevi olarak yetme işi de yine dev abartılıyor. Burada büyük bir iki yüzlülük de var forumda hemen açıklayayım. Çalışan ve çocuğuyla yeterli derecede ilgilenmemekten endişe eden bir anne konu açtığında, "Olur mu öyle şey önemli olan vaktin niteliğidir niceliği değil." tarzı bir sürü yorum yapılıyor. Ama konu çok çocuklu anne olunca "onların hepsine nasıl yeteceksin seni gidi cahil pislik rezill" oluyor :) E hani önemli olan nitelikti? Belki kadın dört çocuğuna da nitelikli vakit ayıracak? Yok ama çok çocukluysa taşlayın muhakkak :)
Benim ilk çocuğum olacak hamileyim şu an ama çok çocuk istiyorum. Çünkü biliyorum ki çocuk bakımı da hayatın bir parçası, zorluğu da var güzel yanları da. Bu bakım ideal olmak zorunda değil, ben gücümün yettiği kadar iyi bir anne olmaya çalışırım maddi manevi. Ve biliyorum ki insanoğlu çocuk bile olsa kristalden yapılma değildir. Zorluklara göğüs gerecek şekilde yaratılmıştır, biz anneler olarak onların zorluklarını kolaylaştırırız belki bir yere kadar ama hiçbir zaman hayattan ve zorluklardan onları tamamen koruyamayız. Her istediğini maddi gücüm olsa bile almam mesela çocuğuma, bir şeyleri alamamayı, ulaşamamayı öğrensin. Manevi olarak yanında olurum ama benim tüm vaktimin ona ait olmadığını, kardeşleri olmasa bile kendime, arkadaşlarıma vs vakit ayıracağımı bilsin ve beklemeyi öğrensin. Öğrensin ki dünyada "ben" dışında başka şeyler olduğunu da öğrensin.