Cuma Zayıflama Yarışması 5. Takım

Kilo verenleri tebrik ediyorum heenekadar katkım olmasada yüzdemizde güzel

bu ay diyete başlamam sebebiyle gecikme oldu şişiklik var bende ...neler yapabilirim
benimde şişkinliğim var canım sanki yumurta vucudumda aşırı şişkinlik yapıyor
93-92=1
1/93=0,0107
0,0107x100=1,075

Sanırım doğru hesapladım.

parkbyull
Leyl-i-fer
morordek
tebrikler süpersin
tatlım sen hiç bir yere gitme olur mu senin uyarılarına çok ihtiyacımız var
Merhabalar
Geçen cuma: 93.5
Bu cuma: 91.2
Fark: 2.3
tebrikler canım
önemli olan senin sağlığın canım çok geçmiş olsun

parkbyull canım soru sorabilir miyim
sence benim kilomda 2 yumurta fazla mı
birde ben yumurta ve bakliyat (özellikle yeşil mercimek) yediğimde vücudumda acayip şişkinlik oluyor.belim karnım çok ağrıyor.karnım davul gibi oluyor
tavsiye edebileceğin bir şey var mı

Çook teşekkür ederim benim için zor bi liste yaşadığım sıkıntıları yazarım ama elimden geleni yapıcam tabiiki emeğine sağlık rabbim seni sağlıktan ayırmasın ( bak cuma saati ettim)
bak bu liste aslında zor değil sabah kahvaltıyı yapınca rabbi yasir vela tuassir rabbi temmim bil hayr (doğru yazamadım muhtemelen)Allahım niyet ettim sağlığım için sağlıklı beslenmeye diye niyet et..Allah a verilen sözler tutuluyor emin ol inşallah uyarsın

bu arada güzel dileklerin için Allah razı olsun

Son düzenleme:
hayır canım senin kilondaki birinde 2 yumurta fazla değil 65 kiloyum bazen iki bazen 3-4 yiyorum kırmışsam özellikle,benim 3 yaşındaki oğlum da bir oturuşta iki yumurta yiyor
bazı gıdalara intoleransımız olabiliyor mesela benim çok fazla gıdaya var bu sebeple mide bağırsak sorunları yaşıyorum birazda kendim ettim..
bakliyatta hangisini pişireceksen pişir 24 saat içine kefir ya da yoğurt suyu eklediğin suda beklet böylece gazını daha iyi almış olursun..yeşil mercimeği asla kendi suyunda pişirme önden bir hafif haşla ve suyunu dök..pişirirkende baharatlarına kimyon da ekle ..farkı göreceğini düşünüyorum.

Kuru baklagillerdeki kabukta bulunan fitat sindirim sorunları ve şişkinliğe yol açarak gaz ve hazımsızlığa sebep olur. Kabuktaki fitik asit yani fitat özellikle demir, kalsiyum, magnezyum vb gibi minerallerle birliktedir ve bu minerallerin çözülmesi ile sindirimde biyoyararlılık en yüksek düzeye çıkar yani tam olarak ondan faydalanabiliriz. Bu nedenle kuru baklagillerin ıslatılarak, fitatın parçalanması ve bu sorunların giderilmesi gereklidir. Bu konu birçok kaynakta baklagillerin fermente edilmesi olarak geçse bile aslında baklagillerin kabuğundaki fitat yani fitik asitin laktik asitle çözündürülme işlemi olarak tanımlanabilir.

Baklagillerde fitik asitin oluşturumuş olduğu zırh, bitkilerin tohumları zararlılardan ve böceklerden korumak için geliştirdikleri bir tür savunma mekanizmasıdır. Bu konu hakkındaki lektin ve fitat üzerine bir yazı linkini tıklayarak detaylı olarak okuyabilirsiniz.

Yapılması gereken:

Bu işlem için yapılması gereken oldukça basittir. Baklagilleri suda ıslatmak ve suyuna birkaç kaşık probiyotik yoğurt suyu veya birkaç kaşık fermente turşu suyu koymaktır. Bunların dışında ise kefir, probiyotik ayran, peynir altı suyu da kullanılabilir.

Püf noktası:

Ancak bu yöntemin süresi ve ortam ısısı ise işin püf noktasıdır. Probiyotik yoğurt suyu veya fermente turşu suyundaki laktik asitlerin baklagillerin kabuğundaki fitatını parçalaması için yeteri kadar süre ve ısı olmazsa baklagillerdeki fitat tam olarak parçalanmaz ve sorun oluşturmaya devam eder.

Genel olarak evde bakliyat ıslatırken akşamdan suya koyarak sabah (yani 8-9 saat) suyunu süzer ve pişiririz. Bu neredeyse klasik bir davranışımız haline gelmiştir ve bu yüzden baklagillerin türlerine göre veya coğrafi yetişme bölgelerine göre farklılıklar içerdiğini bilmemizi engeller. Oysa Kuru fasülye; kendi içinde ispir (şeker), selanik, dermason, Meksika, nohut; koçbaşı (Gökçe, Tigem ve uzunlu) Azkan, İspanyol nohut, Akçin-91 olmak üzere birçok alt türe ayrılır. Bunlar paketlerin üzerinde yazılıdır ve bu alt türlerin hepsinin kendine has özellikleri vardır.

Birçok bakliyatın türünün kendi içinde alt türleri olduğu gibi bu bakliyatların ıslatma süreleri kadar ıslatma süresindeki ısıları da önemlidir. Genelde oda ısısında (21-25 c) bekletilen baklagillerde yazın bu ısı daha da artmakta ve ıslatma esansında ekşime, kabuk atma gibi istenmeyen durumlara sebep olabilmektedir..

Islatmada ideal ortam sıcaklığı:

Islatmada ideal ortam sıcaklığı, -balkon ısısı- dediğimiz (12-15 c) olması en uygun olanıdır. Bu ısı 18 c yi geçmemelidir. Yazın sıcaklarda gerekirse buzdolabının sebze-meyvelik kısmına almak bile mümkün olabilir.

Islatmada ideal zaman:

Kuru baklagiller özellikle de nohut ve fasulye ıslatma zamanı için çeşitli kaynaklar birçok farklı zaman önermektedir. Ancak bu baklagiller yetiştiği coğrafyaya ve ortam ısısına göre çeşitli zamanlarda fitatından arınmaktadırlar. Bu konuda kendi denemelerime dayanarak aşağıdaki tabloyu oluşturdum.

Tablo: Baklagiller ıslatma sıcaklıkları ve süreleri

Baklagilleri ıslatma uygulaması:

Kuru baklagilleri cam veya çelik bir kaba alalım. Temiz bir suyla yıkayalım ve yabancı maddelerden arındıralım. Üzerini 10 cm kapatacak şekilde su dolduralım. Üzerine 3-4 çorba kaşığı probiyotik yoğurt suyu veya fermente turşu suyu koyalım ve karıştıralım. Bunlar hazırda yoksa kefir, probiyotik ayran veya peynir alt suyu da koyabiliriz. Kabımızı ağzı açık şekilde balkon ısısında 12-15 c de beklemeye alalım. Üzerine kapağını kapatmayalım ancak toz ve kirden uzak tutacak şekilde bir tülbentle kapatabiliriz. Baklagiller bu süre boyunca çatır çutur sesler çıkarırlar. Merak etmeyin bu fitatların çatladığının sesidir.

Elimizdeki baklagilin türüne göre, yukardaki tabloda belirtilen zamanın sonunda, kuru baklagilleri süzelim, yıkayalım ve üzerine 5 cm su dolacak şekilde temiz su koyalım. Yine balkon ısısında (12-15 c) de beklemeye alalım. Bu sürenin sonunda suyunu süzerek bir tencerede su ile birlikte pişirmeye alalım. Bu süre zarfında kuru baklagillerin fitatının % 70-80 ini arındırabiliriz. Kolay gelsin.

Çok fazla mesaj birikmiş altından kalkamayacağım sanırım. Buradan yazayım tüm takımı tebrik ediyorum, yeni gelen arkadaşlar MadameMuso Oaktree hoşgeldiniz.

N Nurumcan94 tebrikler ödem gitmiş, tekrar rayına girmiş emekler boşa gitmemiş :)

Ben bu hafta fazla menü yazmadım çünkü yediklerime dikkat edemedim ama her gun 10bin üstü yürüyüş devam ettim, o sayede az da olsa eksideyim.
Yavaş da olsa hedefe ulaşacağım fırsat olunca da sporla hızlandırırım artık.

A Asmii bence de sana 40gun şekersiz yaradı. Ben devam edemedim seni bozmayayım diye de yazmadım. Bebek ufakken leslie filan vakit buluyordum şimdi nedense bulamıyorum.

Hoş buldum çok teşekkürler.

Daha iyisindir umarım bu arada?
Bebeğin büyüdüğü ve hareketlendiği için eskisi kadar vakit bulamaman çok normal.

ben facebookta güven kapısı isimli grupta GÜNGÖR ANLADI isimli hanımdan alıyorum..
Burda pazarda dolu canım ama tanesi 5 lira. Sakız enginar 10 lira. Bi bakayım ama
Enginarı nasıl yapıyorsunuz tarif
Canım ben normalde yapraklı kafa alırım hasliyorsun 15 dkka. Pirinç soğan kıyma dereotu ve baharat tan iç hazırlayıp yapraklarının aralarına dolduruyorum üstlerine limon dilimi koyup sarma pişirirken gibi pisiriyorsun. Yerken de tek tek yapralarini dislerinden siyirarak yiyorsun en son enginar canagi kalıyor o en lezzetli yeri:)
Haşladım in suyunu atmiyorsun dolaptan 5 gün kalabiliyor yemeklerden önce 1 kupa iciyor sun yağ yakıcı iltihap atici karaciğer temizleyici.
Busefer sakız enginar aldım o köklü farklı yapılıyor ilk defa yaptım şahsen beceremedim güzel olmadı o yüzden koca tencereyi bikacgun ben yicem :)
Çok sağol canim

Daha iyisindir umarım bu arada?
Bebeğin büyüdüğü ve hareketlendiği için eskisi kadar vakit bulamaman çok normal.
Bugün biraz daha iyiyim sordugun için teşekkürler :)

Bebekleyken zaman geçiyor bir şekilde akşamları onu yatırınca ben de uyudum hemen hem fazla düşünmemek için hem de boş bulunup yemeyeyim diye. Eşim de çok yoğun fazla görüşemedik ama bu haftasonu evde olacak sanırım. Bahardan mıdır anlamadım ama depresif moda girince insan kafaya takacak şeyler buluyor oysa hayat çok güzel.

Çok teşekkür ederim canım Evet gitti sukurr

Teşekkürler canım:)

Benim 40 gün haftaya bitiyor bi bozup tekrar devam edeceğim.. bebek ufakken sen bu kadar aktif degildin bence evde daha cok vakit geciriyordun şimdi daha cok dışarıdasın belki ondandir. Merak ettik seni özledik ayni zamanda umarim iyisindir..

Yani şeker ve hamurişi ama bi ara ona rağmen takıldı kaldi nihayet vermeye başladım şu 6 yı bi gorebilseydimm süper olacakti.. Şu an tatli ihtiyacı mi bitter yada dogal şekerlerden ( incir kayisi hurma)gideriyorum..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…