60-69 Kilo Aralığındakiler Birlikte Zayıflıyor!

HATUNLAR TİKKAT TİKKAT

Spor yaparken aşırıya kaçmak; vücuda faydadan çok zarar veriyor! 30 dakikadan fazla koşu bandında yapılan yürüyüş kıkırdak kaybına yol açarken, 15 dakikadan fazla bisiklete binmek de dizleri ve beli zorluyor. Bilinçsizce yapılan pilates ise sakatlanmalara neden olabiliyor

Yaz aylarının yaklaşmasıyla pek çok kişi daha ince ve sağlıklı görünebilmek için diyetle birlikte egzersiz yapmaya başladı. Fit görünmek uğruna kimileri spor salonuna gidiyor, kimileri de egzersizlerini evde yapmayı tercih ediyor.

İstanbul Ortopedi Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ergun Açıksöz, evde spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

Egzersizler; spor aletleriyle ya da herhangi bir alet olmadan evde de yapılabilir.
Yürüme bantları, bisiklet, ay yürüyüşü cihazı, pilates malzemeleri ve ağırlıklar ev koşullarında rahatlıkla kullanılabilir. Aletsiz olarak ise şınav, mekik ve bazı özel egzersizler yapılabilir.

Spora başlamadan önce; ısınma ve gerinme hareketlerinin yapılması çok önemlidir. Çünkü spor yaparken oluşan sakatlıkların büyük çoğunluğu; ısınmadan spora başlandığı için oluşmaktadır. Ayrıca ısınma hareketleri; ağır hareketler öncesinde, kişinin spora daha çok konsantre olmasını da sağlar.

Sporda birinci basamak; yürüyüştür. Yürüyüşler; yaş, kilo ve sağlık durumunuza göre, dış ortamda veya evde koşu bantları üzerinde yapılabilir.

Bisiklet kullanımı için 15 dakika idealdir. Bisikletin hızı ve direnci; kişinin kilosuna ve vücut yapısına uygun olmalı, kişiyi zorlamamalıdır.

Spor yapan kişi 15 dakikadan fazla bisiklete binerse veya hızını artırırsa; başta dizler olmak üzere, ayak bilekleri ve belde önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle önerilen sürelerden daha fazla egzersiz yapılmamalıdır.

Egzersiz sırasında; yorgunluk, çarpıntı ve nefes darlığı gibi bulgular ortaya çıkarsa; ara verilmeli ve bir süre dinlenilmelidir.

Vücudun bel fıtığı gibi sağlık sorunlarının olduğu bölgelerini çalıştırırken; ağrı hissedilirse; o egzersiz geçici bir süre yapılmamalıdır.

Egzersiz programları; yaşınıza, kilonuza ve sağlık sorunlarınıza uygun olmalıdır. Egzersizleri ister evde, ister spor salonunda yapın; ama mutlaka bir uzmandan yardım alın!

Sağlık sorunu olmayan ve ideal kiloya sahip olanların da; egzersiz sırasında kalp ritmlerini ve tansiyonlarını kontrol etmeleri gerekir. Aksi takdirde beklenmedik sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Herhangi bir hastalığı olan 35 yaş üstü erkekler, 40 yaş üstü kadınlar, sigara içenler, stres altındakiler ve aşırı kilolular; mutlaka doktor kontrolünden geçtikten sonra spora başlamalıdır.

Kemik erimesi (osteoporoz), gebelik, artrit ve tendinit gibi rahatsızlığı veya sakatlığı olan kişiler de sportif bir aktiviteye başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Zayıflamak için uygun bir diyetle birlikte spor da yapılmalıdır. Ancak aşırı kilolu olan bir kişinin; bilinçsizce spor yapması, hastada hayati sağlık sorunlarına yol açabilir. Spor öncesinde metabolizmasının değerlendirilmesi ve hormonlarına bakılması gerekmektedir. Şişman kişi; kilo vermeye başladıktan sonra, doktoru tarafından yavaş yavaş spora yönlendirilmelidir.

Pilates; bedenin dengede durmasına yardımcı olur ve omurgayı destekleyen kasları kuvvetlendirir.

Pilatesin mucizevi bir spor olarak tanıtılması hiç doğru değil! Fizik tedavi merkezlerinden spor salonlarına geçiş yapan ve ‘tek başına yeterli’ imajı yaratılan pilatesin, yeni bir buluş gibi sunulması da etik değildir.

İyi bir spor eğitimi almayan ve vücut incelemesi yapılmayan kişilerin pilates yapması halinde sakatlıklar yaşanabilir. Dolayısıyla “Pilates herkese uygundur” düşüncesi tamamen yanlış...

Vücudunu geliştirmek isteyenlerin, sakatlanma riskine karşılık, düşük ağırlıklarla ve sık tekrarlarla çalışmaları gerekmektedir. Daha sonra kademeli olarak ağırlıklar artırılabilir.

Aletlerin sayısına göre; her alette geçirilecek süre de farklıdır. Koşu bandında 20-30 dakika yürünmeli, bacak kaslarını çalıştıran aletlerde 10 tekrardan iki set, üst grubu çalıştıran aletlerde düşük ağırlıklarla 10 tekrardan iki set yapılmalı.

Ay yürüyüşü denilen alette ise, direnci yavaş yavaş artırarak 15 dakikalık egzersiz önerilmektedir. Öte yandan aletten alete geçiş sırasında bir-iki dakikalık molalar vermek son derece yararlıdır.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Ergun Açıksöz, koşu bandı üzerinde yürüyüş yapanların dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Yürüme bandında rahat bir spor ayakkabısı tercih edilmelidir. Bandın üzerinde kesinlikle çorapla koşulmamalıdır. Ayakkabısız koşmak sakatlanma riskini artırır.

Tartanı (halı sahalarda kullanılan madde) yani yumuşatıcısı olmayan yürüme bantları kullanılmamalıdır. Çünkü tartanı yoksa; ayak banda bastığında, güç aynı şiddette bileğe, dize ve kalçaya yansır. Bu da eklemlerdeki kıkırdaklar üzerinde aşırı yüklenme yaratır. Bir süre sonra da şiddetli ağrılara neden olur.

Yürüme bandında 4-4.5 hızı geçmeyecek şekilde; 20 dakika ile 30 dakika arasında yürüyüş yapılması yeterlidir. İdeal olanı; iki günde bir, yarım saati geçmeyen yürüyüşlerdir.

Spor yapmanın çok faydalı olduğu düşünülerek, her gün 45 dakika yürüme bandında yürüyenler var! Üstelik bu 45 dakikanın son 20 dakikasında da koşuyorlar. Bu kadar yoğun bir tempo; eklemlere aşırı yük getirerek ağrıya neden olur. Bir süre sonra bu durum, kıkırdak hücrelerini etkileyerek kıkırdak kaybına yol açar.

Özellikle, ağrı başladıktan sonra mutlaka bir uzman doktor kontrolünden geçmek ve uygun bir yürüme programı seçmek gerekiyor. Bu tip ağrıları olan kişilerin; yürüyüşlerini, toprak ya da tartan zeminde yapmaları önerilmektedir.

nazende bugün yok mu kızlar göremedim onu

nazende nazende nerdesin çık ortaya çık

burdayım tatlımm
birnin beni hatrlamasına sevindim ilk oluyiii deee
Ram dayım bugün çok yoğundu dosya falan yerleştirdim ancak işim bitti
öğleden sonra rahatım oturcam bol boll:82::82::82::82::82:

öyleyse bende yerim. acıktırmıyosa bende yerim. bıktım peynir ekmekten nasıl yapıyosun bende alam bugün yapam barim. biraz fazla yapsam dolaba koysam çıkarıp çıkarıp yesem olurmu

hepinize azz sona cevap vercemmmmmmmmmmmmmmmmm,azzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz sonraaaaaaaaaaaaaaaa:86::86::86:

kıssslarrr uzunn birr aradann sonaa yesillcay içiorumm su ann... doga..n ı degil amaa.. green...od die bişi varyaa ondann.. tadıı geyett basarılı kimin.. cokk iş yaptım yyaa 5 dk mola virdimm kendimee bi yandann yemegimi de koydumm aksamm kocişinn istegi üzerine kuru fasulya pilau cacukk var.. maaleseff bende bayılırımm.. pilavıı normall yapmakk yerinee dolmaya hazırladıgım içç kalmıstıı onu pilav yapcam kızlarr.. kıymalı maydonozlu domatesli fala ama olsunn cöpe atmakk olmass hemmm bence lezzetli olcakkkk:86::86::86::86:

Yemeğimi yedim de geldim
Yarım kase çorba
3 yk pirinç pilavı
4 yk kuru fasülye
2 yk mantar sote
3 yk yoğurt
salata
ekmek yok

herkese merhaba arkadaşlar..
2010 ocak ayında doğum yaptım. Hamilelikte en son 80 kilo oldum. Doğumdan beri de kendi çabalarımla 67 kiloya kadar düştüm.
Hala diyete devam ediyorum. Şu anki kilom ve olmak istediğim kilo bu topiğe çok uygun.
Bende aranıza katılmak ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum. Benide kabul eder misiniz?

hoşgeldin canımmmm

tostt makinesi cokk pratkk amaa köz tavalarıı var yaa onlardada cokk güsell oluoo... Annemlerde fırında yapıolar o da basarılı oluo:86:

ben de fırında yapıyom

Hoşgeldin kardiiş...Nasıl veridn bu kiloları maşallah sen yolunu yöntemini bulmuşun zati...

bende akşamm patlıcan kabak biberi azcuk yağlayıp,fırında pişircemmm bakim kızartma gibi olacak mı,patateste güzel oluyo ama bunları denememiştim hiçç,sarımsaklı yoğurtla yiyem süper olurrrrr

kısslarr dün aksamm bi rüya gördümm hayrolsunn deimm... kocişinn eski bi kız arkadasınıı gördüm.. beraberr onunn evine gidioruzz.. onunn babası falan da varmıss kızz dogum yapmıss.. kadınınn biri getirdii kucagıma bebegi verdii.. sütü gelmioo dedii emzirsene cocuguu.. kız mı erkek mii annamadımm ama topac kimindii tombikk nasılll güsell bi bebekk. ayy diomm bebek te pekk güselmişş maasallah.. gögsümü cıkardımm rüyamda kendimm bile inanamadımm bu gögüss benim mii die.. o kadann güselldi gögüslerr bana ait olamasdı yaniii.. bebik tee yadırgamadann cok cokk emdi saolsunnn sütt akıoduu gördümm bölee bembeyazzz.. normalde süt o kadann beyazz dill gördüüm kadarıynann.. sona bebegi annesine verdimm gerii.. kız bana kızdıı bi daha gelmene gerek yok ben emziririmm dedi.. aman ii dedimm yemedikk bebeginii sütü gelmio dedilerr iilikk olsun die emzirdim dedim.. eve döndükk.. sonra kapıya bi adam yada kadın geldii hatırlamıorum.. dedi kii gelmio musunn cocukk ölcek aclıktann.. gelmemm dedimm annesi istemioo kendisi emzircekmişş. o da olur mu öle seyy cocuk almıoo sütü yokk onunn aglayıpp duruo bakk hadi gidelim dedii acc cocuk didi.. dayanamadımm hadi geliyimm dedimm.. orda uyandımm hayrolsunnn var mıı yorumlayacakk birii?? acill cocuk yapmamm lazımm rüyamda bile baskalarınınn cocuklarına musallat olmaya basladımmm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…