selam pötüşüm malesef benim bünye zayıf kaldıahahah dimi bazen sinirlenmiyo değilim belli de ediyorum zaten.
Bazıları yorum istiyo yapıyosun savunmaya geçiyo.
Veya şu yenmicek diyosun ben yemeden duramam diyo. O zamanda kilo veremezsin işte bu kadar basit.
Selam pötüşş.
Olsun bu vücudu şaşırtmak içindi zaten.
Herkesin bünyesi bir değil ben proteinde kendimi daha tok hissetmiştim.:26:
Salatayı bol tuttum ondan da olabilir neyse eski diyette güzel.
teşekkürler canım bunların hepsini az çok taşıyoruz malesefMideniz mi aç yoksa ruhunuz mu
Fiziksel açlık ve duygusal açlık olmak üzere iki tür açlık vardır. Fiziksel açlık mide açlığıdır. Bazı durumlarda ise örneğin yemek yedikten 10 dakika sonra, aç olmadığımız halde kendimizi bişeyler yer durumda buluruz. Bunun nedeni duygusal yemedir. Fiziksel olarak aç olmadığımız durumların dışında üzüntü, öfke, stress, yalnızlık, can sıkıntısı gibi içinde bulunduğumuz duygusal durumların tetiklemesi ile atıştırırız.
Duygusal ve fiziksel açlık benzer hislermiş gibi algılanabilir ancak, ayırıcı noktalarını bilmek açlığınızın hangi kökenli olduğunu öğrenmenizi sağlar. Bu ayrımı yapmanızı sağlayacak aşağıdaki adımlar doymamacasına aç olduğunuzu hissettiğinizde, iştahınızın gerçekten fiziksel bir ihtiyaçtan mı kaynaklandığını, yoksa duygusal kökenli mi olduğunun farkına varmanızı sağlayacak ve duygusal olarak aşırı yemenin önüne geçmenize yardım ederek, sürekli kilo değişiklikleri ile karşı karşıya kalmanızı engelleyecektir.
Duygusal ve fiziksel açlık arasındaki farklar
1.Duygusal açlık ani gelir. Birinci dakikada besinle ilgili hiçbir düşünce yokken, bir sonraki dakika ciddi bir açlık hissedilir. Fiziksel açlık ise aşamalıdır. Mide guruldar, yavaş yavaş artan işaretlerle yemek yeme zamanının geldiği sinyalini verir.
2.Duygusal yemede açlık hissi çikolata, pasta, hamburger gibi tek bir yiyeceğe karşı gelişir. Böyle bir şeye ihtiyaç olmadığı halde, bu ve benzer besinleri yeme gereksinimi hissedilir. Fiziksel açlıkta ise yiyecek seçimleri esnektir, kişi alternatiflere açıktır.
3.Duygusal yeme boynun yukarı kısmıyla alakalıdır. Krizler ağız ve beyinde başlar. Ağız pizzayı, çikolatayı tatmak ister, beyin arzu edilen yiyecekle ilgili düşüncelerle doludur. Fiziksel yeme mide ile ilgilidir. Mide guruldar, boştur, ağrılı tepki verir.
4.Duygusal yemede ısrar ve aciliyet vardır, fiziksel yemede sabır vardır, besin daha sonrada tüketilebilir.
5.Duygusal yeme ruh hali değişikliği ile beraber gelir. Patrondan azar işitmek, çocukların okuldaki başarısızlığı, eşlerin tartışması gibi ruh hali dalgalanması ile başlar. Fiziksel açlıkta ise son yemek saatinin üzerinden 4-5 saat geçmiştir, baş ağrısı veya enerji düşüklüğü hissediliyordur ve bu fiziksel yemeyi başlatır.
6.Duygusal yiyiciler ne ölçüde yediklerine dikkat etmezler, otomatik olarak besini tüketirler, yediklenin büyük veya küçük olması, az veya çok olması farketmez. Fiziksel yemede ölçülü seçimler ve yemede farkındalık vardır. Çataldaki besine, ağza alınan besine ve midedeki besine karşı farkındalık vardır. Sandviçin yarısını veya tamamını yemenin seçimi yapılabilir.
7.Duygusal yemede sınır yoktur. Ağrı hissedilse bile yemeye devam edilir. Fiziksel yemede ise sınır vardır. Midenin dolduğu hissedildiğinde durulur.
8.Duygusal yiyiciler yemek yemekten dolayı suçluluk duyarlar. Kendilerini daha iyi hissetmek için yerler ama sonrasında kendilerine kızarlar, kendilerine egzersiz yaparak ve yemek yemeyerek yediklerinin telafi edeceklerine dair sözler verirler. Fiziksel yiyiciler ise yediklerinin gerekli olduğunun farkındadırlar. Yemek yemenin ardından suçluluk ve pişman olmak yoktur. Yemek yemenin nefes almak gibi gerekli bir davranış olduğunu bilirler.
Duygusal yemeyi nasıl önleyebilir siniz?
1.Dedektif gibi eğilimlerinizi izleyin. Alışkanlığı değiştirmenin en iyi yolu farkındalıktır. Öncelikle hangi duygusal durumda ne yemek istediğinizi tespit edin. Bağlantıları tespit etmenin en iyi yolu olayları dikkatlice gözlemlemektir. Örneğin yalnız kaldığınızda veya sıkıldığınızda patates kızartması mı yemek istiyorsunuz.
2.Duygularınızı kontrol altına alın. Hangi duygusal durumun sizi hangi yiyeceği yeme davranışına ittiğini bilirseniz, duygularınızı konrtol etmeniz daha kolay olabilir. Örneğin depresyondaysanız ve bu durumunuz sizi kocaman bir paket çikolatayı yemeye itiyorsa, depresyonun tedavisine yönelik bir kitap okuyarak veya spor yaparak (spor yapmak depresyonu önler) yeme duygunuzu kontrol altına alabilirsiniz veya canınızın sıkılmasının sizi yanlış seçimlere doğru yönelltiğini bilirseniz, sıkılmanızı önleyici arkadaşınızla görüşme, sevdiğiniz bir programı izleme, alışverişe çıkma, yürüyüş yapma gibi önlemler alabilirsiniz. Böylece her duygusal dalgalanma anında farklı çözümleriniz olur ve yemek yemeyi öneleyebilirsiniz.
3.Çevresel faktörleri kontrol altına alın. Örneğin stresli bir durum sizi çikolata yemeye yönlendiriyorsa ve stresli bir işte çalışıyorsanız çekmecenizde hiçbir zaman çikolata bulundurmayın.
4.Bağlantıyı sonlandırın. Duygusal durumla tüketilen besin arasındaki bağlantıyı yiyeceği tüketmeyerek koparın. Her defasında sinirli iken brownie yiyorken, bir sonraki sinir anında besini yemeyerek aradaki bağı zayıflatın. Besinle aradaki bağlantıyı koparmanın bir başka yolu ise zıt bir besini tüketmektir. Örneğin size kilo aldıracak ve kalori alımınızı artıracak bir besin yerine sağlıklı bir tercih yapın.
5.Egzersiz yapın. Egzersiz sadece kalori yakmayı sağlamaz, olumsuz ruh halini de düzeltmeye yardımcıdır. Tempolu bir yürüyüş yapmak endorfin salgılanmasını başlatır ve ruh halini düzeltir.
6.Öğün düzeninde bir rutin oluşturun. 6 öğünden oluşan, düzenli bir program duygusal dalgalanmalar nedeniyle yemeyi engeller.
Peki ya siz! Duygusal yiyici misiniz?
Mutsuz olduğunuzda, yalnız olduğunuzda veya sıkıldığınızda bişeyler mi yiyorsunuz? Kendinizi yiyeceklerle mi ödüllendiriyorsunuz? Stresli ve endişeli iken tüketmek istediğiniz spesifik bir besin mi var? Eğer bu sorulardan herhangi birine cevabınız evetse, duygusal bir yiyici olabilirsiniz. Duygusal açlığınızı önlemek için dengeli bir programla beraber, gerekirse psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.
okuyonuz mu bakim yazıları akşama sınav yapacam :) ben bu arada duygusal yiyiciyim . aç olmadığım halde midem patlayana kadar yediğimi bilirim . ama bunu nasıl aşacağım çözemedim. ya sigara ya tıkınma. bazen sigara yetmi tıkınmaya geçim
ben eve uçaaaaaaaaar akşam görüşürük. benim ev bilg pek çalışmıyo eşiminkinden de bana sıra zor geliyo. yeni bilgisayar almam lazım. kızlar bilg. dan anlayan var mı bana öneride buluna bilirmi. dizüstü, 1000-1500 TL civarı en fazla. film falan izleyebileceğim. hızlı ekran çözünürlüğü iyi bişi arıyom. ama hiç anlamam bilg dan bana fikir veriiiiiiiiin cevap veren olursa şimdiden teşekkürler
haklısın canımcım teşekkür ederimbence de üzülme canım sağlığın herşeyden daha önemli denemiş oldun sen de ..ne demişler en kestirme yol bildiğin yol
gle güle canım pötüşü öp bizim içinnnben kaçayım bugünlük..bebeğim uyandı karnını doyurayım yavrunun yarın görüşürüz inşllh ayrıca 30 dakika bisiklete bindim söylemeden geçmiyeyim hoşçakalın
selam pötüşüm malesef benim bünye zayıf kaldı
napalım sağlık olsun eski düzenime dönücem öyle daha iyi motive oluyorum
bende dedim hızlı gitsin ama
okadar da abartmamam gerekiyormuş
yavaş gitsin canımcım
ben kaçayım bugünlük..bebeğim uyandı karnını doyurayım yavrunun yarın görüşürüz inşllh ayrıca 30 dakika bisiklete bindim söylemeden geçmiyeyim hoşçakalın
kaçarmıyım hiç sizi zor buldumAynen en güzeli bi öğün et bi öğün sebze
Hedefine vardıktan sonra bizi unutup kaçmıycan dimi?
Görüşürüz canım öptüm
bugün ki menüm
sabah bir barda ılık limonlu su
9.00 kahvaltı
salata
2-3 dilim peynir
2 yum beyazı
6 zeytin
2 çt.k.peyniri
ara 10.45 10 adet fındık
öğlen 5-6 yk tavuk sote, salata, 2 kş yoğurt bir dilim ekmek
16.30 2 kş yoğurt yarım portakallı
akşam 19.00
5-6 kş sebze
salata
3 kş yoğurt
2 lt su, 2 kupa soğan suyu
kaçarmıyım hiç sizi zor buldum
öyle kolay bırakırmıyım hiç olmazzzzzzzzzzzzzzzz
her akşam menü paylaşırız
dengeli beslenmeye devam
asıl verdikten sonraki durum canımcım
Bende sizinleyim bayanlar :) bu geçtiğimiz iki yıl boyunca bende inanılmaz kılo aldım 58 kılodan kı 58 kıloyken bıle kılolu oldugumu dusunur 50-55 ınmeyı hedefleyen ben bır anda 70 kusurlere cıktım :/ ama olsun azmettım bu kılolardan kurtulucam :) şimdi kadrdıoya basladım duzenlı olarak hsonları kardıo yapıyorum bunun yanında yedıklerımede dıkkat edıyorum :)
iyiki dogdum beeeeeeeeeeeeeeeenn
iyiki dogduuum beeeeeeeeeeeeeeeennnnnn :109:
iyiki dogdum iyiki dogduum :119:
iyiki dooooggdduuummm beeeeeeennnnnnnnnnnn
simdiden hediye alanlara tesekkür ediyorum
hediye almayanlarolsun ne önemi var diyecegimi saniyorsaniz
yaniliyorsunuzayip ayip ben 1 yildir bugünü bekliyorum
sen kalk kuru kuru dogum günün kutlu olsun de
hediyesiz kutlu olurmu hic
bu cumaya kadar gec kalmis sayilmazsiniz :89: hemen adresi veriyorum 1947sk.......
canım burayı takip et bi şekilde durdurursun kendini
ben de öğrenciyim ilk sene yurtta kaldım diyet yapmıştım gerçi 2 haftaydı ama yapmıştım yine de 3 kilo filan vermiştim..
az az ye bi de kahvaltı ve ara öğünler için birşeyler al onları ye rahat zayıflarsın canını sıkma.. abur cuburları da unut
bi de yurtta şu topluca yenen biiir sürü şey oluyo ya onlardan uzak durmaya çalış:18:
zor biliyorum ama yapılıyor cidden
hoşgeldin canım doğru yerdesin
Allah a şükür fazla yok.Ama bu sefer de kasık ağrılarım var, Allah günah yazmasın da derdim hiç bitmiyor. Allahım beterinden korusun.
ben kocişte fenerli
valla gol attık ama içimden sevnebildim yanında
bide ben yanlarına gittiğimde maç 2-1 di dedim bu maç 2-2 bitecek
güldüler
3-1 bitecek dediler
ama benm dediğim çıktı
kerebiç bu mersine özgüKerebiç Mersin yöresine ait Ramazan'da çokca tüketilen bir tatlı. Beyaz bir köpüğün içinde yatan içi fıstık ya da cevizle dolu olan olan irmikten yapılmış,içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Eki Görüntüle 371007 Eki Görüntüle 371010
bakalım neler olcak bgn aburcubur noktasında baya zorladım kendimi...arkdşm crunch yedi karşımda yemicem ddm
we şekerdi sakızdı dibine wururdum 1 tane polo bi tanede vivident ile günü kapatmasamda rekorumu kırdım :)
bide biz her arada çay çikolata yapıoruz baya zorladı bni arkadaşım soruyo neyin war senn ölü gbisin filan ddm cnm istemio aç bi kişilik oldgmda şok oldu kız tabiiiiii,tabi onun tuzu kuru çöp şiş bende çöp şişlerin paket hali gbiyim ama bi şekilde gitçek...henuz tam yolunu bulamasamda birgün olacak inanıorum
bu arada kızlar sabah tartıldığımda 68.6 çıktım.. yani cuma gününe göre 1 kg gitmiş protein diyetinde..
gerçi 2. gün bi dilim ekmek yedim son gün akşam da halsiz düşüp gözleme ve dondurma yedim...
yani diyeti tam uygulamadım hatta cumadan beri tuvaletimi yapamıyorum ona rağmen 1 kg gitmiş onlar da olmasa daha çok gidermiş yani...
ama bünyesi dayanamayanlar yapmasın bence.. ben zorlandım.. sağlıklı sağlıklı verelim kilocuklarımızı
canım bu protein diyetinde neler yiyorsunuz bir örnek verir misin yapabilirsem ben de deneyeyim bir de 1 günlük yapılabiliyor mu yoksa en az 3 gün mü yapılmalı
3 gün üst üste yapıyorsun canım. haftanın 3 günü protein, diğer 4 gün normal diyetini yap demiş dilek'in diyetisyeni.
ben dayanamadım ama dene istersen yaparsın inşallah.. dilek göndermeme bir şey demez herhalde:26::26:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?