70-79 Kilo Aralığındakiler Birlikte Zayıflıyor!

Memorial Hizmet Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uz. Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, duyguların yeme alışkanlığına etkisi ve stresle baş etmenin yolları hakkında bilgi verdi.

Kimi zaman üzüntüden bir kutu çikolatayı bitirerek mutlu olacağımızı düşünür, bazen de stresle karşı karşıya kaldığımızda soluğu buzdolabının önünde alırız.
Oysa ki duyguların beslenme alışkanlığımızı etkilediği bu durumdan bazı önerileri dikkate alarak kurtulmak mümkün.
Üzüntüden ya da sevinçten yemeyin
Yemek yemek insanların en temel ihtiyaçlarından biridir. Ancak içsel ve dışsal uyaranlar her insanda farklı etki yaratarak yeme davranışımızı etkiler. Doğumdan itibaren beslenme, bebeğin fiziksel ihtiyacını karşılamakla beraber duygusal bir ilişki de içermektedir.
Böylece beslenmenin duygusal özelliği de doğumdan ölüme başlamış olmaktadır. Beslenme, yaşamak için bir zorunluluk ancak duygu ile birleştiğinde (üzülünce, sevinince, kızınca v.b) yemeğe sarılma ya da yemekten sürekli kaçınma, sonrasında aşırı pişmanlık ve kendimizden nefret etmeye kadar giden bir süreç olabilir.
Kendinize güveninizi yitirmeye kadar gidebilir
Yemek yemek haz verdiğinden stres anında buna alışan kişi yemekle stresi yatıştırmaya çalışabilir. Stres faktörü ortada çözümsüz dururken bir de üzerine fazla kilolar eklenebilir. Yemek bazen hissetmek istemediğimiz durumlarda, acıdan kaçmak için kullanılan bir anestezi haline gelebiliyor.
Kilo ile ilgili çevresel baskı, medya etkisi ve bir de bunlarla birlikte sık sık başlanan ve sonuç alınamayan diyetler olumsuz etkilenen benliği daha da güvensiz hale getirebilir.
“Yemek yemek tek zevkim” düşüncesinden uzak durmak gerekiyor
Normal açlık dediğimiz durum aslında kişinin bir öğün yedikten 3-4 saat sonra fizyolojik olarak hissettiği açlıktır. Yeme bozukluğu olan kişiler neredeyse hiç fizyolojik açlığı hissedemezler. Bu bize zaten yemekle ilgili duygusal problem yaşandığını gösteren bir durumdur.
Aslında yemek yemek yerine o anda ne yapılmak istendiği takip edildiğinde duygusal ihtiyaçlara ulaşılır ve kişi yemek yiyerek rahatlamaya kaçmak yerine problem çözmeye odaklanabilir.
Yeme bozukluklarında yemek yemek kişinin tüm hayatını şekillendirir. Kişi bunu fark etmeye başladığı anda aslında çok önemli bir adım atmış olur. Problem olduğunu görmek ve tanımını yapmak neredeyse yolun yarısıdır çünkü kişiyi değişime doğru motive eder. Ancak kişinin kafasındaki yemekle ilgili bazı mitlere ulaşmak gerekir. Mesela kişi ‘sevdiğim bir şeyi yemeğe başlarsam kendimi durduramam, bugün çikolata yedim tüm diyet programım bozuldu, yemek tek zevkim, zayıflar daha mutludur, kilo almak çok korkunçtur ‘ gibi düşüncelere sahipse bunları bulup değiştirmek önemlidir.
Kilo vermek, kiloyu korumak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak bir dönemlik bir iş değildir. Yaşam şeklini değiştirmek gerekir ancak bunun için de kişinin istekli olması en önemli koşuldur.

- Yemekte ağır tempolu müzik dinleyin. Rock müziği yemek yeme isteğini artırır.

- Kalabalık yemek davetlerine katılmaktan kaçının. Sofra ne kadar kalabalık olursa, iştahınız o kadar açılır.

- Televizyonda yiyeceklerle ilgili reklamları izlemekten uzak durun.

- Sakız çiğnemeyin. Sakız, tükürük bezlerinin salgılamasını artırır ve iştahınızı açar.

- Sofrada meze tipi yiyecekleri bulundurmayın.

- Sabahları kahvaltı edin. Kahvaltı metabolizmayı hızlandırır.

- Yemeye başlamadan önce tabağınızdaki yemeği koklayın. Koku beyninize bir oyun oynayıp, yemek yediğiniz duygusunun uyanmasını sağlayabilir. Siz de daha çabuk doyarsınız.

- Gün boyunca soğuk su yudumlayın. Soğuk su metabolizmayı hızlandırır.

- Eğer bir sakıncası yoksa yemeklerinize baharat ilave edin. Baharat daha çok kalori yakmanızı sağlar.

- Asansör yerine merdiven kullanmayı alışkanlık haline getirin.

- Yürüyerek gidebileceğiniz bir yer için taşıt kullanmayın.

- Lokantada sofraya ekmek sepeti getirilirse, sepetin kaldırılmasını söyleyin.

- Alışverişinizi büyük marketlerden yapın.

- Her gün en az 8 bardak su için.

- Oturduğunuz yerde kol ve bacak hareketleri yapın.

- Her zaman hızlı tempoyla yürüyün.

- Evde tuzluk kullanmayın.

- Okurken ve televizyon izlerken dik oturun. Düzgün durmak, daha çok kalori yakmanızı sağlar.

- 3 öğün yerine 6 öğün yemek yiyin, ama porsiyonları küçültün.

- Yemekten önce 1 bardak su için.

- Canınız börek istiyorsa, içini yemekle yetinin. Hamur kısmını bırakın.

- Yağsız et yemeye özen gösterin.

- Çinliler gibi yemek yiyin. Et, ana yemek değil garnitür olsun.

- Sabahları portakal suyu içmeyin.

- Yemeklerde salça kullanmayın.

- Kızarmış patates yerine fırında pişmiş patates yiyin.

- Lokmalarınızı iyice çiğneyin ve lokma aralarında çatalınızı elinizden bırakıp biraz bekleyin.

- Salata soslarını spreyli şişelerde muhafaza edin.

- Portakal yerine elmayı tercih edin.

- Yağı alınmış yoğurt yiyin.

- Yemekten kalkar kalkmaz dişlerinizi fırçalayın.

- Akşamları mutlaka vücut egzersizi yapın.

- Telefonunuzun yanında ağır bir cisim bulundurun. Telefonda konuşurken bunu kaldırıp indirin.

- Yürürken daha fazla kalori yakmak için yüksek topuklu ayakkabı giyin.

- Boş otururken çiğ havuç yemeyi deneyin.

- Telefonda konuşurken ayakta durun. 1 dakika içinde 2 kalori fazla yakarsınız.

- Düzenli egzersiz yapıyorsanız, yemeklerden 1 saat önce egzersiz uygulayın.

- Oturduğunuz yerde sürekli kıpırdayın. Günde birkaç yüz kalori fazla yakarsınız.

- Yemeğe küçük bir kase dolusu çorbayla başlayın.

- Erken yemek yiyin. Özellikle sabah kahvaltılarında karnınızı iyice doyurun.

- Lifli sebzelere ağırlık verin. Fazla kalori veren yiyeceklerden uzak durun.

- Dondurulmuş tavuk yemekten sakının.

- Servis tabaklarını, hemen sofradan kaldırın.

- Kendinize ziyafet çekmek istediğiniz zaman, tabağınızdaki yemeğin yarısını yiyin.

- Kalmış yemekleri buzdolabına geri götürmeyin.

- Daha çok gülmeyi deneyin.

- Evde konuklardan artan kurabiye ve pastaları işyerinizde arkadaşlarınıza ikram edin.

- Daha küçük yemek tabağı kullanın.

- Çikolata ve şekerlemelerden uzak durun.

bu da son kizlar okudukca bu da güzelmis diye ekledim ben kaciyorum geri öptüm cok daha da birsey yemem bugün cok acikirsam bi kahve yaparim

ilk resimdeki gibi olmak varken niye ikinci resimdeki gibi kalalim dimi :79:

halimi görseniz
koştura koştura yemek yiyorum
arada bi ağda yapıyorum
makineye çamaşır atıyorum sonra asıyorum
arada koştura koştura derse geliyorum
pek yoğun bi gece olcak benim için
suzim ilk hafta geç gitmiştik okula eksiktik filan hoca da kızmış
şimdi de tehdit ediyo işte muhtemelen geçirmicek bizi
bakalım son gücümlen çalışmaya çalışıyorum bende..
balkaymak sağol canım benim düşünceli halin için
tamam ben yine kaçtıımm

kiyamam sana

calis bebegim hocaya göster yapabildigini
sonra yazili yapacam sana ona göre

buda gelmez bana o kadar çok ayran içersem çıkartırım:26:
e bitanecik tatsaydın canım nolcak biyerin şişmesin yarın gereksiz şişkinlik olur sonram
Şoklandim bugun resmen acliktan.. neyse ciss miss yok.. simdi 2 kivi mi de yiyim dukkani kapatyim.. insallah faydali olmustur..
işallah canım
ben geldim.bu gece kocam gene geç gelcek ama kimse yok topikte galba vakit geçsin.markete gitmeye bayılıyorum ben canım.3 şişe farklı yumuşatıcı aldım deterjanlar falan filan.sonrada oturup arkalarını okuyorum neymiş diehastalık benimki eşimde öle saatlerce markette gezebiliriz.yeni bi temizlik maddesi aldığımızda isterse gece 3 olsun 4 olsun okur dener inceler . (yani bunu vakitsiz zamanları belirtmek için örnek verdim gece yarısı markete gitmiyoruz)

hayatta en sevdiğimşeylerin sıralaması yemek,banyo uyku

Ispanakli pastaaa.. dur 69 gorursem yiyim ben onu
aslında olabilir gibi sebze var sonuçta içinde
esim halama igg ispanakdan pastami olur dedi yemek istemedi benimde tuhafima gitti aama ispanak tadi hic gelmiyor ama cok lezziz gercekden tarifini kaybettim ama halama sorarim tekrardan
yok doğru o benimdehalam yapardı.ıspanağı haşlayıp suyunu falan koyardı.üstünede kremşantiyle kiwi koyardı kivili pasta görünümü verirdi.fasülyelipastada var ama onu hiç denemedim.

ben bitane tatcam derken koca paket biter kendimi ögrendim artik o yüzden o birtaneyi de yemiyorum arkasi gelmesin diye
bende alisverise gittigime gidecegime pisman oluyorum bi keresinde oglan sütdilimi istedi diye gittikmi sütdilimi aldik almasina yaninda bulasik makinesinin tuzu deterjan vs aldim da aldim neyime güvendiysem esim de calisiyordun kardesimi aradim telefonu kapali iki torba doldu tasiyamadim oturdum agladim 5 dakika gidiyoruz birde oglumda var yanimda dinleniyoruz eve hic varamiycam sanmisdim ben gittimmi cok abartiyorum
ama sizinkide iiyimis detaycisiniz demek bana sorsan ben bilmem neler var deterjanlarda diye

gelebilirsem yine gelirim bi cikmam lazim esim birseye bakacakmis

napsak bu gece gurbet yok balkaymak yok kimsecik yok.ne kadar sessizleşti topik oy isteyen bilem yok:2::2::2::2:vakit geçmio böle ama
bugunkü menüm
sabah:su,maydonoz,dereotu,peynir,3fincan çay,1 dilim kepek ekmeği,1salatalık
ara:1türk kahvesi,1 ceviz
öğle:dereotu yemeği,1 kase biberli yoğurt,3kaşıkbulgr
ara:1kupa yeşil çay,3kabakçekirdeği,3fındık,3badem,1 minik elma
akşam:3 kaşık semizotu yemeği,1kaseyoğurt,3kaşık bulgur

bugun yediklerim bu kaaa

tamam beklerim ben bu gece topiğin bekçisi tek başıma taşıyorum bayrağı eşim ev işlerine yatkın olduğu için deterjan olayında ikimizde almaya bayılıyoruz sonrada bitsede yenisini alsak die bakıyoz.leş gibi yumuşatıcı kokuyo ev hep

.....................

bu ne yaa silemedimde karistiiiiii

Eklentiler

• $zayiflama-diyet-karikaturleri-11[1].webp
    12,9 KB · Görüntüleme: 33
  • $sumo-competition-105-4[1].webp
    32,2 KB · Görüntüleme: 36
Son düzenleme:
afferim suzim yemee
Şoklandim bugun resmen acliktan.. neyse ciss miss yok.. simdi 2 kivi mi de yiyim dukkani kapatyim.. insallah faydali olmustur..

skicam simdi
bilemedim suzim bugün kacirdim ben :26:

birak yolunmayi kiiz derslerine bak

anna bi ben kaldım ya ziyaretçi bile yok
yettimm bacimm

bacım ben hepöle koyuyom çamaşırları benim kocam kendiütüsünü kendi yapar her sabah bazen dışarı çıktığımızda benimkinide yapar çabuk hazırlanayım die

ohhhh
benimde fazla ütüm cikmiyor aslinda canim
ben makina biter bitmez asarim
iyice silkelerim ve genis genis asar kuruyuncada direk katlaya katlaya alirim
o yüzden fazla ütüm cikmaz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…