Cuma Zayıflama Yarışması 8. Takım

:21::21::21::21: Ben Sibelin bu hafta önerdiği çayı yaptım oda baya bağırsakları çalıştırıyor :21::21::21::21:inşallah cumaya bende bomba gibi bir bildirim yaparım :KK68:

Hatta bitmek üzere yatmadan tekrar yapacağım ki sabaha hazır olsun :KK66:
Banu abla ne çayı ben kaçırdım galiba

Bende bugün az yediğim halde acikmadim son olarak Bir büyük portakal yedim

Hep böyle olsa keşke

Menüm
Sabah: kıymalı yumurta 1 tbe zeytin şkrsz çay

Ara: portakal

Öğle: 3 kaşık yulaf+ yoğurt

Ara: balkabağı haşlama (tatlı değil sade)

Akşam: 1 kase sütlü çorba, 4 yk patlican, 1yk yogurt

Ara: sade turk kahve sade soda

Spor: leslie 3 mil
Su: 2.5 lt

Kız nesi sağlıksız hee az dersen evet az ama sağlıksız bir şey göremiyorum ben :KK66: hiç moral bozma madem için rahat değil yarın daha iyi beslenirsin :KK66:

Menün gayet güzel canım :KK66: inşallah bir daha dişinle ilgili de pek sıkıntı yaşamazsın :KK66:

Süpersin canım :KK66: Bol bol eksiler bizi bekliyor cumaya :21::21::21::21::21:

Canım kesinlikle ödemdir o sende benim tariften yap bence :KK66: çok iyi gelir cuma ya eksi bile görürsün :KK66:

Yok ben yaptım geçen hafta ama cuma Sibele danıştım hıç bir sakıncası yok dilediğin kadar içebilirsin dedi :KK66:

Benim yaptığım limonlu olan Ödem çayı ( kış çayı )

1.5 litre suya
1 yeşil elma
2 limon ( 4e böl ve kabuğuyla at içine / ben biraz da suyunu sıktım bölmeden )
1 adet çubuk tarçın
3 - 4 tane kara biber ( tane yoksa çay kaşığının ucuyla toz da olur )
2 adet karanfil ( ben tadını pek yoğun sevmiyorum diye az attım 3 - 4 tane atılabilir )
1 parça zencefil ( bende yoktu eklemedim ama varsa toz da olur :KK66: )

Hepsini ateşe koyup elmalar yumuşayana kadar kaynatıyorum sonrada süsüp şişeleyip gelip geçip içiyorum :KK66: 2 - 3 günde dolapta dursa bir şey olmaz :KK66: ben hatta 2.5 litreden yapmıştım geçen sefer :KK66:

Benimki Fakir şükür diyetisyenle çok fark yok genelde 700 gr la 1 kg arasında fark oluyor gerçi kahvaltı yapıp gidiyorum diyetisyene o yüzden normaldir :KK66:
Teşekkürler deneyeceğim ;)

Kız nesi sağlıksız hee az dersen evet az ama sağlıksız bir şey göremiyorum ben :KK66: hiç moral bozma madem için rahat değil yarın daha iyi beslenirsin :KK66:

Menün gayet güzel canım :KK66: inşallah bir daha dişinle ilgili de pek sıkıntı yaşamazsın :KK66:

Süpersin canım :KK66: Bol bol eksiler bizi bekliyor cumaya :21::21::21::21::21:

Canım kesinlikle ödemdir o sende benim tariften yap bence :KK66: çok iyi gelir cuma ya eksi bile görürsün :KK66:

Yok ben yaptım geçen hafta ama cuma Sibele danıştım hıç bir sakıncası yok dilediğin kadar içebilirsin dedi :KK66:

Benim yaptığım limonlu olan Ödem çayı ( kış çayı )

1.5 litre suya
1 yeşil elma
2 limon ( 4e böl ve kabuğuyla at içine / ben biraz da suyunu sıktım bölmeden )
1 adet çubuk tarçın
3 - 4 tane kara biber ( tane yoksa çay kaşığının ucuyla toz da olur )
2 adet karanfil ( ben tadını pek yoğun sevmiyorum diye az attım 3 - 4 tane atılabilir )
1 parça zencefil ( bende yoktu eklemedim ama varsa toz da olur :KK66: )

Hepsini ateşe koyup elmalar yumuşayana kadar kaynatıyorum sonrada süsüp şişeleyip gelip geçip içiyorum :KK66: 2 - 3 günde dolapta dursa bir şey olmaz :KK66: ben hatta 2.5 litreden yapmıştım geçen sefer :KK66:

Benimki Fakir şükür diyetisyenle çok fark yok genelde 700 gr la 1 kg arasında fark oluyor gerçi kahvaltı yapıp gidiyorum diyetisyene o yüzden normaldir :KK66:
Yeşil elma granny olmak zorunda degil mi?

Selamın Aleyküm kızlarrrrrrrrrrrrrr:KK3::KK3::KK3::KK3::KK3:

Herkese hayırlı sabahlar :KK68:

Şükür bugün de erkenden uyandım ;)
Keyif kahvemide yapıp direk kendimi buraya attım :21:

Bugün hesapta kombiciler gelecekti ya dün gece telefon açtılar eşime ulaşamadıkları için başka bir yere gitmişlerdi ya orası bitmemiş abi uygunsa çarşamba gelelim demişler hani orası da yarım kalmasın üstelik sizinkide yarım gün gelirsek yarım kalır hesabı :KK57: bizimkide tabiki hemen kabul etti :mad:
Artık cidden kombi yapılacak demiyeceğim :KK48: ne zaman nasipse o zaman gelsinler ne diyeyim ben yapılsın diye yırtındıkça aksilik oluyor nasılsa :KK48:

Banu abla ne çayı ben kaçırdım galiba

Bende bugün az yediğim halde acikmadim son olarak Bir büyük portakal yedim

Hep böyle olsa keşke

Canım geçen hafta yaptığımız limonlu çaydan sonra cuma günü Sibel ayrı bir tarif verdi şöyle ki ;

1.5 litre kaynayan suya;
1 tutam mate yaprağı
1 tuam mısır püskülü
10 kiraz sapı
3 - 4 acı cehre
2 ufak parça zencefil ( tırnak ucu kadar )
2 ufak parça ananasın içinden çıkan o sert yuvarlak kısımdan ;)

Hepsini 15 dakika kaynatmaya devam ettikten sonra altını kapatıp 10 dakika kadar demlendirip süzüyoruz ;) gün içinde hepsini içiyoruz ve 1.5 litre de suyla takviye yapıyoruz ;)
İnanılmaz güzel ödem attırıyormuş üstelik yağ yakımına da katkı sağlıyormuş ;)

Menüm
Sabah: kıymalı yumurta 1 tbe zeytin şkrsz çay

Ara: portakal

Öğle: 3 kaşık yulaf+ yoğurt

Ara: balkabağı haşlama (tatlı değil sade)

Akşam: 1 kase sütlü çorba, 4 yk patlican, 1yk yogurt

Ara: sade turk kahve sade soda

Spor: leslie 3 mil
Su: 2.5 lt

Canım harika bir menü ;) sporunu da yapmışsın daha ne olsun ;)
Cumaya süper bir giriş yapacaksın bence listeye :KK60:

Yeşil elma granny olmak zorunda degil mi?

YOk canım sarı olanlardan da olur ;) hatta bir arkadaşım kırmızı elmayla bile yapmış maksat aroma versin ;)

Selamın Aleyküm kızlarrrrrrrrrrrrrr:KK3::KK3::KK3::KK3::KK3:

Herkese hayırlı sabahlar :KK68:

Şükür bugün de erkenden uyandım :KK66:
Keyif kahvemide yapıp direk kendimi buraya attım :21:

Bugün hesapta kombiciler gelecekti ya dün gece telefon açtılar eşime ulaşamadıkları için başka bir yere gitmişlerdi ya orası bitmemiş abi uygunsa çarşamba gelelim demişler hani orası da yarım kalmasın üstelik sizinkide yarım gün gelirsek yarım kalır hesabı :KK57: bizimkide tabiki hemen kabul etti :mad:
Artık cidden kombi yapılacak demiyeceğim :KK48: ne zaman nasipse o zaman gelsinler ne diyeyim ben yapılsın diye yırtındıkça aksilik oluyor nasılsa :KK48:

Canım geçen hafta yaptığımız limonlu çaydan sonra cuma günü Sibel ayrı bir tarif verdi şöyle ki ;

1.5 litre kaynayan suya;
1 tutam mate yaprağı
1 tuam mısır püskülü
10 kiraz sapı
3 - 4 acı cehre
2 ufak parça zencefil ( tırnak ucu kadar )
2 ufak parça ananasın içinden çıkan o sert yuvarlak kısımdan :KK66:

Hepsini 15 dakika kaynatmaya devam ettikten sonra altını kapatıp 10 dakika kadar demlendirip süzüyoruz :KK66: gün içinde hepsini içiyoruz ve 1.5 litre de suyla takviye yapıyoruz :KK66:
İnanılmaz güzel ödem attırıyormuş üstelik yağ yakımına da katkı sağlıyormuş :KK66:

Canım harika bir menü :KK66: sporunu da yapmışsın daha ne olsun :KK66:
Cumaya süper bir giriş yapacaksın bence listeye :KK60:

YOk canım sarı olanlardan da olur :KK66: hatta bir arkadaşım kırmızı elmayla bile yapmış maksat aroma versin :KK66:
Amin hayirlisiyla yapilir insallah kombi sende rahata erersin artik kaptancim

Guzel bi tarifmis ama ben mateyi ilk defa duydum
Aci cehreyi gecen sene bos tuketmeyi denedim
Tadi igrenc midemi bulandirdi yapamamistim zaten cokta saglikli degildir o sekilde zayiflamak heralde

Günaydın kızlar kızımı kontrol getirdik yolda taksiye kustu

33tl tuttu eşim 50verdi taksici sadaka verir gibi veriyorsun diye diklendimi sesleri yükseldi tartıştılar kızım korktu

Günümüz hiç iyi baslamadi

Bu arada dunku menum soyle kahvalti yapmadim gec kalktim
Oglen 2yumurtali omlet
. 2dilim kepek
Surmelik peynir domates cay

Ara 1kan prtakali

Ara 1turk kahvesi (az şekerli )

Akşam 1kase hanımağa corbası
Bol salata yoğurt

Ara yarım greyfurt

33tl tuttu eşim 50verdi taksici sadaka verir gibi veriyorsun diye diklendimi sesleri yükseldi tartıştılar kızım korktu

Günaydın canım
Taksicide delimi ne adam para vermiş al paranı git sabah sabah ne tatsızlık çıkarıyosun

Canım kzın içinde çok geömiş olsun

Amin hayirlisiyla yapilir insallah kombi sende rahata erersin artik kaptancim

Guzel bi tarifmis ama ben mateyi ilk defa duydum
Aci cehreyi gecen sene bos tuketmeyi denedim
Tadi igrenc midemi bulandirdi yapamamistim zaten cokta saglikli degildir o sekilde zayiflamak heralde

İnşallah canım ;) valla artık cidden fenalık geldi bırak havalarda soğudu ben baya baya üşüyorum :KK53: çocuklar hasta olacak diye baya bir korkuyorum :KK43:

Acı çehreyi boş tüketenleri de duydum da hiç niyetine girmedim o zamanlar ( gerçi nasıl denemedim onu hayret :D )
Benim çayın içinde tadı hiç de rahatsız etmiyor ama baya bir rahatlatıyor ;) bağırsakları güzel yumuşattı ;)

Günaydın canım :KK60:
Sabah sabah tatsızlık olmuş ama o Taksicide cidden çok terbiyesizmiş :KK67: ne bekliyordu 100 lira mı verecektiniz :KK20:
Zaten adamda az da olsa vicdan olsa, Allah korkusu olsa sizin kuzunun hasta olmasını göz önünde bulundurup fazlasını bile beklememesi gerekirdi :KK20:
Boşver canım hiç kafanıza takıp gününüzü zehir etmeyin ;) Rabbim nasılsa çıkarır fazlasıyla size yaşattığı üzüntüyü :KK60:
Kuzuya da çok çok geçmiş olsun :KK68: Rabbim acil şifalar versin ....Aminnnn

Bu arada dunku menum soyle kahvalti yapmadim gec kalktim
Oglen 2yumurtali omlet
. 2dilim kepek
Surmelik peynir domates cay

Ara 1kan prtakali

Ara 1turk kahvesi (az şekerli )

Akşam 1kase hanımağa corbası
Bol salata yoğurt

Ara yarım greyfurt

Canım harika bir menü tebrik ederim :KK60:

Günaydın kızlar
Bugün tartılıp duruma baktım hafta sonu aldığım yarım kilo gitmiş neyseki çok şükür. Bu cuma ucundan da olsa 78i bir görsem :dua: acayip motive olurum :rolleyes:
Senin adina sevindom canim..artik kendimizi toparlamaliyiz.doğum günleri 2 hafta okul tatili stress hastalik vs..derken iyice dengem bozuldu...2 dogum günü kutladik..gerçi 3 doğum günüydü aslinda biri benimdi ama ben kendi d.günümü kutlamiyorum..bende cumadan buyana 200 gr.eksideyim...kaç haftadir bi ileri bi geri gina geldi..:mad:artik bende 59 kg yu görmek istiyorumEn Büyük KK

Kızlar bir kaç yararlı bilgi paylaşayım istiyorum ;

Hepimizin çoğunu biliyoruz ama bir hafızalarımızı tazeliyelim istedim ;)

Günaydın hanımlarrrrrrrrrrrrrrrrrr

oynakbasi34 oynakbasi34 kaptanım ve takıma ziyaret

vee hatırlatma

cumaya ne kaldı şurada:rolleyes:

sıkı tutuyorsunuz değil mi cıs cos yemeden cuma mutlu olmak için tartıda

hadi bakalım:KK31:

Kızlarda bende çok şükür kaçamaksız devam ediyoruz :KK31::KK31::KK31::KK31::KK31:
Heee size biraz zor yetişiriz ama olsun fıstık gibi hatunlar olmak için elimizden geleni yapacağız :KK68:

Günaydın kızlar
Bugün tartılıp duruma baktım hafta sonu aldığım yarım kilo gitmiş neyseki çok şükür. Bu cuma ucundan da olsa 78i bir görsem :dua: acayip motive olurum :rolleyes:

Hadi gözün aydın canım ;) inşallah göreceksin cumaya 78i :KK60:

Senin adina sevindom canim..artik kendimizi toparlamaliyiz.doğum günleri 2 hafta okul tatili stress hastalik vs..derken iyice dengem bozuldu...2 dogum günü kutladik..gerçi 3 doğum günüydü aslinda biri benimdi ama ben kendi d.günümü kutlamiyorum..bende cumadan buyana 200 gr.eksideyim...kaç haftadir bi ileri bi geri gina geldi..:mad:artik bende 59 kg yu görmek istiyorumEn Büyük KK

Gültenciğim kesinle başaracağızzzzzzzzzzzzzzz :21::21::21::21::21:

Bu arada mavimli mavimli sende ihmal etme mutlaka bugün yap o limonlu çayı yapmadıysan ;)
Ben diğerinden yaptım şimdi koca bir kupa içeceğim :21::21::21::21:

Zayıflamada yardımcı gıdalar nelerdir?

• Yoğurt: Proteinden zengin olması nedeni ile midede uzun süre kalarak tokluk hissini uyarır. Özellikle düşük yağ içeren diyet yoğurtların tüketilmesi yararlıdır. Vücut proteini yakarken karbonhidrata göre daha fazla enerji yakar.
  • Kinoa: kuskusa benzer bir tahıl ürünü olup zayıflama programlarında mutlaka olması gereken tam tahıl grubu besinlerdendir. Bir fincan kinoada 8 gram protein ve 5 gram lif bulunmaktadır. Pirinç gibi kolay pişirilen kinoa sebze, dolmalık fıstık, yağsız protein içeren besinlerle karıştırılıp tüketilebilir.
  • Tarçın ülkemizde tüketilen popüler doğal ürünlerdendir. Sağlık için bir çok yararı bulunmaktadır. Kan şekerlerinin düzenlenmesinde yardımcı olup özellikle şeker hastalarında yararlı gıdaların başında gelmektedir. Kahve, çay ve yoğurdu kalori eklemeden tatlandırmanın iyi bir yoludur. Kan şekerlerinin düzenlenmesinde yardımcı olduğu için insülin hormonunun aşırı salgılanmasını azaltarak kilo kontrolünde yardımcı olur. Günlük 1-2 gramın üzerinde kullanılmamalıdır. Fazla tüketildiğinde içinde kumarin gibi kimyasallar bulunabilmesi nedeni ile karaciğer testlerini bozabilmekte ve vücuda zarar verebilmektedir.
  • Acı biber: içinde capsaicin isimli madde olup kısa süreli de olsa iştahı azaltmakta ve kalori yakılmasının arttırmaktadır. Yararının görülebilmesi için iyi diyet yapılması gereklidir.
  • Yeşil çay ve yarbe mate (Paraguay çayı): her iki çay da kuvvetli antioksidan olup karın bölgesindeki yağların eritilmesinde yardımcıdır. İçinde bulunan kateşinler zayıflamada yararlıdır. Sıcak ve yudum yudum içilmesi önerilir. Günde 3-4 fincan içilmelidir.
  • Greyfurt: kalori yakıcı özelliği olmamakla birlikte liften zengin olması nedeni ile tokluk hissi vermektedir.
  • Karpuz: içinde bol miktarda sıvı ve lif olması nedeni ile mide boşluğunu doldurarak diğer gıdalara az yer bırakır ve tokluk hissi verir. Böylece daha az kalori alınmış olur. İçinde likopen ile A ve C vitamini gibi kuvvetli antioksidanlar bulunur.
  • Elma ve armut: içinde bol lif ve sıvı içeren meyvelerdendir. Meyve suyundan ziyade meyvelerin kendisinin tüketilmesi sağlık için daha yararlıdır. Meyvenin çiğnenme işlemi esnasında da ek kalori harcanmaktadır.
  • Üzüm: üzüm ve diğer taneli meyveler taze tüketilmeli, kurutulmuş meyvelerin sıvı içeriği kaybolduğu için eşit hacimde tüketildiğinde daha fazla kalori alınmasına neden olmaktadır. Kuru meyveler uygunsa az sayıda salatalara katılarak tüketilebilir.
  • Dutsu meyveler: dut, yabanmersini, ahududu ve çilek gibi ürünler bu gruptadır. Lifli ve sıvıdan zengin olan bu meyveler kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olup günde bir fincan tüketilebilir.
  • Çiğ sebzeler iyi bir atıştırmalık adayıdır. Yarım fincan kereviz salatasının kalorisi sadece 8 kaloridir ve atıştırma için iyi bir örnektir. Az miktarda yer fıstığı yağı dökülmüş kereviz salatası veya salsa sosuna bandırılmış bir küçük havuç iyi bir atıştırmalık adayıdır.
  • Yumurta: günümüzde en çok haksızlık yapılan gıdaların başında yumurta gelir. Yumurta sadece 75 kaloriye sahip olup 7 gram protein içerir. Kolesterol sorununuz yoksa sabahları bir adet yumurta tüketilmesi tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar ve atıştırma ihtiyacını azaltır. Karbonhidrat ağırlıklı kahvaltıya göre yumurta içeren bir kahvaltı yapılması daha fazla kalori yakılmasını sağlar.
  • Kahve: kalori yakılmasını arttırır. Fakat kapuçino gibi kahveler ekstra kalori içerir ve kilo alımına neden olur. Sade veya bitkisel aromalı kahve 1-2 fincan tüketilebilir.
  • Yulaf ezmesi: liften zengin düşük kalorili tam tahıl ürünüdür ve sağlık için çok yararlıdır. Tatlı olanlarının kullanılmaması, tarçın gibi baharatla tatlandırılması önerilir.
  • Kısır: bulgur ve çeşitli sebzelerin karışımı ile yapılan kısır kalorisinin düşük olması ve besleyici değerinin yüksek olması nedeni ile sağlıklı gıdaların başında gelmektedir. Zayıflama ve kilonun korunması programlarında mutlaka bulunmalıdır.
  • Çorba: krema içermeyen karışık sebze çorbaları besleyicilik değeri yüksek gıdalardan olup bol sıvı içermesi nedeniyle de yararlıdır.balık, tavuk, fasülye ve sebzelerin eklenmesi ile yapılan bir çorba yemek öncesi içildiğinde kalorili olan ana yemeğin az tüketilmesini sağlar.
  • Salata: az yağlı ve sos içermeyen mevsim salataları hem ara hem de ana öğünlerde tüketilmelidir. Kalorili gıdaların tüketilmesini azaltır.
  • Elma sirkesi: salatalara konan elma sirkesi vücutta yağ yakılmasının hızlandırmaktadır.
  • Patlamış mısır: az miktarda mısırın patlatılması ile yüksek hacimli atıştırmalık elde edilmektedir. Böylece daha az yağ ve kalori içeren ideal bir atıştırmalık elde edilmektedir. Atıştırma yapan bir kişi 10 adet patates cipsini hızlı bir şekilde tüketip daha da yemeye devam ederken çok daha az kalori içeren patlamış mısır hacminin fazla olması nedeni ile daha yavaş tüketilir ve mideyi doldurarak erken tokluğa neden olur. Ayrıca gözün doymasını da sağlar. Bu da artı psikolojik tokluk hissi sağlar.
  • Yağsız süt: bir bardak yağsız süt, protein içeriğinin yüksek olması nedeni ile protein içermeyen diğer içeceklere göre daha uzun süre midede kalarak tokluk hissinin daha fazla sürmesini sağlar. Bu nedenle zayıflamak isteyenlerde günlük tüketim gıdaları arasında yağsız süt bulunmalıdır. Örneğin gece yatmadan bir küçük kase yağsız yoğurt veya bir bardak yağsız süt tokluk hissini vererek abur cubur ihtiyacını azaltır.
  • Yağsız et: proteinden zengin olması nedeni ile uzun süre tokluk sağlar. Sindirilmesi esnasında daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Kırmızı etten ziyade derisiz tavuk göğsünün tüketilmesi daha sağlıklıdır.
  • Balık: proteinin en önemli kaynaklarından birisidir. Çalışmalar sağlık için kırmızı et ve tavuktan ziyade balık tüketilmesinin daha yararlı olduğunu düşündürmektedir. Alabalık ve ringa balığı gibi yağlı balıklarda bol miktarda bulunan omega-3, kalp damar hastalığı ve birçok süreğen hastalıklardan koruyucudur.
  • Fasülye: protein ve liften zengin bitkisel üründür. Az miktarda kalori ile tokluk hissini veren gıdaların başında gelmektedir. Bir fincan nohut ve fasülyede 12 gram lif, 4 gram yağ ve 15 gram protein bulunmaktadır.
( Prof. Dr. Canfeza Sezginden altıntıdır )

Zayıflamada yardımcı diyette püf noktaları
  • Bol su içmek: bir şeyler atıştırmaya başlamadan önce mutlaka bir bardak su içilmesi ve bir müddet sonra yiyecek alınmalıdır. Su yerine bitkisel çaylar da yardımcıdır.
  • Gece atıştırmaları: hepimiz akşam yemeğinden sonra günün yorgunluğu ile gevşer ve hareketsizleşiriz. Gece televizyon seyrederken, internette gezerken veya bir şeyler okurken atıştırma ihtiyacı duyabiliriz. Bu durumlarda kalorisi az ve tokluk hissi verecek gıdaları seçmemiz gerekir. Yağsız yoğurt, yağsız bir bardak süt, düşük yağ içeren yarım fincan dondurma, yarım avuç tuzsuz fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişler veya 100 kalorinin altında enerji içeren küçük diyet bisküvi paketleri tüketilebilir.
  • Hoşlandığınız gıdalar: hoşlandığınız bazı gıdalar kalorili olabilir. Onları tamamen kesmekten ziyade alınan miktarları azaltabilirsiniz. Böylece nefsinizin köreltilmesi ve diyetten kopmamanız sağlanabilir.
  • Günde çok sayıda minik öğünler alınması: araştırmalarda az miktarda sık öğün tüketen insanların daha fazla kalori yaktığı gösterilmiştir. 3 ana öğünden 2-2.5 saat sonra alınan küçük öğünlerin zayıflamada yardımcı olduğu saptanmıştır. Küçük öğünlerde orta boy meyve, diyet krakerler, ceviz, fındık ve fıstık gibi yemişler, salata, yağsız yoğurt, yağsız süt ve az yağlı dondurma tüketilebilir.
  • Her öğünde protein bulunması: proteinler, yağ ve karbonhidrata göre tokluk hissinin oluşturulmasında daha faydalıdır. Protein alınması kas kitlemizin korunmasını ve yağ yakılmasını sağlar. Yağsız et, süt, peynir, yoğurt, kuruyemişler (fındık, ceviz ve fıstık) ve fasulyegiller (nohut, barbunya, fasulye) gibi proteinden zengin gıdalar ana ve ara öğünlerde tüketilmelidir.
  • Baharat kullanmak: gıdaların tadını, rengini ve kokusunu güzelleştirmek için kullandığımız baharatlar şifa kaynağıdır. Ayrıca yediğimiz gıdaların tadını daha iyi almamızı sağlayarak aşırı yememizin önüne geçebilir.
  • Buzdolabında sağlıklı gıdaların bulundurulması: gün içinde her an tüketilebilecek sağlıklı gıdaların dolapta bulunması önemlidir. Böylece pizza, pide ve kebap gibi sağlıksız gıdaların tüketilmesinin önüne geçilir. 5-10 dk sürede hazırlanabilecek sağlıklı gıdalardan dondurulmuş sebzeler, tam tahıl makarna, tam tahıl pita, az yağlı peynir, domates konservesi, fasulyegiller konservesi, önceden pişirilmiş tavuk göğsü ve yeşillikler mutlaka dolapta bulundurulmalıdır.
  • Çocuk porsiyonlarının tercih edilmesi: bir çok diyet yapan insanın en popüler yaklaşımı gidilen restoranlarda çocuk porsiyonları şeklinde sipariş verilmesidir. Böylece kalori alımı kısıtlanmış olmaktadır. Bir diğer yaklaşım da yemek tabaklarının küçük seçilerek konan yemeğin tabakta daha fazla yer kaplaması sağlanır ve önce gözün doyurulur.
( Prof. Dr. Canfeza Sezginden altıntıdır )

İşte zayıflamanıza yardımcı olacak diyet tüyoları:

Yağ ve karbonhidratları birbirleriyle karıştırmayın: Yağları ve karbonhidratları ayrı tutmalısınız. Vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi karbonhidratlardan alırsınız. Enerjiyi aldıktan sonra üstüne yağ tüketirseniz, gerekli olan enerjiyi zaten aldığınız için, vücudunuz yağı depolar bu da kilo almanıza neden olur.

Aç kalmayın: Her gün aynı miktarda kalori alırsanız, daha İyi hisseder ve daha fazla yemekten kaçınırsınız. Bir gün çok yiyip, ertesi gün aç kalırsanız, kendinizi doymuş hissetmezsiniz. Bu nedenle, her gün aynı sakilde yemeye özen gösterin.

Zayıf arkadaşlar seçin: Belki biraz acımasız olacak ama, zayıf olmak için zayıf arkadaşlar edinmelisiniz. Yapılan araştırmalar, obezitenin bulaşıcı olduğu ve ailesinde ya da çevresinde obez insanlar olan kişilerin de yavaş yavaş obezliğe doğru yaklaştığını gösteriyor. Bu nedenle, zayıf olmak istiyorsanız, çevrenizdeki insanları da diyete yönlendirmelisiniz.

Ürünün ambalajına kanmayın: Paket tasarımları, ürünü çekici hale getirmek için yapılır. Bu nedenle ürün paketleri üzerinde yazanlar sizi yoldan çıkartmasın. ‘Tuz oranı düşük’ ya da ‘az kalorili’ gibi cümleler sizi kandırabilir. Bu yiyeceklerin sizin için uygun olup olmadığını anlamak için içeriğine göz gezdirmeli ve sonra almalısınız.

Protein yüklemesi yapın: Proteinin yağ yakımına yardımcı olduğu biliniyor. Protein, sizi tok tutarken kas yapmanıza da yardımcı olur. Düşük karbonhidrat diyeti, yağların saklanmasını ve sonrasında enerji için kullanılmasını sağlar.

Egzersizlerinizde değişiklik yapın: Kendinizi mutsuz ve sinirli hissettiğiniz zaman stres hormonu harekete geçer ve kan şekeri seviyeniz düşer. Bu durumda canınızın tatlı bir şeyler yemek istemesi normaldir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda spor yaparak kan şekeri seviyenizi kontrol altına alabilirsiniz. Spor şeklinizi değiştirebilir, çok ağır egzersizler yapmak yerine yoga gibi daha hafif egzersizleri seçebilirsiniz.

Düşüncelerinizi değiştirin: Vücudunuzdan memnun olmamanız psikolojinizi de etkiler. Vücudunuz hakkında iyi hissederseniz, kötü alışkanlıklara daha az yönelirsiniz. Bu nedenle, canınız sıkkın olduğunda çikolataya saldırmak yerine, olduğunuz yerde zıplayabilir ya da bir yere uzanıp bacaklarınızı yukarıya doğru kaldırarak rahatlayabilirsiniz. Yüksek sesle ‘Çok iyi hissediyorum!’ demek de size iyi gelecek. Eğer omuzlarınızı düşürüp, depresif bir biçimde ‘Çok kötüyüm!’ diye etrafta dolaşırsanız, zararlı yiyeceklere saldırmak için hep bahaneniz olur ve bu da kilo almanıza neden olur.

Yediklerinizi unutmayın: Gün içinde neler yediğinizi fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle her yediğinizi ve bunların ne kadar kalori içerdiğini bir kağıda yazın. Yediklerinizi kağıt üzerinde görmek, ne kadar gereksiz kalori aldığınızı daha iyi anlamanızı sağlar.

İlk siparişi siz verin: Arkadaşlarınızla dışarıda yemek yiyecekseniz restoranda ilk siparişi veren siz olun. Eğer diğerlerinin sipariş vermesini beklerseniz onların seçtikleri aklınızı karıştırır ve siz de onların seçtiği zararlı yiyeceklerden denemek isteyebilirsiniz.

Diyet içeceklerden vazgeçin: Kısa vadede diyet içeceklerin bir zararı olmasa da, uzun süreli diyetlerde bu içecekler kilo alımına neden olur. Çünkü bu içeceklerin içinde bulunan tatlandırıcı maddeler, beyine daha fazla kalori tüketmesi gerektiği sinyalini verir ve bu da daha fazla yemenize neden olur.

En az 8 bardak su için: Günde sekiz bardak su içmek, sadece sizi tok tutmakla kalmaz. Su içmeden ciğerleriniz iyi çalışmaz; bu da yağ yakımını engeller. Bu nedenle, ne olursa olsun, bol bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Beş öğünde, beş ayrı yemek: Günde beş öğünde, beş ayrı yemek yemeniz gerekiyor. Bu yemekler karbonhidrat ve protein içermeli, glisemik indeksleri de düşük olmalı. Yediklerinizin, şekersiz olmaları ve yararlı yağlar ile liflerden oluşmaları da önemli. Yapacağınız yemeklerin içerisinde beş malzeme kullanmalısınız. Haftada beş gün, beşer dakika, ısınma hareketleri ve egzersizler yapmaksa bir başka kural. Bu diyette önemli olan günde bin 300 kalori yakmayı başarabilmek.

Uyku düzeni: Uykusuzluk, metabolizmanızı doğrudan etkiler. Uykusuz kaldığınızda iştahınız açılır ve doyma hissi en az seviyeye iner. Yapılan araştırmalara göre, eğer altı saatten daha az uyuyorsanız obez olma riskiniz yüzde 27 oranında artar.

Daha az kalori: Aldığınız kalori miktarını azaltmalısınız. Kalorili içecekler yerine su içmeli, canınız tatlı istediğinde kuru meyve tüketmelisiniz. Eğer canınız lezzetli bir akşam yemeği istediyse, kızartmalar yerine; ızgara et, tavuk, balık ve yanında bol haşlanmış sebze yiyebilirsiniz.

Back
X