80-89 Kilo Aralığındakiler Birlikte Zayıflıyor!

İtiraf etmek gerekir ki, kısa vadede spor insanı zayıflatmaz. Rakamlar bu konuda çok açık ve net: Bir kilo yağı eritmek için 9 bin kalori yakmak gerekir. Bunun içinde sistemli biçimde 42,5 saat aralıksız yürümek, yada 5 saat aralıksız koşmak şarttır.

Bunuda ancak maratoncular başarabilir.

Ne var ki spor uzun vadede insanın kilosunu korumasına yardımcı olur. Düzenli sportif faaliyet, organizmada bazı kimyasal reeksiyonlara yol açar ve bu reeksiyonlar da kolesterole karşı olumlu rol oynar. Spor, bu elimli etkilerinin sürmesi için fazla değil, ara vermeden yapılmalıdır. Nitekim, sportif faaliyeti bıçak gibi kesen kişilerde, kısa bir süre içinde aşırı şişmanlama görülebilir.

Yenilgiye ugrayınca umutsuzluga kapılma, her basarısızlıkta bir zafer duygusu yatar.

Germain Martin

allah tam bana göre bir laf. Üzülmeyin kendimi yendirtmeye niyetim yok.. Bu saygısızlık olarak algılanmasın ama haklıysam kimse önüme çıkmasın. Sağol arkadaşım falım için bende de sana gelsinn.. "Ağzında bal olan arının kuyruğunda iğnesi vardır." Bunu hiçbir zmaan unutma tamam mı?

kızlar merhaba sabah arkadaşıma kahvaltıya gittim daha yeni geldim... bir tane yufka böreği yedim muarım bütün haftayı mahvetmez.

kızlarrrr merhabaa..bugün size güzel haberlerle geldim :)

zencefil ve zerdeçal(safran) ikilisi müthiç yağ çözüyomuş..hemen bugün alıyorum ve yarın günde 2 bardak içmeye başlıyorum.kimse merak etmesin kaynak iyi yerden.1 su bardağına oda sıcaklığında 1 çay kaşığı toz zencefil 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu karıştırıp içiyoruz.karaciğer yağlanmasından tutun en iyi antidoksanlardan ve süper bir yağ çözücü..denemek iseyen varsa başlasın yada gelişmeleri ben bildiririm size

kızlar ben geldim.. ama kimse kalmamış...
spor,okul,fatura,pazar hepsini bitirdim :))
okula kızımı almaya gitmeden bi bakayım dedim ama kimseler yok...

ayrıca kızımın resmine yapılan yorumlar için taşakkür ediyorum
serracım senin oğlan kaç yaşındaydı? kaydirigubbakcemile3 bi foto ve tanıtıcı bi yazıyla birlikte başvurular arasına dahil edebilirim seni de :roflol: aceleden sadece onu ekledim.. vaktim olduğunda başka fotlarda eklerim.. tekrar teşekkürler canlarım...

ben yediklerimi de yazayım girmişken(akşam menüm belli onu da yaziim)
sabah----------1,5 dilim kepek ekmek,yarım kk peynir,domates salatalık
ara--------------3 tane bisküvi,1 çatal omlet(kızımın kahvaltısından çaldım)
öğlen---------- 1 servis kaşığı keşkek
ara-------------domates,salatalık
akşam-------1 porsiyon az yağlı hamsi buğulama,salata
ara------------şekersiz 2-3 bardak çay(canım istiyo,demlicem)
herkese iyi günler.... akşam girmeye çalışırım...

hııı bu arada çok yazdım biliyorum ama sizinle paylaşmadan geçemicem... öğlen okula bıraktığımda bugün 2 de okul bahçesinde,genel prova olduğunu öğrendim... bekledim,izledim... yavrum elinde mikrofon ben avukat olacağım dediğinde ben gözyaşlarıma zor hakim olabiliyodum... senağlama
çok duygulandım kızlar,anlatamam... anne olmak böyle birşey ...
rabbim benim ve tüm annelerin evlatlarını en iyi yerlerde görmemize yardım etsin inş..

bebgm canim ne güzel insallah istedi meslekte basarili olur:))

boncukcum bende merak ettim bi ara bende yaglanma vardi, su an ne durumda bilmiorum kontrole gitmem gerekio:) ben senden haber bekliorum:))

sevilaycnm yararli bilgiler icin cok tsk ederim:)))

Light' Ürünler Kilo Aldırıyor / Haber Detayı ::: 12 Ocak 2009 Pazartesi

Şişmanlığın görülme sıklığının artmasıyla beraber önem kazanan light ürünlere karşı uzmanlar uyarıyor. Diyet Uzmanı Dyt. Şeçil Kenar ANKA'ya yaptığı açıklamada, light ürünlerin miktarında ve çeşidinde tehlikeli bir artış yaşandığına dikkati çekerek "Bu artış aynı zamanda günlük alınan kalori miktarının da artmasına neden oluyor. Az yağlı-diyet-light diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasında ciddi farklar bulunmuyor" dedi.

Light ürün tüketimi arttı

Diyet Uzmanı Dyt. Şeçil Kenar, zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyen bireylerin piyasadaki light ürünlerin çok düşük kalorili veya kalorisiz olduğunu sanmasından dolayı, günlük tüketilen light ürün miktarında ve çeşidinde büyük bir artış gözlemlediklerini belirtti. Bu artışın aynı zamanda günlük alınan kalori miktarının da artmasına neden olduğunu ifade eden Dyt. Şeçil Kenar, "Az yağlı-diyet-light diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasında ciddi farklar bulunmuyor. Yani bu ürünler referans ürüne göre çok az veya kalorisiz değildir" dedi. Tüketicinin light ürün tüketimindeki yanlış bilgiye de değinen Dyt. Kenar, "Tüketicide bu gıdaların üzerindeki etiket kavramını değerlendirme şekli 'daha az kalorili bunu alayım' ya da 'bu diyet bunu daha çok yiyebilirim' olursa light-diyet tüketilerek total olarak daha fazla kalori alınmış oluyor. Örneğin light tatlılarda sükroz molekülü yerine yapay tatlandırıcılar kullanıldığı halde oldukça fazla kalori değerleri vardır. Fakat kişiler şeker içermediği için bu besinleri çok fazla tüketebilmektedirler" diye konuştu.

Diyabetik ürünler bilinçsiz kullanılıyor

Kilo vermek isterken yapılan hatalardan birinin de özel hastalıkları bulunan kişiler için üretilen gıdaların bilinçsizce tüketilmesi olduğunu belirten Dyt. Kenar, "Diyet döneminde yapılan en büyük hatalardan sağlıklı bireylerin, özel hastalıklarda tüketilmek için üretilen ürünleri bilinçsizce ve sıkça tüketmeleridir. Daha az kalori alayım, zayıflayayım veya kilomu koruyayım derken bu gıdalar ile tüketici daha fazla kilo bile alabilmektedir" dedi. Burada önemli olanın yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını hayat tarzı haline getirmek olduğunu belirten Diyet Uzmanı Dyt. Kenar, "Unutmamak gerekir ki asla bir besin gıda teknolojisinin müdahalesiyle sihirli bir hale getirilemez" diye konuştu. Etiket kontrolünün devletin denetiminde olması gerektiğinin altını çizen Dyt. Seçil Kenar "Besinleri; karbonhidrat, yağ, protein, mineraller ya da vitaminler açısından analiz etmek tabii ki tüketici için mümkün değildir. Bu değerler ancak laboratuvar şartlarında bilimsel analizlerle bulunur. Bu yüzden tüketicinin etiket bilgilerini doğru - yanlış olarak değerlendirmesi de mümkün değildir. Etiket kontrolünün hukuksal yaptırımlarıyla devletin denetiminde olması bizce en makul yoldur" dedi.

Sağlıklı bir uyku için altın kurallar / Haber Detayı ::: 12 Ocak 2009 Pazartesi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şahin, gece 5 saat ve daha az uyuyanların damarlarında kireçlenme riskinin arttığını, bunun da beraberinde kalp hastalıkları riskini getirdiğini söyledi.

Doç. Dr. Ünal Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykunun vücudun kendi kendini tamir ve tedavi ettiği son derece önemli bir süreç olduğunu belirtti. Uykunun beynin dinlenme vakti sanıldığını, bunun da yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Şahin, ''Tersine uyku, beynin vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu vakittir'' dedi.

Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmaların, zihnin uyku sırasında, en az uyanık olduğu dönemdeki kadar çalıştığını gösterdiğine işaret eden Şahin, beynin gece ve gündüz görevlerinin farklı olduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Şahin, 35-47 yaş arasındaki 500 kişinin uyku süresi ve damar sağlığı üzerinde yapılan bir araştırmaya dikkati çekerek, geceleri 5 saatten az uyuyan deneklerin yüzde 27'sinde damar kireçlenmesi tespit edildiğini ifade etti.

Damar kireçlenmesinin beraberinde kalp hastalığı riski getirdiğine işaret eden Şahin, ''Yetişkin bir kişinin günde en az 7 saat uyuması gerekir. Uyku süresini 7 saatten 5 saat ve daha aza indirenlerin kalp ve damar sorunları nedeniyle hayatlarını kaybetme riski, 7 saat uyuyanlara göre iki kat artıyor'' diye konuştu.

-ıKıNCı UYKUNUN ZARARI-

Ünal Şahin, sabah uyandıktan sonra yeniden uykuya dalmanın ise vücutta gece boyu yapılan tamiratı tahrip edeceğini kaydetti.

Güneşin ilk ışıklarını alan vücutta melatonin hormonu salgılandığını anlatan Şahin, bu hormonun vücudun biyolojik saatini koruduğunu ve ritmini ayarladığını dile getirdi.

Şahin, ''Biyolojik saatimiz kendi kurallarına göre çalışır. Sabah uyandıktan sonra tekrar uyuma isteği, alışkanlıktan ve tembellikten kaynaklanır. Bu alışkanlığı yenen kişi en fazla 10 gün içinde kendini çok daha dinç hissedecektir'' dedi.

-ÖĞLE UYKUSU ÖNERıSı-

Ünal Şahin, öğlen 11.00 ile 13.30 saatleri arasında uyumanın kişilerin performansını artıracağını vurguladı.

Özellikle siyasetçiler gibi aşırı yoğun ve stresli iş temposu içinde çalışanlara öğlen uykusunun çok yararlı olacağını ifade eden Şahin, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın öğle saatlerinde düzenli olarak uyuduğunu kaydetti.

Uzak Doğu'daki bazı şirketlerde de işçiler için öğle uykusu arası verildiğini belirten Şahin, bu şekilde iş veriminin artırıldığını bildirdi.

-SAĞLIKLI BıR UYKU ıÇıN-

Ünal Şahin, sağlıklı bir uyku için, ''Sadece kendinizi uykulu hissettiğinizde yatağa gidin'' önerisinde bulundu.

Yatmadan önce ılık bir duş almanın rahatlatıcı etkisine dikkati çeken Şahin, uyku için ışık, ısı ve ses bakımından uygun ortamın hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Şahin, uykudan hemen önce yemek ve çerez yenmemesi, ilaç alınmamasını önererek, şöyle konuştu:

''Uyku öncesi kahve, çay, alkol ve sigara kullanmayın. Gün ortası veya öğleden sonra düzenli olarak egzersiz yapın. Fakat yoğun egzersiz yapmaktan kaçının. Zihinsel veya fiziksel rahatlama yöntemlerini kullanın. Yatmadan önce ağır yemek ve sıvı tüketiminden kaçının. Yatağı sadece uyku için kullanın. Televizyon izlemek gibi aktiviteleri yatakta yapmayın. Kendinize düzenli bir uyanma şeması oluşturun.'

Uyku kilo aldırıyor / Haber Detayı ::: 25 Ekim 2008 Cumartesi

Çok yemek ya da az yemek nasıl ki kilo artışına sebep oluyorsa, çok fazla ya da az uyumak da, kilo aldırıyor.Women's Health dergisinin ekim sayısındaki bir haberde; Laval Üniversitesi'nin yaptığı araştırma sonucunda, günlük doğru uyuma süresinin 7-8 saat arasında olduğunun belirlendiği belirtildi.

Araştımayı yapan Dr. Jean Philippe Chaput, şöyle konuştu: "Gereğinden az uyunduğunda, iştah bastırıcı leptin hormonu azalıyor ve iştah açıcı etkisi olan hormon artıyor.

Aşırı uyku da, daha az hareket anlamına geliyor ve daha az kalori yakımına yol açıyor. Boş vakitlerinizde hareket edin

Su Diyeti / Haber Detayı ::: 03 Ocak 2007 Çarşamba
Diyetisyen Ayşegül Bahar'ın hazırladığı diyet, aslında meyve, sebze ve su ağırlıklı bir detoks programı. Bu yüzden hızlı kilo verdiren diğer şok diyetler gibi sağlığa zararlı değil

Detoks programı

BıRKAÇ gün sonra tatile çıkıyorsunuz, oysa hâlâ 2-3 kilo fazlanız var. Hiç paniğe kapılmayın, su diyetiyle 5 günde forma girebilirsiniz. Diyetisyen Ayşegül Bahar'ın hazırladığı su diyeti, aslında bir detoks programı. Bu yüzden yalnız düğün, parti, tatil gibi durumlarda değil, vücudunuz detoksa ihtiyaç duyduğunda da kullanılabiliyor.

Limonlu su için

ÇORBA ve meyve sularının ağırlıklı olduğu programda, ananas, çilek gibi bağırsakları çalıştıran ve ödem attıran meyveler de var. Sabah ve akşam içilen limonlu sular ise insülin salınımını azaltıp açlık hissini geciktiriyor. Ancak, Elele dergisinin temmuz sayısında yer verdiği bu diyet, kalp ve şeker hastalarına, hamile kadınlara ve emziren annelere yasak.

ışte mucize diyetin detayları

Sabah: 1 bardak ılık limonlu su, 1 bardak portakal ve greyfurt suyu karışımı, 2 dilim taze ananas, 6 tane çilek ve 2 kaşık yulaf ezmesi.
Ara: 1 bardak ıhlamur, papatya ve melisa yaprağı çayı, 1 bardak ılık su ve 1 çay kaşığı zencefil tozu ile hazırlanmış çay.
Öğle: 2 bardak su, 2 kâse sebze çorbası, bol yeşil salata (avokado, turp, taze soğan, tere, roka, maydanoz, domates, yağ ve limon).
Ara 1: 3 tam ceviz (Aralar birer saat ara ile tüketilecektir).
Ara 2: 2 dilim ananas, 1 elma, 1 bardak zencefil tozu çayı.
Ara 3: 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 dilim peynir, domates, salatalık ve maydanoz, 1 bardak papatya çayı.
Akşam: 2 bardak su, 2 kâse sebze çorbası, 1 porsiyon sebze haşlama (tercihe göre üzerine az zeytinyağı, bol limon ile ketentohumu eklenebilir), 1 kutu probiyotik yoğurt.
Ara: 2 dilim ananas, 15-20 adet siyah çekirdekli üzüm, 4 taze kayısı, 2 bardak ılık limonlu su.

Kilo vermenin en hızlı yolu / Haber Detayı ::: 22 Nisan 2007 Pazar

Metabolizma insanın hiçbir şey yapmadan dinlenme anında harcadığı enerji miktarıdır. Metabolizma yaşamak için harcanan enerjidir. Metabolizmamızı hızlandırmanın kanıtlanmış tek yolu kas yapısını güçlendirmek ve miktarını artırmaktır.

Kas yapısını güçlendirmek ve miktarını artırmak için 2 yol mevcut:

1. Hareketli yaşam: ınsan vücudu hareket ister. Ne kadar hareketli iseniz o kadar kaslı, kuvvetli olursunuz.

2. ıyi besleme: Kasların gerek ihtiyacı olan karbonhidrat-protein, yağ, vitamin-mineraller ve su gibi besin elementleri doğru miktarda ve doğru zamanda alınmak ile sağlanabilir.

Bunu sağlamak için beslenmemiz nasıl olmalı?

• 2-3 saat ara ile toplam 6-7 öğün beslenmeliyiz.

• Uzun süre aç kalmak metabolizmanın en büyük düşmanıdır. 4 saatten uzun bir şey yemeden kalmayınız.

• Öğünlerimiz karbonhidrat-protein, yağ yönünden dengeli olmalı.

• Tam ve rafine edilmemiş doğal, natürel yiyecekler yemeliyiz.

• Taze sebze ve meyve her zaman vazgeçilmezimiz olmalı.

• Omega-3 yağ asit yönünden yeterli beslenmeliyiz. Haftada 2 gün balık tüketmeli, gün aşırı 1 avuç kadar yağlı kuruyemiş (ceviz-fındık-badem) almayı ihmal etmemeliyiz.

• Alkol tüketimi olabildiğince az veya hiç olmalı.

• Sigara tüketimi olabildiğince az veya hiç olmalı.

• Çay-kahve gibi içeceklere sınır getirmeli-bitki çayı ile yer değiştirmeliyiz.

• Kola-gazlı içecekler çok nadir tüketilmeli.

• Çay-kahve-kola yemekle birlikte tüketildiğinde Fe emilimini azaltır, Fe eksikliği anemisi, kansızlık oluşturur. Anemi metabolizmamızı yavaşlatan, kilo verimini zorlaştıran bir hastalıktır.

• Düzenli, sağlıklı uyumaya özen göstermeliyiz.

• Yemekleri çok çiğneyerek yavaş küçük lokmalar halinde tüketmeliyiz. Sindirim ağızda başlar. Sindiriminiz ne kadar düzgün ve dengeli ise metabolizmamız o kadar hızlı olur.

• Metabolizmanızın hızlandırılmasını umarak karma birçok zayıflama amaçlı çaylar ve içeceklerden uzak durmalısınız. Bu tür çayların içinde bulunan alkaloid adlı kimyasallar karaciğer hasarına neden olabiliyor

Zayıf kalmanın 10 altın kuralı / Haber Detayı ::: 22 Nisan 2007 Pazar

Siz de yaşamınız boyunca incecik kalmak ister misiniz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Total yaşam, total diyet" kavramı ile herkesi tanıştırmaya hazırlanıyor. Total diyet, hayat tarzı demek. ışte 10 altın öneri

Bu kilo verme yöntemi için düzenli uyku ve stresten uzak durmak şart. Tek besin diyetleri de kural dışı...

10 ALTIN KURAL

Hangi diyeti yaparsanız yapın, 10 altın kuralı dikkatli uygulayın. ışte kurallar;
1-Doğru ve akılcı alışveriş yapın. Düşük kalorili, düşük glisemik indeksli olan besinlere öncelik verin. Daha çok meyve ve sebze tüketin.
2-Aldığınız şeyleri yarı yarıya azaltın. Alışverişte daha küçük sepet kullanın. Açken değil, tokken alışveriş yapın. Marketlerde fazla kalmayın. Tüm reyonlara uğrayın.
3-En az iki hafta besinlerinize yağ eklememeye çalışın.
4-Fast-food basinleri kesinlikle kendinize yasaklayın.
5-Bardağınız sürekli suyla dolu olsun. Her zaman yudum yudum su için.
6-Bahane bulmayı bırakın. Programınıza tam olarak uyum sağlayın.
7-Değişiklikler deneyin: Yeni tatlar, yeni baharat çeşitleri... Sıkıcı diyetler, tekdüze beslenme sizi sabote eder.
8-Kalp atışlarınızı hızlandırın. Biraz daha çok ve hızlı yürüyün.
9-Porsiyonlarınıza dikkat edin. Daha küçük porsiyonlar alın, daha yavaş yiyin.
10-Asla mutfakta durmayın.

-verdim bütün bilgiler ALINTIDIR-

canım benim oğlan 2003 haziran doğumlu canım seninki?:sm_cool::roflol:

kizlar ben simdilik cizelgemi degistirom gözüm 22 kiloyu gördükce korkuor simdilik hedefi 80 yapcam, her seferinde 5 kilo daha aza indircem cizelgemi:)

Göbek eritmek / Haber Detayı ::: 08 Ekim 2008 Çarşamba
Yiyecekler..
Fasulye, nohut, mercimek gibi gıdalar ile kiraz, çilek, vişne gibi küçük meyveler önerilen yiyecekler. Kuru fasulye, böğürtlen, kuru kayısı, kış meyvelerinin taze sıkılmış suları da kilo vermede en etkili yiyecekler olarak sıralanıyor. Bu yiyecekler, sizin tok hissetmenizi sağlar, kilo vermenize yardımcı olur. Bunlardan günde 25 ila 35 gr kadar tüketmeniz gerekir. Eğer yüksek lifli gıdalarla besleniyorsanız, gün içinde doğru dağıtarak oranı ayarlayabilirsiniz. Çok fazla tüketmek şişkinliğe ve rahatsızlığa neden olabilir. Hiç yememek ise doğru değildir. Çok acıktığınız için, belinizi kalınlaştıran çok yağlı, karbonhidrat ya da proteinli yiyeceklere yüklenirsiniz.

ıçecekler..
Buzlu soğuk su en iyi içecek.. Kalorisizdir, midenizde doygunluk hissine neden olur ve daha az yersiniz. Kan basıncınızın ve adet öncesi dönemi rahat atlatmanızı da sağlar. Buzlu su içtiğinizde, vücudunuz ısınmak için ekstra kalori harcadığı da aklınızın bir kenarında bulunsun.. Zayıflamak için alkolden uzak durun.. Likör ve bira kandaki kortisol seviyesini yükseltir ve yağların göbek çevresinde toplanmasına neden olur. Özellikle içerken yanında yediğiniz cips benzeri yiyecekler kilo almanızın diğer nedenidir..

Vitaminler..
Kalsiyum kemiklerinizi koruyarak omurgada çatlaklara neden olan osteoporozu engeller. Bu sistem çöktüğünde göbek dışarı fırlar. Eğer 50 yaş civarında veya daha yaşlı bir kadınsanız günde 1500 mg kalsiyum alın. 50 yaş altındaki erkek ve kadınlara günde 1000 mg kalsiyum almaları öneriliyor. Göbek veya bel çevresinden zayıflamak için zayıflama ilaçları kullanmayın. Bu cezbedici ilaçlar egzersiz veya doğru beslenme desteği olmadan hiçbir işe yaramaz. Paranızı yürüyüş ayakkabısı almaya harcamanız daha yararlı olur.

Jimnastik aletleri..
Yere eğimli sabit egzersiz bandı 'Decline Bench' jimnastik aletleri içinde en iyisi.. Yer çekimi nedeniyle vücudunuzun üst kısmı altından daha ağırdır. Ayarlanabilir aletle birçok zor hareket yapılabiliyor. Egzersiz aletini minimum 30 derece yere eğimli olacak şekilde kurun. Aletin oturma yerine oturun ve ayaklarınızı ayağınızı tutması için yapılan yere koyun. Yavaşça aletin üzerine doğru uzanın ve ellerinizi başınızın altına koyarak yavaş yavaş doğrulmaya çalışın. Hareketleri sürekli tekrarlayın.

Spor..
Bel çevresi için en iyi sporlar Kickbox, raket oyunları, squash, krol (crawl) yüzme ve tek başınıza tenis olarak belirtiliyor. Bunun yanında herhangi bir aerobik egzersizi de göbek çevresindeki yağları eritir. Bunları belirli oranlarda, zamanla geliştirerek ve bel kaslarınızı kullanarak yapmanız en doğrusu.. Tüm bu sporlar bir saatte 475 kaloriden daha fazla yakmanızı sağlar. Bisiklet sürmek bel inceltme için en kötü spordur. Bu basenler içindir! Bu kaslar tüm vücutla bağlantılı değildir. Ancak kalori yakmak istiyorsanız bisiklet kullanırken en az 20 km hız ile giderseniz saatte 544 kalori yakarsınız. Eğer bu egzersizden hoşlandıysanız, sadece basenlerinizi sıkılaştırmak için hızlı gidebildiğiniz kadar bisiklete binin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…