80-89 Kilo Aralığındakiler Birlikte Zayıflıyor!

Koşu Bandıyla Zayıflamanın ıncelikleri!

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Akgün evde en sağlıklı şekilde spor yapmanın yollarını anlattı. Yanlış yapılan spor, vücutta ağrılar oluşmasına yol açabilir. Özellikle evlere koyulan ve bilinçsizse kullanılan koşu bantları ayak bileği, diz, kalça ve belde ağrılar yaratabilir. Bu ağrılar belli bir süre sonra devamlı hale gelip günlük yaşantıyı da etkiler.

Ayakkabısız koşmayın!

Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, evde bir yürüyüş aleti olmasına rağmen koşu bandında iyi bir ayakkabının kullanılmaması, bandın üzerinde basit ayakkabılarla hatta çorapla koşulmasıdır.

Bandın seçimi önemli

Koşu bandının seçimi de çok önemlidir. Son yıllarda koşu bantlarında teknolojik gelişmeler çok fazla ama yine de günümüzde satılan koşu bantlarının bir kısmı yumuşatıcısı yani tartanı olmayan bantlardır. Bu durumda siz yere ayağınızı koyduğunuz anda verilen güç aynı şiddette ayak bileğine, dize ve kalçaya gelir. Bu da eklemdeki kıkırdaklar üzerine aşırı yük getirir. Belli bir süre sonra da ağrıya neden olur. Bu yüzden koşu bandı seçerken mutlaka yumuşatıcısı olan bantlı koşu cihazlarını seçmek gerekir. Bu yumuşatıcıların sıfırdan 8'e kadar modelleri bulunur. Bunları kendi ritminize ve vücut yapınıza göre ayarlayabilirsiniz. Özellikle yürüyüşlerin dışında yapılan koşularda bu bantların gerçekten son derece önemlidir.

Süreyi abartmayın

Ayrıca koşu bantlarının kullanım sisteminde de bazı hatalar yapılıyor. Spor yapmanın çok faydalı olduğu düşünülerek her gün 45 dakika banda çıkanlar var. Üstelik bu 45 dakikanın son 20 dakikası koşu tarzında yapılıyor. Bu kadar yoğun bir tempo eklemlere aşırı yük getirerek ağrı yaratır, sonra da kıkırdak hücrelerini etkileyerek kayba yol açar. ıdeal olanı iki günde bir yarım saati geçmeyen yürüyüşler ve koşular yapmaktır. Özellikle ağrı başladıktan sonra mutlaka bir doktor kontrolünden geçmek ve koşu bandı kullanım programı almak gerekir. Bu tip ağrıları olan kişilerin yürüyüşlerini özellikle toprak zeminde veya tartan zeminde (halı sahalarda kullanılan madde) yapmalarını öneririm. Eğer illa yürüme bandında yürüyüş yapılacaksa 4-4.5 hızı geçmeyecek şekilde 20 dakika ile 30 dakika arasında yürüyüş yapılabilir. Ancak özellikle koşulmasını öneriyorum.

Spordan önce ısının

Spor yaparken oluşan sakatlıkların, ısınmadan spora başlandığı hallerde artırdığı söylenmektedir. Spor öncesinde yapılan germe ve ısınma hareketleri yanlış spor yapıldığı taktirde sakatlanma oranını azaltmaz. Sadece sizi spora hazırlar. Ayrıca spora çabuk konsantrasyon açısından fayda da sağlar.

Düşük ağırlıkla çalışın

Özellikle vücudunu geliştirmek isteyen kişiler, birden gereksiz ağırlıklar kaldırmaya başlayarak omuz bölgelerinde ağrı yaratabilirler. Bu durum onları spor yapamayacak hale bile getirebilir. Bu durumun önüne geçmek için tavsiye edilen, düşük ağırlıklarla ve sık tekrarlarla çalışmanın sürdürülmesidir. Daha sonra kademeli olarak ağırlık arttırılabilir.

Kaç dakika egzersiz yapmalı?

Aletlerin sayısına göre her alette geçirilecek süre de faklıdır. Yürüme bandı için 20-30 dakika, bisiklet için 15 dakika idealdir. Adale çalıştırıcılarda özellikle de bacak adalelerini çalıştıran aletlerde 10 defadan iki set, üst grubu çalıştıran aletlerde düşük ağırlıklarla 10 defadan iki set yapılabilir. Ay yürüyüşü denilen alette ise direnci sıfırdan başlatıp yavaş yavaş artırarak yaklaşık 15 dakikalık egzersizi öneririm. Egzersizin başında ve sonunda vücudu esnetici egzersizler yapmak da son derece faydalıdır. Bunun iki yararını göreceksiniz. Birincisi adale ve tendonlarınızı spora hazırlarsınız. ıkincisi ise adele ısısını artırarak konsantrasyonunuzu yükseltirsiniz. Öte yandan aletten alete geçiş sırasında bir-iki dakikalık molalar son derece yararlıdır. Çok uzun süreli ara vermekten ise kaçınmalısınız.

Spor zayıflatır ama...

Zayıflamak için spor mutlaka yapılmalıdır. Ancak çok aşırı kilolu olan bir kişiye bilinçsiz spor yapmasını öğütlediğiniz takdirde hastanın ölümüne bile neden olabilirsiniz. Bu nedenle kilo vermede öncelikle yapılması gereken şey doktor kontrolüne girmektir. Bir doktor tarafından kişinin metabolizması ölçülmeli, hormonal değerleri tespit edilmeli ve kilo vermeye başladığı andan itibaren yavaş yavaş kademeli artışlarla spor yapması teşvik edilmelidir. Bu spordaki birinci basamak yürüyüştür. Bu yürüyüşler tabii ki kilonuzun değerlerine göre 45 dakikaya varan dış ortamda ve toprakta yapılmalıdır. Spor salonlarında ise egzersizlere çok daha düşük zamanlarda ve adetlerde başlanmalıdır. Süre ve adet daha sonra yavaş yavaş artırılmalıdır.

Spor sırasında kişilerin kalp ritimlerini ve tansiyonlarını mutlaka kontrol ettirmeleri gerekir. Sağlıklı kişilerin de, normal kiloya sahip olanların da yapacakları egzersiz tiplerine göre kalp ritmlerini ve tansiyonlarını kontrol ettirme zorunlulukları vardır. Aksi taktirde çeşitli sağlık sorunlarının yaşanma ihtimali doğacaktır.

buyrunn kosu bandi olanlar icin,,, bende dahil yani :)

kizlar bitürlü rejime giremedim kendime öyle kiziyorumki
en sonunda askimda kizdi, aksamlari yemiceksin cikolata cips yok dedi. hakli cocuk napsin, bana yardim etmek icin beni kiriyo ama yine fayda edip hirs yapamiom. nekadar disiplinsizim yaa.....
cuma artidayim bu kesin,

bu arada yarindan pazara kadar misafirlerimiz var yatili. giremicem.

kızlar öyle yada böyle nekadar beslenmeye dikkat etsekte sporsuz olmuyor kilo vermeyi hemde sarkmalar olmadan vermeyi başaran vede tekrar almayan kimin hikayesini okudumsam spor spor illede spor diyor sanırım artık bu sporu alışkanlık haline getirsem diyetim kadar yapmaya çalışsam iyi olacak

aylincim üzülme tatlım belkide tam olarak hazır değilsindir gerçekten kişinin zayıflama konusunda önce beyin olarak konsantre olması çok zor ama asıl olan bu yani gerçekten sadece kendin için bunu istemek ve vereceğine inanmak

saol aylincim bilgiler için bende şunu diyebilirimki ayakkabı çok önemli yoksa ayaklarınız bilekleriniz mahvoluyo hafif olsun die önceleri babetlerle yürüyodum ama ayaklarım perişan oldu bende nike dan ayakkabı aldım çok memnunum yorulmuyo insan acı filanda olmuyo

evet narincim bizim öyle 3 -5 kilo fazlamız yok malesef 20kiloya yakın fazlamız var buda sporsuz gitmiyo

günaydın kızlar.....

günaydıınnnnn

herkese günaydııın.hepimiz için her açıdan güzel bir gün geçirmek dileğiyle
kaydirigubbakcemile3

sağol canım seninde günün güzel geçsin günaydın :)

amin canım inşallah gülecek yüzümüz

aylin canım hep başa dönüyorsun değil mi acaba hazır mı değilsin,ya da şöyle yapsan eski yazdığın mesajları okusan kararlılığını hatırlasan

bu arada slmsız sabahsız daldım konuya günaydın kızlar a.s.

günaydın canımmmmm

günaydın asu narın aylın nasılsınız kızlar nasıl gıdıyor

selma günaydınnn canım

benimde TR den aldigim PUMA ayakkabiyla yapiyom, eskidi baya, ve mahfoluyo ayaklarim, alti aciyor, ve bu yüzden stepper 20dk zor yapiyorum acidan ölüyom.

yeni yilda almayi düsünüyorum dogru birsey
sanirim yeni yilda hazir olucam rejime, mecburum, cünkü 7. ayda TR de 2 dügün var ve ben 75 olmam lazimmmmmmmm, ve TR den sonra tanisma olur, kI$IN nisan olur, ve ben 72 felan olmam lazim mafoldumben mafoldumben

Günaydın kızlar,

sevdemer ne kadar süren var ve verilmesi gereken kilo kaç kilo canım? geçmişte okuduğumu hatırlıyorum ama tam da çıkartamadım..
Allah kolaylık versin canım

canım sinirini bozma ama planlı ol...inat edersen yaparsın...karşında resmen abartılı yiyen biri söylüyo bunu.aşama aşama huylarını değiştirmeye çalıştır.hepsi biranda olmayabilir.kendine çok yüklenme hepimizin iniş çıkışları hataları oluyo ...
bence her yediğini yaz sonra hislerini de yaz yani çiklolata yedim 15 dk.mutlusun sonra 1 gün pişmansan onun sana faydası olmadığını yaza yaza göreceksin ve bir süre sonra bu huyunu beynen değiştirme yoluna gidecekindir bence bi dene..

canım kuru kayısı tatlı krizine birebir birara bende çok faydalandım.helal sana inşallah cumaya vermiş olursun.bu arada yılbaşına az kaldı....hedeflerimiz varrrrr kaydirigubbakcemile2

canım sen diyetisyeninin sözünden çıkma bence.kontrollü olarak verdiyo bence o sana.önemli olan çok kalori kısmak değil metobolizmanı yavaşlatmadan kilo verebilmek...Şeniz
canım dün akşam sadece 1 dilim ekmek fazladan yemişsin diye düşün(1 kepçe çorba)
2 mandalina zaten 1 pors.meyveye denk.bence hiç de çok değil...

evet canım ben yürüyüşlere başladım etkisini de hissediyorum .sporsuz olmayacak bu iş bunu kabul etmeliyiz ve mutlaka uygulamalıyız

ayakkabı seçimi çok önemli kaliteli güzel bi ayakkabıyla 1 saatde yürüsen zorlanmıyosun
birazcık hırs lazım sana aylin inat et,hırs yap veririsin

ayy kızlar ne güzel sizleri burada görmek selma , asu , adaer , nevra .aylin bende iyice sıkılmaya başlamıştım .opuyorumnanaktan

nevracım içime su serptin akşam yemeklerim çok diye üzülüyordum bende sagol tatlım ve kurukayısı konusundada çok haklısın canım

asucum bende nike almayı düşünüyordum sende rahat dedinya tamamdır karar verdim bugün inşallah nike alacagım.son 1 haftadır ayakkabı derdinden yürüyüşte yapamıyorum canım istese bile

ayy kızlar ne güzel sizleri burada görmek selma , asu , adaer , nevra .aylin bende iyice sıkılmaya başlamıştım .opuyorumnanaktan

bütün kızlar toplandık toplandık toplandıkhihoyyyt

asucum bende nike almayı düşünüyordum sende rahat dedinya tamamdır karar verdim bugün inşallah nike alacagım.son 1 haftadır ayakkabı derdinden yürüyüşte yapamıyorum canım istese bile

kesinlikle tavsiye ederim çok canım memnun kalırsın

selmacım geçmişi okudum canım sıkma canını bukadar.istediğinde pekalada yapabilmişsin bak 5 kilon gitmiş üstelik sende bel sorunuda var tatlım önemli olan saglıklı ve kalıcı kilo verebilmek benimde canım çok sıkıldı bu ay dogru düzgün kilo veremedim diye.ne yapalım saglıklıyız ve yaşıyoruz yeterki isteyelim veririz değil mi canım lütfen kendine haksızlık yapma ve buradan uzaklaşma :teselli:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…